Contactează-ne

Actualitate

Preocupări liberale pentru a rezolva criza energetică

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ se are în vedere construcţia de noi centrale de cogenerare ■ Guvernul analizează posibilităţile de deblocare a unor investiţii cum ar fi cea de la Iernut şi la centrala hidroelectrică Paşcani, de pe rîul Siret ■ pentru investiţiile din sectorul energetic, Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă prevede o alocare la 1,62 miliarde euro ■

Deputatul liberal Laurenţiu Leoreanu a detaliat într-un comunicat, preocupările formaţiunii din care face parte, pentru rezolvarea crizei energetice pe care o traversează România.

„Ministerul Energiei are un plan de investiţii care, odată implementat, va garanta independenţa energetică a ţării. În primul rînd vorbim de construcţia de noi centrale, precum cea de cogenerare de pe platforma Petromidia, la carelucrărileau începutîn mai 2021.

Şantierul este organizat, au fost încheiate contractele necesare, iar lucrările sînt în grafic. Centrala va permite o reducere semnificativă a preţului energiei electrice livrate către platforma Petromidia – prin eliminarea unei părţi din tarifele de reglementare, respectiv tarifele de transport, distribuţie şi a preţului energiei termice livrate către Năvodari.

În ceea ce priveşte centrala de la Iernut, au fost înregistrate întîrzieri în graficul de realizare a lucrărilor şi din cauza dificultăţilor cauzate de modificările legislative (OUG 114/2018) cu impact asupra respectării termenului de finalizare şi punere în funcţiune. Stadiul de realizare a lucrărilor în şantier este de circa 90%. Au existat numeroase discuţii între Ministerul Energiei şi oficiali din Spania, pentru a rezolva aceste probleme.

Ministerul va prezenta Guvernului un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru a debloca şi situaţia investiţiei. De asemenea, au fost depuse proiecte pentru investiţii cu bani din Fondul pentru Modernizare pentru Işalniţa, valoarea proiectului fiind de 506.250.603 euro, din care suma pentru finanţare nerambursabilă este de 253.125.302 euro. În plus, se fac eforturi pentru a debloca lucrările la centrala hidroelectrică de la Paşcani, pe rîul Siret.

În privinţa Complexului Energetic Oltenia, la sfîrşitul lunii ianuarie 2022, Comisia Europeană a aprobat planul de eficientizare şi ajutorul de stat pentru realizarea acestui plan. Recent, a fost pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru restructurarea  Societăţii Complexul Energetic Oltenia“, se precizează în comunicatul de presă al deputatului nemţean.

În acelaşi document se mai subliniază şi faptul că pentru investiţiile din sectorul energetic din România, Planul Naţional de Relansare şi Rezilienţă prevede o alocare  la 1,62 miliarde euro. Perioada de implementare a acestui proiect este pînă în august 2026.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending