Contactează-ne

Actualitate

Preoţi martiri. „Pomenirea slujitorilor, care au suferit în timpul regimului totalitar, este o mărturie despre ceea ce a însemnat puterea de jertfă creştină“

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ 20 de preoţi nemţeni au zăcut în temniţele comuniste ■ ei au fost graţiaţi de comunişti după ani grei de puşcărie ■

Preot dr. Florin Ţuscanu, un pasionat cercetător al arhivelor, care a reuşit să publice şapte cărţi cu documente istorice, a consemnat în rubrica „Dreptul la neuitare“ de pe contul de socializare, conţinutul Decretului de graţiere 310/ din16 iunie 1964, prin care au fost eliberaţi 3.467 deţinuţi politici, înscrişi în galeria mărturisitorilor temniţelor comuniste. Printre aceştia se află şi 20 de preoţi din Eparhia Romanului.

„Descoperirea documentelor clericilor în Arhivele CNSAS şi pomenirea acestor slujitori din Eparhia Romanului, care au suferit în timpul regimului totalitar, este o mărturie importantă pentru generaţia noastră, despre ceea ce a însemnat puterea de jertfă creştină în România, într-un răstimp în care s-a urmărit îndepărtarea, pe orice căi şi prin orice mijloace, credinţei în Hristos. Din cei 65 de clerici, despre care am adunat documente şi care au fost arestaţi, batjocoriţi şi întemniţaţi în timpul prigoanei comuniste, 20 au fost din Protopopiatul Roman“, spune pr. Florin Ţuscanu.

Mărturiseşte că pe o parte i-a cunoscut personal şi împreună cu unii a slujit. Preotul cercetător consemnează locul detenţiei, data condamnării, închisoarea în care şi-a ispăşit fiecare pedeapsa şi motivul condamnării. Pr. Nicolae Albescu din Butnăreşti a fost reţinut timp de 1 an la Securitatea Iaşi. pr. Grigore Bogza, condamnat în 1952 a slujit la parohia Moldoveni I pînă la pensionare, în 1986.

Se află înmormîntat, alături de cei doi fii ai săi în Cimitirul Eternitatea din Roman. Pr. Constantin Bratu, născut la 15.03.1915, în Izvoare – Bahna, paroh la Cotu Vameş (Horia) a fost arestat în 1945 şi condamnat la 3 ani de închisoare pentru „uneltire impotriva ordinii sociale“. A executat pedeapsa la Bucureşti şi Iaşi. Pr. Vasile Cenuşă, născut la Moldoveni, la 19 ianuarie 1901, a fost preot la Traian – Bacău şi bisericile Sfinţii Apostoli şi Precista Mare Roman.

A fost arestat de trei ori, în 1948, între 1952 – 1955 şi 1956. A trecut prin închisorile Bacău, Ghencea, Galaţi şi Peninsula. Este înmormîntat la Roman. Pr. prof. dr. Gheorghe Dem. Ciocan, născut la Hociungi (Moldoveni), protopop în Bucureşti, a slujit la biserica Sfîntul Nicolae Bucureşti şi a fost închis în perioada iulie 1958 – februarie 1959 fără a fi judecat.

Preot Nicolae Ciocoiu, paroh la Cordun, a fost arestat la 15 august 1949 şi condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la 8 luni de închisoare pentru „omisiune de denunţ“. Preot Mihai Constantin, născut la 08.03.1911, în localitatea Miclăuşeni (Iaşi) a fost paroh la Brătuleşti (Strunga). Arestat în 1950, pentru „uneltire contra ordinii sociale“, a stat închis 5 ani la Aiud, Văcăreşti, Jilava şi Iaşi.

Preot Toma Gherasimescu, paroh în Roman şi Bucureşti, profesor de teologie la Cernăuti, a fost arestat în perioada 1959 – 1964. În 1952 se afla închis la Aiud. Preotul Eugen Grigore Grigoriu, din Cîrligi – Neamţ, a fost condamnat la 12 ani. Pr. Ion Hîrţan, născut la 04 mai 1911, paroh la Climeşti – Făurei a fost condamnat de Tribunalul Militar Iaşi la 10 ani pentru „uneltire contra ordinii sociale“ şi la 5 ani interdicţie a exerciţiului drepturilor şi confiscarea averii.

Politică naţional-ţărănistă, uneltire, omisiune de denunţ

A fost închis la Tîrgu Ocna, Sighet, Piteşti, Aiud, Gherla, Botoşani, Rahova, Tîrgu Jiu, iar ultimii doi ani de detenţie i-a făcut la UM 0957 Ostrov, la recoltat stuf. A fost eliberat în urma decretului 176/ 1964, la 16 aprilie 1964 şi a murit la 26 august 1968. Pr. Ioan Juncu, născut la Poienari, paroh la Văleni, unde-şi avea domiciliul la data arestării, 15 mai 1948, a fost închis la Suceava, Aiud, Poarta Albă, Valea Neagră, Baia Sprie, Satu Mare, Gherla.

A fost condamnat la 10 ani, deoarece nu a denunţat nişte legionari. După eliberare, la 12 mai 1956 şi-a stabilit domiciliul în Roman. Cînd a fost arestat a doua oară, în anul 1959, locuia în Dagîţa (Iaşi). A fost arestat în perioada 1948 – 1956 pentru „uneltire contra ordinii sociale“ şi a doua oară între 1959 – 1960 . Pr. Dumitru Leon, născut la 05 mai 1913, la Slobozia, a fost paroh la Mirceşti şi Cogeasca – Iaşi, apoi la Ţibăneşti – Botoşani. Şi el a fost arestat în perioada 1952 – 1954 pentru „uneltire“.

Pr. Dumitru Mitoiu (Mitoi), născut la 08 octombrie 1916, în localitatea Dărmănesti – Bacău, a fost paroh la Băceşti – Vaslui. A fost arestat în 1948 şi închis la Aiud pentru „uneltire impotriva ordinii sociale“. Pr. Evmenie Moraru, născut 18 septembrie 1910 la Pînceşti – Bacău, paroh la Stejaru (Ion Creangă) a stat în închisoare 5 ani şi 4 luni la Tg. Jiu, Piteşti, Aiud, Gherla, Canal, fără a fi judecat.

Preot Teodor Năstase, născut la 21 septembrie 1909, în comuna Trifeşti, paroh la Avereşti, a fost arestat de două ori fiind închis între 1952 -1954 şi între 1958 -1964 fiindcondamnat de Tribunalul Militar Iaşi la 8 ani de închisoare pentru „uneltire impotriva ordinii sociale“. După detenţie a slujit la parohiile Jigoreni, Moreni şi Avereşti (Ion Creangă). S-a pensionat la1 februarie 1987.

Pr. Pancu Dumitru Gheorghe, născut la 14.03.1918, în satul Miron Costin, comuna Trifeşti a fost condamnat pentru „omisiune de denunţ“ la 2 ani, executînd pedeapsa între 1949 – 1951 la Aiud. Condamnat de Tribunalul Militar Iaşi, pe 17 aprilie 1957, la 5 ani şi pentru „agitaţie publică“ a fost închis la Gherla, Jilava, Aiud şi Bacău. A slujit ulterior la Ghidion (Stăniţa).

Nicolae Pîslaru, născut la 25 iunie 1909 în Coţofăneşti – Bacău a fost paroh la Horia. A fost cndamnat de Tribunalul Militar Iaşi, prin sentinţa 335/1949, la 12 ani de închisoare pentru „uneltire impotriva ordinii sociale“. A executat pedeapsa la Suceava, Piteşti, Baia Sprie şi Aiud. Între 1963 – 1965 a lucrat ca muncitor necalificat la Roman, apoi a reintrat în rîndul clerului, slujind la Ţibăneşti (Vaslui)şi la Secuieni.

Ion Pigui, născut la 1900 la Peştişani (Gorj), preot paroh la Bozieni, arestat în 1948 a fost eliberat sub presiunea enoriaşilor. Arestat din nou după o săptămînă a stat închis12 ani, fiind eliberat în 1960. A slujit la Hemeiuşi (Bacău) şi la Boteşti (Neamţ). Victor Toma, născut la 7 septembrie 1910 în localitatea Doljeşti – Roman, a fost preot de Garnizoană la Sinaia, apoi la parohia Boghicea.

Arestat în 1946 pentru că a făcut parte din grupul de rezistenţă naţională de la Sinaia a executat 18 ani la Aiud. Filip Vasilescu, născut la 28 noiembrie 1908, în localitatea Tupilaţi – Neamţ, paroh la Oniceni, a fost arestat în 1952 pentru că a făcut politică naţional- ţărănistă. A făcut detenţie 2 ani şi o lună la Canal, fără a fi judecat. Preotul Florin Ţuscanu apreciază că e o datorie de conştiinţă să reconstituie o pagină tristă din istoria Bisericii Ortodoxe Române, prea puţin cunoscută.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spectacol pe cer. Perseidele, sau ploia de stele, un fenomen astronomic al cărui nume vine de la constelaţia Perseu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ stelele căzătoare ar trebui să se vadă în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii ■ fenomenul coincide cu Luna Plină, astfel că se vor vedea doar stelele căzătoare cele mai luminoase ■

An de an, cei care-s pasionaţi, dar nu numai ei, de fenomenele astronomice aşteaptă finele primei jumătăţi a lunii august pentru a vedea un „spectacol“ pe cer, Perseidele, stelele căzătoare, sau ploaia de stele. De cele mai multe ori s-a întîmplat ca acestea să fie vizibile, cu atît mai mult cu cît nopţile întunecoase favorizau observarea acestui fenomen.

Anul acesta, în noaptea în care fenomenul are cea mai mare intensitate, cea de 12/13 august 2022, mai este şi un alt fenomen astronomic, Luna Plină. Acest lucru va face ca Perseidele să se vadă pe un cer inundat de lumina Lunii Pline, aşa cum a anunţat pe pagina de Facebook Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

„Perseidele de anul acesta se vor vedea pe un cer inundat de lumina Lunii Pline. Pasionaţii de stele căzătoare şi spectacole cereşti se pot uita după Perseide în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii pînă dimineaţă. În acea noapte se vor afla pe cer Luna Plină, aflată în preajma planetei Saturn, şi planetele Jupiter, înspre sud, foarte strălucitoare, şi Marte, înspre est, de culoare portocalie“, conform sursei citate.

Chiar dacă noaptea nu va fi întunecată, ci luminată de Luna Plină, Perseidele se vor putea vedea, cele mai strălucitoare, nu înspre Lună, ci în partea de est şi sus, deasupra capului. Specialiştii dau asigurări că stelele căzătoare ar trebui să fie destul de numeroase. Singura condiţie care mai trebuie îndeplinită, cel puţin în zona noastră, este ca cerul să fie degajat, să fie senin pentru a putea vedea cît mai multe stele căzătoare.

„Chiar dacă lumina Lunii va face ca cerul să nu mai fie negru, se vor putea vedea stelele căzătoare cele mai strălucitoare, care ar trebui să fie destul de numeroase. Pentru a le vedea nu priviţi înspre Lună, ci înspre est şi sus, deasupra capului. Încercaţi să observaţi cerul măcar o oră pentru a vedea mai multe stele căzătoare, timp în care puteţi învăţa şi cîteva constelaţii. Cer senin!“, anunţă Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

O tradiţie din popor spune că dacă îţi pui o dorinţă atunci cînd vezi o stea căzătoare, ea se va împlini negreşit. Conform Wikipedia, Perseide sînt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelaţia Perseu. Fenomenul are loc în perioada 23 iulie – 20 august, însă apogeul este în noaptea de 12 spre 13 august, după miezul nopţii.

Citește știrea

Actualitate

Incendiu într-un bloc, de la un scurtcircuit

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un incendiu care a semănat panică printre locatarii unui bloc din municipiul Roman s-a produs, joi, 11 august, din cauza unui scurtcircuit electric.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci au fost evacuate de pompieri. O femeie în vârstă de 33 de ani a fost transportată la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Roman.

“La ora 13:30, prin apel la 112, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la un apartament situat pe strada Fundătura Păcii în municipiul Roman.

La locul solicitării s-au deplasat trei echipaje de pompieri cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman și membri ai SVSU Roman.

La sosirea forțelor de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă și degajare mare de fum într-o cameră dintr-un apartament de la al treilea etaj. Din fericire, în interiorul apartamentului nu se afla nicio persoană.

Două persoane s-au autoevacuat, iar alte cinci persoane, patru adulți și un copil, de la etajele 3 și 4 au fost evacuate de către forțele de intervenție. Acestea au fost preluate și evaluate de echipajele medicale, doar o femeie de 33 de ani fiind transportată la CPU Roman.

Concomitent cu evacuarea locatarilor, forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, dar și pentru evacuarea fumului din interiorul locuinței și de pe casa scării. Au ars elemente de mobilier, articole vestimentare, materiale textile și s-au deteriorat pereții apartamentului și alte bunuri din interiorul apartamentului.

Cauza probabilă de producere a acestui incendiu a fost scurtcircuitul electric”, au comunicat reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Accident pe pod. Trei maşini implicate, o victimă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Accident rutier cu trei maşini implicate, pe podul care face legătura între localităţile Horia şi Roman, joi, 11 august. Conform informaţiilor oferite de poliţişti, accidentul s-a soldat cu o victimă, o femeie în vârstă de 52 de ani.

“La data de 11 august a.c., în jurul orei 14.30, polițiștii rutieri din cadrul Biroului Rutier Roman au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier, pe Drumul Național 2, în afara localității Roman.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a reieșit că, accidentul s-a produs între 3 autovehicule, care circulau pe același sens de mers, pe podul care face legătura între localitățile Horia și Roman.

Un autoturism condus de o femeie de 46 de ani, din Piatra Neamț, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism, condus de o femeie de 52 de ani, din județul Bacău, care ar fi fost proiectat în autoturismul care circula în fața sa, condus de un bărbat de 28 de ani, din județul Bacău.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea femeii de 52 de ani.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

În cauză, polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care a avut loc evenimentul rutier”, a declarat subinspector Ramona Ciofu, purtător de cuvânt al IPJ Neamţ.

Citește știrea
AdvertisementTrending