Contactează-ne

Politica

Primarul de Borca sprijină candidatura lui Iohannis

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ afirmaţia îi aparţine lui George Lazăr, prim-vicepreşedinte PNL Neamţ

George Lazăr, prim-vicepreşedinte PNL Neamţ, a anunţat recent că primarul de Borca va fi alături de Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale. “Mă bucur că domnul Ovidiu Geo Niţă, primarul comunei Borca, a acceptat invitaţia mea de a participa la o întîlnire cu membrii şi simpatizanţii PNL din localitate. Este un om de mare calitate, un primar care se bate pentru comunitatea sa. Ne-a promis că va fi alături de domnul preşedinte Klaus Iohannis la aceste alegeri şi că apreciază în mod pozitiv activitatea şi implicarea domniei sale. Şi-a manifestat aprecierea şi preţuirea pentru Klaus Iohannis şi a afirmat că este singurul candidat în care are încredere. La întîlnire au fost prezenţi, între alţii, şi domnul Bogdan Ţifui, lider zonal al PNL Neamţ, dar şi domnul Dumitru Alămâie, fost consilier al Curţii de Conturi a României şi proaspăt membru al PNL Borca. Comuna Borca este una dintre cele mai vitregite localităţi din judeţul Neamţ sub actuala conducere a PSD-ALDE iar domnul primar Ovidiu Geo Niţă a bătut doar la porţi închise în nas de conducerea judeţului. I-am spus că noi, liberalii, alături de preşedintele PNL Neamţ, Mugur Cozmanciuc, sîntem un partid de oameni serioşi cu soluţii pentru fiecare comunitate. L-am asigurat pe domnul primar Ovidiu Geo Niţă că PNL Neamţ se va bate cu toată puterea ca şi comuna Borca să beneficieze de fonduri pentru dezvoltare, aşa cum se va bate pentru fiecare localitate şi fiecare locuitor al judeţului. Ne bucurăm că tot mai mulţi aleşi locali din judeţul Neamţ şi-au dat seama că singurul partid onest care doreşte cu adevărat dezvoltarea comunităţilor locale şi are un program concret în acest sens este Partidul Naţional Liberal. Alături de preşedintele actual şi viitor al României, Klaus Iohannis, PNL Neamţ va face tot ceea ce trebuie pentru a readuce normalitatea în judeţul Neamţ, pentru o Românie normală!”, a declarat George Lazăr, prim-vicepreşedinte PNL Neamţ.

Actualitate

Reconcilierea naţională nu este obiectivul Preşedintelui României, ci doar al Preşedintelui SUA

Știre publicată în urmă cu

în data de

Cred că foarte mulţi români au urmărit ceremonia investirii celui de al 46-lea Preşedinte al Statelor Unite ale Americi, care a avut loc în ziua de 20 ianuarie la Washington DC.

Interesul a fost cu atât mai mare, cu cât în 6 ianuarie am urmărit cu îngrijorare evenimentele grave care au avut loc în această ţară, considerată model de democraţie. Pe 6 ianuarie am fost martorii faptului că, în SUA, societatea este fracturată şi că Trump i-a lăsat moştenire lui Biden două Americi.

Cu patru ani în urmă, la ceremonia de investire a sa ca Preşedinte al SUA, Donald Trump a vorbit, aparent convingător, despre unitatea necesară în societatea americană. Unitate pe care a călcat-o sistematic în picioare, prin tot ceea ce a făcut, reuşind la final de mandat să rupă SUA în două părţi ireconciliabile. La noi, în România, Klaus Iohannis a vorbit şi el de multe ori despre unitate românilor, dar a militat numai pentru unitatea dreptei, reuşind ca la sfârşitul mandatului, în 2019, societatea românească să fie fracturată grav, în două Românii.

Acum, la Casa Albă, noul preşedinte ales Joe Biden a ţinut un discurs memorabil despre necesitatea reconcilierii dintre cele două Americi, susţinând că ,,pentru a învinge toţi duşmanii, trebuie să fim uniţi. Sper să unesc poporul şi naţiunea. Vă jur că voi fi preşedintele tuturor americanilor”. Referitor la evenimentele din 6 ianuarie, Joe Biden a subliniat ,,cât de preţioasă este democraţia, dar şi cât de fragilă este”. Întreaga ceremonie a stat sub semnul unităţii, reconcilierii şi a trecerii peste obstacole şi diferenţe.

În rugăciunea sa din timpul ceremoniei, un înalt pastor a invocat ,,Ajută-ne Doamne să reconciliem naţiunea!”. Cred că preşedintele Iohannis a urmărit toată ceremonia, scoţându- şi de pe cap şepcuţa primită de la Donald Trump, când asculta discursul lui Joe Biden. Ghinionul nostru, al românilor, este că Klaus Iohannis nu şi-a propus ca obiectivul celui de al doilea mandat al său să fie reconcilierea naţională. Şi-a propus să ne ducă aşa dezbinaţi într-o ,,Românie normală”. .

Paradoxal, reforma PSD-ului, dictată de Klaus Iohannis, va începe cu reformarea PNL-ului

Abia a trecut o lună de zile, de la instalarea Guvernului Cîţu, că deasupra Partidului Naţional Liberal s-au ridicat coloanele de fum ale unei răzmeriţe interne. Sub bagheta europarlamentarului şi primvicepreşedintelui PNL Rareş Bogdan, tenorii Sigfrid Mureşan şi Florin Roman au interpretat aria acuzării lui Ludovic Orban, solicitându-i acestuia demisia din fruntea partidului.

Luptele interne în PNL s-au acutizat exact în momentul când rezultatul alegerilor parlamentare au demonstrat că partidul nu a putut trece de pragul de 25%, pierzând alegerile. În aceste circumstanţe defavorabile, PNL s-a văzut obligat să împartă puterea cu USR-PLUS şi cu UDMR, pentru a-i putea oferi lui Klaus Iohannis cheile ,,Parlamentului Meu” şi ale ,,Guvernului Meu”, pe care acesta să şi le atârne la brâu.

În toate mediile se vorbeşte despre răzmeriţa din PNL, că este condusă de o grupare ,,progresistă” din care fac parte şi lideri notorii, cu state vechi în funcţia de primari de municipii, precum Emil Boc, Ilie Bolojan sau Gheorghe Falcă. Din anul 1990, drumul liberalilor a fost pavat de cohorte de ,,progresişti”, de care acest partid nu a dus lipsă, dar care au avut mandate scurtate de alţi ,,progresişti”, dornici de a pune mâna pe partid.

Ludovic Orban a avut şi el momentul lui de glorie ca ,,progresist”, iar ,,progresistul” Rareş Bogdan îi scrie azi necrologul. Acum, Ludovic Orban este acuzat că a condus partidul discreţionar, că a pierdut alegerile parlamentare şi că a vândut interesele partidului şi ale ,,baronilor galbeni”, pentru a obţine foloase proprii, cuantificate în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Corul ,,progresiştilor” din PNL creşte de la o zi la alta, pe măsură de USR-PLUS le roade din caşcaval. Mai mult, progresiştii îi reproşează public lui Ludovic Orban, ceea ce liberalii ţineau ascuns sub preş, că guvernul său a făcut multe erori, atât în gestionarea pandemiei, cât şi în gestionarea economiei, pierzând încrederea românilor. Astăzi 73% dintre cetăţeni consideră că România merge într-o direcţie greşită.

Căderea imaginii PNL s-a accentuat după alegerile din 6 decembrie 2020, când premierul demisionar Ludovic Orban, pentru a-şi asigura un scaun sub fund, a negociat atât de prost cu liderii formaţiunii USR-PLUS, încât această formaţiune de numai 15%, a preluat frâiele guvernării, pe care PNL doar mimează că le ţine. Paradoxal, dar costurile guvernării Cîţu nu vor fi imputate decât PNL-ului. Se pare că liberalii abia acum sunt conştienţi de acest lucru.

Liberalii ,,progresişti” vor acum reformarea PNL-ului

Noii progresişti liberali, în frunte cu Rareş Bogdan, îl acuză pe Ludovic Orban că şi-a însuşit modelul PSD de promovare discreţionară în funcţii publice a oamenilor de casă. Până nu demult, acest model de promovare era imputat doar lui Liviu Dragnea şi ,,baronilor roşii”, care brevetaseră ,,clientelismul de partid”.

Toată suflarea progresistă a PNL-iştilor îşi pune acum speranţa în noua reorganizare a partidului, care trebuie să aibă loc cu ocazia unui cât mai recent congres. Klaus Iohannis, care şi-a impus să nu bage în seamă PSD-ul până ce acesta nu se reformează după ideile lui, are acum surpriza istorică să constate că de reformat se reformează doar PNL-ul, după zicala ,,Nu-i pentru cine se potriveşte, ci pentru cine se nimereşte”. Dacă PSD-ul era programat la reformare, se nimereşte ca PNL să fie cel reformat, trecând peste rând.

Am ajuns să trăim din plin paradoxurile iohannisiene, după care PNL, deşi pierde alegerile, câştigă dreptul de a guverna. Deasemeni, nici nu a reînceput bine guvernarea, că în PNL a izbucnit răzmeriţa, care prefigurează căderea ,,Guvernului Meu”.

Răzmeriţa din PNL vizează alegerile prezidenţiale din 2024

Regula istorică a ultimilor ani, arată că un preşedinte de partid, dacă nu este prim-ministru, nu are control asupra guvernului propriu. În PSD, această regulă a fost respectată până la Liviu Dragnea, excepţia fiind Viorica Dăncilă, care a confirmat regula. La rândul său, Marcel Ciolacu îl copie pe Dragnea, ferindu-se de funcţia de prim-ministru, ca dracul de tămâie.

Primvicepreşedintele PNL Rareş Bogdan priveşte mai adânc în viitor, ştiind că în 2024 acest partid va trebui să aibă un candidat la preşedinţia României. Rareş Bogdan nu vrea ca acest candidat să fie Ludovic Orban, căruia consideră că ,,i s-a umflat capul” şi a condus discreţionar partidul şi guvernul.

Culmea este că în anul 2016, pe când era făcător de emisiuni televizate, Rareş Bogdan cerea public ca ministrul transporturilor, care era Ludovic Orban, să fie arestat. Mai târziu, când a devenit liberal, Rareş Bogdan a schimbat macazul susţinând în noiembrie 2020 că Ludovic Orban ar merita să i se facă statuie în chip de ,,pompier atomic”, deoarece are capacitatea de a rezolva dorinţele ,,fierbinţi” ale lui Klaus Iohannis. Pentru această schimbare de macaz, Rareş Bogdan a primit de la Klaus Iohannis, funcţia de primvicepreşedinte al PNL. Punând acuma mâna pe târnacop, Rareş Bogdan vrea să dărâme statuia ,,pompierului atomic”, pentru a pune în loc statuia proprie, cu voie de la Cotroceni.

Pentru funcţia de preşedinte al PNL ,Rareş Bogdan deja şi-a anunţat candidatura. Ca în cimilitura românească ,,Mânăstire într- un picior, ghici ciuperca ce-i?”, putem spune acum ,,Candidat la preşedinţia României, ghici Rareş Bogdan ce-i?”. Asta ne mai lipsea, vorba lui Bulă.

Citește știrea

Actualitate

Trădări, negocieri şi calcule pentru majoritate în CJ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ toată lumea curtează “umaniştii” ■ PRO România e “ruptă” între directivele de la centru şi onoarea liderului din teritoriu ■

Negocieri, trădări şi iar negocieri, toate asezonate cu multe promisiuni, aşa ar putea fi rezumată situaţia din Consiliul Judeţean Neamţ. Miza fiind stabilirea unei majorităţi care să dea, în primă fază, vicepreşedinţii acestui for. Pe termen lung este vorba despre cine va domina judeţul.

Cele două tabere s-au cam clarificat, deşi, după frecvenţa cu care se trădează, orice e posibil. Preşedintele CJ Neamţ, şeful social-democrat Ionel Arsene, cu zece mandate PSD şi unul de la ALDE, a reuşit să îşi atragă de partea lui cele trei voturi PMP, în schimbul promisiunii unei funcţii de vice şi luptă din răsputeri să îi aducă în barca sa pe cei trei de la PRO România. Pentru asta îşi pune la dispoziţie până şi telefonul personal pentru discuţii lămuritoare cu liderul de la centru, Marian Neacşu. Pe drum, Arsene a pierdut cele două mandate ale PPUSL. Laurenţiu Dulamă şi colegul său au plecat din sală la celebra şedinţă în care Arsene a încercat să îşi impună vicepreşedinţii doriţi, Asaftei şi Chitic, şi “umaniştii” nu au mai revenit, cel puţin până în prezent.

Cum şi Chiţei, unul dintre consilierii judeţeni PRO nu pare convins că merită să îi dea votul lui Arsene, în acest moment şeful social-democrat poate miza pe 16 voturi. Insuficiente pentru a-şi alege vicepreşedinţii. Aşa că îşi securizează cele două voturi ale “trădătorilor” din PRO, a se vedea alianţele făcute prin comunele judeţului alături de PRO şi PMP pentru viceprimari de la partidul lui Ponta. Ca astfel Mădălina Ciubotaru să îşi poată consolida poziţia în partid şi să îşi convingă colegii să îl treacă pe tuşă pe încă liderul Liviu Harbuz care nu vrea să audă de alianţă cu Arsene nici în ruptul capului şi, dacă s-ar putea, să rămână şi cu partidul unit şi să respecte şi promisiunile făcute în campanie.

În tot acest timp, probabil că Arsene încearcă să îl îmbuneze pe Dulamă şi să-l determine să uite că promisul post de administrator de judeţ, promis conform unor surse, nu îi va mai reveni. Dar să revină totuşi Dulamă în Alianţa pentru Modernizarea Neamţului şi… cine ştie ce promisiuni se aruncă în joc şi ce fotolii mai pot fi oferite. Dacă “umaniştii” ar reveni în sala lui Arsene, acesta, cu 18 voturi, ar defila în CJ, chiar şi fără votul lui Chiţei, cel care cel mai probabil, în această situaţie, ar fi executat de noul şef local PRO, Mădălina Ciubotaru, care ar atârna apoi liniştită partidul la butoniera PSD.

Dacă umaniştii nu mai vor să audă de promisiunile lui Arsene, ei pot liniştit negocia cu PNL-USR. Cele două voturi ale lor s-au adăuga celor 15 ale liberalilor înfrăţiţi cu useriştii. Şi ar ajunge la un total de 17. Dacă şi Chiţei ar vota alături de ei, s-ar ajunge la “rotunda” cifră de 18 voturi. Suficiente pentru alegerea vicepreşedinţilor. Numai că, din informaţiile pe care le avem, negocierile în vederea punerii în practică a acestui scenariu s-au împotmolit din cauza USR. Concret, conform surselor noastre, Dulamă şi-ar dori un post de conducere la o societate subordonată CJ, ceea ce ar fi realizabil. PNL ar rămâne cu un post de vice, ca şi la negocierea iniţială. Problema e cu votul de la PRO. De la centru, direcţia e dată spre alianţă cu PSD, singurul care se opune fiind Liviu Harbuz. Sprijinit se pare în principal de liderii de la organizaţia pietreană.

Ca să îi convingă şi pe alţi lideri, cei de la Piatra au un post de viceprimar deja în buzunar, Harbuz ar avea nevoie de un argument forte: cum ar fi de exemplu un post de vicepreşedinte la CJ. Atunci ar putea să bată cu pumnul în masa partidului şi să reteze pretenţiile de la centru privind alianţa cu PSD. Numai că al doilea post de vicepreşedinte era arvunit de USR. Iar cei de la USR nu par dispuşi să renunţe. Atunci poate renunţă PNL?

Pentru un privitor din exterior, lucrurile sunt relativ simple: cei de la PNL şi USR trebuie să-şi răspundă la întrebarea dacă sunt dispuşi să sacrifice o funcţie, dorită, dar în contextul actual aproape imposibil de dobândit, pentru a obţine o majoritate care să pună la colţ PSD-ul pe care susţin că îl au ca principal adversar politic, sau se vor crampona de o funcţie, iluzorie sau măcar dificil de dobândit, şi atunci Arsene are şanse maxime să facă ghem, set şi meci, să îşi impună vicepreşedinţii şi apoi să mizeze relaxat pe o majoritate în CJ care să îi aducă un mandat liniştit din postura de jupân incontestat al judeţului.

Aşa arată acum “fotografia” unui consiliu judeţean în care bătălia pentru supremaţie e în plină desfăşurare şi unde, dincolo de calculele politice, care până la un punct sunt legitime şi pot fi chiar onorabile, mai intervin şi orgolii şi dorinţe personale. Aşa că orice e posibil.

Citește știrea

Actualitate

Incendiul de la spital şi scindarea din PNL

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ grupul „puciştilor“ îl pun la zid pe Ludovic Orban, pe care-l acuză că, din interese pur personale şi de grup, ar fi trădat interesele partidului ■ fostul premierul s-ar fi înconjurat numai de persoane obediente, pe care le-a susţinut în diverse funcţii ■

Luptele interne pentru putere în PNL par a fi de natură să aducă divizarea partidului, în condiţiile în care, în formaţiune există un grup de nemulţumiţi care-l pun la zid pe Ludovic Orban. În fruntea nemulţumiţilor se află prim-vicepreşedintele partidului, europarlamentarul Rareş Bogdan, secondat de Sigfrid Mureşan şi Florin Roman.

Ei îi cer lui Orban să se retragă de la şefia partidului şi să-şi păstreze conducerea Camerei Deputaţilor. Raluca Turacn se află încă în espectativă, tatonînd reacţiile preşedintelui „de facto“ al PNL, Klaus Iohhanis. Şirul acuzelor făcute de gruparea adversă, la mai toate posturile naţionale de televiziune, sînt de natură a-l incrimina pe cel care de cîţiva ani se erijează în cel mai înfocat „urmaş al Brătienilor“.

Rechizitoriul făcut de tabăra anti-Orban începe cu acuzele publice aduse de secretarul general PNL, Robert Sigartău, preşedintelui Ludovic Orban. Atît acesta cît şi restul grupării anti-Orban susţin că acesta ar trebui să-şi dea demisia, acuzîndu-l că, în ultimul an ar fi condus discreţionar partidul. Ceea ce a pus capac nemulţumirilor grupului pucist ar fi negocierile, în genunchi, cu alianţa USR-PLUS , folosite, doar în interesul personal, spun aceştia, de a obţine şefia Camerei Deputaţilor.

Robert Sigartău l-a acuzat chiar pe Ludovic Orban că ar fi încercat, din nou, să-l retragă pe Florin Cîţu, atunci cînd PNL l-a propus premier. În rechizitoriul făcut lui Ludovic Orban i se inventariază, fără menajamente, lista lungă de greşeli pe care acesta ar fi făcut-o în acest ultim an. „Din punctul meu de vedere, da, PNL, a pierdut alegerile şi s-a plasat pe locul doi, după PSD. Au fost mai multe greşeli în timpul guvernării Orban, în ceea ce priveşte gestionarea pandemiei şi nu numai. Prin felul în care au fost promovaţi anumiţi oameni în funcţii publice, am fost comparaţi cu PSD. Oamenii n-au fost votaţi, în ultimul an (în forurile de conducere a PNL – n.r.).

E clar că trebuie să discutăm în interiorul partidului şi să alegem, în cadrul Congresului din iunie sau din toamnă, o nouă echipă. Din păcate, din cauza negocierilor duse de preşedintele Orban, am lăsat deoparte platforma de dezvoltare“ a declarat secretarul general al PNL,Robert Sigartău, care s-a aflat în fruntea celor ce au dezaprobat modul în care s-au purtat negocierile în noua coaliţie de Guvernare USR – PLUS – UDMR, reproşîndu-i lui Orban distrugerea partidului.

„PNL are nevoie de o echipă, nu de un om care să negocieze pentru partid şi nu pentru indivizi. Tot mai mulţi colegi sînt nemulţumiţi pentru că PNL a cedat cîteva ministere importane pentru dezvoltarea României: Fonduri Europene, Transporturi, Dezvoltare. Oamenii au înţeles că aceste posturi au fost cedate pentru a obţine preşedinţia Camerei Deputaţilor“, a mai spus Robert Sigartău, care face parte din gruparea reformistă din interiorul PNL, formată din primarul Clujului, Emil Boc, cel care are şi o mare influenţă asupra aleşilor locali, cei mai nemulţumiţi de cedarea ministerelor cheie. Acestuia i s-au alăturat Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă şi Florin Roman.

Cauzele declinului PNL, văzute din interior

Europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL, a analizat cauza rezultatelor slabe ale partidului, încă după alegerile parlamentare, lista acestora fiind lungă. Cap de listă ar fi în opinia sa relaţia tensionată a Guvernului Orban cu Biserica Ortodoxă Română, care se bucură de mare încredere în rîndul populaţiei, ori scoaterea bătrînilor care nu purtau mască, în timpul ceremoniilor religioase şi faptul că aceştia au fost tîrîţi de jandarmi şi amendaţi a făcut un rău imens PNL. Scorul PNL a căzut şi mai jos, după alegerile parlamentare din decembrie, reproşîndu-i-se liderului PNL faptul că nu a sancţionat derapajele Jandarmeriei în comportamentul faţă de bătrînelele hărţuite pentru că purtau masca sub bărbie.

„Faptul că s-a păstrat deschis Palace-ul în Iaşi şi am închis cea mai mare procesiune a BOR, de Cuvioasa Parascheva, a fost exploatat şi ne-a dus în conflict cu biserica. Părerea mea este că Patriarhul Daniel este un om extrem de raţional. Într-o discuţie cu mitropoliţii putea să se stabilească un dialog atît cu BOR, cît şi cu celelate culte, care au avut reacţii foarte dure la adresa Guvernului, pentru că România nu e Franţa“, a declarat Rareş Bogdan în emisiunea Interviurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Rareş Bogdan este însă de părere că cea mai grea lovitură a primit- o PNL în urma incendiului devastator de la Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, unde au murit arşi de vii, 10 oameni, apreciind că PNL ar fi putut trage foloase de imagine, dacă ar fi ştiut cum să facă acest lucru, pentru faptul că Neamţul, „al doilea Colectiv“, era condus de „baronul PSD“, Ionel Arsene. „În plină campanie electorală a apărut o lebădă neagră, care ne putea fi fatală şi care ne-a dus în jos de la 32% la 27% .

E drept că aceasta a fost, însă şi pentru PSD, o grea lovitură, pentru că nu s-a mai putut remonta. Incendiul de la Piatra Neamţ, deşi nu a avut loc într-un spital coordonat de Ministerul Sănătăţii sau într-un judeţ condus de un liberal – căci aia putea fi catastrofal pentru noi – s-a petrecut într-un judeţ condus de un baron roşu, recunoscut, de Ionel Arsene. Spitalul fiind în subordinea acestuia a contat, pentru că, aici PSD era local la Putere. Însă faptul că Ministrul Sănătăţii era al PNL (Nelu Tătaru – n.r.), ne-a lovit. S-a făcut o paralelă cu ceea ce s-a întîmplat la Colectiv. Dacă atunci Ludovic Orban şi Guvernul PNL nu ar fi luat măsura mutării în Belgia, la Bruxelles, a medicului erou, de la Piatra Neamţ, care a sărit pentru a salva vieţile unor bolnavi din acea secţie, PNL era pulverizat, pentru că făceam sub 20%. Iar dacă, Doamne Fereşte, medicul murea, partidul nu lua nici 20%“, a mai spus europarlamentarul Rareş Bogdan.

Citește știrea

Trending