Contactează-ne

Actualitate

Primarul Harpa cere pe Facebook propuneri de investiţii de la cetăţeni

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ peste 200 de comentarii s-au adunat numai în primele trei zile ■ locuitorii au cerut asfalt, gaz, ştrand, pistă de biciclete, cinematograf, fluidizarea traficului, termoizolarea blocurilor, crearea de locuri de muncă etc ■ o iniţiativă similară s-a înregistrat în 2017, cînd primăria a organizat Bursa de idei, un concurs cu premii în bani ■

Locuitorii oraşului Tîrgu Neamţ sînt îndemnaţi să facă propuneri de investiţii pentru anul 2020 direct pe pagina de Facebook a primarului Daniel Harpa.

“Stimaţi tîrgnemţeni, vă invit să definim împreună priorităţile şi obiectivele de investiţii pentru anul 2020. Aştept propuneri concrete de investiţii pe care doriţi să le facem cu bani de la bugetul local. Idei care ar putea deveni realitate, investiţii pe care le-am putea face pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii şi pentru a dezvolta oraşul nostru. Le puteţi trimite la primărie sau prin mesaj, aici, pe contul meu. Vă mulţumesc pentru colaborare şi sper ca 2020 să fie un an prosper pentru oraşul nostru! Orice propunere/idee este bine-venită, indiferent de scara la care se poate aplica, de la cele mai mici investiţii, pînă la cele care necesită bugete mai mari!”, a menţionat primarul urbei de sub Cetate, într-o postare din 9 ianuarie.

Mesajele au început să curgă, ajungînd la peste 200 în primele trei zile, pe subiecte generale, referitoare la parcul de sub Cetate, extinderea reţelei de gaz, asfaltarea unor drumuri, amenajarea unor piste pentru biciclete, atragerea unor investitori pentru crearea de locuri de muncă, descurajarea cerşetoriei şi a depozitării ilegale a gunoiului, termoizolarea blocurilor, panouri fotovoltaice, cinematograf, ştrand etc.

La început, edilul a dat răspuns fiecăruia, dar dată fiind avalanşa de mesaje, nu a mai reuşit să ţină pasul. “În ce stadiu mai sunt pregătirile pentru amenajarea parcului de sub Cetate?”, a dorit să afle cineva. “Avem în derulare un proiect european în acea zonă (construire zonă de agrement cu amfiteatru), care e în faza de licitaţii, iar ştrandul îl vom realiza cu bani de la buget, plus credit, după ce am epuizat celelalte variante. Lucrările vor începe în primăvară”, a răspuns Daniel Harpa. “Aţi spus că în doi ani se deschide un centru pentru copii cu dizabilităţi …a trecut un an…sper că nu au fost doar vorbe”, a fost un alt mesaj de la locuitori.

“Am accesat fonduri europene pentru un proiect cu acest scop – Reabilitarea Şcolii nr.6 Condreni şi schimbarea destinaţiei în centru pentru copii cu dizabilităţi. Cam pe la jumătatea acestui an va fi finalizată investiţia. Între timp, am mai depus un proiect pe POCU pentru a asigura resursa umană necesară acestui centru”, a explicat primarul. “Prioritate extra: Staţiunea Oglinzi e oxigen pentru dezvoltarea oraşului în toate domeniile”, a mai notat cineva. “Sînt de acord cu dumneavoastră, din acest motiv am depus eforturi enorme (inclusiv financiare) pentru a recupera acţiunile de la SIF Transilvania.

Pregătim un proiect pentru a obţine fondurile necesare reabilitării şi modernizării acestui obiectiv important pentru oraşul nostru”, a fost replica primarului. Meşterul popular Ionela Lungu a profitat de ocazie pentru a face o propunere: “Cum ar fi, pentru început, măcar la stadiul de încercare, să închidem accesul auto duminica, strada principală a oraşului, cu posibilitate de bicicletă/role etc. Măcar în lunile iule, august.

Asta presupunînd că nu ar afecta accesul către Cetatea Neamţ”. Şi Vitalie Josanu, doctor în istorie şi unul dintre cei mai cunoscuţi şi vocali poliţişti nemţeni, a avut sugestii pentru administraţia urbei: “Vreme de cîţiva ani am sugerat să amenajaţi un sens giratoriu, în faţa podului peste Ozana, în dreptul Judecătoriei. Deja lumea care iese de la LIDL întoarce acolo. Creşteţi numărul de parcări în zona Grădiniţei 2. E o arteră importantă ce pune în dificultate şi transportul turiştilor spre Cetate. Puţină regulă în comerţul de sub cetate, e o ţigăneală ce nu face deloc impresia unui oraş bine administrat. Spaţiile dintre blocuri arată jalnic.

Nu mai transformaţi copacii în ciomege. Asta nu e toaletare. Oamenii vor şi umbră! Reguli de urbanism care să respecte specificul zonei, o cromatică şi stil relativ unitr în zonele cheie. Avem oraş turistic, asta este principala resursă a noastră. Turiştii trebuie reţinuţi cît mai mult. În context, aflu că s-ar putea să avem o unitate de producţie a Fabricii Bucuria. Avem un motiv în plus, ca în colaborare, să organizaţi aici un Muzeu al Ciocolatei (am văzut aşa ceva la Koln, este impresionant şi full de turişti)”, a notat Vitalie Jiosanu, amintind şi de o propunere mai veche, de amenajare a unui muzeu al războiului şi reabilitarea unei porţiuni din cazemate, la Timişeşti.

Au mai fost mămici care au cerut urgentarea redeschiderii creşei, prin impulsionarea constructorului care se ocupă de lucrările de reabilitare, iar şoferii au solicitat fluidizarea traficului pe podul de la Humuleşti şi scoaterea traficului greu din oraş. Alţi locuitori, din Blebea, amintesc că şi ei sînt plătitori de taxe şi au nevoie de asfalt, reţea de gaz şi un mijloc de transport în comun.

Primăria Tîrgu Neamţ a mai cerut locuitorilor propuneri pentru investiţii şi pe final de 2017, cînd a organizat Bursa de idei, un concurs cu premii în bani, cu scopul de a oferi locuitorilor ocazia unei participări active la rezolvarea problemelor comunităţii. Propunerea cîştigătoare, clasată pe locul I, a vizat atunci amenajarea unui loc de picnic în preajma Monumentului Vînătorilor de Munte, cu mese şi scaune rustice, din butuci sau betonate, pentru ieşiri ale părinţilor cu copii sau organizare serbări în aer liber.

Cea clasată pe locul II a propus înfiinţarea unei reţele de transport public la preţ accesibil pe ruta Humuleştii Noi- Humuleşti -Piaţă- Piaţa Adormirea Maicii Domnului-Poliţie. Iar a treia idee s-a referit la construirea a două toalete publice, în subteran, cu plată, în parcul Ion Creangă şi în faţa fostului cinematograf. Primăria a primit în total 12 propuneri, iar cele cîştigătoare au fost stabilite de un juriu format din primarul Daniel Harpa, vicele Vasile Apopei, administratorul public Geanina Fedeleş, funcţionari din cadrul primăriei, reprezentanţi ai unor ong-uri şi sponsori.

Cele trei propuneri clasate pe primele trei locuri au fost premiate cu 300 lei, 200 lei, respectiv 100 lei, iar autorităţile au dat atunci asigurări că se vor ocupa de materializarea lor.

Advertisement








Trending