Contactează-ne

Actualitate

Pregătiri intense pentru pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ anul acesta, alături de sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva, vor fi aduse de la Muntele Athos și sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon ■ 2024 este declarat „an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și an comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”n pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe oficial în ziua de 8 octombrie

Cultul Cuvioasei Parascheva de la Iași este  unul din cele mai dezvoltate, aceasta fiind sfânta cea mai populară din Ortodoxie, în general,  și în cea românească în special, pentru că îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. De ziua sa, la Iași are loc în fiecare an un pelerinaj la care participă sute de mii de credincioși din toată țara și din străinătate, acesta fiind și unul dintre  principalele evenimente religioase din România.

Un comunicat de presă al Mitropoliei din Iași anunță, pe cei interesați, că anul acesta, alături de sfintele moaște ale Sfintei Cuvioasei Parascheva vor fi aduse, de la Mănăstirea „Sfântul Pavel” din Muntele Athos, și sfintele moaște ale Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon. ”Anul 2024 a fost declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept <<an omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și an comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți>>. Așadar, am dorit să oferim pelerinilor ce vor poposi la Iași în miezul lunii octombrie bucuria de a se întâlni cu un sfânt taumaturg( sfânt care are puterea de a face minuni n.r), adică unul prin care Dumnezeu săvârșește vindecări și aduce multă alinare celor afectați de felurite boli. Pelerinajul la Sfânta Cuvioasă Parascheva va începe marţi dimineață, 8 octombrie, de la ora 6.00, odată cu citirea Acatistului Sfintei Cuvioase Parascheva”, precizează Biroul de presă al Mitropoliei Iași.

Trebuie reamintit faptul că Moaștele cuvioasei Parascheva au fost strămutate de la Belgrad la Constantinopol în anul 1521. Apoi în data de 13 iunie 1641 moaștele sale au fost aduse la Iași de la Constantinopol, de către domnitorul Vasile Lupu și așezate în ctitoria sa, Biserica Sfinții Trei Ierahi. Aducerea moaștelor la Iași a fost un gest de recunoștință din partea patriarhului de atunci, Partenie I,  și a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul că Vasile Lupu a plătit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice. Potrivit enciclopediei Wikipedia,prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending