Prima pagină
Prețuri de infarct pe piața imobiliară
■ o garsonieră la periferie se vinde cu 17-18 mii euro și 40-42 mii euro în zonă ultracentrală ■ 60-70 mii euro ajunge un apartament cu 2 camere în centru, iar în zona ultracentrală unul cu 3 camere ajunge la 100 mii euro ■ o casă/vilă în Roman, Horia, Cordun nu poate costa sub 120-150 mii euro ■ chiriile au luat-o și ele razna, fiind între 250 euro și 300-350 euro la un apartament cu 3 camere ■
Una dintre cele mai cunoscute experte în tranzacții imobiliare din Roman, Loredana Călian, a trecut în revistă pentru cititorii „Monitorul” cauzele crizei în care a intrat domeniul, motivat de imposibilitatea persoanelor, care-și doresc o locuință, să ia de la bănci credite. Din cauza zonei centrale în care sunt amplasate apartamentele, a scumpirii materialelor de construcție și a mâinii de lucru, prețurile de vânzare ale unei locuințe au atins cote inimaginabile.
„Se observă o scădere dramatică a numărului de tranzacții imobiliare în acest an, în comparație cu ceea ce se întâmpla în acest domeniu, în luna septembrie a anului trecut, când, la nivelul județului Neamț, s-au realizat 7.375 tranzacții. Dacă e să ne referim la luna iunie 2024, în total, s-au realizat la nivelul județului 740 de vânzări – 200 sunt tranzacții pentru terenuri agricole, din care un sfert sunt amplasate în zona Roman).
De remarcat este faptul că se înregistrează o scădere semnificativă a numărului de credite contractate. Pentru luna iunie 2024 există doar 200 de credite ipotecare, din care mare parte sunt pentru achiziționarea de terenuri agricole. În ceea ce privește creditele pentru o locuință au fost cu ceva peste 100, din cauza faptului că prețurile de vânzare au explodat. Pot să-și cumpere o locuință doar cei care au bani proveniți din alte tranzacții sau din alte surse de venit.
Cele mai mari prețuri sunt solicitate de vânzători pentru apartamente/case recent renovate. Acest fenomen se întâmplă din cauza creșterii prețului la materiale de construcție, dar și a mâinii de lucru. În felul acesta, apartamentele renovate sunt mai scumpe cu cel puțin 15 mii euro față de cele nerenovate. Pentru modernizarea unei camere se cer 12-15 mii de euro”, a precizat Loredana Călian, care a trecut în revistă și prețul de achiziție al unei locuințe în Roman și zonă.
Astfel, în municipiul Roman o garsonieră se vinde cu 17-18 mii euro în zone periferice (Mihai Viteazu – n.r) ca să ajungă la 40-42 mii euro în zona centrală a orașului de la malurile Moldovei și Siretului. Dacă garsonierele sunt și mobilate se ajunge la prețul de achiziție al unui apartament, gândindu-ne la faptul că o asemenea garsonieră are doar o suprafață de 30-32 m/p.
Prețul de cost al unui apartament cu 2 camere este de 35-40 mii euro în zonă periferică și 60-70 mii euro în zonă ultracentrală. Aceste prețuri se percep tot pentru apartamentele modernizate și utilate. În zona ultracentrală, un apartamen cu 3 camere ajunge la 100 mii euro, dacă a fost renovat recent. Dacă e să vorbim de apartamente cu 4 camere, prețul acestora variază între 70-100 mii euro, în funcție de zona în care este amplasat.
La stabilirea costului contează foarte mult dacă apartamentul este dotat cu centrală proprie recent schimbată, dacă are geamuri de termopan, uși moderne și, evident, dacă blocul este termoizolat, dacă parchetul este schimbat și dacă la baie este montată gresie și faianță de tip nou.
O casă sau o vilă nu poate fi achiziționată în Roman sau localități limitrode sub 100-150 mii euro, astfel de prețuri explicându-se prin costurile terenului aferent locuinței. În Roman, Horia, Cotu-Vameș sau Cordun au fost scoase la vânzare, în lunile iunie- iulie și începutul lui august, aproximativ 40 imobile (case/vile) la care se adaugă și alte câteva rămase nevândute din iarnă/primăvară, ținând cont că proprietarii nu au cedat din prețul inițial solicitat.
Cum este greu de obținut un credit imobiliar din cauza veniturilor salariale insuficiente, singura soluție rămâne pentru majoritatea celor aflați în căutarea unei locuințe închirierea. Pentru o garsonieră sau un apartament cu două camere se percepe 250 euro. Un apartament cu 3 camere este închiriat de proprietar la prețul de 300-350 euro. La 400 euro poate ajunge un apartament cu 4 camere.
Și la închirieri depinde foarte mult zona în care se află blocul, gradul de confort asigurat. Apartamente spre închiriere apar și dispar foarte repede. La costurile chiriei se adaugă o garanție și costurile utilităților care trebuie plătite la asociația de proprietari,dar și costurile la energia electrică și gazul metan consumate. La ora actuală, declară Loredana Călian, sunt oferite pentru închiriere în Roman nu mai mult de 30 garsoniere/apartamente.
-
Actualitate2 zile,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Criza de personal din MAI: 6000 de pensionări în 2024 și un deficit istoric
-
Prima paginăo săptămână,
„Ordonanța trenuleț” lovește cumplit și în Educație
-
Eveniment2 săptămâni,
Sindicalismul în Poliția Română: în cătarea cercetării disciplinare
-
Actualitate2 săptămâni,
Tatiana Bălău aduce acasă Premiul de Excelență, purtând tradițiile românești până la Montreal
-
Actualitate2 săptămâni,
Un cal a fost salvat dintr-un bazin în comuna Bârgăuani
-
Actualitate2 săptămâni,
Crin Antonescu își „suspendă” candidatura la alegerile prezidențiale
-
Actualitate2 săptămâni,
Autostrada Unirii: CNAIR amână decizia pentru Lotul de Munte Pipirig-Leghin