Contactează-ne

Actualitate

Primăria chestionează cetăţenii pe Facebook

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în vederea realizării Strategiei de Dezvoltare Locală a oraşului, locuitorilor li se cere să completeze trei chestionare postate pe Facebook ■ întrebările au ca teme Evaluarea calităţii vieţii, Evaluarea situaţiei actuale şi Decide viitorul oraşului Târgu Neamţ - identificarea problemelor şi găsirea soluţiilor acestora ■

Primăria Târgu Neamţ şi-a propus să elaboreze, cu ajutorul unei firme din Iaşi, Strategia de Dezvoltare Locală şi a extins consultarea publică în mediul on-line. Mai întîi a organizat la sediu întîlniri cu reprezentanţi ai unităţilor de învăţămînt, bisericilor, instituţiilor de cultură şi sanitare, ai ong-urilor şi mediului anteprenorial, încercînd să afle principalele probleme ale urbei şi obiectivele ce necesită investiţii.

Autorităţile locale invită acum locuitorii să completeze, pe pagina de Facebook a instituţiei, cele trei chestionare avînd ca teme Evaluarea calităţii vieţii în oraşul Târgu Neamţ, Evaluarea situaţiei actuale a oraşului Târgu Neamţ şi Decide viitorul oraşului Târgu Neamţ – identificarea problemelor şi găsirea soluţiilor acestora.

Primul dintre acestea propune cetăţenilor întrebări referitoare la satisfacţia generală a vieţii şi situaţia financiară, nivelul venitului mediu anual al gospodăriei, satisfacţia privind locuinţa şi dacă aceasta este supraaglomerată, statutul de angajat sau şomer şi satisfacţia privind locul de muncă, numărul de ore lucrate săptămînal, utilizarea timpului, nivelul studiilor, evaluarea sănătăţii personale şi estimarea numărului de ani de viaţă, satisfacţia privind relaţiile personale, dacă au pe cine se baza în caz de urgenţă şi cît de sigură e deplasarea pe întuneric, încrederea în sistemul juridic, satisfacţia privind mediul de viaţă (mediul înconjurător).

Al doilea chestionar cere locuitorilor să evalueze serviciile de transport, poştă şi curierat, apa potabilă, canalizare, salubritatea, iluminatul public, starea drumurilor, locurile de parcare. Se mai propune caracterizarea nivelului de dezvoltare al sectoarelor economiei, alegerea domeniului în care cineva ar investi, dacă ar avea resurse financiare, evaluarea unor aspecte ale educaţiei ce ţin de cadre didactice, performanţe ale elevilor şi dotarea şcolilor, bibliotecilor, bazelor sportive, grădiniţelor.

O altă întrebare vizează aspecte legate de sănătate şi asistenţa socială. Al treilea chestionar cere locuitorilor să spună cît de mulţumiţi sunt de situaţia actuală a oraşului şi să identifice cele mai importante trei aspecte pozitive ale localităţii şi tot atîtea probleme, să numească cel mai important fenomen negativ, să identifice cei mai importanţi trei factori care pot contribui la dezvoltarea oraşului. Comentariile la postarea primăriei privind chestionarele nu au întîrziat să apară.

Un cetăţean şi-a sintetizat nemulţumirile direct în mesajul său: „Un chestionar absurd, privind ultima hotărîre de CL unde preţul apei a fost mărit în ultimul an, unde preţul gunoiului este o absurditate, unde tinerii nu- şi găsesc un rost în oraş, unde politicul decide ce e bine şi ce e rău“. A venit şi replica primăriei: „Completînd aceste chestionare puteţi ajuta la identificarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii oraşului şi în cele din urmă la identificarea soluţiilor acestora“.

Tot în acelaşi context, pe pagina primăriei era lansată cam în acelaşi timp o iniţiativă similară, ce îşi propunea să afle ce doresc locuitorii. Sînt aşteptate desene, compuneri, materiale video, idei de proiecte, fiind anunţate premii pentru cele mai bune propuneri. „Ajută-ne să dezvoltăm un oraş smart, la fel ca tine! Te-ai gîndit vreodată cum ar trebui să arate oraşul în care ţi-ai dori să locuieşti? Ar trebui să aibă parcuri, spaţii verzi, clădiri colorate sau poate un patinoar? Împreună vom putea să dezvoltăm locul ideal în care să locuim şi să creştem împreună!?. Şi aici au fost postate numeroase comentarii. „Mai întîi de toate să trageţi canalizare şi asfalt unde este necesar, să nu mai ieşim cu cizmele de cauciuc din bloc şi după ce terminaţi toate acestea, să faceţi un oraş smart, degeaba e smart oraşul dacă eu vin plin de noroi la primărie să plătesc taxe şi impozite“, a notat un cetăţean.

Alţii au propus realizarea unei telegondole de pe malul Ozanei pînă sus la Cetate şi a unei tiroliene în sens invers, modernizarea blocurilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare, etc. Nu au lipsit comentariile maliţioase: „Propun să se pună cizme înalte de cauciuc la trecerile de pietoni unde se adună multă apă cînd plouă, e mai ieftin şi nu mai cheltuim o grămadă de bani pe canalizări inutile şi cu banii rămaşi mai punem nişte steaguri“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Vaccinare la domiciliu în cazul celor cu handicap, la Târgu Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ tirgnemţenii interesaţi pot apela numărul de telefon 0756/842.577 ■ pot fi vaccinaţi şi asistenţii personali şi membrii familiei care locuiesc în aceeaşi gospodărie cu persoanele nedeplasabile ■

Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ reaminteşte locuitorilor că persoanele nedeplasabile şi familiile lor pot fi vaccinaţi la domiciliu împotriva Covid19, cu ajutorul caravanei mobile.

Detalii sînt furnizate într-un anunţ postat pe pagina Primăriei Tîrgu Neamţ, fiind pus la dispoziţie telefonul 0756/842.577. „Direcţia de Asistenţă Socială a oraşului Tîrgu Neamţ, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, anunţă persoanele nedeplasabile aflate la domiciliu, asistenţii personali şi membrii de familie care locuiesc în aceeaşi gospodărie, că au posibilitatea de a se vaccina la domiciliu de către caravana mobilă“, se menţionează în anunţ.

Imunizarea acestor categorii vulnerabile are loc în paralel cu celelalte incluse în etapa a III-a, destinată populaţiei generale. Potrivit informaţiilor de pe platforma oficială a campaniei, la acest moment sînt vizate persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate: industria extractivă, industria prelucrătoare, hoteluri şi restaurante, întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, spectacole, activităţi culturale şi recreative.

Mai sînt cuprinşi cei din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, mai ales angajaţii care au contacte directe cu publicul şi care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora.

Sînt acceptate la imunizare şi persoanele din centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil, precum şi din centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică, aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări, dar şi persoanele private de libertate. Tot în etapa a III-a sînt cuprinse persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii, lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice, din biblioteci, casierii şi ceilalţi angajaţi din magazinele de retail alimentar.

Sînt aşteptate la centrele de vaccinare şi alte categorii ale populaţiei adulte, precum şi ale celei pediatrice, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vîrsta sub 18 ani. În prima etapă a campaniei de vaccinare au intrat, la începutul anului 2021, lucrătorii din domeniul sănătăţii şi social-sistem public şi privat, iar în cea de-a doua, populaţia la risc, respectiv adulţii cu vîrste peste 65 de ani, bolnavii cronici, persoanele încadrate într-un grad de handicap ori imobilizate sau imunodeprimate, însoţitorii lor şi persoane care locuiesc la acelaşi domiciliu cu acestea, persoanele fără adăpost.

Citește știrea

Actualitate

A trecut la cele veşnice şeful Comunităţii Elene

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Boris Cepalis a fost una din figurile proeminente ale oraşului ■ era unul dintre cei mai activi intelectuali, punîndu-şi amprenta pe viaţa socială şi culturală a urbei de adopţie ■

S-a stins din viaţă, în cursul nopţii de 20 spre 21 aprilie, în braţele fiicei sale, Steluţa, la venerabila vîrstă de 92 de ani, preşedintele Comunităţii Elene din Roman, inginerul Boris Cepalis.

Născut la 13 noiembrie 1929 în localitatea Kara Mahnet din Basarabia, s-a refugiat în Regat, după ocuparea ţării natale de către ruşi, în 1940. A urmat cursurile Facultăţii de Mecanică Agricolă din Bucureşti, absolvind în 1954, dată la care a fost repartizat în raionul Bacău, la SMA Dămieneşti, unde a cunoscut-o pe viitoarea soţie, Lucica, profesoară de biologie.

De-a lungul vieţii a lucrat Trustul Regional SMA Bacău, la Staţiunea de Cercetare Agricolă Secuieni şi din 1967 la Roman, de unde a ieşit la pensie, la 1 ianaurie 1990, dată de la care s-a dedicat activităţilor sociale şi culturale ale municipiului. A predat cursuri de mecanizare a agriculturii şi la Institutul Pedagogic din Bacău. Descoperindu-şi originile elene, Boris Cepalis a înfiinţat la Roman o filială a Uniunii Elene din România, devenind preşedintele acesteia şi activînd pînă în ultima clipă a vieţii.

A pus bazele cunoscutei şi apreciatei formaţii de dansuri elene Aretti, coordonată de coregraful Mihai Păduraru şi învăţătoarea Aurica Ţura, formaţie de dansuri cu ieşiri repetate şi premii la Festivalul elenismului şi deplasări numeroase în Franţa, Belgia, Bulgaria, Grecia dar şi în România.

Pentru activitatea sa deosebită a fost recompensat cu nouă decoraţii, din care cea mai importantă a fost Ordinul Muncii, clasa I. Prezenţă activă în viaţa comunităţi, Boris Cepalis a fost preşedintele Consiliului Seniorilor din Primăria Roman, calitate în care şi-a adus o contribuţie substanţială la dezvoltarea urbei.

A militat activ pentru învăţarea limbii elene de către tinerii romaşcani, pe care i-a susţinut financiar pentru participarea la Olimpiadele de limbă greacă, de unde ani de- a rîndul licenii s-au întors cu premii importante. Are doi copii, Eduard, inginer şi Steluţa, economistă.

În apariţiile sale în presa locală Boris Cepalis vorbea cu mîndrie despre realizările profesionale ale familiei sale, nora acestuia, Doina Cepalis, fiind cîştigătoare a Galei Forbes, din 2017 – Top 50 femei de succes. Inginerul Boris Cepalis va fi înmormîntat vineri, 23 aprilie, la Cimitirul Etrnitatea din Roman, alături de soţia sa.

Citește știrea

Actualitate

Criză de sînge, fără precedent

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ numărul donatorilor a scăzut dramatic ■ una din cauze este şi preţul ridicol al tichetelor care se acordă la o donare ■

Spitalele din România se confruntă cu o criză fără precedent de sînge, numărul donatorilor scăzînd dramatic anul acesta, una din cauze find probabil şi frica de îmbolnăvire cu virusul SARS Cov 2. Asistenta Cristina Apetrei, şefa punctului local de recolatre de sînge spune că este o problemă la nivel naţional.

„Cu această scădere a numărului de donatori ne confruntăm încă înainte de izbucnirea pandemiei de Coronavirus, dar ca acum parcă niciodată nu a fost o asemenea criză. Este un fenomen naţional şi toate centrele fac apel la donatori, fără succes însă. Este o situaţie critică. Dacă înainte aveam şi peste 200 de donatori pe lună, acum foarte, foarte rar atingem această cifră.

Una din cauze ar fi şi aceea că nimeni nu se mai preocupă acum de donarea de sînge. Toate problemele din sistem se învîrt în jurul pandemiei şi atît. S-ar putea ca una din cauze să fie şi aceea legată de valoarea ridicolă a unui tichet de aimente pe care o persoană îl primeşte atunci cînd donează sînge. O filă din acest tichet valorează doar 9,57 lei, un asemenea tichet avînd 7 file.

Din păcate ne-am pierdut în ultima vreme şi din donatorii vechi, constanţi, care probabil, de frica de a nu se infecta cu virusul SRARS COV 2 nu mai trec pe la centrul de donare. Şi mai de mirare e faptul că, anul trecut, în timpul stării de urgenţă aveam mai mulţi donatori ca acum. Nu ştiu ce o să se întîmple dacă nu se va trece la impulsionarea donării de sînge.

Va fi jale. Din păcate ne lipseşte simţul civic şi nimeni nu-şi pune problema că oricine poate avea la un moment dat nevoie de sînge.Şi eu am fost donator de sînge, dar acum nu mai pot dona pentru că am ceva problem de sănătate“, a declarat Cristina Apetrei.

Aceasta spune că, anii trecuţi, conducerea Primăriei Roman se implica direct în activitatea de donare, fostul primar Lucian Micu rămînînd şi acum unul din donatorii constanţi. „Aştept să vedem dacă actualul primar al municipiului se va implica în această acţiune şi dacă donarea de sînge va mai fi impulsionată şi de acele tichete de intrare la ştrand, pe care le-a dat primăria inclusiv anul trecut. De altfel şi domnul primar a donat sînge în campania electorală. Poate o va mai face şi anul acesta“, a mai adăugat Cristina Apetrei.

Citește știrea

Trending