Contactează-ne

Actualitate

Problema alimentării cu apă în Văratec, răspunsul primăriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ seceta ar fi principala problemă în opinia reprezentanţilor administraţiei ■ un proiect cu bani europeni, care ar putea rezolva problema, este aşteptat din... 2016 ■ ca prin minune, după publicarea articolului, sătenii au primit apă, însă problema nu e nici pe departe rezolvată ■

Reprezentanţii Primăriei Agapia au transmis, joi, 21 mai, un punct de vedere referitor la situaţia semnalată de Monitorul de Neamţ, şi anume că sătenii din Văratec au parte de apă cu porţia. Vă prezentăm integral răspunsul primit de la consilierul primarului, Neculai Năstasă.

“Reţeaua de apă din satul Văratec cît şi din satul Filioara a fost finalizată în anul 2010, apa fiind captată în două rezervoare de 100 tone fiecare, din izvoare găsite în pădurea din marginea acestor sate. Încă de la început s-a constatat că debitul acestor izvoare este foarte foarte mic, neputînd satisface cerinţele cetăţenilor, iar investiţia făcută era pentru consumul apei menajere în uz casnic, deci nu potabilă, avînd în vedere şi faptul că izvoarele găsite erau în mare parte izvoare de suprafaţă.

Mai menţionăm că bazinele sînt construite în imediata vecinătate cu pădurea de pe raza UAT-ului nostru, iar în momentul cînd s-a dat drumul la apă, cei ce beneficiau de apă din plin erau cetăăţtenii din vale, cele două sate fiind aşezate pe coline, iar apa cum era şi firesc se ducea la vale… La cei situaţi mai sus apa ajunge mult mai greu, asta şi în funcţie de cît consumau cei din vale şi de cît volum de apă era în bazin sau cît de mult ploua… însă după cum ştim cu toţii în ultimii 6-7 ani seceta a fost mare.

Din acest motiv, în vreme de secetă, s-a hotărît la nivel de consiliu local ca apa să se dea în mod echitabil 3 zile la deal şi 3 zile la vale (prin închiderea vanelor respective)…însă nici aşa de foarte multe ori cetăţenii nu aveau apă din cauza secetei.. nevenind în bazin.

În cele două sate conducta de apă a satisfacut cerinţele cetăţenilor doar primăvara – la topirea zăpezii sau în lunile ploioase… însă după cum am văzut cu toţii nu am mai avut nici zăpadă şi nici ploi. În anul 2016 am iniţiat un proiect prin HCL, pentru repompare apă în cele două bazine din Văratec şi Filioara, din conducta APA SERV, existentă în satul Agapia. Devizul de lucrări fiind destul de mare iar finanţarea din bugetul local fiind limitată, intenţia noastră era să apelăm la fonduri UE sau guvernamentale.

Însă la foarte scurt timp am fost anunţaţi de către compania APA SERV să ne oprim întrucît  prin- Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, comuna noastră este prinsă în acest proiect: Înfiinţare reţea de canalizare şi epurare a apelor uzate în comuna Agapia, Neamţ (ataşăm programul cu graficul de lucrări şi o parte din corespondenţa purtată cu ei). La ultima discuţie purtată cu cei de la APA SERV, am fost anunţaţi că a fost reziliat contractul cu proiectantul iniţial şi că pînă pe 6 iunie 2020 se va semna contract de proiectare cu noul proiectant, iar pînă la finele anului 2022 lucrarea va fi gata în comuna noastră, conform graficului.

Această investiţie după părerea mea a fost prost gîndită încă de la început, 2006, dar nu ştim care au fost criteriile după care s-a ghidat acest proiect, noi preluînd în 2012 lucrarea recepţionată deja şi “funcţională”. Conducta de apă existentă în prezent în cele două sate nu va face faţă niciodată cerinţelor oamenilor. Mănăstirea Văratec a făcut două foraje (pe banii lor), ultimul la 80 de metri şi nu a dat de apă potabilă, în schimb a dat de apă sărată. Mănăstirea Văratec are de mulţi ani şi un bazin propriu de apa de aproximativ 50 de tone de unde se alimentează toată incinta mănăstirii, din bazinul nostru mare alimentăm casele cetăţenilor din Văratec, chiliile mănăstireşti şi căminul de bătrîni, unde sînt în prezent 60 bătrîni, izolaţi, cu tot cu personal (17 persoane) din cauza acestei epidemii. Am fost nevoiţi să apelăm la ISU Tîrgu Neamţ, pentru a ne trimite în mai multe rînduri apă pentru acest cămin.

Este falsă informaţia precum că oamenii din Văratec au doar o zi pe săptămînă apă şi restul este doar pentru mănăstiri. Nu ne-am dorit niciodată şi nici nu ne dorim să avem această problemă, însă nu este apă şi singura salvare este acest proiect derulat prin Apa Serv. Anul trecut şi satul Agapia (care are reţea canal şi apă de la APA SERV, pompată din Tîrgu Neamţ) a rămas de multe ori fără apă întrucît cei de la Tîrgu Neamţ nu aveau de unde să pompeze, din cauza tot a secetei, această problemă fiind în toată zona Tîrgu Neamţ în vara trecută”.

Cîteva comentarii pot fi făcute. Se pare că avem un nou exemplu de investiţie făcută… ca să fie: vechea reţea care din start nu ar fi fost capabilă să deservească nevoile tuturor cetăţenilor din zonă. Soluţia, înţelegem, ar fi un proiect derulat prin Apa Serv, dar care… lîncezeşte şi ar urma, în cea mai optimistă evaluare, să fie gata prin 2022. Pînă atunci… Speranţa să fie doar la Cel de Sus să dea ploi?

Aceasta e România europeană a anului 2020? Întrebarea este evident retorică, dar avem o altă întrebare, cît se poate de oficială, către conducerea Apa Serv: ce intenţionează să facă pentru a accelera realizarea proiectului la care s-a făcut referire astfel încît oamenii din satele respective să aibă totuşi acces la apă, o condiţie minimală pentru o viaţă civilizată? Aşteptăm răspuns.

 

UPDATE: “Mulţumesc pentru reacţia promptă. Nu ştiu cum se face, că ieri (miercuri 20 mai), spre seară, a început să curgă apă pe ţeavă şi, în mod miraculos, curge şi acum. Nu se ştie cît va dura minunea. Regret că nu v-am scris mai demult, dar am tot sperat că va ploua şi nu va mai fi nevoie de vreo intervenţie”, este mesajul transmis `n urm\ cu pu]in timp de cititorul care s-a adresat redac]iei Monitorul.

Actualitate

JUSTIŢIE?! Sunt acuzaţi că au abuzat sexual o fetiţă de 10 ani, dar stau acasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ trei "bunici" sunt în arest la domiciliu, unul nu are nicio măsură preventivă ■ decizia a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Neamţ ■ ancheta vizează acuze de abuz sexual, victimă fiind o fetiţă de doar 10 ani ■

Decizie oarecum ciudată a judecătorilor de la cea mai mare instanţă din judeţul Neamţ, Tribunalul, care au decis pe 4 decembrie 2020, ca patru bătrâni, cu vârste între 66 şi 87 de ani, să nu mai fie cercetaţi în stare de arest preventiv, după ce au abuzat sexual o fetiţă de doar 10 ani, aplicându-li-se o măsură judiciară mai blândă.

Asta după ce, în prima zi a acestei luni ei au fost privaţi de libertate, sentinţa în urma acuzaţiilor de viol în formă continuată fiind decisă de Judecătoria Piatra Neamţ. Astfel, în cazul lui Ioan Balmuş, care are 87 de ani, Grigore Ţăpuc, în etate de 81 de ani şi Petre Trăscăuanu, de 75 de ani, instanţa de apel a decis ca ei să fie cercetaţi în stare de arest la domiciliu, iar pentru Ion Măriuţa, de 66 de ani, s-a decis revocarea privării de libertate, fără a se mai aplica o măsură preventivă.

Este posibil ca hotărârile judecătorilor să aibă la bază vârsta inculpaţilor, posibile afecţiuni medicale, care le pot altera stare de sănătate în regim de detenţie, la fel cum e plauzibil ca ei să nu mai fie consideraţi pericol public de vreme ce nu pot părăsi locuinţele, dat fiind arestul la domiciliu. Şocantul caz s-a petrecut într-un sat dintr-o comună de lângă oraşul Piatra Neamţ. De menţionat este faptul că cei patru arestaţi pe 1 decembrie au fost reţinuţi după ce, în urmă cu trei săptămâni, a fost arestat preventiv alt individ, din aceeaşi localitate, tot pentru viol, victimă fiind aceeaşi fetiţă de 10 ani.

Pe 10 noiembrie 2020, a ajuns în faţa magistraţilor de la Judecătoria Piatra Neamţ şi era privat de libertate Ion Ciudin, de 61 de ani. De calea de atac a uzat primul dintre arestaţi, dar a fost păstrat după gratii. Nu a avut linişte în detenţie, a cerut iar înlocuirea măsurii privative de libertate cu o alta mai blândă, arestul la domiciliu, dar tot nu i-a fost admisă.

Cât îl priveşte pe Ciudin, conform actelor de urmărire penală, faptele au avut loc în anii 2019 şi 2020. Profitând de vulnerabilitatea părţii vătămate, de naivitatea specifică vârstei, dar şi de starea materială precară a familiei din care făcea parte, individul a ademenit copila cu sume modice de bani şi ar fi întreţinut cu aceasta relaţii sexuale orale.

Antecedentele amoroase ale primului arestat din acest dosar

Despre comportamentul deviant al lui Ciudin s-a aflat prin sat, fetiţa ar fi fost consiliată psihologic, după implicarea primăriei din localitate şi ancheta desfăşurată de Direcţia de Generală de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Neamţ, iar la un moment dat copila a detaliat ceea ce s-a petrecut, autorul fiind arestat.

„Dispune arestarea preventivă a inculpatului C. Ion, aflat în stare de reţinere (…), cercetat în dosarul penal nr. 368/P/2020 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de viol în formă continuată (…), pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 10.11.2020 şi până la data 09.12.2020, inclusiv“, conform Judecătoriei Piatra Neamţ.

Primul inculpatul din acest dosar este căsătorit, are doi copii majori, care lucrează în străinătate, în Italia. Despre Ciudin se spune că şi-a pierdut calitatea de cântăreţ bisericesc la aşezământul din localitatea de domiciliu în urma unei aventuri amoroase. A fost dat afară după ce s-a aflat că ar fi avut relaţii cu o femeie, consătenii nefiind de acord ca el, persoană însurată, să slujească alături de preot, la sărbători.

După acest episod a ajuns la un schit din zonă, unde a prestat tot ca dascăl. Cât despre minora violată ea este singurul copil al familiei, una cu resurse materiale limitate, dar în care soţii nu se prea înţeleg, scandaluri izbucnind pe fondul consumului de alcool.

Ancheta în acest dosar avea să stabilească că şi alte persoane au abuzat sexual copila de doar 10 ani, ceilaţi patru făptaşi procedând întocmai ca primul arestat la comiterea infracţiunilor. Articolul 218 din Noul Cod Penal prevede că raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Numai că, în cazul în care victima este minoră, sancţiunea este între 5 şi 12 ani.

Citește știrea

Actualitate

Autostrada Unirii a fost, este și va fi o prioritate a PNL! Au început etapele pregătitoare ale tronsonului Târgu Neamț – Iași – Ungheni!

Știre publicată în urmă cu

în data de

Partidul Național Liberal a început investițiile în dezvoltarea rețelelor de transport, bazându-se pe finanțare europeană. În ultimul an, Guvernul PNL a deblocat lucrări și proiecte majore de infrastructură importante pentru regiunea Moldovei: Autostrada Unirii  A8 (Tg. Mureș – Iași – Ungheni) și Autostrada Moldovei A7 (cu traseul Nord-Sud). Parlamentarii din județul Neamț au susținut în mod activ demararea proiectului Autostrăzii Unirii. Dată fiind importanța majoră a acestui proiect și Guvernul PNL a venit în susținerea lui.

Nemțenii au dreptul să știe că au fost începute etapele pregătitoare ale tronsonului din autostrada A8 care traversează regiunea Moldovei, adică Târgu Neamț – Iași – Ungheni. Săptămâna trecută au fost depuse trei oferte pentru realizarea studiului de fezabilitate, un pas esențial pentru buna desfășurare a proiectului. Câștigătorul licitației va fi anunțat la anul, când va și începe lucrul la acest studiu.

Și celelalte două loturi ale A8 sunt deja în etapele de obținere ale autorizațiilor și avizelor. Pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț se lucrează deja la studiul de fezabilitate, acesta fiind și cel mai greu de realizat, deoarece autostrada va traversa munții. În celălalt capăt al A8, la intrarea în Republica Moldova, este podul peste Prut de la Ungheni, care își așteaptă acordul de mediu și – după primirea lui – se va trece la emiterea Hotărârii de Guvern cu indicatorii tehnico-economici în baza cărora se va realiza proiectul.

Pentru cealaltă autostradă care va traversa Moldova – adică A7 – au fost încheiate, în acest an, contractele și pentru studiile aferente ultimelor două secțiuni (Pașcani – Suceava și Suceava – Siret). Termenul final de predare al documentațiilor tehnice este 2022. Primele patru loturi ale A7 (de la Ploiești la Pașcani) sunt acum în faza de elaborare a documentațiilor, iar la anul va fi lansată licitația pentru construcția efectivă a autostrăzii. Acest proiect va avea 428 kilometri și un preț de 3 miliarde euro.

Mai mult chiar, miercuri, 2 decembrie,  a fost inaugurat primul tronson al A7, respectiv 16 kilometri cu profil de autostradă din totalul de 31 de kilometri, cât are centura ocolitoare a Bacăului. După 30 de ani de promisiuni făcute de toate forțele politice care s-au succedat la guvernare, doar Guvernul PNL a reușit să îndeplinească un obiectiv strategic pentru Moldova. Deschiderea circulației pe acest tronson are loc cu 1 an înaintea termenului prevăzut în contract, ceea ce ne dovedește – o dată în plus – că antreprenorii români pot derula contracte de succes în colaborare cu un guvern care pune investițiile pe primul loc.

Toate aceste costuri (studiile de fezabilitate și costul efectiv al construirii autostrăzilor) au deja finanțarea asigurată. În mare parte este vorba despre bani europeni, restul sumelor provenind de la bugetul național sau din diferite parteneriate cu instituții financiare internaționale.

Echipa PNL Neamț va susține în continuare realizarea Autostrăzii Unirii (A8). Este o promisiune făcută nemțenilor, pe care o vom respecta! Vom avea parte de sprijinul Guvernului PNL, dar și al parlamentarilor liberali. Pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din județul Neamț votați duminică PNL, poziția 6 pe buletinul de vot!

Citește știrea

Actualitate

Se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în week-end sînt aşteptate valori termice diurne de pînă la 7 grade ■ meteorologii anunţă precipitaţii, întîi ploaie, apoi ninsoare ■ minimele nocturne vor fi rezonabile ■

Luna decembrie a debutat cu temperaturi sub media perioadei şi cel puţin în zona Neamţului a fost mai rece decît ne-am fi aşteptat. Mai bine a fost în vîrf de munte, pe Toaca, din cauza unui fenomen denumit inversiune termică.

Pe 3 decembrie, la ora 11 termometrele indicau 1 grad la Roman, -1 grad era la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ, iar la acelaşi moment la staţia meteorologică de pe Ceahlău – Toaca specialiştii au măsurat temperaturi pozitive de 3 grade. Tot acolo este şi strat de nea ce măsoară 6 centimetri. Indicele de răcire era mai coborît în teritoriu, iar dacă pe munte nu era nici o schimbare, 3 grade cu plus, la Piatra Neamţ şi Roman se resimţeau -1 grad, în timp ce la Tîrgu Neamţ era un indice de răcire de -6 grade.

Meteorologii spun că în week-end se mai încălzeşte, dar vin precipitaţii care, la început vor fi sub formă de ploaie, iar săptămîna viitoare debutează cu ninsoare. Aşa stînd lucrurile trebuie spus că pe 4 decembrie va fi mai cald, se anunţă cer variabil cu soare şi o maximă care ajunge la 6 grade. Noaptea rămînem cu valori termice negative, de -2 grade. Una din cele mai calde zile din această lună pare a fi cea de sîmbătă, 5 decembrie, cînd ziua se ajunge la temperaturi nesperate, de 7 grade. Din păcate se adună norii şi va ploua.

Şi noaptea regimul termic se apreciază nesperat, iar minima se opreşte la 4 grade, cu plus. Duminică, 6 decembrie, mercurul din termometre coboară niţel, iar în cel mai cald moment al zilei nu vor fi mai mult de 5 grade, motiv pentru care ploaia se poate transforma în lapoviţă. Şi noaptea se face mai rece, iar minima se opreşte la 1 grad. De săptămîna viitoare nu mai avem parte de zile calde.

Luni, 7 decembrie, cerul va fi acoperit şi sînt aşteptat ninsori la o maximă diurnă de doar 1 grad. După lăsarea întunericului vor fi temperaturi negative, de -2 grade. Frig va fi si marţi, 8 decembrie, 0 grade ziua, cînd din nou sînt aşteptaţi fulgi de nea, iar peste noapte rămînem cu minima cantonată la -2 grade. Mijlocul săptămînii aduce o apreciere a regimului termic şi scăpăm de precipitaţii, nu şi de cerul acoperit. Maxima diurnă ajunge la 2 grade, iar minima nocturnă va fi de -2 grade. Ziua de joi, 10 decembrie, aduce din nou nori, dar şi precipitaţii, ploaie sau lapoviţă.

Valorile termice diurne ajung la 3 grade, iar după lăsarea întunericului va fi 1 grad, cu plus. Cer acoperit ne aşteaptă şi vineri, 11 decembrie, dar fără precipitaţii. Valori termice nu suferă modificări, o maximă diurnă de 3 grade şi 1 grad peste noapte. Cam la fel va fi vremea şi în week-end-ul viitor, iar în perioada 11 – 12 decembrie va fi cer acoperit şi nu mai mult de 3 grade. Noaptea rămînem cu valori pozitive, dar modeste, de 1 grad.

Citește știrea

Trending