Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Profesor bãtãus

Știre publicată în urmă cu

în data de

• profesoara de matematicã Rodica Petrovan, consilier educativ al Scolii Nr.2, este acuzatã cã a lovit o elevã de clasa a IV-a cu o pancardã în cap • agresiunea s-ar fi petrecut la Carnavalul din Orãselul Copiilor • copilul a fost internat în spital • pãrintii victimei doresc sã se ia mãsuri disciplinare cu profesoara bãtãusã • inspectorul general adjunct al ISJ a declarat cã, luni, 19 decembrie, va dispune o anchetã • în functie de concluziile acesteia, profesoara poate sã-si piardã chiar postul din învãtãmînt •

Consilierul educativ al Scolii Nr. 2, profesoara de matematicã Rodica Petrovan, este acuzatã cã a bãgat în spital o elevã de clasa a VI-a, vineri, 16 decembrie, dupã ce ar fi lovit-o în cap, în plinã stradã, cu pancarda pe care scria numele scolii. Incidentul, care ar putea avea urmãri dintre cele mai grave, s-ar fi petrecut în timp ce Laura Panseluta D., în vîrstã de 13 ani, mergea, alãturi de colegi si cadrul didactic mentionat, la parada de la Orãselul Copiilor. Mai precis, în timpul repetitiei la cor, profesoara s-ar fi enervat si ar fi lovit copila, cu bucata de metal, spãrgîndu-i capul. Victimei i s-a fãcut, în spital, radiografie cranianã, pacienta fiind examinatã de doctorul Ovidiu Butiurcã, medic primar pediatru, sosit la raportul de gardã de searã. „Copilul, internat cu un traumatism cranio-cerebral, plagã contuzã parietalã stîngã, a fost orientat cãtre Sectia radiologie, unde i s-a fãcut o radiografie cranianã. Desi investigatia nu a evidentiat leziuni osoase, pacienta a fost pãstratã, spre supraveghere medicalã, în spital“, a precizat asistenta medicalã Maria Tololoi, de la Serviciul de Urgentã al Sectiei chirurgie. Pãrintii copilului, chemati de acasã de un frate mai mic, sînt decisi sã nu lase lucrurile asa. Oamenii spun cã, în conditiile în care se vorbeste, în ultima vreme, atît de mult de eliminarea violentei din scoli, tocmai un profesor sã nu-si poatã stãpîni nervii si sã brutalizeze un copil, în asa hal încît sã-i provoace traumatism cranian, li se pare un lucru de neadmis. „Bãiatul mai mic a venit acasã si m-a anuntat cã Laura Panseluta, elevã în clasa a VI-a la Scoala Nr. 2, a fost dusã de profesoara de matematicã la spital, pentru cã aceasta i-a spart capul. Atunci cînd am încercat s-o retin pe profesoarã la spital, pînã vine medicul si Politia, a refuzat, pretextînd cã are lãsati copiii în Orãsel si cã nu pot rãmîne nesupravegheati, desi acestia erau însotiti si de profesoara de muzicã. Acum, cînd se vorbeste de înlãturarea bãtãii dintre copii, nu putem admite ca o profesoarã sã spargã capul unei fetite de clasa a VI-a, pentru cã, în gãlãgia din piatã, nu a auzit ce i-a strigat profesoara. Cum sã nu se batã între ei copiii, dacã profesorii îi bat pînã-i bagã în spital? Vrem sã ni se facã dreptate si profesoara sã fie pedepsitã. Vom merge pînã la Ministerul Educatiei si Cercetãrii, dacã aici nu se iau mãsuri“, a precizat Gabi Nãstase, mama copilului.

Încep anchetele Inspectorul general adjunct al Inspectoratului Scolar al Judetului (ISJ) Neamt, Maria Rusu, cît si directorul Scolii Nr.2, Iudith Gãinã, au aflat despre incident de la redactorii „Monitorului de Roman“, dar ne-au asigurat cã nu vor tolera un asemenea comportament violent, din partea vreunui cadru didactic. „Am luat legãtura cu directoarea scolii, pe care am informat-o despre incident, în varianta pe care ne-ati prezentat-o dumneavoastrã si pe care o stiti de la pãrinti. Vom trimite, luni, 19 ianuarie, un inspector scolar, care, împreunã cu membrii Consiliului de Administratie (CA) al scolii, vor ancheta circumstantele în care s-a petrecut incidentul. Se va discuta, evident, cu pãrintii si vã asigurãm cã se vor lua mãsurile legale. Nimeni nu va musamaliza nimic, pentru cã nu putem fi de acord cu brutalitatea unui cadru didactic, indiferent de împrejurãri. Un dascãl nu are voie sã fie violent si sã spargã capul unui copil. Dacã nu are alte metode pedagogice, de a pãstra linistea între copiii, nu are ce cãuta la catedrã“, a precizat Maria Rusu. Conform Statutului cadrelor didactice, mãsurile disciplinare în asemenea situatii pot duce pînã la înlãturarea din învãtãmînt a vinovatului. Directorul Scolii Nr.2, profesoara Iudith Gãinã, a declarat cã a stat de vorbã cu profesoara incriminatã, care a recunoscut cã a lovit copilul, dar a asigurat-o cã a fost un accident. „Am stat de vorbã cu doamna profesoarã Rodica Petrovan, care este si consilierul educativ al unitãtii. A recunoscut cã a lovit copilul dar m-a asigurat cã a fost vorba de un incident nenorocit, pe care nu si l-a dorit nimeni. Eu, de altfel am stat în scoalã toatã dimineata si am plecat spre casã, cu putin înainte de ora 15, cînd copiii au plecat spre Primãrie, la Carnaval. Vreau sã vã asigur cã doamna profesoarã Rodica Petrovan a pus foarte mult suflet, alãturi de doamna profesoarã de muzicã, Nicoleta Toma, în pregãtirea programului pentru Orãselul Copiilor. Regretãm enorm cele întîmplate si se vor decide mãsurile de sanctionare la CA de luni“, a declarat directorul Scolii Nr. 2.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending