Contactează-ne

Actualitate

Preţuri de infarct pe piaţa imobiliară

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în Roman în lipsa construcţiilor noi se caută cele vechi, modernizate ■ un apartament cu două camere, în zonă centrală, costă cam 50.000 de euro ■ se caută construcţii "la cheie" ■ un apartament cu finisaje de lux costă şi 70.000 de euro ■ o vilă mobilată se negociază de la 100.000 euro în sus ■ în Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ preţurile de achiziţie pe piaţa imobiliară au crescut şi ele cu 30% ■

Trendul pieţei imobiliare la începutul anului 2022 rămîne unul ascendent şi în judeţul Neamţ, ca în întreaga Românie, cauza principală ţinînd  de creşterea aberantă a preţurilor la materialele de construcţie, la combustibil şi de preţul forţei de muncă în construcţii.

Liliana Călianu, administrator al Agenţiei imobiliare “Avantaj” din Roman, a punctat preţurile în creştere de pe piaţa imobiliară, cu referire la vînzări, apartamente noi şi vechi, dar şi la închirieri.

“Specific acestei perioade e faptul că piaţa imobiliară, la începutul acestui an, s-a liniştit un pic. Dacă este să ne referim la piaţa imobiliară din Roman, specific este faptul că, în lipsa construcţiilor noi se caută, în continuare, cele vechi.Mai solicitate rămîn apartamentele cu două camere, care se vînd cu 50.000 de euro, în zona centrală. Specific Romanului este şi faptul că toţi cei care vor să cumpere un apartament, indiferent de cîte camere are acesta, doresc să achiziţioneze unul  renovat/modernizat şi chiar mobilat.

Preţul apartamentelor cu 3 camere porneşte de la 60.000 euro, ajungînd  la 70.000 euro, în cazul în care acestea au finisaje de lux.  Căutate sînt şi garsonierele, una amplasată într-un bloc ultracentral ajugînd la 35.000 euro, chiar dacă aceasta are mai puţini metri pătraţi. Pe măsură, însă, ce coborîm zona de confort,  o garsonieră într-o zonă periferică, situată în Mihai Viteazu, de exemplu,  se vinde tot cu 5.000-6.000 euro.

Cauzele acestor scumpiri sînt legate de creşterile spectaculoase ale materialelor de construcţii, necesare renovării unei locuinţe, dar şi a costului manoperei de renovare/construcţie. Ca şi anul trecut, cumpărătorii caută apartamente renovate, la cheie”, a precizat Liliana Călianu.

Aceasta a mai subliniat faptul că, deocamdată, zona Mihai Viteazu are preţuri mai scăzute la toate tipurile de apartamente, însă şi ea în curînd se va alinia trendului de creştere a preţurilor, aşa cum s-a întîmplat încă de acum 2-3 ani în cartierul Favorit, în măsura în care în zonă se dezvoltă şi confortul imobiliar.

“În aceste condiţii un apartament cu două camere în Mihai Viteazu costă acum 28.000 de euro, faţă de 23.000 de euro în 2021. Garsonierele confort 1 în cartierul Mihai Viteazu costă începînd de la 21.000 de euro în sus, în funcţie de gradul de modernizare. Vorbim aici de cele cu o cameră, baie, bucătărie şi uneori balcon.

Trebuie spus însă că la cumpărarea unui apartament se ţine cont şi de modul în care arată blocul în care este amplasat, de modul în care acesta a fost gospodărit de proprietari. Nici într-un caz cineva nu-şi ar dori să achiziţioneze o garsonieră situată în blocul cu dejecţii, de exemplu, căruia i s-a făcut publicitate negativă, pe toate canalele media”, a mai adăugat Liliana Călianu.

Cele mai ridicate costuri de achiziţionare a unor imobile, în Roman, sînt cele de la vile, care se negociază de la 100.000 de euro, în sus, “la cheie”, vila fiind şi total mobilată.

Lumea fuge de aglomeraţiile urbane

Cît despre vilele amplasate în localităţile limitrofe Romanului, Liliana Călianu spune că, în ultima vreme, Cordunul şi-a mai pierdut din popularitate, în trend fiind comunele Horia şi Trifeşti, pentru că lumea preferă să fugă cît mai departe de aglomeraţia urbană, de poluarea acesteia. Vine puternic din urmă Gîdinţi-ul, localitate situată la doar 3 kilometri de Roman. Foarte căutate sînt şi terenurile intravilane pentru construcţii, care se vînd cu 30 euro/metrul pătrat.

“Creşterea de preţuri este explicată prin faptul că cererea depăşeşte oferta.  În Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ preţurile de achiziţie pe piaţa imobiliară au crescut şi ele cu 30%”, a adăugat expertul imobiliar.

Lucrurile sînt mai complicate în cazul închirierilor de locuinţe, în condiţiile în care o chirie începe de la 170 şi poate ajunge şi pînă  250 euro pe locuinţă, în funcţie de zonă, poziţie, dotări şi poziţia financiară a familiei, pentru că la preţul chiriei se adaugă utilităţile, din ce în ce mai scumpe în ultimele luni.

Preţuri ridicate şi la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ

Am consultat ofertele imobiliare şi pe site-ul imobiliare.ro. În Piatra Neamţ un apartament cu 3 camere, în Dărmăneşti, de 80 mp se vinde cu 70.000 euro, iar pentru un apartament într-o vilă pe strada Ştefan cel Mare, cu o suprafaţă de 86 mp, se cere suma de 69.000 de euro. Un apartament la un bloc nou, în zona centrală,  avînd 3 camere, decomandate, cu o suprafaţă  de 90,4 mp costă 82.741 euro.

Un apartament de 4 camere de 80 mp costă 75.000 de euro, iar în zona centrală acelaşi apartament  poate ajunge la 90.000 de euro. O garsonieră în Mărăţei, la etajul IV, de 32 mp se vinde cu 14.900 euro. O casă cu 3 camere, în Zona “Ursuleţi” costă  89.900 euro, iar o vilă în Dumbrava Roşie cu 5 camere, 2 băi, cu o suprafaţă de 162 mp costă 135.000 euro.

Acelaşi site  găzduieşte oferte şi pentru oraşul de sub Cetate. Un apartament cu 3 camere, în zona BCR se vinde cu  45.000 de euro, iar unul cu 2 camere de 43 mp, decomandat, cu 35.000 de euro. Există însă oferte pentru garsonierele de 30 mp pentru care se cer doar 15.000 de euro.  O vilă de lux în Tîrgu Neamţ, în zona centrală, cu 9 camere, demisol, parter şi mansardă plus 1.540 mp teren se vinde cu 325.000 de euro.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Proiect de interes major, blocat în Consiliul Local Piatra Neamţ. Care sunt motivele

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ pe ordinea de zi a ședinței de C L de joi s-a aflat un proiect de hotărâre privind emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei ■ banii urmau să fie folosiţi pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe ■ „prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Le-am dat ocazia să citească proiectul”, a declarat primarul Andrei Carabelea ■

Proiectul privind emisiunea de obligaţiuni municipale a creat, cum era de aşteptat, scandal în sedinţa de Consiliu Local de joi, 26 mai. S-a cerut vot secret, consilierii PMP au zis că votează la vedere, iar primarul a retras proiectul. Explicaţiile municipalităţii au venit apoi sub forma unui comunicat de presă.

„Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi s-a aflat un proiect de hotărâre privind emisiunea de obligațiuni municipale în valoare de 100.000.000 lei pentru refinanțarea datoriei publice și pentru asigurarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor cu finanțări externe. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi ca urmare a ezitărilor unor consilieri locali referitoare la proiect și a amenințărilor exprimate cu privire la vicierea procedurii de vot”, se spune în comunicat.

„Un proiect important pentru dezvoltarea orașului a fost amânat de cinismul unor vremelnici actori în arena politică a orașului. Prin retragerea proiectului de pe ordinea de zi i-am ajutat pe consilierii PSD și PMP să nu se facă de râs chiar de tot în fața orașului. Astfel, le-am dat ocazia să citească proiectul de hotărâre. Pietrenii trebuie să știe că acești politicieni nu se gândesc o secundă la binele orașului ci doar la diversiuni și calcule politice lipsite de vreun rezultat.

Căutăm permanent soluții pentru a depăși situația financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț de peste 10 ani din cauza creditelor contractate pentru investiții care s-au dovedit ineficiente și împovărează bugetul local. Aceste datorii istorice nu ne oferă șansa să facem astăzi investițiile prezentului pentru un viitor mai bun și să dezvoltăm orașul la adevăratul său potențial. 

Consilierii care s-au opus proiectului nu au înțeles proiectul. Nici nu i-a interesat. Ne-au oferit o demonstrație clară de neștiință și de politicianism ieftin și prin ezitările lor nu fac decât să mențină situația  financiară dificilă în care se află municipiul Piatra-Neamț. Un oraș care nu se dezvoltă prin investiții nu este atractiv nici pentru tinerii valoroși din comunitate, nici pentru mediul de afaceri sau investitori străini.

Le dau șansa consilierilor ca până la ședința următoare să citească cu atenție proiectul de hotărâre și să se documenteze despre aceste instrumente financiare moderne folosite cu succes atât de administrațiile din România, cât și din multe din țările dezvoltate din lume”  a declarat primarul municipiului Piatra Neamţ, Andrei Carabelea.

Iar reprezentanţii municipalităţii argumentează poziţia proprie: „emisiunea de obligațiuni este avantajoasă atât pentru primărie cât și pentru populație. Procedura ar asigura economii consistente la bugetul local mai ales în primii ani, când trebuie achitate doar dobânzile și comisioanele. Profitul obținut din dobânzi ajunge la cetățenii care investesc în obligațiuni, și nu la băncile comerciale ca în cazul împrumuturilor bancare, iar autoritatea locală este cea care va stabili condițiile împrumutului, respectiv valoarea, nivelul dobânzilor și calendarul de rambursare.

Refinanțarea  datoriei publice prin emisiunea de obligațiuni înseamnă o reducere a gradului de îndatorare a municipiului la nivelul anului viitor cu aproape 16 procente, de la 22,56% la 6,76 %. Totodată, economiile din sumele neachitate în anii 2023, 2024 și 2025 ar însemna resurse pentru investițiile proprii ale primăriei (aprox. 60 milioane de lei). În plus aceste obligațiuni ar asigura fără eforturi financiare considerabile finanțarea cheltuielilor neeligibile la proiectele europene în derulare.

Indiferent de provocări și dificultăți, primarul Andrei Carabelea va continua proiectele de dezvoltare a orașului și se va preocupa să identifice cele mai bune soluții și măsuri pentru stabilitatea financiară a instituției, modernizarea orașului și creșterea calității vieții, în concordanță cu standardele de la nivel european”, se mai afirmă în comunicatul de presă.

Doar ca un simplu element de comparaţie: în urmă cu puţin timp consilierii PSD şi PMP, de data aceasta judeţeni, au votat cu două mâini un împrumut de 100 de milioane de lei, bani care mergeau în marea lor parte la firmele cumătrului. Întrebare pentru reprezentanţii celor două partide: era mai convenabil acel împrumut decât emisiunea de obligaţiuni şi, dacă ei cred că da, de ce? Sau dacă banii mergeau la cumătru` nu mai conta nimic altceva?!

Citește știrea

Actualitate

Echipa de aur de la Colegiul „Petru Rareş“ a ajuns în America. Vor fi premiaţi de Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ liceenii de la colegiul din Piatra Neamţ au obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest, care este organizată de NASA ■

Câţiva elevi din Piatra Neamţ, 11 la număr, liceeni la Colegiul Naţional „Petru Rareş“, sub coordonarea profesorului Grigoruţă Oniciuc, au obţinut medalia de aur la competiţia Space Settlement Contest, organizată de NASA (Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială), în Statele Unite, una la care, în acest an, au participat circa 17.000 de competitori, cu peste 3.800 de proiecte. Cel al echipei din Neamţ s-a intitulat „Neves“, fiind vorba despre o navă spaţială, care să poată funcţiona în spaţiu, pe o perioadă nelimitată.

Despre rezultatul de excepţie al pietrenilor s-a aflat în luna aprilie a acestui an, iar festivitatea de premiere are loc pe 27 şi 28 mai 2022, la Washinton, la sediul agenţiei. Numai că, liceenii aveau o mare problemă, costurile pentru a ajunge şi sta câteva zile în Statele Unite, circa 35.000 de euro, fiind cu mult peste posibilităţile familiilor şi unităţii de învăţământ. N-au fost ajutaţi de autorităţi, doar Primăria Piatra Neamţ acordându-le câte 3.000 de lei, pentru a ajunge în Luxemburg, pe 9 mai, de Ziua Europei, unde au prezentat proiectul Neves.

Dar, pe ultima sută de metri, minunea s-a produs. „Am reuşit, graţie unor sponsori, să adunăm suma necesară plecării. Ne-au ajutat tot felul de persoane, firme găsite de părinţi prin Neamţ şi în ţară. Una dintre ele, din Anglia, ne-a sponsorizat cu 7.000 de euro. În demersurile noastre am găsit sprijin şi la un ministru din actuala guvernare. Decolarea a fost pe 25 mai 2022, de la Otopeni“, a declarat Grigoruţă Oniciuc, directorul liceului.

La Washinton, urmează ca echipa să-şi prezinte proiectul în plenul ceremoniei organizate de către Administraţia Naţională Aeronautică şi Spaţială, una la care vor participa reprezentanţii staff-ului agenţiei, cercetători în domeniu şi astronauţi de renume mondial. În anii din urmă, adolescenţii de la „Rareş“ au mai participat la trei ediţii ale întrecerii mondiale.

Cei 11 liceni care au conceput naveta spaţială sub îndrumarea profesorului Oniciuc şi au obţinut aurul sunt: Alexandru Apostol, Ştefan Armeanu, Tudor Bărbieru, Alexandru Berea, Traian Bistriceanu, Ilinca Cristescu, David Gheorghiu, Iancu Matei Scurtu, Theodor Lupaşcu, Mircea Verdeanu şi Tudor Zăgărin. Tema competiţiei a fost conceperea unei nave spaţiale, ai cărei membri să poată trăi în spaţiu, pe o perioadă nelimitată.

Proiectul „Neves“ a fost conceput şi structurat ţinând cont de detalii ce au însemnat proiectare, organizare socială, asigurarea hranei, regenerarea resurselor etc. „Munca acestor copii a fost colosală“, a detaliat directorul colegiului. Nava este alcătuită dintr-un modul central şi altele cu un rol de transport, hrană, cercetare. „Pentru mine şi pentru toţi colegii este o realizare enormă să putem la NASA şi lumii ce am putut să facem“, a declarat Alexandru Apostol, înainte de decolarea spre SUA.

Citește știrea

Actualitate

Iată ce previzionează meteorologii în zilele finalului de mai. Cireşar debutează cu vreme bună.

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ precipitaţii mai sînt prognozate în acest week-end, apoi condiţiile meteo se mai îmbunează ■ săptămîna viitoare vor fi între 26 şi cel mult 28 de grade ■

Meteorologii anunţă ceva precipitaţii pe final de primăvară, iar la debutul verii calendaristice vremea se îndreaptă, ploile dispar, iar în medie, temperaturile vor fi cuprinse între 25 şi 28 de grade. Dacă astăzi, 26 mai, a fost cer mai mult acoperit, mîine, 27 mai, soarele îşi va face simţită prezenţa şi în cel mai cald moment se vor înregistra 25 de grade.

Noaptea va fi plăcută, cu o minimă de 13 grade. Ceva mai rece va fi sîmbătă, 28 mai, iar în zona noastră mercurul din termometre nu trece de 20 de grade. În a doua parte a zilei ar putea veni ceva stropi de ploaie. După lăsarea întunericului, minima rămîne cantonată la 13 grade. Cea mai rece zi din intervalul de prognoză pare a fi cea de duminică, 29 mai, cînd va ploua mărut şi nu vor fi mai mult de 16 grade.

Minima nocturnă are acelaşi trend şi va fi rece la doar 11 grade. De luni, 30 mai, se apreciază regimul termic şi vor fi cam 21 de grade, însă după amiază sînt prognozate ploi scurte, de vară. Minima nocturnă ajunge la 13 grade. Mai cald va fi marţi, 31 mai, cînd se vor înregistra pînă la 24 de grade, pe fondul unui cer variabil cu soare.

Vara calendaristică aduce temperaturi mai îndrăzneţe, astfel că miercuri, 1 iunie, ne vom bucura de 26 de grade, însă nu este exclus ca în a doua parte a intervalului să revină nori de ploaie. Cea mai caldă zi din întreg intervalul de prognoză pare a fi cea de joi, 2 iunie, cînd soarele va fi la putere şi aduce 28 de grade. Va fi influenţat şi regimul termic nocturn, iar minima saltă la 15 grade.

Vineri, 3 iunie, va fi timp bun, ziua se vor înregistra cel mult 25 de grade, iar noaptea mercurul din termometre se opreşte la 15 grade. În week-end, în perioada 4 – 5 iunie, va fi soare şi cam 26 de grade. Schimbări se anunţă în regimul termic nocturn, iar minima saltă pînă la 16, poate chiar 17 grade.

Citește știrea
Advertisement
Trending