Contactează-ne

Actualitate

Primul caz de rujeolă după trei ani. Un copil a fost diagnosticat cu această afecțiune contagioasă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ boala a apărut la un copil de 3 ani, nevaccinat ■ el s-a aflat în contact direct cu alți minori și ei neimunizați ■ singurul mijloc de protecție rămâne vaccinul ROR ■ în Neamț, rata de imunizare este foarte mică ■ Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă ■

Direcția de Sănătate Publică Neamț a anunțat că un copil de 3 ani din Roman a fost diagnosticat, săptămâna trecută, cu rujeolă acesta fiind primul caz înregistrat în ultimii 3 ani. „Primul caz de rujeolă din județul Neamț a fost confirmat la un băiețel de 3 ani din Roman. Copilul este nevaccinat ROR și a fost internat la Spitalul Municipal de Urgență Roman, pentru simptome de rujeolă. A fost externat, cu evoluție favorabilă.

Este primul caz de rujeolă în ultimii 3 ani. Conform procedurilor, a fost efectuată ancheta epidemiologică cu depistarea contacților direcți, anunțarea medicului de familie, în vederea aplicării măsurilor antiepidemice. În cadrul anchetei epidemiologice au fost identificați 2 copii, care au intrat în contact direct cu băiețelul, ambii fiind nevaccinați.

Unul dintre copii a fost vaccinat ROR, iar al doilea, în vârstă de 11 luni, nu a putut fi vaccinat întrucât prezenta simptome specifice unei afecțiuni respiratorii și este monitorizat de către medicul de familie. Singurul mod de protecție împotriva rujeolei este vaccinarea”, se precizează în comunicatul de presă al DSP Neamț. Rujeola, sau pojarul, este o boală infecțioasă, virusul răspândindu-se cu repeziciune mai ales la persoane nevaccinate.

Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este unul combinat care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei, este sigur, eficace și are foarte puține efecte secundare. Pentru protecția maximă este nevoie de două doze de vaccin. Se administrează de rutină conform Calendarului național de vaccinare la vârsta de 1 și 5 ani, în cabinetul medicului de familie, tuturor copiilor, cu sau fără certificat de naștere.

Având în vedere creșterea îngrijorătoare a cazurilor de rujeolă, precum și numărul mare de spitalizări în secțiile de pediatrie și boli infecțioase al copiilor infectați, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă la nivel național. Ca măsură de limitare a efectelor epidemiei, ministerul a decis efectuarea unei doze suplimentare copiilor cu vârste între 9-11 luni. Doza suplimentară, administrată înaintea de 12 luni este considerată „doza 0” și nu este luată în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR.

Au fost instituite și următoarele măsuri: recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 1-4 ani nevaccinați, recuperarea la vaccinarea ROR pentru copiii cu vârste între 5-14 ani nevaccinați sau care nu au schemă de vaccinare completă, respectiv 2 doze de vaccin ROR. DSP anunță și faptul că în județ sunt doze suficiente de vaccin ROR, atât în stocul DSP Neamț cât și la medicii de familie.

În Neamț, de la declararea epidemiei naționale de rujeolă, au fost imunizați: la grupa de vârstă 9-11 luni, 79 copii eligibili cu doza zero, din 465 catagrafiați. La grupa de 12 luni au fost imunizați împotriva ROR, 308 de copii din 2.359 catagrafiați, iar la categoria de vârstă de 5 ani sunt 247 copii vaccinați din 3.961catagrafiați. Din 2020 și până acum, a scăzut rata de vaccinare cu ROR. În 2020 a fost de 83,22%, în 2021 – 79,21%, în 2022 – 77,52% și în 2023 – 49,31%.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending