Contactează-ne

Prima pagină

Preot nemțean, plecat să slujească din Ceruri

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Dan Rusu era paroh la Doljești, desfășurând 29 de ani de pastorație ■ va fi înhumat la Cimitirul Eternitatea din Roman, sâmbătă, 20 ianuarie ■

IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a anunțat trecerea în nefință, la doar 56 de ani, a preotului paroh de la Doljești, Rusu Dan. „Am aflat cu durere despre plecarea din lumea aceasta, în data de 17 ianuarie 2024, a preotului  Rusu Dan, unul dintre slujitorii destoinici ai sfintelor altare care și-au desfășurat activitatea în Eparhia Romanului și Bacăului.

A fost un preot cu alese calități sufletești, implicat în numeroase activități pastoral-duhovnicești și social-filantropice, dar și în lucrări de înfrumusețare a sfântului lăcaș de cult unde și-a desfășurat misiunea, râvnitor, apropiat de enoriașii săi, fiind mereu în preajma celor aflați în suferință.

După 29 de ani de pastorație în mijlocul credincioșilor din Parohia Doljești, Protopopiatul Roman, unde și-a împlinit chemarea sacerdotală, la vârsta de doar 56 de ani părintele Rusu Dan a fost chemat de Dumnezeu în Biserica Triumfătoare, unde avem speranța că va fi așezat în soborul preoților din ierarhia cerească pentru a sluji Sfânta Liturghie sub protia Arhiereului Cel veșnic, Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În aceste momente de adâncă suferință, adresăm familiei îndoliate cele mai profunde gânduri de compasiune rugând pe Milostivul Dumnezeu să primească sufletul destoinicului Său slujitor în Împărăția Cerurilor! Dumnezeu să-l odihnească!”, se consemnează pe site-ul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Preotul Rusu Dan s-a născut la Roman, la data de 4 august 1968, din părinții Manole și Aristița. A absolvit Colegiul Național „Roman Vodă”, apoi cursurile Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală, promoția 1995, susținând lucrarea de Licență cu tema „Sinodul al IV-lea Ecumenic”

S-a căsătorit la data de 09 mai 1993 cu Claudia Mona Alexandru, iar din această căsătorie a rezultat un copil, Nectarie Rareș, născut la 25 octombrie 2001. A fost hirotonit diacon la data de 24 aprilie 1995 de către Preasfințitul Părinte Eftimie, iar preot la data de 07 mai 1995 de către același ierarh, fiind desemnat să-și împlinească misiunea în Parohia Doljești, Protopopiatul Roman, începând cue 01 septembrie 1995.

În cei 29 de ani de preoție, Dan Rusu a desfășurat numeroase activități misionare și culturale, participând și găzduind întâlnirile preoților cu prilejul organizării de către Protopopiatul Roman a cercurilor pastoral-misionare, a sinaxelor, a ședințelor sau a conferințelor  preoțești. Totodată, având sprijinul consiliului parohial și al cadrelor didactice, preotul Dan Rusu a desfășurat și activități dedicate tinerilor, între care amintim proiectul patriarhal „Calea mântuirii” (2013).

În 2015, unul dedicat „Anului omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi” și „Anului comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii”, în data de 21 iulie, la Parohia Doljești, în cadrul Cercului pastoral-misionar “Episcop Policarp Popescu”, preotul Dan Rusu a susținut conferința cu tema “Parohia, centru de întărire duhovnicească a omului confruntat cu o lume plasată sub semnul desacralizării, al globalizării și al migrației”.

Pentru activitatea de reabilitare a bisericii închinate Sfintei Treimi din Parohia Doljești, dar și pentru activitățile pastorale și misionare desfășurate în comunitate, a fost hirotesit în treapta de iconom stavrofor. Dumnezeu să-l odihnească în ceata vrednicilor Săi slujitori! Sfânta Liturghie și slujba de înmormântare vor fi oficiate la Doljești, sâmbătă, 20 ianuarie, apoi trupul neînsuflețit va fi înhumat în Cimitirul Eternitatea din Roman.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending