Prima pagină
Preotul militar Mitică Bighiu, impresii din misiunea avută în Kosovo
■ preotul militar trimis în misiune canonică în teatrul de conflict din Balcani spune că ar mai accepta o asemenea misiune ■ cei doi preoți militari, trimiși în Kosovo de Sfintele Paști, au fost primiți de cei 80 de militari combatanți cu brațele deschise ■ slujbele oficiate au avut o specificitate anume, preoții fiind ajutați de soldați la pregătirea Sfintei Liturghii din noaptea de Înviere ■ protul Mitică Bighiu și colegul Mihai Stănoiu, din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte Posada Curtea de Argeș au dus în dar militarilor obiecte bisericești menite să-i apere în misiuni ■
Cititorii ”Monitorul” își anitesc de faptul că, înainte de sărbătoarea Paștilor, am scris despre o misiune aparte pe care preotul militar Mitică Bighiu, de la Baza 3 Logistică Zargidava Roman a primit-o din partea Marelui Stat Major al Ministerului Apărării Naționale, de a asigura asistența militară religioasă pentru cei 80 de soldați români, trimiși în Kosovo pentru menținerea păcii.
Zilele acestea am revenit asupra subiectului, obținând o declarație, în exlusivitate, de la slujitoruul Domnului, îmbrăcat în sutană kaki. Acesta ne-a vorbit despre importanța misiunii sale, într-o zonă de conflict militar. După experiența unei misiuni de o mare resposabilitate, puțin cunoscută publicului larg, acesta s-a întors din Kosovo, încărcat cu multe impresii pe care le-a împărtășit și cititorilor cotidianului ”Monitorul”.
”La plecarea într-o misiune atât de importantă am primit binecuvântarea Ioachim, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, ținând cont de faptul că o astfel de misiune are într-un asemenea loc o importanță covârșitoare pentru moralul militarilor dintr-o zonă de conflict, în sensul responsabilității cultivării virtuților ostășești. Avantajul meu a fost și experiența de 2 decenii ca preot de parohie, una care m-a ajutat enorm.
În teatrul de război din Kosovo am luat contact cu o altă lume, o lume predominat musulmană, cu alte obiceiuri, cu alte cutume. De la plecare am știut că e o altfel de misiune, cu o rigurozitate specifică unei zone de conflict militar. Din acestă cauză am avut o doză de reținere în fața necunoscutului, dar nu una de frică.
Eu cred că această misiune ce mi-a fost încredințată a însemnat o provocare și anume aceea de a fi alături, la vreme de mare sărbătoare creștină, alături de militarii aflați în misiune și ei departe de familiile lor. Misiunea unui preot militar e foarte importantă și în vreme de pace, dar mai ales în vreme de război, când tot ceea ce face trebuie să-i îmbărbăteze pe militari.
Când am ajuns în Kosovo am citit pe chipul celor 80 de militari, pintre care și trei femei, o bucurie nespusă, care s-a concretizat prin participarea activă la pregătirea slujbei din noaptea de Înviere. Aceste slujbe s-au ținut într-o capelă amenajată acolo pentru toate cultele religioase, care funcționează după un grafic pentru a evita suprapunerile.
În momentul în care am primit misiunea mi s-a atras atenția că va trebui să mă pregătesc cu toate obiectele liturgice. Am dus în primul rând Antimisul sfințit de ÎPS Ioachim (bucată de material care simbolizează giulgiul în care a fost înfășurat trupul Domnului Nostru Iisus Hristos, la punerea în mormânt – n.r) precum și alte obiecte liturgice: icoane, candelă, sfântul potir pentru împărtășanie, etc.
Înainte de fiecare slujbă, toți militarii s-au implicat profund pentru pregătirea ei, ceea ce a însemnat mult pentru fiecare, dar tot atât de mult și pentru noi. Faptul că eu am dus câte o iconiță sfințită și o sticlă de mir, pentru fiecare militar în parte, iar colegul meu Pastorala ÎPS Calinic de Argeș (originar din comuna Crăcăoani – n.r.) a însemnat enorm pentru militarii aflați în misiune, departe de familile lor și de țară.
Mi-am dat seamă că, departe de țară și într-o zonă de conflict, acei militari formau o comunitate unită, dornică mai mult ca oricând să-l descopere pe Dumnezeu și să înțeleagă relația lor cu acesta”, a declarat preotul militar Mitică Bighiu, care s-a rugat alături de militarii români din Kosovo să dea Dumnezeu să fie pace și înțelegere între oameni.
Oameni care trebuie să aibă înțelepciunea de a-și rezolva problemele nu prin conflict, ci prin îngăduință, iertare și iubire. După experiena unică din Kosovo, părintele Mitică Bighiu și-a arătat disponiblitatea de a participa și la alte misiuni, tocmai pentru că acestea au o importanță covârșitoare atât pentru militari cât și pentru preoți.
-
Actualitate16 ore,
MARSAT SA Roman
-
Prima pagină6 zile,
Trafic ilegal de câini care-s „exportați”? A fost declanșată o anchetă
-
Prima pagină2 săptămâni,
Cel mai bun pădurar din țară a fost stabilit la Ocolul Silvic Târgu Neamț FOTO
-
Actualitate2 săptămâni,
GALERIE FOTO: Leii nemţeni, pe podium şi în “casa” olimpicilor
-
Actualitateo săptămână,
Expofashion 2024 la Roman
-
Eveniment2 săptămâni,
Salvare dificilă în Munții Tarcăului
-
Actualitateo săptămână,
Tinerii din Ansamblul „Mlădițele Farcașei” au explorat Masivul Ceahlău
-
Actualitate2 săptămâni,
”Arta este o formă a iubirii de viață”