Contactează-ne

Actualitate

Precedentul Șoșoacă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ Biroul Electoral Central (BEC) a respins, duminică seară, candidatura Dianei Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale ■ noua candidatură nu prezenta elemente noi față de dosarul inițial ■

Biroul Electoral Central (BEC) a respins, duminică seară, candidatura Dianei Șoșoacă pentru alegerile prezidențiale, după ce aceasta și-a redepus dosarul, la scurt timp după ce Curtea Constituțională (CCR) a invalidat prima sa candidatură. În jurul orei 22:00, BEC a confirmat oficial respingerea, motivând că solicitarea este inadmisibilă.

BEC a explicat că noua candidatură a fost depusă fără lista de susținători și fără semn electoral, documentele fiind aceleași cu cele depuse inițial, pe 3 octombrie. Termenul pentru depunerea candidaturilor a expirat pe 5 octombrie la miezul nopții, iar Șoșoacă și-a depus dosarul cu doar 10 minute înainte de termenul limită, fără a include semnăturile necesare. Președintele BEC, Toni Greblă, a confirmat că dosarul a fost depus fără semnăturile obligatorii.

Decizia BEC a fost motivată de lipsa documentelor esențiale și de faptul că noua candidatură nu prezenta elemente noi față de dosarul inițial.

Diana Șoșoacă a reacționat pe Facebook, criticând principalele partide politice și afirmând că va continua lupta, deși decizia CCR, care a invalidat candidatura sa, este definitivă și nu poate fi contestată. Ea a sugerat că excluderea sa din competiție ar fi fost în beneficiul lui George Simion, liderul AUR, pentru a avea mai multe șanse în turul doi al alegerilor prezidențiale.

Candidaturile la alegerile prezidențiale vor rămâne definitive după soluționarea contestațiilor de către Curtea Constituțională, pe 10 octombrie.

Augustin Zegrean: ”(…) va fi destul de complicat pentru CCR să motiveze decizia”

Fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, a comentat, la Digi24, decizia fără precedent a Curții Constituționale a României (CCR) de a respinge o candidatură, în cazul Dianei Șoșoacă. El a subliniat că este prima dată când CCR dă o astfel de hotărâre, precizând că, de obicei, Biroul Electoral Central (BEC) respingea candidaturile, iar CCR doar confirma decizia.

„Este prima dată când se ia o astfel de decizie. În trecut, BEC respingea candidatura, iar deciziile erau contestate la CCR, care menținea hotărârea BEC-ului. De data aceasta, BEC a acceptat candidatura, iar CCR a decis că nu sunt îndeplinite condițiile legale,” a explicat Zegrean.

El a adăugat că va fi dificil pentru Curte să motiveze această decizie, deoarece există puține articole constituționale pe care să se bazeze. „Legea spune că trebuie să îndeplinești condițiile din articolul 37 al Constituției pentru a candida, dar va fi destul de complicat pentru CCR să motiveze decizia pe un număr atât de mic de texte constituționale.”

Referitor la acuzațiile că acțiunile politice ale Dianei Șoșoacă ar periclita ordinea instituțională, Zegrean a precizat că aceste acuzații nu sunt relevante în absența unei condamnări: „Dacă nu a fost condamnată pentru ele, nu.”

El a subliniat că pentru a se respinge candidatura pe motive constituționale, ar fi trebuit să existe hotărâri judecătorești care să demonstreze că Șoșoacă a încălcat Constituția.

În legătură cu vizitele acesteia la Ambasada Rusiei, Zegrean a afirmat: „Dacă i se reproșează că a mers la Ambasada Rusiei, atunci toți cei care merg acolo ar trebui să aibă aceeași interdicție. Constituția României nu interzice vizitele la ambasada Rusiei, și nici alte legi nu o fac.”

Când a fost întrebat despre posibilitatea ca CCR să fi primit informații de la servicii secrete, Zegrean a infirmat categoric: „Am fost acolo nouă ani și nu am primit niciodată vreo informare de la vreun serviciu secret. Dimpotrivă, nu ne-au dat informații nici măcar atunci când le-am solicitat.”

Indiferent ce se va mai întâmpla, au rezultat câteva lucruri: Diana Șoșoacă a fost scoasă din cursa prezidențială, lucru care e posibil să promoveze SOS în alegerile parlamentare și s-a creat un precedent pe care partidele îl acuză ca fiind, de fapt, o decizie politică. S-a deschis o cale fără drept de apel pentru eliminarea unor eventuali candidați incomozi.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending