Contactează-ne

Actualitate

Primăria a salubrizat clădirea Casei Pionierilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ angajații SVSA au scos din imobil și din curtea acestuia câteva tone de gunoi menajer ■ valoarea facturii de salubrizare se ridică la 500 milioane lei și va fi trimisă spre achitare Arhiepiscopiei Armene la București ■ din 1 ianuarie Primăria Roman va trece la supraimpozitarea cu 500% a proprietarului și la amendarea acestuia ■ deși a fost la Roman după incendiul din 17-18 octombrie,  pentru amplasarea în zona bisericii  a unei cruci armenești, reprezentanții Arhiepiscopiei nu s-au interesat de starea imobilului  ■ acum declară că vor lua legătura cu primarul Dan Laurențiu Leoreanu pentru a găsi o soluție de salvare a clădirii

La 25 de zile de la dublul incendiu care a avut loc în localul fostei Case a Pionierilor din Roman, la solicitarea Direcției de Cultură Neamț, primarul Dan Laurențiu Leoreanu, a luat măsura salubrizării imobilului, care a fost o operație destul de dificilă și foarte costisitoare. ” În cursul acestei dimineți(11 octombrie n.r) angajații Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență au realizat o salubrizare a clădirii  și curții fostei Case a Pionierilor, de pe strada Cuza Vodă, care se află în proprietatea Arhiepiscopiei Armene la București. Cum nu puteam lăsa lucrurile la întâmplare am dispus salubrizarea curții și a clădirii urmând să înaintăm factura acestor servicii, care se ridică la 500 milioane lei, proprietarului, Arhiepiscopiei Armeniei la București pentru că nu romașcanii trebuie să plătească această factură. Am discutat și la Comisia de Urbanism și am luat decizia ca de la 1 ianuarie să ne folosim de pârghiile legale, în vederea supraimpozitării cu 500% a proprietarului, așa cum prevede Codul de procedură fiscală. Și atunci când am fost primar( 1 iulie 2008-31decembrie 2016 n.r) și atunci când am fost deputat( 1 iulie 2017-30 octombrie 2024 n.r) am fost preocupat de soarta acestei clădiri,  dar Arhiepiscopia Armeană a tot tărăgănat lucrurile, așa încât clădirea atât de frumoasă altădată a devenit o paragină. Am dispus igienizarea interioară și exterioară a locului, distrus de oamenii străzii, care au și incendiat-o de două ori( în noaptea de 17 spre 18 octombrie n.r). Am dispus apoi sigilarea ușilor pentru a nu mai permite accesul persoanelor străine. Cert este că până la rezolvarea problemelor clădirea trebuie păzită”, a precizat Dan Laurențiu Leoreanu, primarul municipiului Roman, care a spus că în perioada în care a fost edil șef, în mandatele anterioare, cât și aceea în care a fost deputat a purtat mai multe discuții pentru preluarea imobilului, dar Arhiepiscopia Armeană a solicitat prețuri exorbitante pentru o clădire pe care au lăsat-o, ulterior, să se dărâme. Din discuțiile purtate de redactorul ”Monitorul” cu fostul primar, Leonard Achiriloei, se pare că până acum Primăria nu încasat impozit pentru această clădir,  apreciindu-se că aparține unui cult religios și că intră sub prevederile potrivit cărora astfel de imobile sunt scutite de impozitare.

Contactat telefonic, preotul Radu Krikor Holga, vicar administrativ  al Arhiepiscopiei Armene la București a aflat despre demersurile Primăriei tot de la redactorul ”Monitorul”, așa cum aflat și despre incendiul din luna octombrie. ” Vom avea o discuție cu domnul primar Dan Laurențiu Leoreanu și vom vedea ce variante există de a pune la adăpost clădirea de la Roman. Suntem deciși ca împreună cu atutoritățile locale să rezolvăm pentru binele orașului problema acelei clădiri. Noi am încercat să accesăm fonduri europene pentru modernizarea clădirii  de la Roman dar mare lucru n-am reușit pentru că astfel de finanțări se obțin foarte greu. În prima ședință a Consiliului Eparhial vom propune reconectarea clădirii la energie electrică pentru a putea monta camere de luat vederi. În urmă cu două săptămâni am fost la Roman pentru că în apropierea Bisericii Armenești a fost montată o cruce. A fost o ceremonie foarte frumoasă. Biserica din apropiere arată excepțional, pentru că preotul Doru Ionel e un părinte vrednic. Vă asigurăm că se vor lua măsuri cu imbilul de la Roman”, a declarat preotul Radu Krikor Holga.

Reamintim faptul că în urma incendiului de la Casa Pionierilor,  la Roman s-a deplasat directorul Direcției pentru Cultură Neamț, Rocsana Josanu, care a făcut două adrese: una către Primăria Roman și o a doua către Prefectură,  solicitând înființarea unei comisii mixte care să evalueze situația imobilului, comisie din care să facă parte inclusiv un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică, având în vedere cantitatea ridicată de deșeuri, care sunt un veritabil focar de infecție în mijlocul orașului.

În baza prevederilor Codului fiscal,consiliile locale au posibilitatea să majoreze impozitul pe proprietăți cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în interiorul orașelor. În imobilul monument architectonic de clasă B, construit între anii 1882-1883  a funcționat înainte de Război prima Școală Armenească din Roman, ca în timpul regimului comunist să funcționeaze Casa Pionierilor, iar după Revoluție Clubul Copiilor. După retrocedarea clădirii Bisericii Armene Primăria vrut să se folosească de dreptul de preemțiune dar Arhiepiscopia a cerut o sumă exorbitantă, așa încât Clubul Copiilor a fost amenajat pe strada Sucedava tot într-o clădire monument, restaurată, care a aparținut Comunității Evreiești.  .

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending