Actualitate
Primăria Piatra-Neamț, soluții pentru deficitul istoric de locuri din creșe
Educația reprezintă o prioritate pentru Primăria Piatra-Neamț, lucru dovedit de proiectele de modernizare care se desfășoară în peste jumătate din unitățile de învățământ din oraș, inclusiv la Creșa Mărăței, unde proiectul este deja finalizat, și la Creșa Precista, aflată în plin proces de modernizare.
În ultimii 20 de ani în Piatra-Neamț nu s-a mai construit nicio creșă. În ultimii doi ani, Primăria Piatra-Neamț a obținut finanțări pentru construcția a două noi creșe, care vor oferi servicii de educație timpurie pentru peste 100 de copii și a adoptat trei strategii care să rezolve deficitul istoric de locuri din creșe:
Pe termen scurt, Primăria a identificat un imobil în care se pot amenaja în scurt timp trei grupe de creșă (aproximativ 60 de locuri). Este vorba despre grădinița din cartierul Speranța, recepționată anul trecut, o clădire complet nouă, care poate fi compartimentată pentru desfășurarea serviciilor de îngrijire și educație antepreșcolară. Decizia finală de amenajare a acestui imobil va fi luată în urma solicitărilor venite de la părinți.
Pe termen mediu, în luna noiembrie a acestui an se va finaliza renovarea Creșei Precista, care se află într-un proiect de modernizare finanțat cu fonduri europene.
Pe termen lung, Primăria a demarat încă de anul trecut construcția a două noi creșe în Piatra-Neamț: creșa medie din Văleni, cu o capacitate de 70 de locuri, și creșa mică de pe strada Mihai Viteazul, cu o capacitate de 40 de locuri. Termenul de finalizare, conform contractelor de finanțare, este octombrie 2025. De asemenea, au început lucrările la Centrul de zi tip creșă „Primii Pași”, pe strada Progresului, unde vor fi relocate grupele centrului care își desfășoară acum activitatea în sediul Creșei Centru. În acest fel, vor deveni disponibile încă 76 de locuri pentru copii.
În clădirea în care își desfășoară activitatea Creșa Centru există mai multe spații închiriate sau care se află în proprietatea unor cabinete de medicină de familie și a Direcției de Sănătate Publică Neamț. Acestea care nu pot fi folosite acum pentru activitatea de creșă, dar prin eliberarea lor s-ar putea crea noi locuri pentru copii într-o zonă a orașului accesibilă pentru toți pietrenii. De asemenea, conform Normativului privind proiectarea, execuția și exploatarea construcțiilor pentru creșe, din iunie 2021, creșele pot funcționa doar la parterul clădirilor, astfel că spațiul din creșele existente a fost limitat și mai mult.
În acest moment în creșele din Piatra-Neamț sunt disponibile 175 de locuri, iar la finalizarea tuturor investițiilor vor fi disponibile aproximativ 400 de locuri pentru copiii de vârstă antepreșcolară în Piatra-Neamț.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
”Lebăda neagră” Călin Georgescu își adjudecă județul Neamț
-
Actualitate2 săptămâni,
Cine a câștigat alegerile prezidențiale la Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Proiect european în valoare de 1,5 milioane de euro
-
Prima pagină2 săptămâni,
Îngrijorări majore în sistemul de Sănătate
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cultura Cucuteni, cea mai importantă civilizaţie preistorică europeană. Simpozion internațional la Piatra-Neamț
-
Prima pagină2 săptămâni,
Elena Lasconi pare să-i fi spulberat visurile prezidențiale ale lui Mircea Ciolacu
-
Actualitate2 săptămâni,
SC Balky Com SRL