Contactează-ne

Prima pagină

Preot militar, misiune în Kosovo. Va acorda asistență religioasă soldaților români din trupele de menținere a păcii

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ părintele Dumitru Bighiu a îmbrăcat sutana kaki acum 2 ani ■ este preot militar cu grad de locotent colonel ■ are misiunea de a acorda asistență liturgică militarilor ■ părintele va sta în Kosovă până pe 15 mai ■

L-am contactat pe părintele Dumitru Bighiu, preot al Bazei Logistice Zargidava Roman, tocmai când se pregătea, în dimineața zilei de 29 aprilie 2024, să se îmbarce într-un avion militar pentru a pleca în misiune canonică, în Kosovo. Aveam să aflu de la preotul în sutană kaki despre prima ”sarcină profesională” într-un teatru de operații, menită a aduce o parte din bucuria Sărbătorilor pascale în rândul soldaților care mențin pacea în interminabilul conflict din Balcani.

”Am primit misiunea de a asigura asistență religioasă militarilor români care se află în misiune de menținere a păcii în Balcanii de Vest.  E vorba de toate slujbele din rânduiala liturgică pentru Sărbătorile pascale. Este pentru prima dată din momentul în care am îmbrăcat sutana preoțescă când petrec sărbătorile departe de familie, care acum m-a înțeles că este o misiune ce mi-am asumat-o.

Sunt căsătorit de peste 23 de ani și am doi copii: o fată studentă la Medicină și un băiat în clasa a III-a. Pentru mine, să ajung preot militar a fost o provocare. Așa cum știți, am fost preot paroh în satul natal, la Ion Creangă, peste 13 ani, alături de părintele Mihai Buda. Când a apărut, în urmă cu doi ani, un post vacant de preot militar în Garnizona Roman am participat la concurs și l-am promovat.

În cei doi ani de când sunt preot militar am învățat că am un alt statut, care e mai puțin comod, pentru că în calitate de militar sunt obligat să mă supun rigorilor, în prezent având gradul de locotenet colonel. În cei doi ani de activitate de când trăiesc în milocul celor îmbrăcați în haină militară, am învățat să-i înțeleg însoțindu-i în misiuni, la ceremonii militare, așa încât acum mi-au devenit prieteni și suntem o mare familie.

Așa se explică faptul că am înțeles rostul actualei mele misiuni, de a merge și într-un teatru de război unde voi sluji în capela militară. Misiunea preotului militar este de a fi suport moral luptătorilor români, dar și altora de rit ortodox”, a mărturisit părintele Dumitru Bighiu, care va sta în Kosovo până la 15 mai. Preoții militari își desfășoară activitatea în baza Legii 195/din 6 noiembrie 2000 privind constituirea și organizarea clerului militar în scopul satisfacerii cerințelor spititual religioase ale soldaților.

Relaţiile dintre Kosovo şi Serbia au trecut din criză în criză de la războiul dintre forţele sârbe şi separatişti albanezi, care s-a încheiat în 1999 cu intervenţia NATO. Kosovo are o minoritate sârbă de 120.000 de persoane dintr-o populaţie totală de 1,8 milioane, declarându-și independenţa în 2008, dar nerecunoscută de Belgrad.

Situația s-a deteriorat şi mai mult odată cu instalarea unor primari albanezi în patru oraşe din Kosovo, cu o majoritate sârbă, după boicotarea alegerilor locale de către electoratul sârb. Problema Kosovo rămâne obsesivă pentru unii sârbi, care consideră teritoriul drept leagănul lor naţional şi religios.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending