Contactează-ne

Actualitate

Primarul Dragoș Chitic și prefectul George Lazăr – front comun pentru prevenirea inundațiilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Primarul Dragoș Chitic, împreună cu Prefectul județului Neamț, domnul George Lazăr și subprefectul Doru Ungureanu  au avut astăzi o întâlnire cu factorii implicați în realizarea de investiții pentru prevenirea inundațiilor în cartierele Văleni și Bâtca Doamnei, respectiv directorul Direcției Silvice Neamț, domnul Valentin Tamaslacaru și directorul SGA Neamț, domnul Marius Nechita.

 

Dragoș Chitic: „Pentru prevenirea inundațiilor în zonele în care se formează torenți pe versanții din zona silvică, precum și în zonele pâraielor regularizate din municipiul Piatra-Neamț, este nevoie de un efort comun. De importanță majoră sunt lucrările de corectare a torenților și investiții în bazine de retenție în zona silvică, precum și lucrări de indiguire și curățare a pâraielor regularizate, aflate in  administrarea SGA.”

 

În urma discuțiilor de astăzi, s-au stabilit o serie de lucrări care vor fi realizate  în perioada următoare de către fiecare instituție în parte.

Astfel, Direcția Silvică Neamț va realiza corectarea torenților din bazinul hidrografic pârâul Mănăstirii, documentația fiind în acest moment în faza de proiect tehnic, lucrările urmând să se contracteze cel mai probabil la începutul lunii august. De asemenea, Direcția Silvică Neamț va realiza corectarea și a torenților din bazinele hidrografice pârâul Turcului și pârâul Sergentului, după elaborarea proiectului tehnic, lucrările urmând să se contracteze tot la începutul lunii august. Pentru corectarea torenților din bazinul hidrografic pârâul Țiganului, Direcția Silvică a emis ordin de începere pentru studiu de impact cu termen de predare 29.06.2020.

 

Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamț se va ocupa de curățarea permanentă a albiilor de scurgere ale pâraielor aflate în administrarea acestei instituții: Mânăstirii, Turcului, Doamna, Cărbunoasa, Potocina și Borzogheanu și de realizarea de proiecte de investiții in refacerea și întărirea îndiguirilor pâraielor aflate în administrarea acestei instituții care, în mod frecvent, creează probleme. În acest sens, tot astăzi s-au purtat discuții punctuale cu directorul ABA Siret Bacău, obținându-se promisiuni ferme de finanțare a acestor lucrări în cursul acestui an.

 

Primăria municipiului Piatra-Neamț are programte pentru realizare în acest an:

 

  • Modernizarea străzii Aleea Brazilor începând cu luna august, prin realizarea de canalizare pluvială și canal de corectare a torenților pârâului Țiganului;
  • Modernizarea străzii Ion Sergentu, adiacentă pârâului Bolovoaia;
  • Începând cu anul 2016, au demarat lucrări de corectare torenți pe pârâul Bolovoaia și s-a realizat un sistem de colectare a apelor în zona care leagă tronsonul Bolovoaia de pârâul Turcului, în zona străzii Ion Sergentu. Anul acesta se va înălța podețul de peste pârâul Turcului.

După întâlnirea de la primărie, primarul Dragoș Chitic, împreună cu Prefectul județului Neamț și cu directorii Direcției Silvice Neamț și SGA Neamț s-au deplasat în cartierele Văleni și Bâtca Doamnei, pentru a analiza la fața locului situația și măsurile necesare a fi implementate pentru prevenirea inundațiilor.

 

„În zonele în care ploile abundente produc în mod frecvent probleme, sunt elemente de responsabilitate împărțite, conform legii, între mai multe instituții. Este nevoie de colaborare instituțională și un efort comun pentru prevenirea inundațiilor. Mă bucur să văd deschidere din partea instituțiilor cu responsabilități în acest domeniu și apreciez implicarea domnului prefect George Lazăr în rezolvarea problemelor care țin de cele două instituții din subordinea guvernului. Este nevoie urgentă de lucrări în zona silvică, pentru că cea mai mare problemă în cazul precipitațiilor abundente este generată de aluviunile care sunt transportate de torenții care se formează pe versanții împăduriți. De asemenea, pentru a preveni inundațiile generate de pâraiele administrate de SGA este nevoie de lucrări care să prevină ieșirea din matcă a apei în cazul ploilor abundente. Sunt încrezător că, într-un interval de timp rezonabil, fiecare instituție cu atribuții în acest domeniu va realiza lucrările necesare, astfel încât locuitorii din zonele afectate în mod frecvent de inundații să fie protejați”, a mai adăugat primarul Dragoș Chitic.

 

,, Apreciez eforturile domnului primar Dragoș Chitic pentru protejarea cetățenilor, prin rezolvarea problemelor cauzate de precipitațiile abundente și implicarea domniei sale pentru ca instituțiile responsabile să realizeze lucrările care se impun pentru prevenirea inundațiilor. Apreciez totodată deschiderea pe care instituțiile SGA Neamț, ABA Siret și Direcția Silvică Neamț au manifestat-o pentru realizarea acestor lucrări și reprezintă o prioritate pentru mine ca prefect și pentru Guvernul României realizarea de lucrări care să prevină inundațiile atât  în Piatra-Neamț, cât și în celelalte zone ale județului Neamț, în care sunt probleme cauzate de inundații, cum ar fi: zona montană, arealul orașului Târgu Neamț, cât și proximitatea municipiului Roman. În calitate de reprezentant al guvernului în teritoriu, mă voi implica personal pentru ca instituțiile din subordine guvernamentală cu atribuții în acest sens să realizeze lucrările necesare pentru a preveni inundațiile în municipiul Piatra-Neamț”, a declarat prefectul George Lazăr.

Actualitate

Continuă meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Primăria a zis că problema parcărilor e una... urgentă şi a cerut părerea Prefecturii ■ Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă ■

Meciul Primărie vs Prefectură pe tema parcărilor din Piatra Neamţ continuă.

Primăria, care zice că problema necesită o rezolvare urgentă, a cerut opinia Prefecturii privind scurtarea termenului de consultare publică. Prefectura a opinat că nu e nicio urgenţă. Evident fără nicio legătură cu meciul, trebuie avute în vedere câteva “amănunte”.

Prefectul e PSD, iar primarul PNL. Consultările publice, că au fost 30 sau mai puţine zile, au fost de formă în 99,99% din cazuri. Pe la CJ-ul condus de PSD se fac şedinţe „de urgenţă” pentru nişte teme minore, dar Prefectura nu se mai ofuschează. În rest… totul e administraţie în interesul pietrenilor. Vă prezentăm în continuare comunicatul municipalității.

„În data de 28 aprilie, Primăria Piatra-Neamț a solicitat un punct de vedere Instituției Prefectului – Județul Neamț referitor la oportunitatea invocării caracterului de urgență în problema parcărilor de reședință din Piatra-Neamț.

Concret, interogarea se referea la oportunitatea reducerii termenului de consultare publică, conform art. 7 din Legea nr. 52 / 2003 privind transparența decizională în administrația publică, motivat de incertitudinea cu privire la situația parcărilor în care se află 19 mii de pietreni și familiile lor.

Primarul Andrei Carabelea: „Ne aflăm într-o situație care impune soluții imediate. Pietrenii își doresc rezolvarea cât mai rapidă a acestei crize. Asta ne demonstrează numeroasele reacții primite pe toate canalele de comunicare. Tocmai din această cauză, cu argumente legale, am solicitat Instituției Prefectului un punct de vedere referitor la soluționarea în regim de urgență a crizei parcărilor. După două săptămâni, răspunsul prefectului a venit prin curier, făcând 3 zile de la Prefectură până la Primărie. Mai mult decât atât, răspunsul prefectului transmite sec că situația parcărilor de reședință nu e nici urgentă și nici nu are circumstanțe excepționale. Așadar, pentru a nu risca o altă contestație în instanță doar pentru a bloca activitatea primăriei, așteptăm epuizarea termenului de 30 de zile pentru dezbaterea publică. Apropos de dezbatere publică, 84% dintre pietrenii care au răspuns susțin rezolvarea rapidă a crizei parcărilor prin reducerea termenului de consultare publică… Pietrenii trebuie să știe: noi  găsim soluții la orice problemă, prefectul caută probleme la orice soluție.”

Singura variantă pentru ieșirea cât mai rapid din situația de criză o reprezintă adoptarea unui nou regulament care să nu fie contestat din aceleași motive de procedură, nicidecum de fond.

Proiectul de Hotărâre și Regulamentul sunt postate spre dezbatere publică pe site-ul oficial al Municipiului Piatra-Neamț din data de 02.05.2022, la adresa https://www.primariapn.ro/dezbateri”.

Citește știrea

Actualitate

Seif furat din sediul unei firme. Ce sumă era în „casă“ şi unde au fost descoperiţi suspecţii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ cercetările efectuate de poliţiştii din Neamţ şi Bacău au dus la identificarea a doi suspecţi ■ urma să se ceară arestarea preventivă ■

Furtul unui seif de la o societate comercială a fost reclamat de reprezentanţii firmei, iar după două săptămâni de cercetări suspecţii au fost identicaţi, fiind vorba despre două persoane din judeţul Neamţ. Sesizarea a fost depusă pe data de 29 aprilie 2022, susţinându-se că în cutia metalică furată erau 40.000 de lei.

Ancheta avea să se concretizeze astăzi, 16 mai, când investigatorii de la serviiciile criminale din cadrul inspectoratelor de Poliţie Bacău, în colaborare cu colegii din Poliţia Neamţ, au efectuat trei percheziţii domiciliare. La descinderi au fost descoperite şi ridicate mai multe mijloace materiale de probă, printre care şi un autoturism, o limuzină Mercedes.

„În baza mandatelor de aducere, doi bărbaţi, de 26 şi 30 de ani (din Roman şi Gâdinţi, judeţul Neamţ), au fost conduşi la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, pentru cercetări, iar, ulterior, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore“, au transmis anchetatorii. Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, iar cei doi suspecţi urmează să fie prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău cu propunere de luare a unor măsuri preventive.

Acestea pot fi arest preventiv, la domiciliu sau control judiciar. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, la misiune participând poliţişti din cadrul Serviciului Criminalistic Bacău, Serviciului pentru Acţiuni Speciale Bacău, Poliţiei Roman şi Postului de Poliţie Gâdinţi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ, precum şi cadre de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău.

Pe data de 14 mai 2022, poliţiştii nemţeni au rezovat un alt furt. În cazul a patru persoane s-a dispus arestul la domiciliu, iar pentru două controlul judiciar, ele fiind acuzate că, la începutul acestei luni, au sustras 2.300 de litri din rezervoarele camioanelor parcate în curtea unor firme din Târgu Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Arestaţi casnici pentru furturi de combustibil. Tone de motorină au fost sustrase din rezervoarele unor camioane

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în două rînduri, şase tineri au furat motorină din rezervoarele unor camioane parcate în cuţile unor societăţi ■ la un preţ mediu de 8 lei pe litru, paguba depăşeşte 18.000 de lei ■

Doi tineri au beneficiat de clemenţă şi au fost puşi sub cele mai blînde măsuri preventive, arest la domiciliu şi control judiciar, după ce, în două rînduri, au furat nu mai puţin de 2.300 de litri de motorină pe care au vîndu-o mai apoi la doritorii de chilipiruri.

„Afacerea“ ilicită le-a fost stricată de anchetatori care au documentat activitatea infracţională, iar pe 14 mai 2022, oamenii legii au reţinut şase tineri într-un dosar penal ce vizează săvîrşirea mai multor infracţiuni de furt calificat.

„Investigaţiile au relevat faptul că, în noaptea de 1 spre 2 mai 2022, un număr de şase persoane cu vîrste cuprinse între 18 şi 29 de ani, din localităţile Răuceşti, Timişeşti şi Tîrgu Neamţ, avînd feţele acoperite cu cagule, ar fi tăiat plasa unui gard şi ar fi pătruns în curtea a două societăţi de unde ar fi sustras din rezervoarele camioanelor o cantitate de aproximativ 1.200 de litri de motorină“, anunţă Poliţia Neamţ.

Cercetările au stabilit că o nouă lovitură ar fi avut loc în noaptea de 5 spre 6 mai, cînd aceleaşi persoane ar fi pătruns, din nou, în curtea uneia dintre cele două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ, de unde au sustras o cantitate de aproximativ 1.100 de litri de motorină, din rezervoarele camioanelor.

Ulterior, aceştia ar fi transportat combustibilul pe raza localităţii Răuceşti, unde au vîndut motorina. La data de 14 mai, în urma documentării activităţii infracţionale a celor implicaţi, cei şase tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore. În cursul aceleiaşi zile au fost prezentaţi în faţa unui procuror din cadrul Parchetului de pe lîngă Judecătoria Tîrgu Neamţ, iar faţă de patru tineri, cu vîrste cuprinse între 18 şi 19 ani, a fost dispusă măsura preventivă a arestului la domiciliu.

Alţi doi suspecti, de 19 şi 29 de ani, au scăpat cu cea mai blîndă măsură preventivă, controlul judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La un preţ mediu de 8 lei pentru un litru de motorină, paguba în dauna celor două societăţi comerciale din Tîrgu Neamţ depăşeşte lejer 18.000 de lei.

Citește știrea
Advertisement
Trending