Prima pagină
Preot dr. Florin Țuscanu, despre bucuriile sale. „Am fost alături de enoriașii mei, participând intens la viața lor. Cu bucurii, cu necazuri”
■ este unul dintre preoții romașcani apreciați, un împătimit cercetător al arhivelor, necontenit făcând cunoscute momente din istoria și cultura neamului ■ autor a 7 cărți și coautor la alte 8 lucrări, părintele a creat o rubrică pe pagina de socializare, ”Dreptul la Neuitare”, publicând aproape zilnic documente interesante ■ este lector universitar la Facultatea ”Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova ■
Acum, în Săptămâna Patimilor, se cuvine a vorbi și despre preoți și trăirile lor omenești. Discuția cu părintele dr. Florin Țuscanu, de care mă leagă o colaborare frumoasă, avea să se dovedească un demers firesc între doi oameni care au destule subiecte comune de abordat. În prezent, este cu mult mai ocupat de când este cadru didactic universitar la Facultatea „Alecu Russo” din Bălți, Republica Moldova, unde predă Istoria bisericii și Istoria artei creștine.
Nu este ușor, pentru că este nevoit să facă naveta săptămânal, dar este plăcut. L-am întrebat pe eruditul cărturar și slujitor al Domnului, cum privește activitatea din cei 36 ani de preoție și care sunt cele mai frumoase amintiri pe care le are. „Se știe că am fost preot în șapte parohii și în fiecare dintre acestea am fost alături de enoriașii mei, participând intens la viața lor. Cu bucurii, cu necazuri.
M-am bucurat și m-am întristat, deopotrivă, în fiecare moment. Dacă ar fi să mă gândesc la evenimente deosebite îmi este cu adevărat greu să fac o selecție a lor, pentru că am fost părtaș la multe dintre acestea. Îmi amintesc cu drag și emoție de prima mea parohie, la Delești, în județul Vaslui, când am ajuns într-o zi de august a anului 1988. Am stat acolo până în 1991, când am fost transferat ca preot în satul meu natal, la Moldoveni.
Acolo aveam să materializez pentru prima dată pasiunea mea pentru hrisoave, reușind să înființez un muzeu al satului, un muzeu de artă creștină. Am rămas acolo 13 ani, după care am fost transferat la Ruginoasa, în anul 2004, un sat de care mă leagă multe amintiri din timpul când eram seminarist și am copilărit alături de cumnatul meu și el preot.
A fost foarte important și o mare bucurie pentru mine, ca peste ani, să ajung preot în această parohie. Îmi amintesc și de o altă întâmplare fericită, legată de ascensiunea mea profesională. În 2004 am fost numit preot protopop, funcție pe care am îndeplinit-o timp de 9 ani”, mărturisește părintele Florin Țuscanu. Momente importante din viața profesională au fost cele legate de susținerea celor două doctorate.
Unul în filosofie, în 2007, în cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi cu tema „Cunoașterea apofatică la părintele Dumitru Stăniloae”, despre care spune că, în 2025, urmează a fi canonizat. Al doilea doctorat l-a susținut în istorie, în anul 2010, la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj cu tema ”Bisericile de lemn din Podișul Bârladului” sub îndrumarea academicianului Marius Porumb, președintele Comisiei monumentelor istorice din României.
Preotul este și un valoros scriitor, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști, în calitate de editor al revistei de cultură „Valori perene”. Dar ce satisfacție mai mare poate avea un cărtur când a aflat că a fost inclus în volumul V al „Enciclopediei scrisului istoric românesc“, lucrare apărută în luna februarie 2023, sub egida Academiei Române.
Bucoros și onorat a fost părintele și de faptul că academicianul Răzvan Tedodorescu (fost ministru al Culturii, legat de ţinutul Romanului prin moşiile deţinute în zonă de familia sa) l-a selectat într-o echipă de cercetare istorică a Academiei Române, cunoscându-i şi apreciindu-i preocupările pentru cercetarea hrisoavelor.
Între altele, părintele Florin Țuscanu a primit din mâna mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan, o înaltă distincție clericală acordată de Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care l-a decorat cu Ordinul Patriarhal „Sfinții Împărați Constantin și Elena“, crucea pectorală cu Gramata Patriarhală. Manifestarea a avut loc în luna septembrie 2023 la Bălți, în Republica Moldova, unde părintele este acum lector universitar.
Preotul Florin Țuscanu, ale cărui merite pe vastul tărâm al cercetării nu pot fi contestate, a fost prezent anul acesta la Târgul de Carte „Libris” de la Roman, expunând și cea mai nouă carte a sa, din cele șapte publicate, intitulată „Ținutul Romanului. Retrospective culturale și spirituale”, apărută la Editura „Vasiliana” din Iași. Părintele este și coautor la alte opt ample lucrări de cercetare.
-
Actualitate12 ore,
MARSAT SA Roman
-
Actualitate2 săptămâni,
Ministerul Muncii a publicat graficul creşterii pensiilor
-
Actualitate6 zile,
Petrocart Piatra Neamț: o tăcere asurzitoare
-
Prima pagină2 săptămâni,
În PSD există viaţă şi după Marcel Ciolacu. Vechea Gardă se pregătește pentru „Noaptea cuţitelor lungi”
-
Prima pagină2 săptămâni,
Catalogul electronic. Iată școlile din Neamț care-l vor folosi
-
Actualitateo săptămână,
Starea învățământului nemțean la deschiderea noului an școlar (II)
-
Actualitateo săptămână,
PNL Neamț și-a anunțat lista de candidați la alegerile parlamentare
-
Actualitate2 săptămâni,
46 de școli din Neamț vor folosi catalogul electronic în noul an școlar