Contactează-ne

Actualitate

Preoţii cu violul, începe procesul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la mai bine de un an de la ajungrea dosarului în instanţă, judecata intră în linie dreaptă ■ Curtea de Apel dispusese întoarcerea cauzei la procuror, pentru refacerea urmăririi penale ■ anchetatorii au atacat soluţia şi li s-a dat dreptate ■ fostul episcop de Huşi şi fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor sînt acuzaţi că au agresat sexual elevi de seminar ■

La mai bine de un an de la ajungerea dosarului în instanţă, prin decizie definitivă s-a dispus începerea judecăţii în dosarul în care două mari feţe bisericeşti au fost acuzate că au agresat sexual elevi de seminar.

Inculpaţi în dosarul cu pricina sînt fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bîrlădeanu, pe numele lui de mirean Cornel Onilă, retras acum în Neamţ, în liniştea Mănăstiri Văratec şi fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor, Sebastian Cristi Jitaru, de loc din comuna nemţeană Pîngăraţi.

De cînd a intrat pe rolul instanţei, 21 decembrie 2020, dosarul a avut un traseu sinuos. Iniţial a fost la instanţa Curţii de Apel din Iaşi, dar la cererea lui Onilă s-a decis strămutarea pe rolul Curţii de Apel Galaţi. La această instanţă,  inculpaţii au avut mai multe cereri în faza denumită juridic procedură de Cameră preliminară, iar la început de septembrie 2021, magistraţii Curţii Galaţi au considerat că actul de trimitere în judecată nu este în regulă.

Procurorul care a instrumentat dosarul a fost somat să rezolve neregulile, iar mai apoi instanţa a dispus restituirea cauzei la Parchet pentru refacerea urmăririi penale. Soluţia a fost atacată de procurori dar şi de inculpaţi, iar recent Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis contestaţia anchetatorilor şi a dispus începerea procesului.

„Admite contestaţia formulată de Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Galaţi. (…) Respinge ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Onilă Cornel şi Jitaru Sebastian Cristi. Menţine celelalte dispoziţii ale încheierii din data de 29 iulie 2021 care nu contravin prezentei. Constată legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi dispune începerea judecăţii“, conform Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Decizia intanţei supreme este definitivă. Cei doi vor fi judecaţi pentru săvîrşirea infracţiunilor de agresiune sexuală şi viol, victime fiind foşti seminarişti. Iniţial, anchetatorii au cerut şi au obţinut arestarea preventivă a lui Cornel Onilă şi a a lui Sebastian Jitaru, dar primul a fost eliberat de instanţa supremă. Jitaru a rămas după gratii unde execută o pedeapsă privativă de libertate după ce a fost găsit vinovat că l-a şantajat pe episcopul Huşilor.

Pentru el s-a dispus atunci controlul judiciar în dosarul cu violul chiar dacă era încarcerat, măsura preventivă fiind menţinută succesiv. Anchetatorii au dat de urma unui număr de trei elevi de la seminarul din Huşi, care au susţinut că ar fi fost gersaţi sexual de cele două înalte feţe bisericeşti. Victimele, care cel mai probabil acum sînt preoţi, cer daune de la inculpaţi care se cifrează la circa 400.000 de euro.

Cel mai mare şi mai ruşions scandal din Biserica Ortodoxă Română

De menţionat este faptul că Episcopia Huşilor precum şi Seminarul Teologic Ortodox Sfîntul Ioan Gură de Aur din oraşul Huşi sînt părţi responsabile civilmente, ceea ce înseamnă că, în cazul în care cei doi inculpaţi vor fi găsiţi vinovaţi şi vor fi obligaţi la plata unor despăgubiri, cele două instituţii vor contribui şi ele cu bani.

Tot scandalul a pornit în urmă cu cîţiva ani de la Sebastian Jitaru. În 2017, arhimandritul Jitaru, împreună cu alţi doi preoţi, Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu, l-au „strîns cu uşa“ pe episcop, uzînd de  un film deocheat. Ei doreau funcţii şi bani şi l-au şantajat pe episcop. Acesta nu a cedat presiunilor şi deşi risca ca tot scandalul din sînul bisericii să devină public, i-a reclamat pe cei doi subalterni.

La finele procesului, pe 15 martie 2019, Sebastian Jitaru a fost ridicat de oamenii legii de la domiciliul din Pîngăraţi, Neamţ şi l-au condus la închisoare, instanţa condamnîndu-l la  executarea a 3 ani şi 6 luni de detenţie. În aceeaşi cauză, preoţii Gheorghe Damian şi Mihail Bumbu au fost condamnaţi la cîte 3 ani de detenţie. După ce termină de ispăşit pedepsele, timp de 5 ani celor trei li s-a interzis dreptul de a mai fi preoţi.

Miza infracţiunii a fost nominalizarea lui Jitaru în funcţia de episcop vicar, ceilalţi doi dorind doar un folos material cuantificat în valută. Episcopul ar fi fost şantajat cu nişte poze şi un filmuleţ în care înalta faţă bisericească era surprinsă în ipostaze indecente. În urma scandalului, episcopul Bîrlădeanu a rămas fără funcţie şi s-a retras la Mănăstirea Văratec.

A locuit într-o anexă a lăcaşului, o clădire impunătoare, căreia localnicii îi spun „La palat“. Însă, filmul cu care l-au şantajat ceilalţi preoţi avea să-i dea lovitura de graţie lui Bîrlădeanu cîţiva ani mai tîrziu. Cauza a intrat în atenţia procurorilor, care iniţial au dat o soluţie de clasare, motivat de lipsa de probe.

Ulterior, urmărirea penală a fost redeschisă, iar în mai 2020 judecătorii ieşeni au decis arestarea lui Bîrlădeanu şi a lui Jitaru. Acum începe cel de-al doilea proces în care au fost inculpaţi fostul episcop şi fostul arhimandrit, acesta fiind cel mai mare scandal de natură sexuală care a zguduit Biserica Ortodoxă Română. Rămîne de văzut ce vor stabili judecătorii la finele acestui proces, dacă prelaţii au abuzat sexual elevii de seminar, sau nu.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Incendiu în toiul nopţii. Trei persoane au reuşit să iasă la timp din casa cuprinsă de flăcări

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ nedoritul incident s-a petrecut la Almaş, comuna Gîrcina ■ pagubele cauzate de amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sistemele de încălzire sînt mari ■

Pompierii au fost înştiinţaţi, noaptea trecută, la ora 23.45, prin apel la 112, despre producerea unui incendiu la o casă din satul Almaş, comuna Gârcina. La locul solicitării s-au deplasat pompierii din cadrul Detaşamentului Piatra Neamţ cu două autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

La sosirea forţelor de intervenţie incendiul era generalizat, atât la acoperişul cât şi interiorul locuinţei, din care două femei şi un bărbat s-au autoevacuat până la sosirea pompierilor. Cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Neamţ au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului.

„Au ars acoperişul pe o suprafaţă de aproximativ 50 mp şi bunurile materiale din interiorul acesteia (obiecte de mobilier, articole de îmbrăcăminte, documente etc). Cauza probabilă de producere a incendiului a fost amplasarea necorespunzătoare a materialelor combustibile faţă de sistemele de încălzire. Nu au fost victime“, a transmis ISU.

Pentru că sezonul rece deja a debutat, pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente ce pot avea urmări deosebit de grave, prin pierderea de vieţi omeneşti şi pagube materiale importante, pompierii nemţeni reamintesc cetăţenilor importanţa respectării măsurilor de prevenire a incendiilor.

Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă; Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei de vizitare; Nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă; Nu aşezaţi materiale combustibile în apropierea sobei sau pe aceasta; Nu aprindeţi focul în sobe prin stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile.

Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia; Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa; Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune;

Asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a sobelor şi a coşurilor de fum, numai cu personal autorizat; Nu depozitaţi în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne,etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului.

Pe data de 24 septembrie2022, la ora 14.21, prin apel la 112, pompierii au fost anunţaţi despre producerea unui incendiu (foto) la o casă în localitatea Doljeşti. Au intervenit membrii formaţiunii locale pentru situaţii de urgenţă şi cadrele profesioniste de la Detaşamentul de pompieri Roman.

Incendiul se manifesta în holul unei case de locuit cu posibilitatea propagării la întreaga locuinţă. Forţele de intervenţie au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului, în urma căruia au ars: tavanul din lemn pe o suprafaţă de aproximativ 3 mp, un dulap şi tabloul de siguranţe.

