Contactează-ne

Actualitate

Prefectul, întâlnire informală cu cei ce răspund de recalcularea pensiilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ după Sărbătorile pascale, Adrian Bourceanu va convoca o ședință a Colegiului Prefectural ■ este prilejul ca reprezentanții Casei de Pensii și Arhivelor Statului să explice modul în care pensionarii trebuie să-și caute vechimea și drepturile salariale ■ prefectul a recunoscut că noua lege a pensilor e un act normativ ”stufos” ■

La sugestia redactorului ”Monitorul”, după apariția articolului ”Pensionari lăsați la mâna unor firme private de gestionare a arhivelor”, prefectul Adrian Bourceanu a organizat, la sfârșitul săptămâni trecute, o primă întâlnire informală cu reprezentanții Casei Județene de Pensii Neamț și cu cei de la Arhivele Statului pentru a afla care sunt procedurile prin care un pensionar poate obține toate datele legate de activitatea în câmpul muncii.

”La sfârșitul săptămânii trecute, am avut o întâlnire informală cu cei de la Casa Județeană de Pensii Neamț și cu cei de la Arhivele Statului pe problema modului în care pensionarii trebuie să aducă dovezi referitoare la activitatea prestată în câmpul muncii. Imediat după Paști vom repune în discuția Colegiului Prefectural această temă a documentelor necesare recalculării pensiilor.

Însă veștile nu sunt prea bune, pentru că noua Lege a pensiilor este extrem de riguroasă și stufoasă. Potrivit actului normativ, în acest moment Arhivele Naționale nu mai au competență în păstrarea unor astfel de date privind vechimea în muncă sau salarizarea. A existat la un moment dat un gol legislative, iar acum există operatori economici privați care sunt autorizați să fie deținători de date și să elibereze, contra cost, adeverințe privind vechimea și drepturile salariale ale angajaților.

Soluția la această dată ar fi o modificare la nivel legislativ. În tot cazul, acum e vorba despre o evidență riguroasă a vechimii și o singură lună dacă-ți lipsește dintr-un an, în cazul în care nu găsești datele în arhivă, nu se mai poate face recalcularea. De aceea am decis ca la următoarea ședință a Colegiuluii Prefectural să aduc toți factorii responsabili, respectiv Casa Județeană de Pensii și Arhivele Statului, pentru a discuta cu legea pe masă despre ceea ce trebuie făcut”, a declarat prefectul Adrian Bourceanu.

Reaminitim faptul că noua Lege privind sistemul public de pensii (nr.360/2023), care va intra în vigoare din luna septembrie, primită cu atâta speranță de pensionari, le dă mari bătăi de cap celor aflați în situația de a alerga după o adeverință, din care să reiasă numărul de ore suplimentare, al turelor de noapte, al premiilor sau al celui de al 13-lea salariu.

Cele mai grele situații intervin în cazul fostelor întreprinderi socialiste, desființate după privatizare, la care nu se știe unde se găsește arhiva. În cazul majorității societăților intrate în faliment, arhivele au fost predate de către lichidatorii judiciari acestor agenți economici privați, abilitați printr-o lege din 2012 să gestioneze arhivele și care le eliberează în baza unor taxe stabilite de Uniunea Națională a Practicienilor în Insolvență cu avizul Arhivelor Naționale.

În Registrul operatorilor economici autorizați, prestatori de servicii arhivistice, în Neamț apar 18 societăți, din care doar una, cu sediul în Dumbrava Roșie, are și servicii de depozitare arhive. Unele prefecturi din țară au afișat pe site-ul lor adresa firmelor ce dețin arhivele fostelor societăți, cu adresă și număr de telefon, pentru a putea ușura alergătura celor ce doresc să se pensione. Sperăm ca Prefectura Neamț să reușească găsirea listei operatorilor economici privați care dețin arhivele de care vorbeam.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending