Contactează-ne

Actualitate

Preşedintele Arsene, prins iar cu minciuna?

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ “cele trei avize de însoțire a materialului lemnos prezentate ca dovezi ale așa-zisului jaf sunt din lunile august și noiembrie 2019”, spun reprezentanţii Direcţiei Silvice Neamţ

Ionel Arsene, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, a ieşit public, recent, condamnând jaful ce s-ar petrece în pădurile din judeţ, în condiţiile în care nemţenii stau în case din cauza noului coronavirus. Şi a prezentat şi nişte “probe”, în principal poze cu dumnealui, dar şi nişte avize. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Neamţ au demontat toate afirmaţiile lui Ionel Arsene şi îl acuză de fake news.

Vă prezentăm în continuare comunicatul de presă al Direcţiei Silvice Neamţ:

“În ultima perioadă au apărut în social-media și pe unele rețele de socializare atacuri directe și bine țintite asupra activității silvicultorilor și a modului în care este gospodărită și exploatată pădurea din județul Neamț. O astfel de postare a fost publicată pe contul personal de Facebook al președintelui Consiliului Județean Neamț în care este denunțat ”jaful din pădurile Neamțului”. În acest caz avem de-a face cu o postare de tip fake-news și vom oferi argumente care să sprijine această afirmație:

– drumul de pe care sunt făcute fotografiile cu material lemnos depozitat este un drum forestier de la Ocolul Silvic Roznov.

– lemnul depozitat pe marginea acelui drum este exploatat de Ocolul Silvic Roznov cu formația proprie de exploatare.

– exploatarea din acea zonă se face în deplină legalitate și are toate avizele, aprobările și autorizațiile necesare; buștenii pentru cherestea, rezultați în urma sortării sunt valorificați în condițiile legii prin licitații la societăți comerciale, iar lemnul de foc (cca. 750 mc!) vândut deja la populația din zonă.

– cele trei avize de însoțire a materialului lemnos prezentate ca dovezi ale așa-zisului jaf sunt din lunile august și noiembrie 2019 și reprezintă mișcări ale materialului lemnos între județele Suceava, Covasna și Brașov, unul singur implică un transport efectuat de la o societate din Neamț către Rădăuți; prin urmare, cele trei avize de expediție reprezintă semne ale unei activități economice normale și nu au nimic în comun cu ”jaful din pădurile Neamțului!”.

Credem că nu pot fi stigmatizați cei aproape 1.000 de oameni care își desfășoară activitatea în mod curent în cadrul Direcției Silvice Neamț cu rezultate foarte bune, doar la adăpostul unor titluri bombastice, care sună bine și care se încadrează în contextul actual al atacurilor repetate ale unor așa-zis influenceri asupra slujitorilor pădurii. Echipa managerială a Direcției Silvice Neamț, cu sprijinul conducerii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor Costel Alexe, va întreprinde toate eforturile necesare pentru asigurarea integrității și gestionării durabile a pădurilor județului Neamț.

Ținem să facem precizarea că pădurile județului Neamț constituie o resursă regenerabilă foarte importantă, iar exploatarea lor sustenabilă, păstrarea și transmiterea lor generațiilor viitoare reprezintă de fapt, activitatea curentă a instituției noastre. Solicităm domnului președintelui al Consiliului Județean Neamț să prezinte scuze oficiale pentru jignirea celor 1.000 de angajați ai Direcției Silvice Neamț, mai ales în această perioadă când, noi, silvicultorii, suntem angrenați în problemele curente legate de împădurirea a peste 270 ha, asigurarea pazei și integrității fondului forestier, inventarierea și punerea în valoare a celor peste 100.000 mc arbori doborâți existenți în pădurile județului, exploatarea, împreună cu firmele de profil, a unui volum de 740.000 mc, lemn care va ajunge pe piață și va genera plus valoare la bugetul de stat”.

FOTO: preluare de pe contul de Facebook al lui Ionel Arsene. Sus, la data emiterii, anul 2019 este mai mult decât “evident”

Advertisement








Trending