Contactează-ne

Actualitate

Pregătiri de hram la Schitul Pocrov şi la biserica Blebea

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ enoriaşi şi alţi invitaţi sînt aşteptaţi la slujbele pentru marea sărbătoare Acoperămîntul Maicii Domnului ■ Schitul Pocrov a fost întemeiat la începutul secolului al XVIII-lea ■

În Neamţ există cîteva lăcaşuri ce îşi sărbătoresc hramul în ziua Acoperămîntului Maicii Domnului. Este cazul Schitului Pocrov, din subordinea Mănăstirii Neamţ, al Mănăstirii Bisericani, aceasta sărbătorindu-şi şi ceilalţi ocrotitori, pe sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiriac, cu zi de pomenire tot pe 1 octombrie sau al bisericii din cartierul Blebea – Tîrgu Neamţ.

Conform sitelui pocrov.mmb.ro, Schitul Pocrov a fost întemeiat la începutul secolului al XVIII-lea, de Pahomie Penciu sau Pencovschi, transilvănean dintr-un sat din Bistriţa Năsăud. În 1702-1704, fiind stareţ al Mănăstirii Neamţ, Pahomie pleacă pentru cercetare duhovnicească la Kiev, iar la întoarcere a poposit în poiana de sub muntele Chiriacu, azi Poiana Pahomie unde a locuit într-o colibă.

La sfârşitul anului 1706 a fost ales episcop al Romanului şi uns arhiereu la 18 ianuarie 1707. Se retrage de la Episcopia Romanului la 1 martie 1714 şi revine la Mănăstirea Neamţ, iar de aici vine la Poiana sa împreună cu ucenicii Sofronie, Mardare, Lazăr, Dosoftei şi Ioanichie. Împreună taie copacii şi măresc poiana, iar cu lemnele rezultate construiesc biserica pe care o sfinţesc la 15 august 1714, dându-i hramul Adormirea Maicii Domnului.

Cu timpul au fost construite şi aşezările gospodăreşti şi astfel ia fiinţă Schitul Pocrov, cu obşte de călugări. Silit de anumite împrejurări, părintele Pahomie pleacă din nou la Kiev unde trăieşte în Mănăstirea (Lavra) Pecerska până la moartea sa survenită în 1724. Din Kiev, cu gândul la Schitul său de suflet, le-a trimis monahilor cât a trăit cărţi, obiecte de cult şi îndemnuri pentru îndeletniciri şi nevoinţe duhovniceşti, dintre cele mai pilduitoare. La Schitul Pocrov şi-au făcut ucenicia părinţii de frunte ai Bisericii Ortodoxe Române, precum Mitropolitul Iacob Stamate crescut de unchiul său Lazăr Ursu, egumen la Pocrov şi stareţ la Mănăstirea Neamţ.

Tot aici a trăit un timp egumenul Vasian Panait (care a fost 50 de ani egumen la Pocrov), tânărul Nicolae Munteanu din Pipirig ajuns mai târziu Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, cu numele de călugărie Nicodim. Ctitoria lui Pahomie din Poiana Raiului cum numeşte Mihail Sadoveanu această frumoasă aşezare călugărească, a fost locul unde au trăit călugări din toate părţile, dar mai ales din Transilvania, ca urmare a distrugerii mănăstirilor ortodoxe de către generalul Bukow din ordinul Împărătesei Maria Tereza începând cu anul 1761. Şi biserica din Blebea îşi va sărbători hramul pe 1 octombrie.

S-au împlinit şapte ani de cînd lăcaşul a fost sfinţit de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei. Cei care ajung în zonă rămîn impresionaţi de frumuseţea bisericii, înveşmîntată în lemn. Locul de rugăciune este învăluit de linişte şi aminteşte de un schit, fiind amplasat la poala Dealului Boiştea, chiar lîngă pădure.

De la părintele paroh Constantin Platon am aflat cu ceva vreme în urmă că ridicarea noii biserici a început în 2000, la doi ani după sosirea sa în parohie. Construcţia s-a înălţat pe un teren cumpărat în apropierea bisericii vechi, din lemn, preluînd cele două hramuri ale acesteia, închinate Sfîntului Mare Mucenic Gheorghe şi Acoperămîntului Maicii Domnului.

„După unele izvoare, biserica veche a fost adusă de la Schitul Pocrov, al Mănăstirii Neamţ, după altele surse, de la Schitul Vovidenia, al aceleiaşi mănăstiri. Are în jur de 200 de ani, dar nu s-au păstrat acte de donaţie şi documente de strămutare. În 1998, în august, am venit în parohie, iar la vreo 2 ani am început construcţia bisericii noi, după sfinţirea locului. În 2003, am făcut în biserică prima Sfîntă Liturghie, în ziua hramului, după ce părintele Antistescu, care era protopop, ne-a dat binecuvîntare pentru slujire. Am continuat să facem slujbe în biserică, deşi aveam încă lucrări în derulare“, a mai spus preotul Constantin Platon. A menţionat că biserica e construită în stil ştefanian, arhitectura fiind respectată în cele mai mici detalii de către o echipă de meşteri foarte buni, de la Oglinzi. În exterior este învelită în şiţă, adică în bucăţi subţiri de lemn asemănătoare cu draniţa, pe care le-au înflorat şi le-au aşezat pe biserică meşteri din Bucovina şi Voroneţ.

Acoperămîntul Maicii Domnului este sărbătoarea rînduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Se spune că pe 1 octombrie 911 se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetăţii care era asediată. La ora 4 dimineaţa, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stînd în văzduh şi rugîndu-se cu lacrimi. Sfîntul Acoperămînt era ţinut în mîini deasupra capetelor credincioşilor, iar în jurul Sfintei Maria se aflau apostolii, sfinţii şi mucenicii.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending