Contactează-ne

Arhivă 2005-2017

Presedintele iranian întãreste negarea Holocaustului

Știre publicată în urmă cu

în data de

• Mahmud Ahmadinejad afirmã cã uciderea în masã a evreilor de cãtre nazisti este „un mit inventat de evrei si plasat deasupra lui Dumnezeu si a Profetilor“

Presedintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad, a negat Holocaustul pentru a treia oarã în decursul ultimelor douã luni, afirmînd cã uciderea în masã a evreilor de cãtre nazisti este „un mit inventat de evrei si plasat deasupra lui Dumnezeu si a Profetilor“. Într-o alocutiune televizatã în direct, presedintele Ahmadinejad a repetat cererea adresatã Europei, Statelor Unite si Canadei de a crea un stat evreiesc pe teritoriul lor, în locul statului Israel din Orientul Apropiat. Este cea mai clarã negare a Holocaustului din partea lui Mahmud Ahmadinejad, care sãptãmîna trecutã se întreba de ce, dacã Hitler ar fi masacrat evrei, europenii sprijinã pe „ocupantii Ierusalimului“, iar luna trecutã cerea „stergerea Israelului de pe hartã“.

Supravietuitorii Holocaustului – consternati si îngrijorati „E un antisemit care nu cunoaste istoria poporului evreu în special si a popoarelor în general. E unul care doreste sã plecãm pentru ca în locul statului Israel sã aparã un stat arab, palestinian“, a declarat la BBC medicul Alexandru Marton, supravietuitor al lagãrului nazist de exterminare de la Auschwitz. Îngrijorarea printre supravietuitorii Holocaustului este si mai mare, dat fiind cã Iranul are un program nuclear. Sonia Palty, supravietuitoare a lagãrului mortii de la Bogdanovka, din Transnistria este de pãrere cã declaratiile lui Mahmud Ahmadinejad vor avea un ecou foarte larg. „În lumea musulmanã, astfel de declaratii au un impact foarte pozitiv. Ei nici asa nu ne iubesc, dar dacã Presedintele unei tãri mari ca Iranul vine si le spune – Hitler nu a ucis evrei si dacã cumva a existat ceva, plecati si vã faceti un stat în Germania sau Austria, dacã ei v-au persecutat – lumea islamicã aplaudã o asemenea declaratie“, este de pãrere Sonia Palty.

Liderul suprem al Iranului: limbaj diferit, acelasi mesaj Cu o zi înaintea discursului presedintelui Ahmadinejad, liderul spiritual suprem al Iranului, Aiatolahul Ali Hamenei, spusese cã rezistenta palestinianã va obliga Israelul sã se retragã din Ierusalim. Vorbind cu prilejul primirii lui Halid Mashal, seful Biroului Politic al organizatiei islamiste palestiniene Hamas, Aiatolahul Hamenei a spus: „Experienta ultimilor 50 de ani aratã cã ignorarea ocupantilor sionisti si negocierile cu ei sînt inutile si vor spori doar presiunea. Victoria si succesul pot fi obtinute doar prin rezistentã“. Liderul Hamas (organizatie care are ca scop declarat distrugerea statului Israel), Halid Mashal, a spus la rîndul sãu: „Nu vom fi multumiti pînã ce sionistii se vor retrage din toate teritoriile noastre ocupate si, asa cum spunea regretatul Imam Homeini, nu vom recunoaste Israelul niciodatã“.

O diversiune? Unii analisti sînt de pãrere cã declaratiile reprezintã o încercare de a abate atentia opiniei publice iraniene de la faptul cã presedintele nu a facut nimic pentru redistribuirea bogãtiei în Iran, asa cum a promis în campania electoralã din primãvarã. Desi presa conservatoare de la Teheran e de acord cu astfel de declaratii si e evident cã existã sprijin pentru cauza palestinianã în rîndul populatiei, totusi devine din ce în ce mai clar ca multi tineri din Iran sînt mai preocupati de somaj, decît de politica internationalã în acest moment.

O „problemã“ ce trebuie rezolvatã Iranul a devenit „o problemã“ pentru stabilitatea Orientului Mijlociu din mai multe puncte de vedere, la care comunitatea internationalã trebuie sã gãseascã o solutie, a declarat secretarul de stat american Condoleezza Rice. Rice a evocat activitãtile nucleare ale Iranului si regimul islamic antidemocrat, drept rãspuns la întrebãrile puse dupã un discurs rostit la Fundatia Heritage, un club de reflectie. „Consider cã trebuie spus cu glas hotãrît: Iranul este o problemã pentru un Orient Mijlociu stabil, pe cale de democratizare (…) comunitatea internatioalã trebuie sã identifice o modalitate de a o remedia“, a subliniat secretarul de stat american. Condoleezza Rice i-a reprosat din nou Iranului cã intervine mascat în problemele interne ale Irakului. Recentele cuvinte ale presedintelui iranian Mahmud Ahmadinejad privind Israelul „au demonstrat cu claritate cã acest regim se plaseazã în afara comunitãtii internationale“, a opinat dna Rice. (FOTO: Mahmud Ahmadinejad)

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending