Contactează-ne

Prima pagină

Probleme după vijeliile anunțate prin coduri meteorologice portocalii și galbene

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în ultimele zile, vântul abătut asupra Neamţului a provocat probleme ■ au fost avarii la rețelele electrice și acoperișurile unor imobile au fost smulse de la locul lor ■ pompierii au intervenit și la degajarea unor copaci căzuți pe carosabil ■

Conform unui raport emis astăzi, 8 februarie 2024, de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“, intensificările vântului au afectat 20 de unităţi administrative din ţinutul de la poalele Ceahlălui, majoritatea din mediul rural, dar probleme au fost în oraşele Piatra Neamţ şi Bicaz.

Puternice rafale de vânt au avariat reţelele de distribuţie a curentului electric, mii de consumatori din cincisprezece localităţi rămânând pe întuneric. Astfel de probleme au fost la Izvoru Alb, Bisericani, Scăricica, Borca, Lunca, Mădei, Pârâul Cârjei, Pârâul Pântei, Sabasa, Dolheşti, Mănăstirea Neamţ, Pipirig, Pluton, Grozăveşti şi Hangu.

Alte nedorite incidente cauzate de fenomenele meteo periculoase au constat în ruperea unor stâlpi şi arbori, care au picat pe drumurile din Neamţ. Solicitate să intervină pentru degajarea copacilor, care împiedicau circulaţia rutieră, au fost cadrele de la ISU Neamţ. Astfel de situaţii au fost în Bicaz, Dumbrava Roşie sau în Grinţies, la limita cu Harghita.

Vântul a smuls acoperişurile unor case din aşezări rurale, dar şi pe cele ale unor blocuri de locuinţe din Piatra Neamţ. Pe data de 7 februarie 2024, o rafală puternică a doborât acoperişul unui imobil de pe strada Bistriţei, provocând pagube nu doar la structura construcţiei, ci şi la infrastructura urbană, distrugând un stâlp de iluminat public.

„Reamintim că, potrivit Legii 50/1991 – autorizarea lucrărilor, astfel de construcţii trebuie executate în baza autorizaţiei de construire şi a unui proiect tehnic, cu o firmă autorizată. Asociaţiile de proprietari au obligaţia să efectueze reparaţii la acoperişurile blocurilor şi condominiilor astfel încât în perioadele cu vânt puternic să nu aibă loc astfel de incidente“, a transmis Poliţia Locală Piatra Neamţ.

Pe 6 februarie, cadrele de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ au fost solicitate să se deplaseze la Căciuleşti, comuna Girov, anunţându-se că un incendiu a izbucnit la locuinţa unui sătean. Într-un comunicat, pompierii au transmis că misiunea a fost îngreunată de vânt, care a amplificat flăcările.

Familia, una formată din cinci membri (doi bunici, doi copii (un băiat de clasa aIII-a şi sora, elevă într-a IV-a şi tatăl acestora), a rămas pe drumuri, după ce a ars acoperişul de 250 de metri pătraţi, mobilier, aparate electrocasnice şi o anexă de 100 de metri pătraţi în care erau depozitate cereale, lemn de foc, scule şi unelte de uz gospodăresc.

Comunitatea nu a rămas indiferentă faţă de soarta consătenilor, mobilizându-se.Pe reţelele de socializare a fost lansat un apel la solidaritate. Donaţii pot fi făcute în contul al cărui titular este tatăl copiilor, Marius Voaideş, RO68 BRDE 280S V602 3973 2800; moneda Ron. Tatăl copiilor poate fi contactat la numărul de telefon 0766/360.411.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending