Contactează-ne

Administrație

Primăria Piatra-Neamţ – proiecte finanţate din fonduri europene şi guvernamentale aprobate în 2019 şi 2020

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un număr de 20 proiecte, dintre care 16 europene şi 4 naţionale, în valoare însumată de 33.416.000  euro, depuse de Primăria Piatra-Neamţ, au fost aprobate la finanţare până la această dată şi sunt în diverse stadii de implementare.

 

Proiectele europene aprobate, deci cele care au contractele de finanţare semnate în valoare totală de 32.018.000 euro sunt următoarele:

 1. Modernizarea şi reconfigurarea coridorului urban de transport  (inclusiv realizarea de piste pentru biciclisti): B-dul Traian-Piaţa Mihail Kogalniceanu-B-dul Decebal, în valoare de 5.600.000 euro;
 2. Modernizarea şi reconfigurarea străzii Mihai Viteazu (inclusiv realizarea de piste pentru biciclisti), în valoare de 3.063.000 euro;
 3. Implementarea unui sistem de management inteligent al traficului, în valoare de 7.415.000 euro;
 4. Extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public, tronson I – 1.114.000 euro;
 5. Extinderea şi modernizarea iluminatului public, tronson II – 1.054.000 de euro;
 6. Modernizarea staţiilor de aşteptare pentru transportul public de persoane – 4.808.000 euro;
 7. Realizarea unui sistem bike-sharing, cu staţii pentru biciclete, în toate cartierele oraşului – 2.556.000 euro;
 8. Reabilitarea, modernizarea şi reconfigurarea coridorului secundar de transport est-vest, strada Dimitrie Leonida şi Bulevardul 9 Mai – 3.434.000 de euro;
 9. Realizarea unei grădini publice urbane în cartierul Dărmăneşti – 699.000 de euro;
 10. Realizarea unei grădini publice urbane în cartierul Speranţa – 410.000 de euro;
 11. Realizarea unei grădini publice urbane în cartierul Văleni – 559.000 de euro;
 12. Reabilitarea, dotarea şi modernizarea Creşei Mărăţei – 697.000 de euro;
 13. Reabilitarea, dotarea şi modernizarea Creşei Precista – 432.000 de euro;
 14. WIFI4EU – Internet gratuit în 11 zone publice – 15.000 de euro.
 15. ECHOES – Patrimoniul cultural european: oportunităţi pentru cetăţeni Implicare şi incluziune socială – 150.000 de euro

16.Tineri lucrători competitivi pentru tinerii vulnerabili- 12.000 euro.

 

 

Toate aceste proiecte europene beneficiază de finanţare în proporţie de 98%  din partea Uniunii Europene şi doar 2% contribuţie locală, se află în diverse stadii ale procedurilor de achiziţii şi vor fi implementate începând din anul 2020.

 

„Pentru finanţări nerambursabile  sunt pregătite în total 32 de proiecte, însumând peste 92 milioane de euro pentru municipiul Piatra-Neamţ, aflate în diverse stadii procedurale.

Celelalte proiecte pregătite  au şanse reale să fie finanţate şi cuprind modernizări de străzi, realizarea de piste pentru biciclişti, reabilitări, modernizări şi dotări de unităţi şcolare, reabilitarea Cinematografului Cozla, achiziţia de autobuze electrice (în parteneriat cu proprietarul societatii de transport public, Consiliul Judeţean).”

Dragoş Chitic, primarul Municipiului Piatra-Neamţ

 

Proiectele cu finanţare guvernamentală aprobate până la această dată, ale căror contracte semnate însumează 1.398.000 euro, sunt următoarele :

 

 1. Realizarea a şase staţii de încărcare pentru autovehiculele electrice în valoare de 300.000 euro (90% finanţare de la Agenţia Fondului de Mediu şi 10% din bugetul local) se află în procedura de achiziţii;
 2. Finalizarea Școlii cu 10 clase din cartierul Speranţa în valoare de 465.000 euro (finanţare prin programul PNDL) se află în execuţie;
 3. Grădiniţa cu 12 grupe şi program prelungit din cartierul Speranţa în valoare de 468.000 euro (finanţare prin programul PNDL) se află în execuţie.
 4. Podul peste pârâul Cuejdi, în zona străzii Erou Rusu, în valoare de 165.000 euro este finalizat.

 

 

„Atragerea fondurilor europene a reprezentat şi va reprezenta în continuare o prioritate pentru administraţia pietreană. Ne batem pentru fiecare cent din bani europeni şi fiecare leu din programe naţionale care poate fi atras în Piatra-Neamţ,  preocupându-ne să nu ratăm nicio sursă externă de finanţare.

Sunt investiţii majore care, odată implementate, vor genera o dezvoltare accelerată a Municipiului Piatra-Neamţ în următorii trei ani şi o creştere calităţii vieţii şi a confortului cetăţenilor.”

Dragoş Chitic, primarul Municipiului Piatra-Neamţ

 

Actualitate

Bătălie pentru clienţi de energie electrică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost şi nu presupune întreruperea furnizării energiei sau a gazului metan ■ una dintre companii a emis un comunicat în care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul ■

De cîteva luni, distribuitorii de energie au ieşit la vînătoare de clienţi, folosindu-se de toate mijloacele de atragere a acestora: prin e-mail-uri, SMS, pe Facebook sau prin angajarea de personal care să bată din uşă în uşă, pentru a încheia noile contracte. Asta în condiţiile în care liberalizarea pieţei de energie înseamnă că preţurile la electricitate şi gaze nu mai sînt stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE), ci de fiecare furnizor.

Compania E-ON a remis un comunicat de presă prin care dă cîteva sfaturi privind operaţia de trecere de la un furnizor la altul. În acest sens, firma spune că un consumator trebuie să verifice dacă se află sau nu în piaţa liberă. „Dacă pe prima pagină a facturii apare Produs de gaze naturale sau Elecricitate Serviciu Universal înseamnă că acel client nu a optat, încă, pentru o ofertă pe piaţa liberă, care se poate face oricînd.

În cazul furnizării gazelor naturale, termenul de 30 iunie înseamnă că, dacă un consumator va opta pentru ofertă concurenţială, pînă la această dată, clientul va fi trecut automat pe piaţa liberă, începînd cu 1 iulie, fiind notificat în acest sens în perioada următoare (în cazul E-ON – n.r.). În cazul furnizării de electricitate, dacă un client are un contract de serviciu universal, termenul de 30 iunie, se referă la data limită pînă la care se poate opta pentru piaţa concurenţială, situaţie în care poate şi să beneficieze de discountul oferit de furnizor, care reprezintă diferenţa între preţul pentru serviciul universal şi cel mai bun preţ din oferta concurenţială a companiei.

După această dată E-ON va aplica preţul de serviciu universal valabil de la 1 iulie 2021“. Un alt sfat dat de specialiştii companiei este legat de evaluarea nevoilor şi descoperirea ofertelor de pe piaţa liberă prin comparatorul de oferte-tip de furnizare afişat pe site-ul ANRE ( www. anre.ro). Clientul trebuie să fie atent la preţurile de furnizare publicate, la perioada de valabilitate a preţurilor (în condiţiile în care furnizorii noi de servicii se grăbesc să lanseze tot soiul de oferte mincinoase, unele n.r). O mare atenţie trebuie acordată şi condiţiilor în care pot fi modificate preţurile oferite. La E-ON, se mai spune în comunicat, se pot alege oferte cu preţ fix sau variabil, produse cu ambele utilitrăţi pe acelaşi contract, pachete cu asistenţă tehnică sau servicii tehnice incluse.

Trecerea la piaţa liberă nu presupune nici un cost, nu presupune întreruperea furnizării energiei electrice sau a gazului metan, operatorul asigurînd intervenţiile tehnice pentru deranjamente şi incidente. O altă precizare se referă la verificarea capacităţii operaţionale şi financiare a furnizorului. Clienţii trebuie să citească cu mare atenţie şi să înţeleagă toate documentele referitoare la noile contracte, la transparenţa preţurilor, cu toate componentele incluse, la termenele de plată, durata contractului, valoarea termenlor de reziliere şi să fie atenţi să nu existe cîmpuri necompletate în noile contracte, care pot lăsa loc de modificări ulterioare. Compania E-ON a elaborat şi un „ABC al liberalizării“ în secţiunea eon.ro/liberalizare.

Citește știrea

Actualitate

Un sindicalist despre Mafia din MAI şi Poliţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Ioan Cănărău a acuzat din nou Mafia din Poliţia Română şi MAI ■ protestul acestuia a fost transmis live, pe pagina de socializare a Sindicatului Europol ■ liderul nemţean a cerut demisia conducerii Poliţiei Roman şi a Inspectoratului Judeţean Neamţ ■

Persoanele aflaţe în trecere pe strada Bogdan Dragoş au putut urmări o nouă acţiune a liderului de sindicat Ioan Canărău, care, ca şi în alte situaţii acuză corupţia din Poliţia Română. Luni, pe gardul de metal al instituţiei din Roman era afişat un banner prin care aduceau acuze, la modul general, situaţiei din Poliţia Română, pe el fiind scris: „Jos Mafia din Ministerul Afacerilor Interne – Jos mafia din Poliţia Română“.

Noutatea adusă de protestul de luni a fost transmiterea live a evenimentului, pe pagina de socializare a Sindicatului Europol Neamţ. „Dragi români, stimaţi colegi. Inspectoratul de Poliţie Neamţ invocă prin regulamente de ordine interioară şi impune organizaţiilor sindicale anumite activităţi. Astăzi (19 aprile -n.r.) şeful Poliţiei Municipiului Roman, în mod ilegal şi-a permis să dea jos acel banner care a fost afişat cu respectarea legii. Iată cum acţionează şefii din Poliţia Română în cazul unei activităţi perfect legale, declarată la primărie şi la Jandarmerie. Observaţi cum poliţiştii de la Roman încalcă legea şi dau jos de pe gard bannerul aparţinînd Sindicatului Europol“,striga liderul pentru trecători.

