Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

„Printul Sturdza nu vrea terenurile oamenilor“

Știre publicată în urmă cu

în data de

• acest lucru l-au explicat sefii Prefecturii Neamt primarilor de pe Valea Muntelui • primarii au dat vina pe Directia Silvicã pentru situatia creatã • pentru a rezolva situatia veteranilor de rãzboi sau urmasilor acestora, care nu si-au primit suprafetele împãdurite, Prefectura Neamt a propus modificarea Legii 247/ 2005 • în curînd, doar în Monitorul puteti citi un interviu, în exclusivitate, realizat cu printul Gheorghe Sturdza •

Primarii din comunele Ceahlãu, Hangu, Grinties, Poiana Teiului, Borca si secretarul orasului Bicaz au participat, ieri, la o întrunire cu prefectul Toader Mocanu, subprefectul Vasile Sendrea si cu juristul acestei institutii, Ilie Petre. Scopul acestei întîlniri, la care accesul presei a fost limitat, a constat în lãmurirea problemelor semnalate de primarii localitãtilor mentionate, în legãturã cu retrocedarea celor 27.000 de hectare de pãdure solicitate de mostenitorii familiei Sturdza. Nemultumirile alesilor locali vizau aspecte referitoare la temerile cetãtenilor îndreptãtiti sã primeascã unele suprafete de teren, ca urmare a faptului cã au luptat în rãzboi, si care cred cã nu le vor mai primi, în cazul în care familia princiarã îsi va recãpãta toate suprafetele solicitate. Subprefectul Vasile Sendrea a explicat primarilor din aceste comune cã nu se pune problema ca expropriatilor din 1948, care au fost împroprietãriti pe mosia Sturdza, sã li se anuleze titlurile de proprietate. „Oamenii care au fost împroprietãriti pe baza tabelelor de împroprietãrire vor fi stãpîni, în continuare, pe acele terenuri, care sînt de aproape 7.000 de hectare. Nici nu intrã în discutie anularea titlurilor de proprietate. Nu trebuie pusi în opozitie proprietarii îndreptãtiti cu familia Sturdza, pentru cã nu se va întîmpla asa. Toti vor primi ceea ce au de primit“, a declarat Vasile Sendrea. „Este foarte bine sã se precizeze acest aspect, deoarece, pe noi, cei care ne-au indus în eroare sînt reprezentantii Directiei Silvice care au afirmat cã stau în balantã titlurile de proprietate ale cetãtenilor, cu cele ale familiei Sturdza“, a mentionat Constantin Schiopu, primarul comunei Ceahlãu.

„E vina Directiei Silvice“ În completarea acestei idei, subprefectul Vasile Sendrea a mentionat: „Ei sînt de pãrere cã Romsilva este tot un fel de proprietar privat care considerã cã, dacã i-au fost luate suprafete, ar trebui sã i se reîntregeascã patrimoniul, dar nu este tocmai asa“. Acest punct de vedere a fost sustinut foarte clar si de Ilie Petre care a afirmat cã, în urma discutiei de alaltãieri, cu printul Gheorghe Sturdza, acesta a afirmat cã nu doreste sã mute oamenii de pe terenurile pe care le-au primit si cã va accepta sã primeascã suprafetele de teren acolo unde este posibil. Dacã trebuia descoperit un vinovat pentru situatia actualã, cei prezenti la aceastã întîlnire l-au gãsit destul de repede – Directia Silvicã Neamt. „Eu am impresia cã reprezentantii Directiei Silvice nu vor sã dea terenurile nici celor care au dosarele la comisiile locale. Ei ne pun într-o luminã proastã în fata oamenilor, de ne certãm noi între noi, si ei îsi fac treaba“, a mai sustinut Constantin Schiopu. „Nu vor sã dea niciunde. Domnilor primari, stiti foarte bine pozitiile pe care le sustin sefii de ocoale din comunele dumneavoastrã, cînd este vorba de eliberarea titlurilor de proprietate. Dacã ar putea sã ia înapoi si ce au dat oamenilor pînã acum…“, a afirmat prefectul Toader Mocanu. Reprezentantul Guvernului în Neamt a solicitat primarilor mai multã atentie la completarea dosarelor celor care cer retrocedarea suprafetelor de teren, pentru a putea fi eliberate mai lesne titlurile de proprietate. Vasile Sendrea a mai adãugat cã au fost fãcute, pînã acum, trei solicitãri cãtre Comisia Nationalã de Fond Funciar si cãtre reprezentantii Guvernului, prin care s-a cerut modificarea Legii 247/2005. Concret, s-a cerut cuprinderea într-o categorie specialã a persoanelor înscrise pe tabelele nominale, care trebuiau sã primeascã teren ca urmare a faptului cã au luptat pe front. Reamintim cã, în urmã cu douã zile, membrii Comisiei de Fond Funciar au amînat luarea unei decizii în cazul solicitãrii familiei Sturdza. FOTO: Printul Gheorghe Sturdza (în stînga fotografiei)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending