Actualitate
Profesor, medalie la un salon de inventică

■ dr. inginer Adina Cătălina Druţu a studiat şi ameliorat cultivarea echinaceei, plantă medicinală din specia margaretelor ■ a obţinut Medalia de bronz la Salonul Inovării şi Cercetării UGAL Invent 2021 ■ următoarea lucrare de cercetare este una din domeniul industriei alimentare ■
Un fost cercetător la Staţiunea de Cercetare Agricolă de la Secuieni, în prezent cadru didactic la Liceul Agricol Ion Ionescu de la Brad a obţinut Medalia de Bronz la cea de a V-a ediţie a Salonului Inovării şi Cercetării UGAL Invent 2021, eveniment organizat de Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi şi Black Sea Universities Network.
Este vorba de dr. inginer Adina Cătălina Druţu, care a studiat şi ameliorat cultivarea echinaceei, plantă medicinală din specia margaretelor.
„Am fost cercetător ştiinţific la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă de la Secuieni, unde am lucart împreună cu doamna doctor Elena Trotuş la ameliorarea acestei plante, originară din America de Nord, pe care eu am adus-o în Moldova. Este o plantă pe care am introdus-o în cultură, am aclimatizat-o şi i-am creat o tehnologie specifică zonei noastre. Acum găsim culturi de echinaceea prin Vaslui, Bacău şi în altele.
Este vorba de o plantă cu mare căutare în farmacologie şi în industria cosmetică, unde stă la baza multor preparate, motiv pentru care, de la an la an, se extind culturile. În primăvara viitoare intenţionez să reiau cultura şi pe lotul experimental al Liceului Ion Ionescu de la Brad Horia, lucru pe care l-am făcut şi anul trecut”, a declarat Adina Cătălina Druţu.
Acest ultim premiu nu este singurul, în 2015, la Salonul Euroinvent de la Iaşi profesoara obţinînd o medalie de aur cu o altă lucrare de cercetare ştiinţifică. Întrebată fiind de viitoarele invenţii, dr. ingner Cătălina Druţu ne-a mărturisit că următoarea temă de cercetare va face parte din lucrarea sa de licenţă la Facultatea de Industrie Alimentară, pe care o va termina în 2022. Cercetătorul a avut anul acesta şi preocupări pentru accesarea unor fonduri necesare dotării laboratorului de horticultură al liceului.
„E vorba de un proiect derulat prin Fundaţia NARADA pentru Educaţie prin care am achiziţionat echipamente electronice: un laptop, un videoproiector şi o tabletă grafică, ce mi-au fost de mare folos, în perioada în care învăţămîntul s-a desfăşurat on-line“, a mai afirmat Cătălina Druţu.
Aducînd în discuţie decizia sa de a lucra la Liceul Ion Ionescu de la Brad, unitate care în ultima vreme are probleme în ceea ce priveşte „calitatea“ elevilor care intră acolo, profesoara recunoaşte că nu e uşor de lucrat, dar că provocarea pentru cadrele didactice de aici e uriaşă şi aduce satisfacţi infinit mai mari cînd reuşesc să determine aceşti elevi să îndrăgească meseriile din domeniul agricol:
„Am găsit la acest liceu un colectiv didactic dedicat, care munceşte infinit mai mult decît colegii din alte licee. Eu consider că lucrurile se vor schimba în condiţiile în care şi în România agricultura evoluează şi se îndreaptă spre performanţă. Cred însă că factorii de decizie din domeniul educaţiei ar trebui să revizuiască planurile de şcolarizare. Vă dau un singur exemplu: profilul de tehnician agricol se găseşte doar la învăţămîntul seral, în timp ce la zi pregătim tehnicieni veterinari, în condiţiile în care în cabinetele veterinare lucrează doar medici veterinari“.

-
Actualitate2 săptămâni,
„Mazilire” la Apa Serv. Directorul general demis, conducere interimară
-
Actualitateo săptămână,
Accident cu şase victime, doua persoane decedate. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie
-
Actualitate5 zile,
PNL Neamț: ”Incapabilă profesional, preocupată de vendete politice, Florentina Moise trebuie să plece urgent de la conducerea ISJ Neamț”
-
Advertorialo săptămână,
Anunţ
-
Prima pagină7 zile,
O tânără a ajuns la spital după ce a fost mușcată de un bursuc
-
Prima pagină5 zile,
„Îmi place să cred că fac parte din categoria inspectorilor care au onorat funcția, nu funcția i-a onorat”
-
Actualitate6 zile,
Deputatul Laurențiu Leoreanu critică desființarea postului de inspector școlar la disciplina Istorie
-
Actualitate5 zile,
Bilete de tratament alocate de Casa de Pensii Neamț