Contactează-ne

Prima pagină

POZA ZILEI: Pompierii pietreni care au salvat de la moarte un bărbat

Știre publicată în urmă cu

în data de

Actualitate

A plecat la Ceruri un alt jurnalist de la Monitorul

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ a trecut în nefiinţă, răpusă de o boală incurabilă, psihologul Lăcrămioara Buga ■ fost jurnalist la cotidianul Monitorul, aceasta a pierdut lupta cu viaţa la doar 50 de ani ■

E parcă un blestem. Veşti negre, despre oameni apropiaţi, de care ne leagă amintiri, vin din ce în ce mai des.

Nu a trecut o lună de cînd, pe 23 septembrie, aveam să aflăm că a murit Ioan Creţu, jurnalistul talentat, dar care nu mai profesa de ceva ani. Şi în noaptea zilei de 20 spre 21 octombrie, aveam să primesc un telefon de la Xenia Dumitriu, şefa redacţiei de la Roman, care printre lacrimi mă anunţa că Lăcrămioara Buga, una din colegele noastre din „vechea gardă“ a plecat la cele veşnice, fiind şi ea răpusă de aceeaşi boală necruţătoare.

Lăcrămioara, născută la 27 mai 1971, a murit la 50 de ani. Imposibil de înţeles o asemenea tragedie. Şi amintirile mă năpădesc. Am lucrat împreună cu echipa Constantin Călimac, Mitruţ Iuştiuc, Lăcrămioara Buga, Tudor Ciubotaru, Vasile Danci, Lia Popa. Lăcrămioara avea în responsabilitate ştirile din Sănătate. Era întotdeauna foarte  informată. Ştia tot ce mişcă în „sector“.

Venea de pe teren, se aşeza la calculator şi redacta ştirile, uneori ne mai contram, eu în calitate de redactor şef, ea în calitate de jurnalist pe domeniu, care-şi apăra ideile. La un moment dat a decis să urmeze o altă carieră. A studiat Facultatea de Psihologie şi atunci cînd a terminat-o a decis să plece în sistemul de asistenţă socială. Aşa a ajuns să se ocupe de bătrînii de la Casa Bunicilor şi aşa a ajuns să aibă în grijă copii de la Centrul Social al Primăriei, acolo unde sînt şcolarizaţi cei provenind din medii defavozatate.

A lucrat şi la Casa Fluturaşilor o vreme. De mai bine de un an însă, de cînd a aflat că e bolnavă, a intrat în concediu medical. A fost operată la Cluj, unde a revenit de cîteva ori, boala recidivînd. Săptămîna trecută a fost adusă acasă şi a rămas cîteva zile în îngrijirea mamei sale, asistentă medicală.

Lăcrămioara era căsătorită cu Radu Buga, angajat la ISU, la Detaşamentul de la Roman, din păcate şi el cu destule probleme de sănătate. Cei doi au împreună un băiat, care anul acesta a terminat facultatea, fiind repartizat în Forţele Aeriene ale României. Din păcate, Lăcrămioara nu a mai avut timp să se bucure de  realizările profesionale ale lui Rareş, care era mîndria ei.

Şi amintirile despre colegii mei, jurnalişti mă năpădesc. Îmi vine în minte episodul din  2018, cînd doar într-o săptămînă avea să se stingă, pe un pat de spital, colegul nostru, Constantin Călimac. Şi acum îi dau dreptate lui Cezar Filip, administratorul Monitorul,  care la aflarea veştii morţii „Moşului“, colegul nostru, Ioan Creţu, nota pe pagina de Facebook amintiri despre cei care am lucrat împreună.

Ziarele trăiesc mai mult decît oamenii. Cu o conditie: să fie scrise de oameni cu inimă mare, cu dragoste pentru condei şi mai ales pentru cititori“. Si Lăcrămioara a făcut parte dintre jurnaliştii aceia care au lucrat cu dăruire pentru meserie. Înmormîntarea va avea loc sîmbătă, în comuna natală a mamei sale, Stăniţa, în satul Ghidion. Dumnezeu să te aibă în pază, Lăcrămioara!

Citește știrea

Actualitate

Detalii din ancheta tatălui care şi-a ucis fiica în vârstă de 5 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cadavrul victimei minore era îngropat la numai jumătate de metru adîncime ■ se pare că totul a ieşit la iveală în urma unei sesizări ■ anchetatorii caută şi cadavrul mamei ■ presupusul autor a fost arestat după 15 ani ■

Antonio Ilie Arhip, de 51 de ani, din Tîrgu Neamţ, care-i acuzat că şi-a ucis atît fosta nevastă, cît şi fiica de 5 ani în urmă cu 15 ani, a fost arestat preventiv de magistraţii din cadrul Tribunalului Neamţ.

„În temeiul art. 226 Cod procedură penală, raportat la art. 203 alin. 3 Cod procedură penală, art. 202 Cod procedură penală şi art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ, avînd ca obiect luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul A. A.- I.

Dispune arestarea preventivă pentru o perioadă de 30 zile, începînd cu data de 20.10.2021 pînă la data de 18.11.2021 inclusiv, a inculpatului A. A. -I., cercetat în dosarul penal nr. 32/P/2021 al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ pentru săvîrşirea infracţiunii de omor calificat, prevăzută de art.188 Cod penal- art. 189 alin. 1 lit.f Cod penal, cu referire la art.199 alin.1 Cod penal“, conform instanţei.

Decizia nu este definitivă, la pronunţare inculpatul nu a contestat-o, dar mai are timp. Totul a ieşit la iveală la un deceniu şi jumătate de la dispariţia fostei neveste a lui Arhip, Magdalena Ursu, de 26 de ani, din Buhuşi şi a fiicei celor doi, Andreea, atunci de 5 ani.

Pe 19 octombrie 2021, în urma unei sesizări, anchetatorii au descins în curtea inculpatului, ulterior descoperind cadavrul copilei. Era îngropat la o adîncime de numai jumătate de metru. Anchetatorii au găsit osemintele unei persoane minore, cu o înălţime de circa un metru. Oamenii legii presupun că individul ar fi ucis-o şi pe fosta soţie, cel mai probabil cadavrul fiind îngropat tot prin preajma casei, în curte sau în grădină.

Cel mai probabil este o chestiune de timp pînă cînd va fi descoperit. Dacă toate acestea se adeveresc, iar inculpatul va fi găsit vinovat de dublu omor şi-ar putea petrece toată viaţa în închisoare. Conform normelor în vigoare acesta poate fi condamnat la maximul prevăzut de Codul penal, 25 de ani de închisoare sau detenţie pe viaţă.

Probabil ideea crimei a încolţit încă de pe 7 decembrie 2006, cînd Magdalena Ursu, divorţată fiind de fostul soţ şi locuind deja la casa părintească, la Buhuşi, cu tatăl ei, s-a prezentat la uşa lui Arhip cu un executor judecătoresc pentru a-şi lua fiica pe care instanţa i-o încredinţase. Au plecat împreună la Buhuşi, la bunicul matern. A doua zi, pe 8 decembrie 2006, Arhip a venit la Magdalena Ursu şi nu se ştie cum a convins-o să mergă împreună cu fetiţa în oraş pentru a-i cumpăra hăinuţe. Nu s-au mai întors niciodată acasă.

Ancheta a fost îngreunată de faptul că bunicul matern a anunţat dispariţia la celor două la aproape un an şi jumătate, în martie 2007. Ani de zile au fost căutate fără folos, de neînţeles fiind cum de nu s-a săpat şi în curtea inculpatului, deşi acesta era primul suspect, fiind ultimul care le văzuse. Au existat zvonuri că mama şi fiica ar fi plecat în Germania, dar corespondenţa oficială cu statul străin nu a confirmat acest lucru.

Acum este cautat cadavrul mamei, posibil să fie făcute teste ADN şi să se stabilească exact modul în care victima minoră şi-a pierdut viaţa dar şi mobilul crimei, deşi acesta pare evident, răzbunare sau gelozie. Pînă acum inculpatul nu a mai avut contact cu legea penală.

Citește știrea

Actualitate

MONSTRUL – Mamă şi fiică ucise. A scăpat de pedeapsă timp de 15 ani

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ o fetiţă de 5 ani şi mama de 26 de ani au dispărut fără urmă, de la finalul anului 2006 ■ ultima dată, cele două se văzuseră cu tatăl copilei, din Tîrgu Neamţ ■ cu o zi înainte, mama îşi luase fiica de la tată cu ajutorul unui executor judecătoresc ■ ani în şir bărbatul a negat că ar şti ceva de cele două ■ rămăşiţele copilei au fost descoperite în curtea tatălui ■ bărbatul a fost reţinut şi a ajuns la instanţă cu propunere de arestare preventivă, măsură admisă ■

Dispariţia fără urmă a unei fetiţe de 5 ani şi a mamei ei, o femeie de 24 de ani, a avut un final nefericit. Timp de 15 ani cele două au fost căutate fără folos şi nici o pistă nu a dus la aflarea adevărului.

Ambele locuiau la părinţii femeii, în oraşul Buhuşi, judeţul Bacău, iar tatăl copilei este de loc din Tîrgu Neamţ. Timp de 15 ani s-au făcut cercetări, s-au audiat martori, au fost prelevate şi analizate diferite probe, însă toate acestea nu au dus la nici un rezultat. A durat un deceniu şi jumătate pînă cînd rămăşiţele copilei au fost descoperite în curtea tatălui din Tîrgu Neamţ.

Cele două, Andreea, de 5 ani, şi mama sa, Magdalena Ursu, de 26 de ani, au dispărut de pe 8 decembrie 2006, iar cel despre care se presupune că le-a luat viaţa a fost reţinut pe 19 octombrie 2021.

„La data de 19.10.2021, la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Neamţ s-a înregistrat dosar penal ca urmare a unei sesizări vizînd dispariţia în anul 2006 a două victime, mama şi fiica minoră, existînd posibilitatea ca persoanele dispărute să fi fost la acel moment victimele unei infracţiuni de omor.

Ca urmare a cercetărilor, la data de 19.10.2021, a fost efectuată o percheziţie domiciliară la locuinţa de pe raza oraşului Tîrgu Neamţ, ocazie cu care au fost identificate rămăşiţele unui cadavru uman, posibil al unei persoane minore, ce erau îngropate în curtea casei. Avînd în vedere că proprietarul locuinţei este tatăl uneia din victimele date dispărute în anul 2006, prin ordonanţa procurorului din data de 19.10.2021 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de acesta sub aspectul săvîrşrii infracţiunii de omor calificat, prevăzută şi pedepsită de art, 188 – 189, alin. 1, lit. f, cu aplicarea art. 199 Cod penal“, conform unui comunicat al Parchetului de pe lîngă Tribunalul Neamţ.

S-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a suspectului, iar ulterior, pe 20 octombrie 2021, la aproape 15 ani de la data dispariiei celor două, individul a fost dus în faţa unui judecător din cadrul Tribunalului Neamţ cu propunere de arestare preventivă, măsura fiind luată. Iată firul poveştii pentru elucidarea căreia a fost nevoie de 15 ani, La data dispariţiei, 8 decembrie 2006, Magdalena Ursu era despărţită de soţ, Antonio Ilie Arhip, de loc din Tîrgu Neamţ, mama fiind cea care avea custodia copilei rezultată din mariaj, Andreea, la acea vreme de 5 ani.

Bărbatul locuia în Tîrgu Neamţ, iar mama şi fiica s-au întors la părinţii femeii şi locuiau în Buhuşi, judeţul Bacău. În ziua fatidică, cele două au ieşit în oraş cu tatăl copilei, pentru a-i cumpăra celei mici nişte hănuţe. Mama şi fiica au plecat de acasă, fiind văzute pentru ultima dată de bunicul matern. Nu a mai dat de urma lor şi deocamdată nu se ştie ce l-a determinat pe Mihai Ursu să aştepte timp de doi ani pînă cînd a anunţat dispariţia celor două.

Abia pe 7 martie 2008, Mihai Ursu a reclamat la Poliţia Tîrgu Neamţ că de mai bine de un an şi jumătate nu mai ştie nimic de fiică şi nepoată. A menţionat atunci că, la data de 8 decembrie 2006, acasă la el a venit în vizită fostul ginere, care le-ar fi luat pe ambele în oraş, la cumpărături. De menţionat este faptul că, cel mai probabil, gestul care a aprins ideea crimei în capul tatălui, avusese loc cu o zi în urmă. Asta deoarece, pe 7 decembrie 2006, Magdalena Ursu, care era însoţită de un executor judecătoresc s-a deplasat la domiciliul fostului soţ, ocazie cu care Antonio Ilie Arhip i-ar fi încredinţat  fetiţa. Fusese pusă în executare o sentinţă civilă din 26 noiembrie 2006, prin care custodia copilului îI era cordată mamei.

În aceeaşi zi, pe 7 decembrie 2006, femeia şi-a luat copilul şi s-a întors în casa părintească, la Buhuşi. Pe 8 decembrie, tatăl a venit la uşa lor şi nu se ştie cum a reuşit să le convingă să meargă la cumpărături. Au plecat spre moarte, pentru că de atunci nu au mai fost văzute. Tatăl a fost audiat,dar în mod constant a susţinut că a fost în oraş, cu ambele, însă în aceeaşi zi s-au despărţit, mama şi fiica plecînd spre domiciliul bunicului matern, iar el s-a întors acasă, la Tîrgu Neamţ.

Fetiţa rămăsese cu domiciliul în Neamţ, drept pentru care timp de un deceniu şi jumătate poliţiştii din două judeţe le-au căutat fără folos. Au fost audiate zeci de persoane şi s-au verificat numeroase piste, însă fără nici un rezultat. La un moment dat, anchetatorii au primit o informaţie, cum că cele două dispărute s-ar afla în Germania, la nişte rude.

În aceste condiţii autorităţile din România au cerut sprijinul judiciariştilor nemţi.  S-au „plimbat“ tone de hîrtii, dar demersul internaţional nu a dat roade, dispărutele nefiind găsite. S-a renunţat la această pistă şi s-au reluat cercetările în România, însă nici unul din demersuri nu a avut efectul scontat. Acum cadavrul copilei a fost găsit în curtea tatălui şi, cel mai probabil şi mama a avut aceeaşi soartă. Cercetările urmează a stabili exact ce s-a întîmplat în ziua fatidică, în urmă cu 15 ani.

Citește știrea

Trending