Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Profesor bãtut

Știre publicată în urmă cu

în data de

• un profesor de la Grupul Scolar nr. 9 a fost bãtut cînd iesea de la ore • elevii cred cã a fost vorba despre o încercare de intimidare pentru cã profesorul punea note prea mici • conducerea liceului dã vina pe unii tigani din zonã, certati cu legea • o elevã de la Economic a fost bãtutã sîmbãtã, în incinta scolii, de doi tineri •

Un incident petrecut sãptãmîna trecutã în cartierul Ciritei, cînd un profesor a fost bãtut la iesirea de la ore, si un caz de agresiune petrecut în incinta Liceului Economic readuc în discutie problema sigurantei în unitãtile de învãtãmînt sau în preajma acestora, precum si pericolele la care sînt expusi atît elevii, dar si cadrele didactice. Faptele, pe care le prezentãm în continuare, duc la concluzia cã scolile sînt din ce în ce mai des scene ale unor acte de violentã reprobabile, dovadã ca putem vorbi despre o adevãratã „scoalã“ a violentei. Un profesor de la Grupul Scolar nr. 9, care a preferat sã îsi pãstreze anonimatul. a fost bãtut, în seara de 30 noiembrie, în timp ce iesea de la ore si se îndrepta spre statia de autobuz. Dascãlul a sustinut cã nu a fost jefuit, motiv pentru care se bãnuieste cã ar putea fi o rãzbunare din partea unor elevi de ai sãi, dar refuzã sã dea prea multe amãnunte, sustinînd cã problema îl priveste personal. În acelasi timp, conducerea Grupului Scolar nr. 9 a afirmat cã incidentul nu s-a petrecut în scoalã, iar bãtãusii nu sînt elevi ai unitãtii, dar dã vina pe unii locuitori ai cartierului cam certati cu legea, care îi mai buzunãresc pe elevi, usurîndu-i de bani sau de telefoanele mobile. Un alt caz de violentã în scoli a fost înregistrat sîmbãtã 10 decembrie, în jurul orei 17.30, cînd o elevã a Grupului Scolar Economic si Administrativ Piatra Neamt a fost amenintatã, în timp ce se afla în incinta unitãtii, de doi consãteni din Gîrcina, M. Constantin, de 24 de ani, si S. Mihai, de 19 ani. Eleva C.A., de 16 ani, din aceeasi comunã, a fost lovitã si amenintatã de cei doi, iar la fata locului s-a deplasat o patrulã de sigurantã publicã, care, în urma investigatiilor efectuate i-a identificat pe agresori si a stabilit cã incidentul a avut loc pe fondul unui mai vechi conflict dintre minorã si o altã colegã de scoalã. M. Constantin si S. Mihai au fost sanctionati conform Legii nr. 61/1991, iar minora a fost îndrumatã la Serviciul de Medicinã Legalã Neamt în vederea obtinerii unui certificat medico-legal. În plus, paznicul liceului, P. Vasilicã, din Piatra Neamt a fost sanctionat conform Legii nr. 333/2003. Incidentul nu este de neglijat, mai ales cã evenimentele de acest gen s-au înmultit, culminînd cu înjunghierea unei eleve a Scolii Centrale din Bucuresti chiar în cabinetul directoarei unitãtii.

Conducerea si elevii scolii au pãreri contradictorii Întîmplarea a devenit de notorietate si printre elevii unitãtii, gurile rele sustinînd cã ar fi vorba de o rãzbunare din partea unor liceeni supãrati pe notele mici pe care le-ar fi primit din partea profesorului. Corectia aplicatã la ceas de searã ar fi urmãrit, în acest caz, sã-l mai îmbuneze pe dascãlul agresat, iar acesta odatã intimidat, elevii bãtãusi ar fi urmat sã primeascã note mai bune. „Foarte multi elevi avem note mici la domnul profesor, mai mult 3, 4 si 5. Nici nu existã 8, 9 sau 10, chiar dacã înveti foarte bine, primesti cel mult 6 sau 7. Dicteazã foarte repede, iar, dacã îl rugãm sã repete, nu acceptã. Uneori nu face rezumatul lectiei si trebuie sã învãtãm din carte si 3 sau 4 foi. La noi în clasã sînt multe note mici, noi sîntem multe fete, dar am înteles cã în clasele de bãieti l-ar mai fi amenintat si pune note mai bune“, au declarat mai multi elevi de la Grupul Scolar nr 9. Cert este cã, în seara de 30 noiembrie, profesorul în cauzã a ajuns la spital acuzînd dureri de cap si ameteli si a primit îngrijiri medicale, iar pe 1 decembrie s-a prezentat la Serviciul de Medicinã Legalã unde s-a constatat cã prezenta zgîrieturi pe fatã, avea buza spartã si era lovit la nas. Profesorului i s-a eliberat un certificat medico-legal si i s-au recomandat 5-6 zile de îngrijiri medicale. „Nu are rost sã spun prea multe pentru cã s-a întîmplat în afara scolii. Era seara tîrziu, întuneric si mã îndreptam spre statia de autobuz cînd am fost atacat si lovit peste fatã cu pumnii. Nu am fost jefuit, motiv pentru care am bãnuit cã s-ar putea sã fie vorba de o rãzbunare, dar nu vreau sã comentez prea multe pentru cã e vorba de o problemã personalã“, a sustinut profesorul agresat. Ideea unei rãzbunãri este acceptatã chiar de profesorul bãtut, desi acesta a refuzat sã declare dacã a fost sau nu amenintat de elevii sãi. Pe de altã parte, reprezentantii conducerii grupului scolar au sustinut cã unii din locuitorii zonei, mai ales cei de etnie romã, le mai fac probleme elevilor, micile tîlhãrii fiind la ordinea zilei în cartier. Din acest motiv, un echipaj al Politiei stationeazã în fiecare searã în fata unitãtii pentru a-i descuraja pe infractorii care pîndesc iesirea elevilor. „Am înteles cã domnul profesor nu ar fi recunoscut persoanele care l-au bãtut si nici nu am auzit sã aibã probleme cu elevii sãi. Problema e zona, fiind multi tigani care-i mai asteaptã pe elevi si îi amenintã sã le dea banii sau telefoanele mobile. În scoalã nu intrã pentru cã avem elevi si profesori de serviciu, iar seara am solicitat sã ne trimitã un echipaj de politie care sã stea pînã pleacã ultimul om din scoalã. Poate dacã si strada ar fi iluminatã nu ar mai avea atît tupeu si ar fi mai liniste. Noi nu am avut probleme de acest gen cu elevii nostri“, a declarat profesor Veronica Corduneanu, director adjunct al Grupului Scolar nr 9 Piatra Neamt.

Toamna se numãrã agresiunile în scolile nemtene Din pãcate, actele de violentã din scoli sau care îi au ca protagonisti pe elevi s-au înmultit în ultima vreme, iar judetul Neamt nu face exceptie de la regulã. În luna octombrie, elevii si profesorii de la Scoala Bodestii de Jos au trãit clipe de cosmar dupã ce o femeie înarmatã cu un cutit a nãvãlit în unitate si a amenintat cu moartea o elevã. Frãsina Serban, o femeie de etnie rromã, din localitate, mamã a mai multi copii, a vrut sã se rãzbune pentru faptul cã fiul ei mai mic, elev în clasa întîi, ar fi fost bãtut de o elevã din clasa a VII-a. Fata se afla în pauzã atunci cînd femeia a intrat în clasã, s-a repezit la ea si i-a pus cutitul la gît amenintînd cã o omoarã dacã îi mai loveste bãiatul. Dascãlii au fost nevoiti sã sarã asupra femeii si sã o dezarmeze, deoarece nici o metodã de negociere nu a dat roade. În aceeasi lunã, o agresiune sîngeroasã s-a petrecut la scoala din comuna Grinties, un elev ajungînd în stare gravã la Spitalul de Urgentã Neamt. În recreatia mare, Alexandru Gheorghe, 16 ani, s-a luat la ceartã cu Gabriel Ciucanu, 16 ani, din comuna Ceahlãu. Scandalul iscat lîngã grupul social al scolii a degenerat în bãtaie, moment în care a intervenit Florin Munteanu, de 20 de ani, din Grinties, care a tãbãrît asupra lui Ciucanu si nu s-a oprit pînã nu l-a lãsat în stare de inconstientã. Victima a fost transportatã la Spitalul Judetean Neamt, unde a fost internatã cu politraumatisme si multiple contuzii. (FOTO: O parte dintre elevii de la Grupul Scolar nr. 9 sînt de pãrere cã profesorul a fost bãtut pentru a-l determina sã punã note mai mari)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending