Prima pagină
Primăria a publicat „lista rușinii” – firme care au datorii la bugetul local
■ la 1 noiembrie 2023, 61 de agenți economici și ONG-uri din Roman datorează bugetului local 1.786.452 lei ■ conform legii, toate primăriile și CJ ar fi trebuit să publice lista datoriilor pe care le au de încasat la buget ■ firmele se plâng că statul, care le este dator, face presiuni asupra lor ■ legea nu permite compensarea datoriilor ■
Potrivit Legii 207/2015, privind Codul de procedură fiscală și a HCL 303 din 27 XII 2023, art. 162, organele fiscale sunt obligate să publice pe propria pagină de Internet lista debitorilor persoane juridice care înregistrează obligații fiscale restante, precum și cuantumul acestora.
„E vorba despre această «listă a rușinii» cum o numiți dumneavoastră, presa, listă pe care Codul de procedură fiscală ne obligă s-o publicăm trimestrial, pentru firmele care au datorii la bugetul local de peste 10 mii lei. Există, după cum se vede și o coloană în care sunt consemnate situațiie în care primăria se află în litigiu cu o anume firmă, lucru care se consemnează în tabel.
Totalul acestor datorii variază, pentru că legea spune că la fiecare 15 zile, lista se actualizează, ținând cont de faptul că între timp debitorul poate veni să-și achite creanțele și el trebuie scos din listă. Ca măsură de recuperare a acestor datorii au fost folosite toate mijloacele stipulate de lege: notificări, somații de plată, titluri executorii de poprire a datoriilor prin Biroul de urmărire fiscală, etc.
E o muncă uriașă, ținând cont de faptul că la fiecare 15 zile trebuie să se facă rezizuirea acestor liste. De regulă, firmele încearcă să-și achite datoriile, pentru că nimeni nu este bucuros să fie pe listă, din cauza faptului că nu poate lua un credit bacar, nu poate obține certificat de atestare fiscală sau să plătească penalități de întârziere”, a declarat Mihai Bârjoveanu, șef de birou ls Primăria Roman.
Societăți cu datorii la buget
Într-un oraș relativ mic, cum e Romanul, în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea și în care orice persoană interesată, cum e un jurnalist, are acces la baze de date publice în care se arată cifra de afaceri a firmei respective, profitul, numărul de angajați, nivelul datoriilor, etc. nu e prea greu de documentat un asemenea subiect.
Vom lua câteva exemple de firme cunoscute în Roman, apărute pe lista datornicilor. Pe această listă apar cu datorii „străvechi” societăți precum Glina, aparținînd omului de afaceri de origine libaneză Ahmed Murad, proprietar al fostei societăți Fructcons, aflată în paragină, de care am mai scris; firma Favorit, cu cifră de afaceri zero, în 2022 și datorii de 12.625 lei.
Mai este firma Royal, cifră de afaceri 2.761.241 RON, profit 7.391 lei și datorii de 1.803.286 lei; Cooperativa Munca Manuală, cu cifră de afaceri de 521977100 lei, 117 angajați, profit 295.222.000 lei și datorii de 102049000 lei; societatea Sempre Drito Tour, care a obținut locul I în top afaceri în domeniul transporturilor. Firma are o cifră de afaceri pentru 2022 de 3708143 lei.
Profitul net era de 312.113 lei, avea 22 de angajați și datorii de 1.405.684 lei. Și firma de transport Pristyl SRL, cândva locul I în top societăților, are o cifră de afaceri de 8129561 lei, un profit net de 4932 lei, 64 angajați și datorii de 6000799 lei. Până și Arhiepiscopia Romanului datorează bugetului local 14.555 lei.
Firmă în litigiu cu CJ și Guvernul
Am contactat telefonic pe doi dintre oamenii de afaceri, care se regăsesc pe lista datornicilor la bugetul local. „Este vorba de taxe și impozite pe care le datorez bugetului local pentru mijloace de transport persoane și celelalte bunuri pe care le deține firma. Sunt datorii curente pe care primăria vrea să le recupereze, recurgând la mijloacele de presiune legale.
Dar nimeni nu știe că primăria îmi datorează mie 3 miliarde lei, din 2020 pentru transport elevi, pensionari și persoane cu handicap, la care se adaugă alte 2,5 miliarde datorii curente. Problema este că legea nu permite compensarea acestor datorii. Scuza statului este că nu există bani la buget. Mă aflu în proces cu cei de la CJ și cu Guvernul pentru datoriile din 2020 și probabil că va trebui să mă judec și cu Primăria Roman.
Acum a fost dată o ordonanță de urgență a guvernului, în luna septembrie, prin care ne obligă să elibermăm abonamente transport elevi pe traseele județene. Noi credităm statul la ora aceasta, fără ca nimeni să știe că statul ne datorează bani, că avem de plătit salarii, taxe pe ele, etc. Noi am eliberat copiilor abonamente pe luna noiembrie, dar nu se știe dacă le vom încasa în decembrie”, a explicat Ionuț Pricopie, managerul firmei de transport Pristyl Roman.
Și managerul de la Sempre Drito Tour consideră că prevederile pentru publicarea acestor liste sunt mijloace de presiune asupra mediului privat și o metodă de a scoate bani din „piatră seacă”. „E vorba de taxele către bugetul local pe ultimul trimestru (10.618 lei n.r). Noi plătim la bugetul Romanului cam 500 milioane lei vechi pe an. Termenul de plată curge de la 1 octombrie. Ne vom achita datoria până la 31 decembrie 2023”, a precizat Eugen Păuleț, fost consiler local PSD, în două din mandate.
-
Actualitate8 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitateo săptămână,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Curtea de Apel București a respins contestația lui Călin Georgescu privind anularea alegerilor prezidențiale
-
Actualitateo săptămână,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Vacanțe și zile libere în 2025: 205 zile cu tot cu sâmbete și duminici n
-
Eveniment2 săptămâni,
Urmărit internațional arestat în noaptea de Revelion pentru crimă în Italia