„Proprietara locuinţei, o femeie de 45 ani, a suferit un atac de panică. Aceasta a fost asistată la locul evenimentului de membrii echipajului SMURD, refuzând transportul la spital. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic al curentului electric“, a transmis ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu catastrofal de la un scurtcircuit. Trei copii şi doi adulţi au fost salvaţi de un vecin

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ trei copii şi doi adulţi au fost salvaţi la timp din flăcări de către un vecin, incendiul avînd loc pe o stradă din Piatra Neamţ ■ două case au fost grav avariate, pagubele fiind foarte mari ■

Pe data de 23 septembrie 2022, în jurul orei 02.00, prin apel la 112, pompierii au fost înştiinţaţi despre producerea unui incendiu la o casă situată pe strada Terasei. La locul solicitării s-au deplasat cadrele ISU cu trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

La sosirea forţelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la acoperişul şi mansarda unei case, dar şi la acoperişul altei locuinţe din imediata vecinătate. Din interiorul casei au fost evacuate de către un vecin cinci persoane, doi adulţi şi trei copii.

Proprietara locuinţei, o femeie în vârstă de 33 de ani, a suferit un atac de panică şi uşoare intoxicaţii cu fum. Aceasta a fost preluată de echipajul SMURD şi transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Neamţ. Cauza probabilă de producere a fost un scurtcircuit la autoturism“, a transmis ISU „Petrodava“ Neamţ.

Au ars acoperişul şi mansarda unei case pe o suprafaţă de aproximativ 250 de metri pătraţi, bunuri materiale aflate în camerele de la mansardă şi în una de la parter, documente, un autoturism şi 100 de metri pătraţi din acoperişul celeilalte locuinţe.

O altă misiune a pompierilor a avut loc cu o zi în urmă, pe 22 septembrie, ei fiind solicitaţi să intervină la descarcarea unei tinere şoferiţe care s-a urcat băută la volan şi a încercat să se sinucidă în timp ce conducea, provocând un accident în oraşul Târgu Neamţ.

Nedoritul incident s-a petrecut în jurul orei 10.30, pe strada Castanilor. Conducătoarea auto s-a izbit într-un gard, după care şi-a continuat deplasarea, pe o distanţă de 500 de metri, a distrus un branşament de gaz şi s-a „oprit“ în clădirea unui post de transformare electric.

Citește știrea

Actualitate

Cetăţean moldovean, prins că lucra ilegal la o firmă din Neamţ. A fost amendat şi returnat sub escortă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ o acţiune a poliţiştilor de la Serviciul Imigrări, în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, a avut loc zilele trecute, fiind vizată prevenirea şi combaterii muncii nedeclarate şi şederii ilegale a străinilor

Poliţiştii de la Serviciul Imigrări Neamţ, în cooperare cu Inspectoratul Teritorial de Muncă, au depistat un bărbat, din Republica Moldova, care muncea fără forme legale la o firmă din judeţ. Pe numele acestuia a fost emisă decizie de returnare sub escortă.

A fost aplicată şi interdicţia de a mai intra în România pentru o perioadă de 6 luni. Acţiunea autorităţilor nemţene a avut loc pe data de 21 septembrie, fiind vizată prevenirea şi combaterii muncii nedeclarate şi şederii ilegale a străinilor, pe raza de competenţă.

„În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că moldoveanul a intrat legal în România, în scop de vizită, însă la expirarea dreptului de şedere nu a părăsit teritoriul ţării, fiind amendat cu 800 de lei. O sancţiune a fost aplicată şi firmei unde lucra“, a comunicat Poliţia Neamţ.

Pentru nerespectarea prevederilor OG 25 din 26 august 2014 (primirea la muncă pe teritoriul României a unui străin cu şedere ilegală, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă), societatea comercială a fost sancţionată cu amendă în valoare de 10.000 lei.

Verificări de acest fel au avut loc şi în urmăcu câteva luni, la firme din Neamţ. „În perioada 17 – 22 mai 2022, inspectori de muncă şi lucrători din cadrul Biroului de Imigrări Neamţ, au desfăşurat acţiuni de control la agenţi economici susceptibili de a folosi la muncă ilegal cetăţeni străini“, anunţa ITM Neamţ.

Au fost constatate 20 de neconformităţi, pentru care au fost dispuse măsuri de remediere. Au mai fost aplicate 14 sancţiuni, şase amenzi de 17.500 lei fiind pentru că nu se respecta obligaţia de a ţine evidenţa orelor lucrate şi acordarea repaosului săptămânal de 48 de ore consecutive.

Inspectoratul General pentru Imigrări, prin structurile sale teritoriale, anunţă că vor continua organizarea unor acţiuni privind combaterea şederii şi muncii ilegale, solicitând cetăţenilor străini să acorde interes reglementării legale a dreptului de şedere pe teritoriul României.

Citește știrea
Advertisement

Trending