În acest timp, un reprezentant al Poliţiei Roman îi facea cunoscut faptul că bannerul putea fi ridicat de la ofiţerul de serviciu. Numai că, Ioan Cănărău solicita întocmirea unui proces-verbal şi ameninţa că va face plîngere penală pentru abuz în serviciu, continuînd să spună că modalitatea în care sindicatele spun adevărul despre ceea ce se întîmplă în Poliţia Română şi în MAI deranjează.

El cere public demisia comisarilor Constantin Radu, interimar la conducerea Poliţiei Roman şi a comisarului Iulian Osoianu, de la Inspectoratul Judeţean Neamţ, care ar fi dispus ridicarea afişului. Contactat telefonic, liderul de la Bucureşti al Europol, Cosmin Andreica, a declarat că are cunoştinţă de protestul de la Roman, generat de nemulţumirile legate de starea de lucruri din Poliţia Română: „Colegul nostru de la Neamţ, Ioan Cănărău, a îndeplinit procedura legală de obţinere a avizelor pentru organizarea acestui protest. Acesta este singurul lucru care ne intersează. În rest, liderii din teritoriu au independenţă totală. Colegul Ioan Cănărău este total nemulţumit faţă de condiţiile în care a ajuns Poliţia Română, acuzînd implicaţiile politice, angajările doar în bază de pile, relaţii, cumetrii şi ajungerea numai în baza acestor criterii pe funcţii importante şi bine plătite. Noi am cerut la IGPR să ni se explice de ce i s-a ridicat, în mod abuziv, bannerul şi de ce se acţionează, fără temei legal, obstrucţionîndu-se activitatea sindicală“.

Purtătorul de cuvînt al Poliţiei Neamţ, Georgiana Moşu, a precizat că s-a dispus ridicarea bannerului în baza unor regulamente de ordine internă, care interzic afişajul pe gardul sau clădirea instituţiei. Şi purtărorul de cuvînt al Primăriei Roman, Dragoş Toma, a conformat faptul că Ioan Cănărău a informat municipalitatea referitor la organizarea acestui eveniment, dar că acesta neimplicînd prezenţa altor persoane, nu avea nevoie de o aprobare specială.

Citește știrea

Actualitate

Proiecte la votul aleşilor de sub Cetate

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ pe ordinea de zi a şedinţei din 22 aprilie se află 17 proiecte de hotărîre ■ unele proiecte au legătură cu stabilirea indemnizaţiilor aleşilor locali şi numirea agamanilor la Staţiunea Oglinzi ■

Consiliul Local Tîrgu Neamţ se va reuni pe 22 aprilie în şedinţa lunară, pe ordinea de zi a acesteia aflîndu-se 17 proiecte de hotărîre. După alegerea preşedintelui de şedinţă şi a potenţialului preşedinte de şedinţă pentru luna mai, va fi supusă aprobării numirea a doi consilieri titulari şi a doi supleanţi în Adunarea Generală a Acţionarilor şi în Consiliul de Administraţie la Staţiunea Oglinzi, societate pe acţiuni în care oraşul Tîrgu Neamţ este acţionar majoritar.

Va mai fi cerut votul consilierilor pentru participarea urbei, în calitate de membru fondator, la înfiinţarea Asociaţiei Cluster ,,Produs în Neamţ”. Se va supune dezbaterii şi modificarea hotărîrii Consiliului Local nr.116 din 31.05.2018 privind delegarea prin negociere directă a serviciului de administrare, întreţinere şi exploatare a parcărilor cu plată din oraşul Tîrgu Neamţ, un alt punct referindu-se la aprobarea Bugetului de venituri şi cheltuieli al SC Civitas şi a listei de investiţii.

Va mai fi nevoie de acordul aleşilor locali pentru indexarea taxelor şi impozitelor locale pentru anul viitor cu 2,6%, aceasta fiind rata inflaţiei pe anul 2020 comunicată de Institutul Naţional de Statistică. Alte două proiecte au legătură cu inventarul bunurilor din domeniul public şi privat al oraşului, după care se va supune atenţiei programul şi bugetul aferent organizării, în perioada 25 aprilie -2 mai, a Festivalului Bucuria Luminii, ajuns la cea de-a XII-a ediţie, urmînd să fie discuţii şi pe marginea bugetului de care va beneficia Casa Culturii Ion Creangă pentru activităţile pe care le va organiza în 2021.

În cadrul aceleiaşi şedinţe va fi luată o hotărîre privind Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local Tîrgu Neamţ şi va fi stabilită indemnizaţia lunară a consilierilor. Un alt proiect vizează lista de priorităţi pentru atribuirea de sedii pentru partide politice, propunîndu-se acordarea unui spaţiu Uniunii Salvaţi România(USR). În mapele participanţilor se vor mai găsi trei proiecte ce au legătură cu vînzarea unor terenuri şi a unei clădiri din domeniul privat al oraşului. După încheierea dezbaterilor, se va trece la capitolul Diverse, unde sunt înscrise deja, către comisia de urbanism, cîteva cereri de concesionare a unor terenuri.

Citește știrea

Trending