Contactează-ne

Actualitate

„Prin venirea unui nou sponsor, firma Comes, avem alt obiectiv”

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ declaraţia aparţine lui Gabriel Rădulescu, antrenorul CSM Ceahlăul ■ pietrenii încep returul la Suceava, cu Foresta, meciul fiind extrem de important ■

CSM Ceahlăul este în faţa primului meci din returul campionatului Ligii 3, unul extrem de important pentru gruparea nemţeană în tentativa de a se apropia de locurile ce duc la barajul pentru promovarea în eşalonul superior. Antrenorul Gabriel Rădulescu a vorbit despre ceea ce se doreşte la club într-o conferinţă de presă desfăşurată ieri, 11 martie 2021, cu două zile înaintea partidei de la Suceava, cu Foresta.

„Suntem nerăbdători să începem campionatul. Vom începe cu două etape de foc, la Suceava şi acasă cu Miroslava, echipele care se află pe primele două locuri ale clasamentului. Noi, odată cu venirea noului sponsor, Comes, avem alt obiectiv. Ne dorim foarte mult să urcăm în clasament şi, de ce nu, să ne apropiem de cele două locuri care duc la baraj. Pentru asta, obiectivul la fiecare meci din retur este doar victoria. Avem un deficit de şase puncte pe care trebuie să le recuperăm.

Consider că suntem pregătiţi din toate punctele de vedere. În această iarnă au venit la echipă trei jucători buni şi sper să ne ajute foarte mult: Cristian Ursu, fundaş lateral, Mihalache, atacant, şi Toma, un mijlocaş lateral. Faţă de tur suntem mai puternici şi sper ca sîmbătă să ne apropiem victoria. Nu cred că un rezultat mai puţin favorabil poate fi crucial pentru CSM Ceahlăul în lupta pentru calificarea la baraj. Ne propunem şase puncte în primele două etape, dar nu cred că un semieşec şi o victorie ne-ar îndepărte foarte mult pentru că se mai joacă meciuri tari în primele patru etape“, a declarat tehnicianul pietrean.

Despre meci, antrenorul a opinat că va fi unul „tare“, disputat şi echilibrat, gazdele avînd jucători cu experienţă competiţională şi care îşi propun de trei sezoane să promoveze în Liga 2. Gabriel Rădulescu a mai susţinut că şi-ar fi dorit ca meciul să se joace pe o vreme bună, dar în ciuda gazonului care se anunţă a fi moale din cauza precipitaţiilor speră ca echipa să se adapteze bine la condiţiile de joc şi să profite de eventualele spaţii din apărarea sucevenilor.

„Faţă de meciul din turul campionatului (pierdut cu 1-0, la Piatra Neamţ – n.r.), îmi place să cred că avem un plus şi ei un minus. Din păcate, meciul a fost la îndemîna noastră, iar Suceava a cîştigat nemeritat, după cum a recunoscut şi antrenorul lor de atunci, Dorin Goian. Noi am avut trei ocazii uriaşe în prima repriză prin Mateiciuc şi dacă reuşeam să marcăm un gol altfel s-ar fi scris soarta meciului. Ei au înscris la singura ocazie avută pînă la momentul deschiderii scorului. Plus că şi arbitrajul a curs un pic în favoarea Sucevei în ultimii doi-trei ani, dar sperăm că sîmbătă arbitrajul va fi imparţial şi cel mai bun să cîştige“, consideră antrenorul Ceahlăului.

„Echipa e tînără, de perspectivă, dar fără experienţă şi trebuie avut răbdare“

Gabriel Rădulescu a vorbit la conferinţa de presă şi despre subiectul „suporteri“ şi ce reprezenta Ceahlăul nu cu mulţi ani în urmă: „E dificil să joci fără spectatori. E o atmosferă foarte apăsătoare, chiar ciudată. Lipsesc spectatorii, chiar dacă în ultimii doi ani publicul nostru a fost pretenţios.

Înţelegem însă situaţia, pentru că oamenii au fost obişnuiţi cu Ceahlăul mai sus, dar consider că toată lumea trebuie să ştie că CSM Ceahlăul este o altă echipă. E adevărat că noi continuăm tradiţia, dar este un club nou. Vedem similitudini, mai ales că avem foarte mulţi localnici şi în lot şi în conducerea clubului şi ne dorim să avem cam aceleaşi principii de bază pe care le-au avut generaţiile trecute. Echipa de aur a Ceahlăului, din anii ’90-2000, a fost constituită din localnici care, cu siguranţă, au jucat şi cu sufletul.

Era o afluenţă mare de spectatori şi s-a creat o emulaţie foarte frumoasă la Piatra Neamţ. Nu numai în ceea ce priveşte fotbalul, ci şi la handbal sau volei. Acum fac un apel la suporteri să fie îngăduitori cu noi şi să aibă răbdare. Ştiu că în prezent în Romînia toată lumea se grăbeşte şi caută să facă lucrurile rapid, dar formarea unei echipe este un proces care durează. Să nu uităm că echipa e tînără, de perspectivă, dar fără experienţă şi trebuie avut răbdare. Îmi doresc şi eu ca CSM Ceahlăul să urce cît mai sus şi să redevină acel Ceahlăul care joacă şi ne face mîndri“.

Prezent la conferinţa de presă a fost şi mijlocaşul Denis Botezatu, care a remarcat schimbarea de atitudine din vestiar după anunţarea noului sponsor: „Vreau ca la fiecare meci să creştem ca echipă, să demonstrăm că unele rezultate din tur au fost nefavorabile doar pentru că nu am marcat, deşi am avut numeroase ocazii. Acum, avînd o pregătire mult mai bună ca în vară, trebuie să demonstrăm că putem fi mai eficienţi şi să ne apropiem victoriile. Din punct de vedere mental, cei tineri pot duce o bătălie atît de grea, Să nu uităm meciul cu Petrolul, unul jucat foarte bine de noi. I- am văzut atunci atît de motivaţi încît dacă jucăm aşa nu are cine să ne stea în cale la Liga 3.

Trebuie să punem suflet 101% la fiecare meci. Atmosfera este una shimbată faţă de tur după apariţia noului sponsor şi a noului obiectiv. Îi văd mai determinaţi, mai dornici. Sponsorul poate să ducă echipa în Liga 1 din punct de vedere financiar, dar ei toţi trebuie să înţeleagă că la vîrsta lor pot face pasul spre fotbalul mare chiar la noi acasă“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Costul standard pe elev s-a modificat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ în mediul rural, cheltuielile s-au majorat cu aproximativ 36% ■ la grădiniţă, costul standard este de 526 de lei ■ el ajunge la 575 de lei la învăţămîntul liceal urban ■

De ani de zile sindicatele din învăţămînt sînt nemulţumite de costurile standard per elev, care nu totdeauna erau acoperitoare ale cheltuielilor reale din sistem. Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a confirmat faptul că într-o recentă şedinţă de Guvern a fost aprobată modificarea acestor costuri standard pe anumite cheltuieli.

„În Monitorul Oficial al României a fost publicat şi Ordinul de Ministru privind modificarea costurilor standard. Este vorba de modificarea Hotărîrii de Guvern 352 din martie, privind modificarea Hotărîrii 136 din 2016 cu privire la aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev. Este bine de reţinut faptul că s-au majorat sumele costului standard privind cheltuielile cu pregătirea profesională, a cheltuielilor cu evaluarea periodică a elevilor, dar şi a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile.

Prin noul act normativ sînt prevăzute sume mai mari cu aproximativ 36% în mediul rural. Dacă este vorba de judeţul Neamţ, acesta se află în zona 5. Astfel la grădiniţă costul standard este de 526 lei, în cazul în care grădiniţa are între 1 şi 300 de preşcolari. La şcolile cu învăţămînt liceal cu 300 şi 800 elevi costul ajunge la 575 lei, în cazul în care şcoala se află în mediul urban.

