Contactează-ne

Actualitate

Problema alimentării cu apă în Văratec, răspunsul primăriei

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ seceta ar fi principala problemă în opinia reprezentanţilor administraţiei ■ un proiect cu bani europeni, care ar putea rezolva problema, este aşteptat din... 2016 ■ ca prin minune, după publicarea articolului, sătenii au primit apă, însă problema nu e nici pe departe rezolvată ■

Reprezentanţii Primăriei Agapia au transmis, joi, 21 mai, un punct de vedere referitor la situaţia semnalată de Monitorul de Neamţ, şi anume că sătenii din Văratec au parte de apă cu porţia. Vă prezentăm integral răspunsul primit de la consilierul primarului, Neculai Năstasă.

“Reţeaua de apă din satul Văratec cît şi din satul Filioara a fost finalizată în anul 2010, apa fiind captată în două rezervoare de 100 tone fiecare, din izvoare găsite în pădurea din marginea acestor sate. Încă de la început s-a constatat că debitul acestor izvoare este foarte foarte mic, neputînd satisface cerinţele cetăţenilor, iar investiţia făcută era pentru consumul apei menajere în uz casnic, deci nu potabilă, avînd în vedere şi faptul că izvoarele găsite erau în mare parte izvoare de suprafaţă.

Mai menţionăm că bazinele sînt construite în imediata vecinătate cu pădurea de pe raza UAT-ului nostru, iar în momentul cînd s-a dat drumul la apă, cei ce beneficiau de apă din plin erau cetăăţtenii din vale, cele două sate fiind aşezate pe coline, iar apa cum era şi firesc se ducea la vale… La cei situaţi mai sus apa ajunge mult mai greu, asta şi în funcţie de cît consumau cei din vale şi de cît volum de apă era în bazin sau cît de mult ploua… însă după cum ştim cu toţii în ultimii 6-7 ani seceta a fost mare.

Din acest motiv, în vreme de secetă, s-a hotărît la nivel de consiliu local ca apa să se dea în mod echitabil 3 zile la deal şi 3 zile la vale (prin închiderea vanelor respective)…însă nici aşa de foarte multe ori cetăţenii nu aveau apă din cauza secetei.. nevenind în bazin.

În cele două sate conducta de apă a satisfacut cerinţele cetăţenilor doar primăvara – la topirea zăpezii sau în lunile ploioase… însă după cum am văzut cu toţii nu am mai avut nici zăpadă şi nici ploi. În anul 2016 am iniţiat un proiect prin HCL, pentru repompare apă în cele două bazine din Văratec şi Filioara, din conducta APA SERV, existentă în satul Agapia. Devizul de lucrări fiind destul de mare iar finanţarea din bugetul local fiind limitată, intenţia noastră era să apelăm la fonduri UE sau guvernamentale.

Însă la foarte scurt timp am fost anunţaţi de către compania APA SERV să ne oprim întrucît  prin- Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, comuna noastră este prinsă în acest proiect: Înfiinţare reţea de canalizare şi epurare a apelor uzate în comuna Agapia, Neamţ (ataşăm programul cu graficul de lucrări şi o parte din corespondenţa purtată cu ei). La ultima discuţie purtată cu cei de la APA SERV, am fost anunţaţi că a fost reziliat contractul cu proiectantul iniţial şi că pînă pe 6 iunie 2020 se va semna contract de proiectare cu noul proiectant, iar pînă la finele anului 2022 lucrarea va fi gata în comuna noastră, conform graficului.

Această investiţie după părerea mea a fost prost gîndită încă de la început, 2006, dar nu ştim care au fost criteriile după care s-a ghidat acest proiect, noi preluînd în 2012 lucrarea recepţionată deja şi “funcţională”. Conducta de apă existentă în prezent în cele două sate nu va face faţă niciodată cerinţelor oamenilor. Mănăstirea Văratec a făcut două foraje (pe banii lor), ultimul la 80 de metri şi nu a dat de apă potabilă, în schimb a dat de apă sărată. Mănăstirea Văratec are de mulţi ani şi un bazin propriu de apa de aproximativ 50 de tone de unde se alimentează toată incinta mănăstirii, din bazinul nostru mare alimentăm casele cetăţenilor din Văratec, chiliile mănăstireşti şi căminul de bătrîni, unde sînt în prezent 60 bătrîni, izolaţi, cu tot cu personal (17 persoane) din cauza acestei epidemii. Am fost nevoiţi să apelăm la ISU Tîrgu Neamţ, pentru a ne trimite în mai multe rînduri apă pentru acest cămin.

Este falsă informaţia precum că oamenii din Văratec au doar o zi pe săptămînă apă şi restul este doar pentru mănăstiri. Nu ne-am dorit niciodată şi nici nu ne dorim să avem această problemă, însă nu este apă şi singura salvare este acest proiect derulat prin Apa Serv. Anul trecut şi satul Agapia (care are reţea canal şi apă de la APA SERV, pompată din Tîrgu Neamţ) a rămas de multe ori fără apă întrucît cei de la Tîrgu Neamţ nu aveau de unde să pompeze, din cauza tot a secetei, această problemă fiind în toată zona Tîrgu Neamţ în vara trecută”.

Cîteva comentarii pot fi făcute. Se pare că avem un nou exemplu de investiţie făcută… ca să fie: vechea reţea care din start nu ar fi fost capabilă să deservească nevoile tuturor cetăţenilor din zonă. Soluţia, înţelegem, ar fi un proiect derulat prin Apa Serv, dar care… lîncezeşte şi ar urma, în cea mai optimistă evaluare, să fie gata prin 2022. Pînă atunci… Speranţa să fie doar la Cel de Sus să dea ploi?

Aceasta e România europeană a anului 2020? Întrebarea este evident retorică, dar avem o altă întrebare, cît se poate de oficială, către conducerea Apa Serv: ce intenţionează să facă pentru a accelera realizarea proiectului la care s-a făcut referire astfel încît oamenii din satele respective să aibă totuşi acces la apă, o condiţie minimală pentru o viaţă civilizată? Aşteptăm răspuns.

 

UPDATE: “Mulţumesc pentru reacţia promptă. Nu ştiu cum se face, că ieri (miercuri 20 mai), spre seară, a început să curgă apă pe ţeavă şi, în mod miraculos, curge şi acum. Nu se ştie cît va dura minunea. Regret că nu v-am scris mai demult, dar am tot sperat că va ploua şi nu va mai fi nevoie de vreo intervenţie”, este mesajul transmis `n urm\ cu pu]in timp de cititorul care s-a adresat redac]iei Monitorul.

Actualitate

Închisoare şi daune de 6,7 miliarde vechi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul s-a urcat băut la volan şi a intrat într-o maşină în care era un cuplu ce urma să se căsătorească ■ tînărul a murit, iar femeia a fost grav rănită ■ şoferul vinovat a fost condamnat la închisoare cu executare ■ judecătorii au acordat daune de 675.000 lei ■

Un grav accident de circulaţie, soldat cu un mort şi un rănit, după ce un şofer s-a urcat băut la volan, a fost aspru pedepsit de judecători.

Şoferul vinovat, Dragoş Vasile Moroşanu, de 38 de ani, la data faptei consilier local în Vînători Neamţ şi patron al pensiunii Branişte, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru prima dintre fapte magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au aplicat o pedeapsă de 3 ani de detenţie, sancţiunea pentru a doua faptă a fost de 6 luni de închisoare, iar pentru ultima s-a aplicat o condamnare de un an.

Pedepsele au fost contopite şi a rezultat o sancţiune de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus executarea în regim de detenţie.

„Constată că infracţiunile deduse judecăţii sînt concurente şi, în temeiul art. 38 alin. 1 – art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 6 luni, reprezentînd o treime din totalul celorlalte două pedepse cu închisoarea, stabilite în cauză, urmînd ca inculpatul Moroşanu Dragoş-Vasile să execute, în regim de detenţie, pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 6 (sase) luni închisoare“, conform instanţei.

Pe parte civilă au fost acordate daune substanţiale, atît către familia tînărului ucis în accident, cît şi pentru viitoarea lui soţie care a fost grav rănită. Acesteia i-au fost acordaţi bani pentru suferinţele pricinuite atît de leziunile produse, cît şi de pierderea logodnicului.

În total, celor 8 părţi civile le-au fost acordate despăgubiri morale şi materiale care însumează 675.000 lei, la care se mai adaugă cheltuieli judiciare ce depăşesc 22.000 lei. De menţionat este faptul că daunele, dar şi o parte din cheltuielile judiciare trebuie suportate de firma la care inculpatul era asigurat în momentul producerii tragediei.

Atît Moroşanu, cît şi unele din părţile civile au contestat decizia instanţei de fond, urmînd ca o hotărîre definitivă să dea magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. Tragedia a avut loc în noaptea de 11/12 august 2018, pe şoseaua DN 15, care leagă Piatra Neamţ de Roman.

Două maşini s-au tamponat frontal, aproape de limita satului Turtureşti, comuna Girov, unul dintre şoferi stingîndu-se pe loc, aparent nevinovat. Din ancheta preliminară a poliţiştilor, acesta conducea se întorcea cu maşina de la muncă cînd a fost lovit, în plin, de un autoturism care venea, cu viteză, din sens opus.

Conform purtătorului de cuvînt al Poliţiei Neamţ de la acel moment, Robert Costan, din cercetările efectuate de oamenii legii la faţa locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de 36 de ani, din Vînători Neamţ, care conducea un autoturism pe DN 15 (dinspre Girov spre Piatra-Neamţ), a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune (impact frontal) cu un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un tînăr de 27 de ani din comuna Ştefan cel Mare.

În urma impactului a rezultat decesul tînărului de 27 de ani, rănirea şoferului de 36 de ani şi a unei pasagere de 19 ani, din Ştefan cel Mare, pasageră în maşina condusă de şoferul de 27 de ani. Poliţiştii au deschis atunci un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În urma impactului extrem de violent (în autoturismul condus de şoferul care a produs accidentul, acul kilometrajului s-a oprit la peste 140 km/oră), ambele autoturisme au fost proiectate în afara carosabilului. Maşina care mergea cu viteză a intrat în şanţ, iar celălalt autoturism pe un teren agricol. După ce au reuşit să scoată toate cele trei victime dintre fiare, cadrele medicale le-au preluat pe două dintre ele (pe şoferul vitezoman şi pe tînăra din cealaltă maşină).

Din păcate, tînarul care o însoţea era în stop cardio-respirator. A fost resuscitat aproximativ 45 de minute dar, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Fata a fost şi ea grav rănită şi şi-a piardut splina. Mai trebuie spus că în noaptea fatidică, tînărul de 27 de ani venea spre casa, din municipiul Piatra-Neamţ, unde se angajase la o benzinărie.

Pe locul din dreapta era viitoarea lui soţie. Autorul accidentului a scăpat doar cu picioarele rupte, iar analizele au evidenţiat că era băut în momentul producerii accidentului fatal, ceea ce a dus la cea de-a treia acuză din procesul penal, şi care, cel mai probabil, a cîntărit mult în aplicarea pedepsei închisorii cu executare.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 13 cazuri noi. Naţional – 565 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este 0,64 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 38 de decese ■

Până pe 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.025.145 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 102 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.05.2021 (10:00) – 16.05.2021 (10:00) au fost raportate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702  teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR (4.733 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.224 la cerere) și 5.792 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.903 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.294 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 40.259 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 98 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 590 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 mai, 1.703 sancțiuni contravenționale, în valoare de 414.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.536 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.778 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  141 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 58 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația, Finlanda și Polonia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 190 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran și unul în Polonia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

 

Citește știrea

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Trending