Contactează-ne

Actualitate

Poze pe tren, altă tragedie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un adolescent de 15 ani s-a urcat pe un vagon, pentru a-şi face selfie ■ arcul voltaic l-a aruncat la pămînt, victima suferind arsuri pe 75% din suprafaţa corpului ■ a fost transportat la o clinică din Bucureşti ■ este al treilea caz de acest fel petrecut în Gara Roman, în doar şase zile ■

Stupida „modă“ care îi are în prim-plan pe adolescenţi, care din teribilism vor să-şi impresioneze anturajul sau prietenii de pe Facebook, îşi fac fotografii în locuri foarte periculoase, a mai produs o tragedie.

S-a petrecut pe 14 august 2021, în triajul Gării Roman şi este a treia de acest fel care a avut loc în această zonă în mai puţin de o săptămână. Pe 8 august, victime erau două fete, în timp ce sîmbătă seară, propriei inconştienţe plăteşte greu tribut un băiat în vârstă de 15 ani. Tragedia a fost anunţată în jurul orei 20.00, prin apel la 112, pompierii şi cadrele medicale fiind înştiinţate despre faptul că o persoană s-a urcat pe un vagon de marfă şi a fost electrocutată.

Forţele de intervenţie au descoperit victima căzută lângă vagon, arcul electric produs proiectând-o de la înălţime, prezentând arsuri pe o mare suprafaţă a corpului. După acordarea primul ajutor calificat, adolescentul a fost transportat de un echipaj de la Ambulanţa Neamţ la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Roman. Din păcate, starea de sănătate a băiatului este foarte gravă, el suferind arsuri pe aproximativ 75% din suprafaţa corpului, la care se adaugă şi leziuni sufetite în urma căderii de pe vagon. Andreea Trifan, purtător de cuvânt al Spitalului Roman, a precizat că pacientul a fost intubat, transportat cu o autosanitară până la Bacău, iar de aici a fost preluat de un elicopter, pentru a fi dus la o clinică pentru arşi din Bucureşti.

„În jurul orei 20.00, cadrele Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Neamţ au fost sesizate cu privire la faptul că o persoană s-a electrocutat în timp ce se afla pe un vagon de tren. Din cercetările preliminare efectuate a reieşit că, un minor de 15 ani, din Roman, s-ar fi urcat pe un vagon de marfă garat în triajul staţiei CF din municipiu cu intenţia de a se fotografia. Se fac cercetări pentru a se stabili toate împrejurările în care s-a petrecut acest caz“, a transmis Poliţia Neamţ.

Pe data de 8 august, tot în trajul Gării Roman, în jurul orei 08.00, trei fete, de 13, 14 şi 15 ani, s-au urcat pe un vagon de marfă, pentru a face poze. S-a declanşat un arc voltaic, astfel că cea mai mare dintre ele a suferit arsuri grave, la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, acolo unde a fost transportată cu elicopterul, pe 46% din corp. Adolescenta de 14 ani avea arsuri la o gambă, iar cea mai mică a scăpat, miraculos, fără nici o leziune. Ioan Cănărău, agent principal şef în cadrul Poliţiei Roman, a postat pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol Neamţ, al cărui lider este, amănunte despre neverosimulul caz petrecut în gara municipiului de la malurile Moldovei şi Siretului duminică, 8 august.

Poliţistul, care este şi vicelider la nivel naţional al sindicatului menţionat, a fost unul dintre cei care au intervenit la nedoritul accident din gara Roman, din cele postate pe Facebook rezultând că încă este marcat de cele petrecute. A fost impresionat de întrebările pe care i le-a pus adolescenta de 15 ani şi de trăile mamei acesteia. „«Scap cu viaţă, domnule poliţist? O să mor? Mi-e fric㻓. Stai liniştită, o să fii bine, vei trăi peste 100 de ani. I-am zis: cineva, acolo sus, te iubeşte!. Nu-mi ies din cap cuvintele spuse de adolescenta care a fost electrocutată când s-a urcat pe un vagon din Gara Roman, însoţită de două prietene, să-şi facă selfie cu telefonul mobil! Ce-o fi fost în minţile lor habar n-am! Nici nu comentez! Nu speram să găsesc pe cineva în viaţă!“, a postat poliţistul.

Mai spune că au avut noroc de la Dumnezeu, dar şi de la un angajat CFR, care a acţionat cum trebuie: „Dumnezeu le-a protejat pe toate trei, ajutat de un erou, angajat al triajului. O comandă electrică decuplează automat curentul de 27.000 volţi. Dacă lucrătorul din Triajul CFR nu era la post şi nu striga la colegii lui să nu cupleze manual maneta comutatorului (manevră uzuală) vorbeam acum de trei victime carbonizate. Amintirea vocii gâtuite a mamei căreia încercam să-i spun că fiica ei trăieşte, e conştientă şi va fi transportată la spital, încă îmi provoacă fiori pe şira spinării!“. Şi continuă astfel relatarea pe pagina menţionată:

„În gând înjuram, pe gură îmi ieşeau cuvinte de încurajare! Sufletul plângea, chipul nu arăta panică. Grea luptă am dus în interior! La cer s-a ridicat copila… din fericire cu elicopterul SMURD, care a transportat-o la o unitate medicală specializată! Sper, vreau să se facă bine, vorbele mamei s-o certe în timp ce inima-i mulţumeşte lui Dumnezeu că i-a salvat copila. Dragi tineri, faceţi SELFIE CU VIAŢA, pe vagoane «navighează» MOARTEA!“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Actualitate

Stimulente financiare pentru nou-născuţi, episodul pe Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ un grup de şapte consilieri locali a depus un proiect de hotărîre de interes social ■ ei propun acordarea din bugetul local a unor indemnizaţii pentru nou-născuţi ■ acestea ar urma să stimuleze natalitatea şi aşa scăzută la Roman ■

Grupul de consilieri PSD, consilierul Pro România Dragoş Barcă şi colegul lor consilierul Dragoş Viorel Moroşanu (PPU-SL) au iniţiat şi depus, luni, 20 septembrie, la Biroul Unic un proiect de hotărîre referitor la acordarea, începînd cu luna noiembrie 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi.

„Ştiut fiind faptul că declinul demografic afectează întreaga Europă, dar cu preponderenţă statele slab dezvoltate, state între care se regăseşte, evident, şi România, politicile publice ar trebui să se axeze pe politici economice, de ocupare a forţei de muncă şi de protejare a familiei. Mă refer aici la adoptarea unor politici publice care să fie un cadru stabil pentru deciziile privind maternitatea şi să contribuie la asigurarea securităţii sociale pentru numărul crescut de mame singure, respectiv să asigure diverse facilităţi în îngrijirea copiilor.

În acest context, chiar dacă la noi, în România, actuala coaliţie de guvernare nu a avut nici voinţa şi nici putinţa de a găsi banii necesari pentru mărirea alocaţiilor copiilor, pentru a se ajunge la un cuantum decent, măcar pe plan local să încercăm să încurajăm şi să stimulăm natalitatea. Fideli ideii de politică bazată pe principii social-democrate, grupul consilierilor locali PSD format din consilierii: George-Alexandru Bălan, Andreea-Alexandra Broască, Ionuţ-Liviu Ciocoiu, Radu-Cătălin Curpăn, Iulia Havrici Tomşa (PSD), alături de Dragoş Viorel Moroşanu PPU-SL, împreună cu George-Dragoş Barcă, Pro România, am înregistrat astăzi la Biroul Unic referatul de aprobare privind acordarea unui stimulent financiar pentru nou-născuţi, însoţit de metodologia privind acordarea acestui stimulent” a precizat liderul consilierilor PSD, George Bălan.

Proiectul presupune acordarea, începînd cu luna noiembrie anul 2021, a unui stimulent financiar pentru copiii nou-născuţi, cuantumul acestuia fiind stabilit după cum urmează: pentru primul născut – 1.000 lei net; pentru al doilea născut – 1.200 lei net; pentru al treilea sau următorii născuţi – 1.500 lei net, cu menţiunea că este necesar a fi îndeplinite obligatoriu o serie de condiţii, stipulate de altfel în documentele elaborate.

Iniţiatorii speră ca propunerea lor legislativă să fie materializată într-un proiect de hotărâre ce se va regăsi pe ordinea de azi a proximei şedinţe ordinare a Consiliului Local Roman, rămînînd la latitudinea şi conştiinţa celor 21 aleşi locali să voteze proiectul sau nu. Aleşii PSD şi ai celorlalte două formaţiuni speră însă ca proiectul lor să obţină sprijinul consilierilor avînd în vederea că majoritatea sînt părinţi, indiferent de înregimentarea lor politică. De spus că un proiect identic a fost votat în CL Piatra Neamţ, dar nu este încă aplicabil pentru că secretarul municipiului reşedinţă de judeţ nu a contrasemnat de legalitate şi se aşteaptă în prezent o decizie a Prefecturii Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Nici 500 de cereri de personal

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare ■ la polul opus se află Tîrgu Neamţ şi localităţile limitrofe ■

Piaţa muncii nu dă semne de redresare nici în ultima decadă a lunii septembrie, iar angajatorii au raportat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Neamţ un număr total de 485 de job-uri. În continuare, zona Roman oferă cele mai multe oportunităţi de angajare, iar pe piaţă sînt 269 de locuri de muncă vacante.

Descrescător, urmează zona Piatra Neamţ, cu 178 de oportunităţi de angajare, iar la Tîrgu Neamţ pot obţine un contract de muncă doar 38 de persoane. Trebuie spus faptul că personalul de înaltă calificare nu are prea multe oportunităţi, iar în principal se caută ingineri.

Astfel, la Piatra Neamţ se recrutează, dacă s-ar găsi, un proiectant inginer construcţii, mai este de lucru pentru un inginer zootehnist, precum şi un economist sau doi directori de vînzări. În rest, ar fi nevoie de 6 persoane calificate ca şi lăcătuş mecanic, mai este nevoie de 7 lucrători comerciali, se mai recrutează 15 manipulanţi mărfuri, ori 10 montatori pereţi şi plafoane din gips-carton.

Pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt pe piaţă 17 posturi, dar alte 9 posturi sînt pentru operator prelucrare mase plastice, 6 şoferi, 6 sudori sau 8 tîmplari şi 12 zidari. Mai multe relaţii despre cererea de personal din zona reşedinţei de judeţ pot fi obţinute la sediul Agenţiei locale pentru ocuparea forţei de muncă Piatra Neamţ.

La Roman este nevoie de mai mulţi ingineri, între care 4 specializaţi în electrotehnică, un inginer responsabil vînzări, la care se mai adaugă cîte un post pentru un inspector măsură contor gaz natural, un inspector resurse umane sau un inspector specializat în sănătatea şi securitatea în muncă. La polul opus, pentru cei care nu au nici un fel de calificare sînt libere 74 de posturi din care cele mai multe în industria uşoară.

Alte 34 de job-uri sînt pentru cei care pot presta ca şi confecţioneri – asamblori articole textile, dar s-ar mai putea angaja în această săptămînă 4 faianţari şi tot atîţia fierari – betonişti, 8 persoane calificate ca lăcătuş mecanic, 6 manipulanţi mărfuri sau 10 operatori producţie ceramişti. În multe alte calificări sînt mai puţine cereri de personal. La Tîrgu Neamţ este numai un post pentru personal de înaltă calificare şi se caută un inginer constructor. Mai este de lucru pentru bucătari, cameriste, confecţioneri textilişti, gaterişti, muncitori necalificaţi, ospătari sau sudori.

Citește știrea

Trending