Contactează-ne

Prima pagină

Primele măsuri după ce Bistriţa a fost poluată cu ape de mină de la o fostă exploatare din Suceava

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ analizele au arătat creşteri ale unor indicatori de mediu, respectiv prezenţa fierului, zincului, cuprului şi manganului ■ prefectul Adrian Niţă a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ■

Urmare a incidentului care s-a produs sâmbătă seară, în judeţul Suceava, în zona oraşului Broşteni, prefectul Adrian Niţă, a convocat, în dimineaţa zilei de 14 mai 2023, o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Analizele au arătat creşteri ale unor indicatori de mediu în apă.

Este vorba despre cei care vizează prezenţa fierului, zincului, cuprului, manganului şi plumbului. A fost adoptat un plan de măsuri pentru gestionarea cazului, prioritară fiind prelevarea periodică de probe şi analizarea acestora în laborator, pentru a determina amploarea poluării şi limitele până la care aceasta poate genera efecte.

„Am dispus ca Serviciul de Gospodăre a Apelor să pună la dispoziţia Agenţiei pentru Mediu probe de apă în scopul efectuării unor la analize din punct de vedere al radioactivităţii. Deşi nu sunt elemente care să ne indice prezenţa substanţelor radioactive, dorim să luăm în calcul şi acest lucru şi să fim prevăzători“, a declarat prefectul.

Pe baza rezultatelor furnizate de către Sistemul de Gospodărire a Apelor, urmează ca populaţia să fie informată asupra efectelor ce pot să aibă repercusiuni asupra oamenilor şi animalelor. Totodată, autorităţile din Neamţ şi Suceava cooperează pentru a se stabili dimensiunile poluării şi modul în care acesta evoluează.

Pentru a limita efectele accidentului de mediu, au fost dispuse măsuri de siguranţă: instituirea permanenţei la administraţiile din localităţile afectate, restricţionarea consumului de peşte provenit din Bistriţa, restricţionarea accesului animalelor domestice în zona albiei, plus monitorizarea cursului.

Au fost informate şi firmele care deţin exploataţii piscicole pe lacul de acumulare de la Izvorul Muntelui cu privire la poluarea produsă pe Bistriţa şi vor fi preleva, periodic, probe şi analize pentru a determina potabilitatea apei livrate populaţiei. „Momentan nu sunt motive de îngrijorare“, a mai transmis prefectul judeţului Neamţ.

Primele constatări despre acest incident au fost făcute pe 13 mai 2023, când angajaţii Sistemului de Gospărire a Apelor Suceava au observat, în jurul orei 19:30, că râul Bistriţa, în apropiere de Broşteni, prezintă o culoare cărămizie, specifică poluării cu ape de mină. Se bănuia că sursa ar putea fi scurgerile de la o fostă exploatare minieră, cea de la Isipoaia, lucru care avea să se confirme ulterior.

Tronsonul cursului de apă afectat avea o lungime de aproximativ 3 kilometri, raportându-se că unda de poluare se deplasează spre Neamţ, intrând în judeţ la ora 21.30. În aceste condiţii a fost transmisă o avertizare, ISU Neamţ comunicând: „În jurul orei 23.00 am primit informaţia de la SGA Neamţ că pe râul Bistriţa a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie). A fost transmis mesaj RO-ALERT de informare cetăţenilor din comunele Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului“.

Din mina de la Isipoaia se extrăgea cupru, fier şi zinc, fiind închisă total în anul 2013 şi nu ar fi trebuit să fie probleme de mediu. Totuşi, în august 2015, o mare scurgere de ape poluate de pe platforma minieră, care era cuprinsă în ceea ce însemnau exploatările de la Leşu Ursului, a ajuns tot în Bistriţă.

În Neamţ, ultimul mare accident ecologic a avut loc pe 3 mai 2021. Un şofer bulgar a efectuat un transport de apă amoniacală la Heidelberg Cement Taşca, a descărcat o parte la combinat, dar circa 5 tone le-a deversat într-un canal pluvial din curtea fabricii, de unde amoniacul a ajuns în apa Bicazului, iar de aici în păstrăvăriile din zonă.

Au murit tone de peşte, pârăul a fost poluat masiv, analizele indicând că depăşirea la indicatorul amoniac era de 1.200 de ori mai mare decât normele admise. Au fost aplicate atunci amenzi în valoare de 360.000 de lei şi întocmit un dosar penal pentru evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă şi subterane de ape uzate, deşeuri, reziduuri, sau produse de orice fel.

 

 

 

 

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Garcea

    15 mai 2023 at 6:44 AM

    In Piatra Neamt,primarul Carabulea fiind obisnuit cu mirosul de kkt n-are treaba.
    Orasul miroase a kkt iar primarul a kko.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending