Contactează-ne

Actualitate

Poze pe tren, altă tragedie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ un adolescent de 15 ani s-a urcat pe un vagon, pentru a-şi face selfie ■ arcul voltaic l-a aruncat la pămînt, victima suferind arsuri pe 75% din suprafaţa corpului ■ a fost transportat la o clinică din Bucureşti ■ este al treilea caz de acest fel petrecut în Gara Roman, în doar şase zile ■

Stupida „modă“ care îi are în prim-plan pe adolescenţi, care din teribilism vor să-şi impresioneze anturajul sau prietenii de pe Facebook, îşi fac fotografii în locuri foarte periculoase, a mai produs o tragedie.

S-a petrecut pe 14 august 2021, în triajul Gării Roman şi este a treia de acest fel care a avut loc în această zonă în mai puţin de o săptămână. Pe 8 august, victime erau două fete, în timp ce sîmbătă seară, propriei inconştienţe plăteşte greu tribut un băiat în vârstă de 15 ani. Tragedia a fost anunţată în jurul orei 20.00, prin apel la 112, pompierii şi cadrele medicale fiind înştiinţate despre faptul că o persoană s-a urcat pe un vagon de marfă şi a fost electrocutată.

Forţele de intervenţie au descoperit victima căzută lângă vagon, arcul electric produs proiectând-o de la înălţime, prezentând arsuri pe o mare suprafaţă a corpului. După acordarea primul ajutor calificat, adolescentul a fost transportat de un echipaj de la Ambulanţa Neamţ la Centrul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Roman. Din păcate, starea de sănătate a băiatului este foarte gravă, el suferind arsuri pe aproximativ 75% din suprafaţa corpului, la care se adaugă şi leziuni sufetite în urma căderii de pe vagon. Andreea Trifan, purtător de cuvânt al Spitalului Roman, a precizat că pacientul a fost intubat, transportat cu o autosanitară până la Bacău, iar de aici a fost preluat de un elicopter, pentru a fi dus la o clinică pentru arşi din Bucureşti.

„În jurul orei 20.00, cadrele Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Neamţ au fost sesizate cu privire la faptul că o persoană s-a electrocutat în timp ce se afla pe un vagon de tren. Din cercetările preliminare efectuate a reieşit că, un minor de 15 ani, din Roman, s-ar fi urcat pe un vagon de marfă garat în triajul staţiei CF din municipiu cu intenţia de a se fotografia. Se fac cercetări pentru a se stabili toate împrejurările în care s-a petrecut acest caz“, a transmis Poliţia Neamţ.

Pe data de 8 august, tot în trajul Gării Roman, în jurul orei 08.00, trei fete, de 13, 14 şi 15 ani, s-au urcat pe un vagon de marfă, pentru a face poze. S-a declanşat un arc voltaic, astfel că cea mai mare dintre ele a suferit arsuri grave, la Spitalul Sfânta Maria din Iaşi, acolo unde a fost transportată cu elicopterul, pe 46% din corp. Adolescenta de 14 ani avea arsuri la o gambă, iar cea mai mică a scăpat, miraculos, fără nici o leziune. Ioan Cănărău, agent principal şef în cadrul Poliţiei Roman, a postat pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol Neamţ, al cărui lider este, amănunte despre neverosimulul caz petrecut în gara municipiului de la malurile Moldovei şi Siretului duminică, 8 august.

Poliţistul, care este şi vicelider la nivel naţional al sindicatului menţionat, a fost unul dintre cei care au intervenit la nedoritul accident din gara Roman, din cele postate pe Facebook rezultând că încă este marcat de cele petrecute. A fost impresionat de întrebările pe care i le-a pus adolescenta de 15 ani şi de trăile mamei acesteia. „«Scap cu viaţă, domnule poliţist? O să mor? Mi-e fric㻓. Stai liniştită, o să fii bine, vei trăi peste 100 de ani. I-am zis: cineva, acolo sus, te iubeşte!. Nu-mi ies din cap cuvintele spuse de adolescenta care a fost electrocutată când s-a urcat pe un vagon din Gara Roman, însoţită de două prietene, să-şi facă selfie cu telefonul mobil! Ce-o fi fost în minţile lor habar n-am! Nici nu comentez! Nu speram să găsesc pe cineva în viaţă!“, a postat poliţistul.

Mai spune că au avut noroc de la Dumnezeu, dar şi de la un angajat CFR, care a acţionat cum trebuie: „Dumnezeu le-a protejat pe toate trei, ajutat de un erou, angajat al triajului. O comandă electrică decuplează automat curentul de 27.000 volţi. Dacă lucrătorul din Triajul CFR nu era la post şi nu striga la colegii lui să nu cupleze manual maneta comutatorului (manevră uzuală) vorbeam acum de trei victime carbonizate. Amintirea vocii gâtuite a mamei căreia încercam să-i spun că fiica ei trăieşte, e conştientă şi va fi transportată la spital, încă îmi provoacă fiori pe şira spinării!“. Şi continuă astfel relatarea pe pagina menţionată:

„În gând înjuram, pe gură îmi ieşeau cuvinte de încurajare! Sufletul plângea, chipul nu arăta panică. Grea luptă am dus în interior! La cer s-a ridicat copila… din fericire cu elicopterul SMURD, care a transportat-o la o unitate medicală specializată! Sper, vreau să se facă bine, vorbele mamei s-o certe în timp ce inima-i mulţumeşte lui Dumnezeu că i-a salvat copila. Dragi tineri, faceţi SELFIE CU VIAŢA, pe vagoane «navighează» MOARTEA!“.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Primarul Andrei Carabelea cere demisia imediată a Inspectorului Școlar General

Știre publicată în urmă cu

în data de

Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, înființată prin hotărârea Consiliului Local Piatra-Neamț din 9 iunie 2022. În domeniul organizării și funcționării creșelor ca unități de învățământ cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local, legislația cu caracter special prevede atribuții comune-partajate între inspectoratele școlare județene și autoritatea administrației publice locale – Primăria.

În cadrul acestui mecanism, Inspectoratului Școlar Județean Neamț îi revine rolul de îndrumare-coordonare metodologică de specialitate, având, de altfel, prevăzută în mod expres atribuția de numire a directorului conform HG 566/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.

În baza acestor atribuții legale, Primăria Municipiului Piatra-Neamț a solicitat în repetate rânduri, printr-o corespondență susținută, lămuriri și precizări cu privire la numeroasele aspecte pe care le presupune întregul proces de organizare și funcționare a creșei: finanțare, încadrare, salarizare, fișele de post pentru personalul didactic. Modalitatea ISJ Neamț de a bloca întregul proces a îmbrăcat forma materială a refuzului de a răspunde la toate adresele și toată corespondența inițiată chiar de directorii creșei, numiți de Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Un exemplu în acest sens este reprezentat de situația deciziilor educatorilor-puericultori în vederea întocmirii repartițiilor. Acestea au fost comunicate prin poștă, ajungând astăzi, 30 septembrie, în Creșa Piatra-Neamț, cu toate că ele au fost emise și înregistrate la ISJ Neamț pe data de 2 septembrie. Mai mult, ISJ Neamț nu a numit reprezentanți în Consiliul de Administrație al nou înființatei instituții.

Refuzul persoanelor numite pe funcția de director de a-și asuma întregul complex de responsabilități aferente organizării și funcționării noii instituții nu este un aspect imputabil Primăriei. Dimpotrivă, aceasta și-a manifestat întreaga disponibilitate în acest sens, exprimându-și avizul prompt la toate numirile de director venite din partea ISJ Neamț.

Creșa Piatra-Neamț nu deține informații cu privire la demisia celor 13 educatori-puericultori, aceștia fiind și astăzi, 30 septembrie, prezenți la locul de muncă și desfășurând-și activitatea.

Primarul Andrei Carabelea: „În toată țara, primăriile și inspectoratele școlare județene au reușit să colaboreze pentru a asigura bunul mers al activităților din creșe. La Piatra-Neamț, suntem blocați sistematic de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care a refuzat să răspundă la nenumăratele adrese pe care le-am trimis tocmai în vederea bunei funcționări a acestei instituții. Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, dar este o unitate de învățământ, inclusă în rețeaua școlară și funcționează după aceleași reguli și norme ca toate celelalte unități școlare. Salarizarea cadrelor didactice se face de către Ministerul Educației, prin ISJ Neamț, care face și propunerea de director și emite deciziile pentru încadrarea educatorilor. Conducerea ISJ Neamț nu-și duce la îndeplinire atribuțiile stabilite foarte clar de lege și din această cauză o instituție care are în grijă aproape 200 de copii este blocată.

Luând în considerare atribuțiile de îndrumare și coordonare care revin ISJ Neamț, activități pe care doamna inspector general nu le-a susținut, ci le-a blocat continuu prin refuzul de a răspunde la adrese și transmiterea cu întârziere a deciziilor privind repartizarea personalului didactic, care au fost emise pe 2 septembrie și au ajuns la Creșă astăzi, pe 30 septembrie, considerăm demonstrată reaua credință a Inspectorului General Florentina Luca-Moise. E vorba de un abuz îngrozitor căruia îi cad victime copiii, părinții și personalul didactic. În vederea remedierii imediate a situației, somez ISJ Neamț să propună de urgență un nou director la Creșa Piatra-Neamț și doamnei Florentina Luca-Moise îi solicit demisia din funcția de Inspector Școlar General.”

Citește știrea

Actualitate

Cronica pisălogului – Un Jules Verne modern

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

Constantin Bîrjoveanu (1934 – 2000), scriitor, pictor, caricaturist și autor al „Cronicii pisălogului” scria, în urmă cu două decenii şi ceva, în săptămînalul Gazeta de Roman o tabletă intitulată „Un Jules Verne modern”. Om cu simțul umorului foarte dezvoltat, autorul celor 280 tablete pe care le conține o carte, folosește și în pastila umoristică de față, ca pretext, citarea unor fragmente din articolele care urmau a fi publicate în contidianul „Roman Time”, ediția anului 2034. Este un prilej pentru autor de a vorbi de lucruri și întîmplări firești, din viața Cetății, întîlnite și astăzi. Constantin Bîrjoveanu spune că toate aceste realități ar ține de domeniul literaturii SF, al cărui promoter a fost marele scriitor francez Jules Verne(1828-1905). Este un prilej pentru autorul „Cronicii pisălogului” de a vorbi de lucruri normale, considerate, însă, a ține de literatura științifico-fantastică (SF), cu referire la o infrastructură rutieră modernizată, la cea de apă și canalizare, care să împiedice uriașele pierderi de apă, la fel de mari și în urmă cu două decenii, cînd trăia încă autorul. El ironizează salarile de mizerie ale romașcanilor, așa cum vorbește și despre corupția generalizată, scăderea intersului pentru muncă și îngroșarea rîndurilor asistaților sociali. Temele abordate sînt multiple și de mare actualitate și după mai bine de două decenii.

Nici pomeneală. Nu voi spune că omul se va teleporta din Roman în California, cu viteza gîndului, ca să mai schimbe o vorbă cu o rudă plecată acolo pe vremea cînd aici nu avea nici o slujbă, că ideea asta a fost lansată într-un serial SF la televizor. Nu asta voi face, ci vă voi spune cîteva noutăți spicuite din cotidianul romașcan „Roman Time” din 26 martie 2034. Iată deci ce vom citi acolo:

Domnul primar Jackson afirmă că, peste un an, va fi dată în folosință șoseaua de centură a orașului, începută la finele mileniului trecut, precum și conducta de apă potabilă, începută cam la aceeași dată. În arhivele statului sînt documente care atestă existența în urbea noastră la sfîrșitul secolului trecut a 9.0000 de nemulțumiți și cîțiva din ceilalți, iar azi numărul românilor pur-sînge din oraș se ridică la aproape 20.000 de suflete.

În trenul rapid România Mare, un individ care călătorea fără bilet a încercat să-l miluiască pe controlor. Acesta l-a criticat aspru „Uiți că ceea ce se cheamă corupție a fost eradicată de președintele Constantinescu? Te crezi în 1998? Și la urma urmelor, știi ce lefuri avem noi?”.

Cei cîțiva ortodocși romașcani care au rezistat tentațiilor de tot felul și asigurării că, dacă vor trece la altă religie, li se va rezerva un loc în Rai, cer primăriei să interzică manifestările satanice din fața Sfintei Biserici. În ultimele două milenii, au dispărut dragostea de muncă, crema Vax Albina, Dero-ul obișnuit, dar a supraviețuit Gazeta de Roman, care apare în întregime în limba română.

Se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui C. Bîrjoveanu, cel care a propus irigarea terenurilor agricole cu pompe acționate de energie eoliană (ca-n Canada), protejarea teilor cînd sînt în floare și instalarea în posturi înalte numai a elementelor sută la sută cinstite.

O excursie pe o planetă din altă galaxie s-a scumpit atît de mult că un muncitor cu salariul mediu nu și-o mai permite, decît cel mult o dată pe an. Au mai fost aclimatizate și plantate noi specii de arbori exotici în parcul Eleonora Vîntu. În trecere prin orașul Roman, vizitați ruinele Spitalului Precista mare. Iubite cititorule, cînd muza îmi va mai aduce noutăți din viitor, te voi ține la curent.

Nota Redacției – Rubrică susținută de viceprimarul Radu Samson

Citește știrea

Actualitate

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibilepentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare, președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

Citește știrea
Advertisement

Trending