În mediul rural, costul standard la grădiniţă este de 618 lei, dacă sînt şcolarizaţi 300 de copii. La gimnaziu costul standard ajunge la 593 lei, la liceu, colegiu şcoală profesională 673 dacă aceasta funcţionează în mediul rural. Iată că sînt sume mult mai mari şi mai generoase care permit şcolilor să-şi rezolve mai uşor problemele legate de cheltuielile materiale, bunuri şi servicii“, a precizat profesorul Mihai Obreja. Conform unui comunicat de presă al ministerului, costurile standard au rămas la acelaşi nivel în privinţa cheltuielilor salariale, care rămîn la 6.111 lei.

Finanţarea cheltuielilor din învăţămînt se face potrivit costurilort standard din 2012. Creşterea bugetului Ministerului Educaţiei pentru aceste cheltuieli materiale şi pentru pregătire profesională în şcoli, de la 1,260 miliarde lei, la 1,586 miliarde lei, creştere de 326 de milioane, înseamnă exact 26%. Diferenţierea între costurile standard s-a făcut doar în funcţie de zona geografică şi în funcţie de climă şi prin noua hotărîre se crează premizele micşorării diferenţelor dintre şcolile din mediul urban şi cele din rural.

De la preluarea mandatului, ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat de mai multe ori despre această intenţie de a creşte componenta de cheltuieli materiale din costul standard per elev. În ultimii 4 ani, coeficientul 1 al costului standard per elev (pentru cheltuieli cu bunuri şi servicii, cu pregătirea profesională a cadrelor didactice şi organizarea examenelor naţionale) a crescut cu doar 66 de lei, de la 321 de lei în anul 2016, la 387 de lei la începutul anului 2020. Din 2016 pînă în 2020 suma alocată pentru acest cost s-a dublat. În 2019 costul standard per elev pentru coeficientul 1 (cheltuieli salariale) a avut cea mai mare creştere, de 23%. În anul 2020 aceasta creştere a fost de 13,5%, cea mai mică din ultimii 4 ani.

Acest coeficient se calculează diferit în funcţie de zona de temperatură în care este şcoala, de numărul elevilor/copiilor pe care îi are înscrişi şi de tipul de şcoală/grădiniţă. Finanţarea unităţilor de învăţămînt preuniversitar are trei componente:finanţarea de bază, finanţarea complementară şi finanţarea suplimentară.

Citește știrea

Actualitate

Cu suspendare, pentru că şi-a incendiat amicul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul de 60 de ani şi-a stropit amicul cu spirt şi a aprins o brichetă ■ victima a ajuns în spital cu arsuri pe o treime din corp ■

Tribunalul Neamţ s-a pronunţat în dosarul sexagenarului care i-a turnat alcool sanitar pe hainele unui amic şi i-a dat foc, provocîndu-i arsuri pe o treime din corp.

Alexandru Olaru, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, faptă pe care a recunoscut-o şi a beneficit de clemenţă, fiind condamnat la 2,8 ani de detenţie, pentru care s-a dispus suspendarea sub supraveghere. Pe parte civilă este bun de plată cu aproape 95.000 de lei, din care 41.000 lei sînt daune pentru amicul mutilat, peste 51.000 trebuie achitaţi unei clinici din Iaşi, iar restul este cheltuiala ambulanţei care a transortat bărbatul incendiat.

Decizia instanţei de fond nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău. Întîmplarea a avut loc pe 27 octombrie 2020, în Beţeşti, comuna Rediu. Cei doi, ambii de 60 de ani, s-au întîlnit la un bar. Între ei nu erau tensiuni, deci erau întrunite condiţiile pentru o „vorbă“ la un pahar de ceva. Probabil „vorba“ a fost cam lungă, iar la un moment dat Olaru, nu se ştie din ce motiv, a luat de pe masa din local alcoolul sanitar destinat dezinfectării mîinilor şi l-a turnat pe amicul său.

Apoi Olaru s-a jucat cu o brichetă, amenînţîndu-şi în glumă prietenul că o va apride. Nu avea această intenţie, dar la un moment dat ceea ce nu trebuia să se întîmple s-a petrecut, iar victima a devenit o torţă vie. Observînd grozăvia care s-a petrecut în faţa lor, ceilalţi clienţi au reuşit să stingă flăcările şi au cerut ajutor la 112. Victima prezenta arsuri de gradul I şi II pe 30% din suprafaţa corpului, iar după ce medicii i-au acordat primele îngrijiri, au decis transferul pacientului la o clinică din Iaşi.

În ce-l priveşte pe Olaru, acesta a fost reţinut de anchetatori şi a fost dus la audieri. A susţinut că nu a vrut să-i facă rău amicului său, însă anchetatorii au stabilit că prin agresiunea suferită, victimei i-a fost pusă viaţa în primejdie. A fost prezentat în faţa magistraţilor de la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor. La finele şedinţei, judecătorii au respins propunerea şi au decis măsura arestului la domiciliu.

„Ia faţă de inculpat – cercetat pentru săvîrşirea infracţiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 alin. 1 Cod penal raportat la art. 188 alin. 1 Cod penal, măsura preventivă a arestului la domiciliu, pentru o durată de 30 de zile, începînd cu data de 29.10.2020 şi pînă la data de 27.11.2020, măsură care constă în obligaţia impusă inculpatului de a nu părăsi imobilul unde locuieşte, fără permisiunea organului judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza şi de a se supune unor restricţii stabilite de acesta“, conform instanţei. Judecătorii i-au atras atenţia asupra faptului că, dacă încalcă condiţiile impuse, arestul la domiciliu poate fi înlocuit cu arestul preventiv. Măsura preventivă a fost ulterior prelungită, ultima dată pe 3 martie.

Citește știrea

Actualitate

Când o vizită la un bar se termină cu o arestare

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un tînăr a încălcat condiţiile arestului preventiv şi a ajuns în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Poliţiei Neamţ

Un tînăr în vîrstă19 ani, din Valea Ursului, a vrut musai după gratii şi a şi ajuns. Asta deoarece el era sub măsura preventivă a arestului la domiciliu, însă nu s-a putut abţine şi a ieşit la o tură prin sat, oprindu-se la un bar. Pentru încălcarea condiţiilor impuse prin măsura preventivă, a ajuns după gratii.

„Poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Ion Creangă au depistat şi introdus în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ un tînăr din localitatea Valea Ursului, pe numele căruia era emis un mandat de arestare preventivă“, anunţă Poliţia Neamţ într-un comunicat.

Totul s-a întîmplat pe 14 aprilie 2021, cînd oamenii legii l-au căutat pe tînărul nemţean pentru a pune în executare un mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Panciu pe numele localnicului din Valea Ursului. Cel în cauză este cercetat pentru săvîrşirea infracţiunilor de lovire şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faţă de acesta fiind dispusa anterior măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Asta pentru că pe 29 martie 2021 ar fi părăsit imobilul unde executa măsura preventivă a arestului la domiciliu, deplasîndu-se la un bar din localitatea Oniceni, fiind găsit de către un echipaj de poliţie. Întrucît nu a respectat obligaţiile stabilite, poliţiştii au sesizat instanţa care a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Tînărul a fost depistat şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ. Şi un bărbat de 49 de ani, din localitatea Borleşti, a fost arestat preventiv de judecătorii de la Tîrgu Neamţ, care-l acuză de săvîrşirea infracţiunii de firt calificat. Totul după ce, pe 29 martie 2021, a intrat în locuinta unei femei din Vînători Neamţ, de unde ar fi sustras 50 de lei şi mai multe bijuterii din aur, pe care ulterior le-ar fi valorificat la o casă de amanet.

Pe 13 aprilie s-a reuşit identificarea hoţului, iar în baza probatoriului administrat a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat. Ulterior individul a fost arestat pentru 30 de zile.

Citește știrea

Trending