Contactează-ne

Actualitate

Pro şi contra utilităţii Grădinii Zoologice

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ primarul Andrei Carabelea a lansat un sondaj ■ cetăţenii sunt întrebaţi despre utilitatea Parcului Zoologic ■ el a fost inaugurat acum 117 ani ■ în postările de pe Facebook unii susţin că trebuie desfiinţat, alţii că trebuie menţinut, dar se vorbeşte şi de o posibilă afacere imobiliară ■

Primarul Andrei Carabelea a lansat un sondaj de opinie, dorind să consulte pietrenii despre utilitatea Parcului Zoologic. Reacţiile pe Facebook nu au întârziat să apară, unele vehemente, altele mai mult sau mai puţin pertinente, putându-se observa că cei care au răspuns s-au împărţit în două tabere, una a celor care iubesc animalele, care spun că parcul e inutil, fiind un lagăr, iar cealaltă a celor care susţin necesitatea lui, mai ales că dăinuie de 117 ani.

Alţii au scris că, de fapt, se pregăteşte un tun imobiliar. Ideea sondajului i-a venit primarului după ce pe reţelele de socializare a fost difuzat un film cu o ursoaică traumatizată, Ina, aflată acum în libertate, la rezervaţia de urşi de la Zărneşti, care după 20 de ani petrecuţi la parcul din Piatra Neamţ, continuă să se învârtă în cerc, aşa cum o făcea când era captivă.

„Îmi doresc să implic fiecare cetăţean în buna dezvoltare şi administrare a oraşului nostru! Acum câteva săptămâni am văzut cu toţii imagini care ne dezvăluie efectele gratiilor asupra comportamentului ursoaicelor Ina şi Anca (şi aceasta din urmă ţinută în cuşca de la Zoo Piatra Neamţ alături de sora Ina – n.r.). De aceea, vreau să vă consult public cu privire la utilitatea grădinii zoologice din Municipiul Piatra Neamţ“, a scris Andrei Carabelea pe contul de Facebook.

Chestionarul cu pricina cuprinde trei întrebări: 1. Cum evaluaţi importanţa, oportunitatea sau necesitatea grădinii zoologice din Piatra Neamţ? 2. Cât de des vizitaţi grădina zoologică? 3. Doriţi funcţionarea, în continuare, a grădinii zoologice? Odată publicat, chestionarul a stârnit interes.

Iată ce au comentat cei care cred că se vrea desfiinţarea grădinii pentru a fi „valorificat“ terenul: „Grădină publică? Cred că sunt deja ochi care visează la o grădină personală care să includă şi vila de rigoare“; „Această Grădină Zoologică a fost realizată de legendarul primar Nicu N. Albu pe terenul său donat ulterior oraşului. Din păcate, unii potentaţi locali stau cu ochii pe acest teren doar… doar vor reuşi să-l confişte cumva să-şi mai facă nişte vile“. Alt pietrea crede că parcul face parte din istoria urbei: „Măi oameni buni, parcul zoo e deschis din 1904, e un punct de referinţă în istoria oraşului şi face parte din atracţiile turistice. Bănuiesc că cineva a pus ochii pe teren de acum s-au trezit că deodată e ceva rău acolo“. O parte dintre cei care au comentat sunt fermi, afirmând că parcul trebuie desfiinţat: „În realitate, grădina zoo este un lagăr de concentrare pentru animalele care sunt închise acolo. Trebuie desfiinţată. Scurt!“; „Această puşcărie pentru animale trebuie desfiinţată şi căutat un spaţiu suficient de generos în care animalele să poată să se mişte în voie. O grădină zoologică este întotdeauna o bucurie pentru copii“.

Altă postare „sună“ astfel: „Grădinile zoo, ca şi circurile cu animale, sunt anacronice. Animalele sălbatice trebuie observate în mediul lor, nu în captivitate. Deci nu mai chinuiţi animalele!“. Iată şi o părere „pro“: „Sunt copii care stau la blocuri, nici nu ştiu cum arată o găină. Eu zic ca ar trebui îmbogăţit parcul zoo. Nu le putem lua tot, acestor copii. Luaţi exemplul altor oraşe din ţară şi din afară. E o bucurie şi chiar o socializare de multe ori, chiar şi pentru adulţi“. Pe tema sondajului a comentat şi Radu Păltineanu, de loc din Piatra Neamţ, un cunoscut globe-trotter, care recent, împreună cu prieta lui, Irina Repede, au reuşit să traverseze de la Nors la Sud, cele două mari insule ale Noii Zeelande, pe jos şi cu bicicleta, cale de peste 3.000 de kilometri: „După ce am petrecut ani buni în sălbăticie pe diferite meridiane ale planetei, nu pot să rămân indiferent la astfel de cazuri. Părerea mea este că ar trebui desfiinţate absolut toate grădinile zoologice, inclusiv cea de la noi din oraş. (…) Avem enorm de învăţat ca specie şi cred eu, desfiinţarea grădinilor zoo ar fi un prim pas în înţelegerea faptului că suntem parte din natură şi nu deasupra ei“.

O opinie despre iniţiativa primarului a avut-o şi Rocsana Josanu, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu: „Parcul Zoo nu poate şi nu trebuie să fie desfiinţat, el este un reper local, un element identitar şi unul din puţinele locuri în care copiii din judeţul Neamt pot admira animale deosebite. Noi avem intenţia să clasăm obiectivul în Lista Monumentelor Istorice, chiar am avut sugestii şi de la Institutul Naţional al Patrimoniului. De aceea, o declar în mod public, că nu vom fi de acord cu desfiinţarea lui şi nu vom da aviz favorabil pentru asta. Cred că mai potrivit ar fi să gândiţi o variantă de investiţii pentru reabilitarea şi punerea în valoare mai bună a Parcului Zoo“.

Parcul Cozla a fost inaugurat pe 15 august 1904, decizia de amenajare survenind unui fenomen meteo. În noaptea de 21/22 mai 1897, după zile în şir de ploi abundente, a avut loc o alunecare de teren de amploare, iar la baza muntelui Cozla au fost afectate 21 de case. Pentru a combate alte posibile alunecări, Nicu Albu, prefect şi apoi primar, a avut ideea realizării unui mare parc. Lucrările au pornit în 1901 doar cu lopata şi târnăcopul, constând în nivelarea terenului, plantarea de brazi, construirea drumului ce duce din strada Ştefan cel Mare până în vârful Cozlei, ziduri de sprijin, rigole şi podeţe.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vasile r

    4 februarie 2021 at 7:16 PM

    domnilor cetateni, in orasul Brasov este un parc zoo cu conditii deosebite pentru animale, de ce nu se construieste un parc zoo pe dealul din spatele parcului care duce pana sus la statia gondolei. Terenul trebuie ingradit corespunzator si impartit si amenajat pe sectoare, deasemeni de ce nu se amenajeaza drumul care urca pana la gospodina si de acolo pana sus la trei caldari????Nu le este rusine celor care sunt la primarie, in special consilierilor locali precum si consiliul judetean care nu face nimic pentru cetatenii judetului in mod special consilierii judeteni care nu ii intereseaza decat functiile in administratie atat pentru ei cat si pentru neamurile lor care nu au nici o scoala. APUCATI- VA DE MUNCA DOMNILOR SI NU MAI DATI VINA CA NU VA DA BANI GUVERNUL,

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Cronica pisălogului: Groapa, ediţie romaşcană

Știre publicată în urmă cu

în data de

Constantin Bîrjoveanu (1934-2000) ), scriitor, pictor, caricaturist şi vorbitor de esperanto dădea viaţă, în urmă cu două decenii şi ceva, unor apreciate tablete umoristice publicate în hebdomadarul vremii, Gazeta de Roman. În numărul de astăzi iată o nouă cronicuţă în care, cu ironie fină satirizează decizia oficialilor comunişti, care au distrus clădirile de pe vechea Stradă mare, zonă supranumită Lipscaniul Romanului. Aici evreii, mulţi la număr atunci, făceau comerţ nu glumă. Zona a fost demolată de comunişti în anii „70, pentru a o transforma într-un ansamblu architectonic tipic vremii, care, din păcate, nici după cinci decenii nu a fost finalizat. A apărut un centru comercial, astăzi mort, pentru care autorităţile post revoluţionare tot caută soluţii de reînviere. Se încearcă proiecte „futuriste“, un cinematograf pe pînză de apă şi tot felul de soluţii pentru ca doar-doar lumea va reveni în acest loc, alădată paradisul comerţului.

Vizitaţi Groapa cu ulei, că dacă o vizitaţi fără lei vă alegeţi numai cu privitul. Vizitaţi Groapa, e foarte bine aprovizionată şi de aceea îi spuneam unui bătrîn: „Nene, în Groapă găseşti de toate“. „Am auzit, zice el, tocmai că-i povesteam babei că atunci cînd o să fim şi noi în Groapă n-o să ne mai lipsească nimic“.

Cum s-a născut Groapa? Sistematizarea a dus la distrugerea a ceea ce era specific în arhitectură, nu numai la noi, ci în toate oraşele din fostul lagăr socialist. A avut şi orăşelul nostru un fel de Lipscani sub care se găsea beci, sub beci şi dedesupt se găsea alt beci. Şubrezenia locului pentru fundaţii a făcut ca noile fundaţii să fie turnate cît mai jos posibil şi… aşa s-a născut Groapa.

Ce e Groapa în fond? E un fel de canal veneţian din care apele Adriaticei s-au retras undeva departe. Nu sînt 400 de poduri cîte are Veneţia, ci doar patru, pe Canal Grande, unul dintre ele amintind de Puntea suspinelor, care lega tribunalul de puşcărie. La noi această punte leagă Casa pensiilor (CARP – n.r.) şi o parte din oraş cu piaţa şi cu cealaltă parte.

De ce Puntea suspinelor? Pentru că, întorcîndu-te din piaţă vezi că ai cheltuit o groază de bani şi nu ai luat mare lucru. De ce Puntea suspinelor? Pentru că suspini după portofelul cu bani şi acte pe care o mînă dibace l-a „volatilizat“. De ce Puntea suspinelor? Pentru că te gîndeşti că pe basarabenii care au venit în talcioc cu lucruri folosite nevoia i-a trimis. Seara n-auzi plînsetul pescăruşilor şi cîntecul gondolierilor, ci doar, uneori, un glas de adolescent pigmentat care recită: „Dă-le Doamne, la români/ Cancer negru la plămîni!“.

Deci Groapa e o Veneţie fără apă. Cîteva zile n-au avut bieţii veneţieni nici apă de băut şi nici turiştii. Şi sînt turişti mulţi. Na, ca la Veneţia. Mai ales că în ultimul timp au venit cu ocazia carnavalului, pardon, a bîlciului anual. Vizitaţi Veneţia! Acum cînd nu e apă, că dacă se înfundă gurile de canal şi fluxul e mare , atunci veţi spune: „Cine boala i-o fi pus pe ăia să strice Strada Mare?“

Nota Redacţiei: Rubrică realizată cu sprijinul cabinetului parlamentar al senatorului Eugen Ţapu

Citește știrea

Actualitate

Nemţeanul dispărut în Slovacia a fost găsit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tînărul din Tîrgu Neamţ dispăruse într-o localitate de la graniţa dintre Slovacia şi Ungaria ■ i-a spus soţiei că pleacă să cumpere apă şi nu s-a mai întors la maşină ■ a fost găsit la o fermă ■

Cazul lui Petrişor Pipirigeanu, un tânăr din oraşul Târgu Neamţ, care fusese dat dispărut de către familie, are un deznodământ fericit. Ieri seară, 22 iunie, românul despre care nu se mai ştia nimic de pe 20 iunie a fost depistat de poliţiştii slovaci, conform Antena 3.

El a fost găsit la o fermă dintr-o localitate situată la câţiva kilometri de locul de unde fusese dat dispărut de către soţie, aproape dea graniţa dintre Slovacia şi Ungaria. Nu se ştie motivul pentru care tânărul a plecat din autoturismul în care se afla partenera sa şi în ce împrejurări a ajuns la fermă. Odată depistat, a fost preluat de o ambulanţă şi transportat la o unitate medicală, deoarece se simţea slăbit.

Despre nemţean nu s-a mai ştiut nimic din seara zilei de 20 iunie, când era în localitatea slovacă Veky Kamenec, în apropierea vămii cu cealaltă ţară menţionată. Tânărul venea din Marea Britanie spre România, fiind însoţit de soţia sa. În jurul orei 22.00, a coborât din maşină, spunându-i partenerei câ merge să cumpere o sticlă de apă, dar nu a mai revenit la autoturism. În atare condiîii a fost dat dispărut, iar rudele s-au mobilizat şi au postat pe reţelele de socializare mesaje în care cereau ajutor celor care puteau da relaţii despre tânărul din Neamţ.

„Distribuiţi vă rog! Dispărut de 12 ore la graniţa dintre Slovenia şi Ungaria, la aproximativ 5 kilometri de graniţă, între localităţile Velki Kamene din Slovacia şi Pecin, din Ungaria. Se numeşte Petrişor Pipirigeanu. Poartă un tricou albastru deschis Adidas şi pantaloni de trening verzi trei sferturi. Venea din Anglia spre România. Dacă treceţi prin zonă şi îl vedeţi anunţaţi poliţia sau contactaţi familia la numerele de telefon 0771/050.029 sau 0752.987.301. Vă mulţumim!”, scrisese pe Facebook naşa lui Petrişor Pipirigeanu.

Citește știrea

Actualitate

Dealeri de droguri pietreni (re)arestaţi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ şapte inculpaţi, între care şi o femeie, au fost arestaţi preventiv ■ pentru probarea dealerilor au avut loc 16 percheziţii în patru judeţe ■ la audieri au ajuns 30 de persoane ■ printre arestaţi sînt inculpaţi cu antecedente în domeniul stupefiantelor ■

Acţiunea procurorilor DIICOT Neamţ de pe 21 iunie 2021, cînd patru judeţe au fost răscolite de forţele de ordine şi 30 de persoane au ajuns la audieri, s-a soldat cu arestarea a şapte indivizi. Între cei care au ajuns după gratii, pentru următoarele 30 de zile este şi o femeie, aceasta, plus alte persoane, avînd antecedente în afacerile cu stupefiante, fiind condamnate pentru fapte similare.

În şedinţa de pe 22 iunie, Tribunalul Neamţ a dispus arestarea preventivă a lui Mantu Gabriel, Mantu Elena Marsilia, Zâru Marian, Oborocianu Constantin, Săbiută Vasile Grigore, Gabor Bogdan Ilie şi Mantu Alexander Mario. De menţionat este faptul că primii doi inculpaţi sînt soţi, iar instanţa a sesizat Protecţia Copilului pentru a lua măsurile de ocrotire pentru copiii minori, care au rămas fără nici unul dintre părinţi.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. În cauză s-a reţinut faptul că, începînd cu 2018 şi pînă în prezent, membrii grupului infracţional au procurat şi comercializat droguri de risc, de mare risc şi substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, către consumatori de pe raza Neamţului, devenind principalii furnizori de astfel de substanţe din judeţ.

Pe 21 iunie 2021, forţele de ordine, poliţişti şi procurorul DIICOT au efectuat 16 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Neamţ, Suceava, Bacău şi Iaşi, în urma cărora au fost ridicate 30 de grame de cannabis, 2 grame de cocaină, 3 grame de rezina de cannabis, 4 plante de cannabis, 200 de grame de substanţe psihoactive, sumele de 2.500 de lei şi 500 de euro, un cîntar electronic, 3 dispozitive electrocasnice utilizate pentru prepararea substanţelor psihoactive, un dispozitiv de supraveghere GPS confecţionat artizanal, 3 laptop-uri, o tabletă, 200 de grame de aur, 2 dispozitive de mărunţit şi 2 recipiente confecţionate special pentru disimularea drogurilor.

La final, cele şapte persoane cu vîrste cuprinse între 17 şi 36 de ani, au fost reţinute, iar mai apoi, arestate preventiv. În cauză sînt acuze de săvîrşire a infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, în vederea consumului propriu, punerea la dispoziţie a unui imobil pentru consumul ilicit de droguri şi efectuarea fără drept de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efect psihoactiv.

Afaceri de familie

Soţii Mantu, Elena Marsilia şi Gabriel, nu sînt la prima abatere pe linia traficului de droguri, iar pentru fapte similare, împreună cu alţi inculpaţi, au fost condamnaţi, tot de Tribunalul Neamţ, în urmă cu circa doi ani şi jumătate, în noiembrie 2018.

Atunci, Gabriel Mantu a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu executare, iar Elena Marsilia, a fost judecată în libertate şi a primit o sancţiune de fără executare, de un an şi 11 luni, plus 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Alţi inculpaţi din dosar au primit pedepse între 3 ani şi o lună şi 2 ani şi 4 luni de închisoare. Acuzaţii au pierdut prin confiscare drogurile găsite asupra lor în momentul descinderii forţelor de ordine.

De la Marsilia Mantu s-au confiscat 10.500 de lei şi un autoturism BMW, iar soţul, Gabriel Mantu, a rămas fără 38.000 de euro. De la ambii soţi instanţa de fond a dispus confiscarea unei garsoniere de pe strada Grigore Ureche evaluată la 11.700 de euro. De la un alt acuzat din proces a fost conficat un BMW şi un imobil.

Grupul a fost destructurat pe 22 februarie 2018, cînd au avut loc descinderi la Blocul 40 din Piatra Neamţ, pe Aleea Ulmilor. Acţiunea s-a soldat cu patru arestări, încarceraţi pentru 30 de zile fiind Gabriel Mantu, Gheorghe Antonio Bozu, Andrei Ionuţ Mantu şi Vlad Ştefan Fundătură, acuzaţiile fiind constituirea unui grup infracţional organizat, efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decît cele prevăzute de actele normative în vigoare, fără a deţine autorizaţie, în formă continuată, trafic de droguri de risc în formă continuată şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului.

În acelaşi dosar, în arest la domiciliu a fost plasată Elena Marsilia. Pe 22 februarie, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT Neamţ au prins în flagrant delict trei tineri cu vîrste între 19 şi 29 de ani, toţi din Piatra Neamţ. Asupra lor au fost găsite trei grame de cannabis şi 30 de grame de substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive, ce urmau a fi comercializate.

Ulterior au avut loc percheziţii domiciliare, patru la locuinţele bărbaţilor şi una la femeia de 34 de ani. Au fost găsite şi ridicate aproximativ 50 de grame de cannabis, 2 kilograme de substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, mai multe cîntare, laptopuri, tablete, telefoane mobile stick-uri de memorie, dar şi importante sume de bani – 38.000 de euro şi 22.500 de lei.

Dintre cei arestaţi recent, nici Marian Zâru nu este uşă de biserică, iar la acest moment are pe rolul Tribunalul Neamţ un alt proces în care este acuzat de fapte similare. A fost arestat o vreme, ulterior fiind plasat sub control judiciar.

Citește știrea

Trending