Contactează-ne

Actualitate

Primarul Dragoș Chitic și prefectul George Lazăr – front comun pentru prevenirea inundațiilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul Dragoș Chitic, împreună cu Prefectul județului Neamț, domnul George Lazăr și subprefectul Doru Ungureanu  au avut astăzi o întâlnire cu factorii implicați în realizarea de investiții pentru prevenirea inundațiilor în cartierele Văleni și Bâtca Doamnei, respectiv directorul Direcției Silvice Neamț, domnul Valentin Tamaslacaru și directorul SGA Neamț, domnul Marius Nechita.

 

Dragoș Chitic: „Pentru prevenirea inundațiilor în zonele în care se formează torenți pe versanții din zona silvică, precum și în zonele pâraielor regularizate din municipiul Piatra-Neamț, este nevoie de un efort comun. De importanță majoră sunt lucrările de corectare a torenților și investiții în bazine de retenție în zona silvică, precum și lucrări de indiguire și curățare a pâraielor regularizate, aflate in  administrarea SGA.”

 

În urma discuțiilor de astăzi, s-au stabilit o serie de lucrări care vor fi realizate  în perioada următoare de către fiecare instituție în parte.

Astfel, Direcția Silvică Neamț va realiza corectarea torenților din bazinul hidrografic pârâul Mănăstirii, documentația fiind în acest moment în faza de proiect tehnic, lucrările urmând să se contracteze cel mai probabil la începutul lunii august. De asemenea, Direcția Silvică Neamț va realiza corectarea și a torenților din bazinele hidrografice pârâul Turcului și pârâul Sergentului, după elaborarea proiectului tehnic, lucrările urmând să se contracteze tot la începutul lunii august. Pentru corectarea torenților din bazinul hidrografic pârâul Țiganului, Direcția Silvică a emis ordin de începere pentru studiu de impact cu termen de predare 29.06.2020.

 

Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț se va ocupa de curățarea permanentă a albiilor de scurgere ale pâraielor aflate în administrarea acestei instituții: Mânăstirii, Turcului, Doamna, Cărbunoasa, Potocina și Borzogheanu și de realizarea de proiecte de investiții in refacerea și întărirea îndiguirilor pâraielor aflate în administrarea acestei instituții care, în mod frecvent, creează probleme. În acest sens, tot astăzi s-au purtat discuții punctuale cu directorul ABA Siret Bacău, obținându-se promisiuni ferme de finanțare a acestor lucrări în cursul acestui an.

 

Primăria municipiului Piatra-Neamț are programte pentru realizare în acest an:

 

  • Modernizarea străzii Aleea Brazilor începând cu luna august, prin realizarea de canalizare pluvială și canal de corectare a torenților pârâului Țiganului;
  • Modernizarea străzii Ion Sergentu, adiacentă pârâului Bolovoaia;
  • Începând cu anul 2016, au demarat lucrări de corectare torenți pe pârâul Bolovoaia și s-a realizat un sistem de colectare a apelor în zona care leagă tronsonul Bolovoaia de pârâul Turcului, în zona străzii Ion Sergentu. Anul acesta se va înălța podețul de peste pârâul Turcului.

După întâlnirea de la primărie, primarul Dragoș Chitic, împreună cu Prefectul județului Neamț și cu directorii Direcției Silvice Neamț și SGA Neamț s-au deplasat în cartierele Văleni și Bâtca Doamnei, pentru a analiza la fața locului situația și măsurile necesare a fi implementate pentru prevenirea inundațiilor.

 

„În zonele în care ploile abundente produc în mod frecvent probleme, sunt elemente de responsabilitate împărțite, conform legii, între mai multe instituții. Este nevoie de colaborare instituțională și un efort comun pentru prevenirea inundațiilor. Mă bucur să văd deschidere din partea instituțiilor cu responsabilități în acest domeniu și apreciez implicarea domnului prefect George Lazăr în rezolvarea problemelor care țin de cele două instituții din subordinea guvernului. Este nevoie urgentă de lucrări în zona silvică, pentru că cea mai mare problemă în cazul precipitațiilor abundente este generată de aluviunile care sunt transportate de torenții care se formează pe versanții împăduriți. De asemenea, pentru a preveni inundațiile generate de pâraiele administrate de SGA este nevoie de lucrări care să prevină ieșirea din matcă a apei în cazul ploilor abundente. Sunt încrezător că, într-un interval de timp rezonabil, fiecare instituție cu atribuții în acest domeniu va realiza lucrările necesare, astfel încât locuitorii din zonele afectate în mod frecvent de inundații să fie protejați”, a mai adăugat primarul Dragoș Chitic.

 

,, Apreciez eforturile domnului primar Dragoș Chitic pentru protejarea cetățenilor, prin rezolvarea problemelor cauzate de precipitațiile abundente și implicarea domniei sale pentru ca instituțiile responsabile să realizeze lucrările care se impun pentru prevenirea inundațiilor. Apreciez totodată deschiderea pe care instituțiile SGA Neamț, ABA Siret și Direcția Silvică Neamț au manifestat-o pentru realizarea acestor lucrări și reprezintă o prioritate pentru mine ca prefect și pentru Guvernul României realizarea de lucrări care să prevină inundațiile atât  în Piatra-Neamț, cât și în celelalte zone ale județului Neamț, în care sunt probleme cauzate de inundații, cum ar fi: zona montană, arealul orașului Târgu Neamț, cât și proximitatea municipiului Roman. În calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, mă voi implica personal pentru ca instituțiile din subordine guvernamentală cu atribuții în acest sens să realizeze lucrările necesare pentru a preveni inundațiile în municipiul Piatra-Neamț”, a declarat prefectul George Lazăr.

Actualitate

De Florii şi de Paşte, iată cum va fi vremea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ nu va fi atît de cald pe cît ne-am dori ■ cu greu se vor atinge 12, respectiv 15 grade ■ nu sînt excluse nici ceva precipitaţii ■

Administraţia de Meteorologie a publicat estimarea valorilor termice şi a precipitaţiilor pînă pe 2 mai, iar conform previziunilor, nu trebuie să ne aşteptăm la vreme spactaculoasă. Specialiştii spun că în Moldova nu va fi prea cald de Florii, dar nici de Paşte, iar în Neamţ ne putem aştepta la 12, respectiv 16 grade.

„Vremea se va încălzi uşor în primele zile ale intervalului, pînă la 18 grade în 22 aprilie, însă spre finalul săptămînii se va reveni la o medie de 14 grade. Pentru sfîrşitul lunii aprilie şi început de mai, sînt estimate valori termice diurne apropiate de normele climatologice, la o medie de 18-20 de grade.

Minimele termice se vor situa între 4 şi 6 grade, valori mai ridicate urmînd a se înregistra spre finalul perioadei, cînd se vor atinge 8-10 grade. Probabilitatea pentru ploi temporare va fi ridicată“, conform ANM. La munte, pînă în 26 aprilie, vremea se va menţine rece, cu valori diurne ce vor oscila între 4 şi 7 şi minime cuprinse între -4 şi 0 grade. Spre sfîrşitul intervalului de prognoză, se va încălzi treptat, media maximelor urmînd să atingă 10-12 grade, iar minimele 2-4 grade.

Temporar vor fi precipitaţii în cea mai mare parte a intervalului, sub formă de ploaie, iar în zona înaltă şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Azi, 20 aprilie, nu va fi cald, dar măcar va fi cer variabil cu soare, iar la amiază se vor înregistra 11 grade. După amiază ar putea veni ceva stropi de ploaie. Noaptea aduce o minimă de 6 grade. Zărim soarele miercuri, 21 aprilie, dar vor fi şi ceva furtuni cu toată suita de fenomene specifice, tunete şi fulgere.

Se ajunge la valori termice diurne de 13 grade, însă noaptea va fi mai rece şi minima coboară la 4 grade. Joi, 22 aprilie, va fi cer variabil cu soare şi pare că prepitaţiile încetează. Va fi cea mai caldă zi din întreg intervalul, 16 grade. În schimb se depreciază regimul termic nocturn şi se ajunge la o minimă de infarct pentru final de aprilie, doar 2 grade. Vineri, 23 aprilie, va fi cer senin, dar vin ceva ploi în a doua parte a intervalului. Maxima zilei nu trece de 12 grade, iar minima nocturnă ajunge la 5 grade. Sîmbătă, 24 aprilie, va fi cer variabil cu soare, cel mult 11 grade peste zi şi 0 grade peste noapte. Duminica Floriilor, 25 aprilie, nu aduce ploi, dar cerul va fi acoperit, cu cel mult 12 grade.

Citește știrea

Actualitate

Notele de la simularea Evaluării din acest an, mai bune ca în alţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ, promovabilitatea este de 65,53% ■ după primirea rezultatelor se va realiza o analiză şi se vor stabili măsurile remediale ■ cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată în carantină, la vremea simulării vor participa la o simulare, separat ■

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ a realizat o centralizare a rezultatelor obţinute la simularea examenului de Evaluare Naţională, în opinia inspectorului şcolar general, Mihai Obreja, rezultatele din 2021 fiind cele mai bune din ultimii cinci ani.

„La nivel de judeţ, procentul de promovabilitate la simulare este de 65,53%, aproximativ la acelaşi procent înregistrat la nivel naţional, care este de 65,6. Este un procent mai bun ca în alţi ani. La Limba română procentul este de 64,38%, ceea ce însemană mai mulţi elevi care au obţinut note peste 5. La Matematică procentul este de 59,81%.

Sînt, repet, rezultate mai bune ca în alţi ani. După ce vom primi rapoartele din şcoli vom face o analiză şi vom stabili un plan remedial pentru a vedea care sînt paşii ce trebuie urmaţi pînă la examenul propriu-zis. A rămas să mai luăm o decizie cu cei 11 elevi de la Bîra, localitate aflată la data simulării în carantină. Vom vedea dacă simularea va avea loc la aceeaşi dată cu ceilalţi elevi din ţară, care nu au susţinut din aceleaşi motive simularea sau dacă ni se va lăsa independenţa de a organiza în plan local“, a precizat Mihai Obreja, care insistă pe ideea că astfel de simulări pun elevii în situaţia concretă a unui examen şi este un exerciţiu care poate contribui la optimizarea rezultatelor din timpul examenului de Evaluare, propriu-zis.

Cele mai bune rezultate au fost obţinute în municipiul Bucureşti (82,1%) şi în judeţele Cluj (77,6%), Argeş (71,5%), Brăila (71,3%) şi Prahova (69,9%). Comparativ cu simulările din anii precedenţi, rezultatele indică o creştere substanţială a mediilor mai mari sau egale cu 5, după cum urmează: în 2016 – 44,05%, în 2017 – 51,47%, în 2018 – 47%, în 2019 – 53,1 %. În 2020 nu s-au organizat simulări, din cauza pandemiei.

Reamintim şi faptul că subiectele la Evaluarea Naţională 2021 sînt noi faţă de anii precedenţi, avînd ca model testele internaţionale, după o programă nouă, constînd într-o broşură cu 10 pagini care trebuie completată în două ore. Examenul de Evaluare Naţională se va desfăşura în perioda 22-25 iunie 2021.

Citește știrea

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Trending