Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Privatizarea pe un euro, singura solutie pentru repornirea Melanei IV

Știre publicată în urmă cu

în data de

• aceasta este opinia directorului Gheorghe Þepes Greurus • un posibil cumpãrãtor ar trebui sã investeascã enorm pentru a obtine profit •

Insistenta Ministerului Economiei si Comertului de a cãuta investitori care sã porneascã Melana IV Sãvinesti nu are prea mari sanse de izbîndã din cauza costurilor pe care le presupune reluarea activitãtii. Melana IV nu poate functiona fãrã abur tehnologic, si, în consecintã, are nevoie de o centralã termicã nouã. Costurile construirii ei sînt estimate la circa 2 milioane de dolari. Unitatea are nevoie si de alte utilitãti, aflate, în acest moment, în proprietatea FibrexNylon. Adicã alte costuri. „Avem o adresã prin care conducerea FibrexNylon precizeazã cã viitorul cumpãrãtor va avea sigur din partea ei semnãturã pe un contract pe urmãtoarele utilitãti: apã industrialã, apã potabilã, energie electricã si prelucrarea apei uzate. Pentru celelalte utilitãti necesare Melanei – apa demineralizatã, azot pur, azot tehnic, aer comprimat, apã subrãcitã – va închiria instalatiile pentru 5.000 de euro/lunã. La asa o chirie, ar fi mai indicat cumpãrarea instalatiilor care sã producã utilitãtile respective. Noi avem, pentru viitorul investitor, ofertele adunate pentru fiecare utilitate de închiriat, si instalatiile noi, automatizate complet, cu performante mãcar egale cu actualele instalatii, ar costa circa 2 milioane de dolari“, a afirmat Gheorghe Þepes Greurus, directorul SC Melana IV SA Sãvinesti. Nici asa, însã, investitorul nu scapã de cheltuieli. „Eu nu sfãtuiesc pe nimeni sã porneascã instalatiile Melanei IV pe tehnologia pe care s-a oprit, pentru cã tehnologia veche nu aduce profit, ci pierderi. Pentru a obtine un produs competitiv, se impune, într-o primã etapã, un minim de investitie de circa 12 milioane de dolari. Ca sã plecãm cu calitate din capul locului trebuie sã obtinem un polimer foarte bun – calitatea polimerului dicteazã calitatea fibrei – si atunci trebuie înlocuite reactoarele. Douã reactoare, cu toatã partea de automatizare, s-ar duce pînã spre 500 – 600.000 de dolari. Un alt loc care necesitã investitii este fluxul pe lungimea lui – partea de automatizare. Noi am avut foarte multe operatii manuale si de supraveghere de cãtre oameni, care au introdus fluctuatii în tehnologie. Deci trebuie automatizare pe tot fluxul. Dupã aceea, trebuie umblat la masinile de filare, la cea de spãlare si la masinile de etirare si uscare. Cu aceste investitii, Melana ar putea aduce cumpãrãtorului un profit anual de circa 2 milioane de dolari. Urmãtoarea etapã, care tine de posibilitãtile investitorului, ar consta în înlocuirea masinilor de filare pentru o crestere de capacitate pe tot fluxul, pînã-n jur de 30.000 de tone, care ar mai presupune încã 9-10 milioane de dolari“, a adãugat directorul SC Melana IV SA Sãvinesti.

Statul nu acordã nici o facilitate Pentru a putea realiza acest volum de investitii, statul român ar trebui sã ofere o serie de facilitãti potentialului cumpãrãtor. Ceea ce nu se întîmplã. Declansatã anul trecut, în mai, prima încercare de privatizare a Melanei IV, în care statul a scos la vînzare actiunile cu pretul de 25.000 lei/bucatã, s-a încheiat cu un esec. Reluarea privatizãrii s-a fãcut, ciudat, în aceleasi conditii de pret. „Pe mine mã revoltã de ce statul român n-a modificat anuntul de privatizare de asa manierã încît sã convinã celui care chiar vrea sã investeascã la Melana. Acum s-au complicat conditiile de privatizare cu cele trei cumulative – eu sînt total de acord de ele, dar mã întreb cine le întruneste. Punctul meu de vedere este cã Melana IV trebuie privatizatã simbolic, pe un euro, si pe un plan de afaceri viabil. Altfel, Melana IV nu are sanse sã reporneascã. De altfel, toatã industria româneascã de fibrã artificialã poliestericã, poliamidicã si PNA e moartã. Toate celelalte fabrici care au acelasi obiect de activitate cu Melana IV sînt tãiate. Melana IV e singura care a mai rãmas“, a încheiat directorul Þepes Greurus. Înfiintatã, în 2002, printr-o ordonantã de urgentã, Melana IV are ca obiect de activitate fabricarea si comercializarea fibrelor si firelor sintetice si artificiale, detinînd un capital social de 190.869.754.000 lei. Luna aceasta, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a scos-o la vînzare. La negociere vor putea participa numai ofertantii care vor face dovada îndeplinirii cumulativ a urmãtoarelor criterii de calificare: (1) prezentarea unui plan de afaceri pe o perioadã de 5 ani pentru repornirea instalatiilor si realizarea unei capacitãti de productie de 24.000 tone/an fibrã PNA; (2) performantã în activitate a ofertantului, respectiv desfãsurarea unei activitãti profitabile în domenii similare cu cel al Melana IV; (3) experienta de minim trei ani în domeniul productiei textile sau administrãrii unei afaceri din domenii similare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending