Contactează-ne

Actualitate

Poveşti de adormit copiii

Știre publicată în urmă cu

în data de

Domnul premier, copilul de suflet al preşedintelui, cu care a luptat şi mai luptă vitejeşte împotriva ticălosului de COVID al XIX- lea şi cu care pune la cale bunăstarea noastră viitoare, a căzut pe.. bec. Adică în greşeală.

Nu e nici primul, nici ultimul. Şi apoi, cine n-a greşit?

A băut, a fumat în loc interzis, a eludat masca de protecţie, i-a antrenat şi pe alţii în greşeală. Într-o formulă consacrată (în care suntem mari meşteri) de strictă actualitate şi circulaţie, care stă la baza temeliei amenzilor, a comis infracţiunea de „zădărnicire a combaterii bolilor“ (ce iz arhaic, asemănător cu „Ministerul Trebilor din Lăuntru“ din 1862), faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 din Codul Penal.

Să nu fim cârcotaşi! Om şi el, cu păcatele lui, fumător inveterat, premierul şi-a recunoscut (câţi o fac?) greşeala. De voie. N-a stat pe gânduri, n-a lăsat povestea să se învechească şi să devină oţet dacă nu fiere, a chemat organul abilitat, acesta şi-a făcut datoria şi vinovatul, după ce a trecut în revistă toate modalităţile posibile de plată, a şi achitat amenda cuvenită. Online. Prompt, nu a crâcnit, nu a dat nu ştiu ce telefon să roage pe cineva să-l scape de pacoste, cum se spune, şi gata: punct ochit, punct lovit!

E adevărat că nu ne-a spus cuantumul amenzii cu care s-a autopedepsit, dar nici domnia sa nu este un fitecine, sunt convins că amenda are 4 (patru) zerouri după cifra locomotivă.

Acum, că suntem la un ceas de tălmăcire, fără mască de vreun fel, să stăm strâmb şi să judecăm drept.

Înainte de toate, să spunem că nu cred că se îndoieşte cineva că greşeala premierului este prima ori un unicat absolut. Doamne fereşte! Ea se petrece, ca trasă la indigo, de sute şi sute (dacă nu de mii) de ori, în fiecare zi lucrătoare (pe celelalte nu le punem la socoteală) de peste an, pe întinsul scumpei noastre patrii. Şi din asta nu trebuie să facem un capăt de ţară. E bine că suntem un popor cu respect pentru tradiţii, atent la prilejurile de sărbătoare, care îşi cinsteşte conducătorii şi colaboratorii şi fiecăruia dintre noi îi vine rândul, o dată sau de mai multe ori în decursul anului.

Ce mă miră este cu totul şi cu totul altceva. Când ştii că eşti o persoană publică şi nu de rangul cinci, vizată de o multitudine de persoane, binevoitoare sau nu, interesate de aspectele de culise, de duşmani declaraţi, gata să depună împotriva ta o moţiune de cenzură şi aşa mai departe, care se află în permanenţă cu ochii pe tine, când ştii că un pix sau un nasture neînsemnat poate ascunde o cameră de luat vederi ultra performantă şi că o imagine sau un dialog pot fi înregistrate în orice moment, cum să te laşi atras într-o asemenea capcană? Sigur că nimeni nu poate interzice cuiva să-şi felicite şefii sau colaboratorii cu un prilej oarecare. Dar ce-l împiedica pe domnul premier ca, după ce primea florile şi felicitările supuşilor, să-i invite la bufetul palatului Victoria (m-am interesat, sigur că există, de pe vremea lui M.R. Ungureanu, cu produse la preţuri modice, după buzunarul ministerial), după terminarea programul normal şi să-şi facă datoria de sărbătorit, fără să-l clănţănească nimeni? Vedeţi, aici este miezul şi esenţa greşelii premierului: s-a ridicat deasupra legii, a gândit, fie şi pentru câteva clipe că, de pe poziţia pe care se află, îi este permisă încălcarea ei şi a ordonanţelor (unele semnate chiar de propria sa mână) şi că nimeni, chiar nimeni, nu va îndrăzni să analizeze resturile din pahare, ca să stabilească ce s-a băut şi să fugă cu jalba în proţap la tribunal.

Uite că cineva a îndrăznit.

De aici încolo urmează ceea ce strămoşii noştri latini spuneau: abissus abissum invocat sau pe graiul nostru, o greşeală cheamă o alta. Cascada greşelilor a aprins o pălălaie din care premierul nu va scăpa uşor. Cu siguranţă,

Înainte de toate, odată devoalată greşeala, ar fi fost mult mai corect să lase lucrurile să-şi urmeze cursul firesc, obişnuit. Nu avea dreptul, nici să cheme organele abilitate şi nici să-şi stabilească pedeapsa. Nu a fost o treabă înţeleaptă. Se găseşte aici o sămânţă de şmecherie, de parşivenie, uşor de pus în evidenţă: plătesc amenda şi gata.

Dar legea scrisă prevede, cu subiect, predicat şi alte piese de sintaxă, şi alte sancţiuni, care merhg până la închisoare. În vreme ce legile nescrise impun demisia. De onoare! Formală sau nu, acceptată ori nu de preşedinte sau de celelalte foruri de decizie, după o cercetare corectă şi obiectivă, cee ace este o altă treabă.

La rangul de premier nu mai este permisă nicio derogare. Rangului înalt şi corecţia care i se aplică trebuie să fie de acelaşi rang. Aşa m-a învăţat viaţa însăşi.

Îmi amintesc că eram în pragul adolescenţei. Trăiam laolaltă cu multe familii de-ale ofiţerilor regimentului de infanterie de la marginea Brăilei. Era firesc să fim mai aproape de militari şi să înţelegem mai bine ce înseamnă armata şi haina militară.

Cândva, un înalt ofiţer din conducerea regimentului, care avea un copil coleg de clasă cu mine, şi-a pus pistolul la tâmplă şi s-a împuşcat. Era greu să-i înţeleg gestul, aşa că am cerut ajutor bunicului. Mi-a spus vorbe pe care nu le-am uitat niciodată: „Să ştii că un om îşi poate lua viaţa în multe feluri. De ce? Ştie numai el. Militarul,, indiferent că este soldat sau general,, nu şi-o poate lua decât cu glonţul. Nici cu otrava,, nici cu înnecul,, cu aruncatul de pe casă sau cu altceva. Numai glonţul poate spăla ruşinea unui militar, ca ea să nu apese pe umerii copiilor lui. Fiindcă haina militară poartă în ţesătura ei onoarea şi demnitatea celui ce-o poartă“.

Aşa şi cu domnul premier. Nu-i cere nimeni, Doamne fereşte, să-şi ia viaţa. Dar cred că demisia devine un gest obligatoriu. Numai aşa îşi poate salva onoarea. Onoarea de premier. El trebuie să dea exemplu celorlalţi care au fost de faţă şi care, evident, trebuie să-şi prezinte demisiile.

În context, şi preşedintele ar trebui să-I ceară la modul oficial, demisia.

Nu este treabă simplă, nu traversăm o perioadă fastă, dar ce trebuie făcut trebuie făcut.

Democraţia cere asemenea gesturi, eroice în cele din urmă. Dar numai aşa se poate salva. Nu înseamnă că nu-şi pot continua, în alt cadru de corectitudine şi interes, activităţile benefice la care s- au angajat, pentru societate şi pentru semeni.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. vali

    11 iunie 2020 at 7:57 PM

    La cata spaga ai luat in viata de chirurg „dedicat” inteleg pozitia parinteasca fata de sanatatea publica.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Învăţămîntul, cea mai aglomerată perioadă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ inspectorul şcolar general, Mihai Obreja, a fost convocat pentru două zile la Ministerul Educaţiei ■ a fost modificat un ordin ce prevede calcularea ratei de incidenţă comunitară ■ 2.000 de elevi mai învaţă încă în sistem on-line ■

Timp de două zile, marţi şi miercuri, 18-19 mai, inspectorii generali din întreaga ţară au fost chemaţi la Ministerul Educaţiei de către ministrul Sorin Cîmpeanu, pentru a face o analiză a perioadei aglomerate în care a intrat învăţămîntul, după mai bine de un an de cînd elevii au stat mai mult acasă decît în bănci.

Inspectorul şcolar general, Mihai Obreja este mulţumit să poată raporta ministrului că la activitatea de evaluare a cunoştinţelor elevilor de clasa a IV-a a fost o prezenţă de peste 95% din efectivul înscris în acest an şcolar.

„Marţi s-a desfăşurat proba de Limba română pentru evaluarea cunoştinţelor elevilor de clasa a IV-a. Din cei 4.214 copiii au absentat doar 219, procentul de prezenţă find de 95%.

Sperăm ca şi la proba de Matematică, de miercuri, prezenţa să fie la fel de bună, pentru că aceste activităţi sînt deosebit de importante pentru noi, în a realiza o «fotografie» a nivelului de cunoştinţe al elevilor din toate clasele, ţinînd cont de faptul că au stat mai mult acasă decît în bănci, în perioada în care s-a studiat on-line.

O parte dintre copii vor participa şi activităţile remediale, care vor contribui la acoperirea golorilor inerente procesului de învăţare on-line. Timp de două zile mă aflu la Bucureşti, la conferinţa CRED, proiect strategic de abilitare curriculară.

Am avut o întîlnire cu domnul ministru, Sorin Cîmpeanu, pe probleme specifice învăţămîntului nemţean. Important este că între timp a fost modificat şi Ordinul 3755 din 2021, care deja a fost publicat în Monitorul Oficial, prin care se actualizează scenariile în care vor învăţa elevii, în funcţie de rata de incidenţă comunitară.

În cazul în care această incindenţă va scădea şi în Neamţ sub unul la mie, copiii vor putea reveni în bănci. Evident că urmează să analizăm situaţia, în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În funcţie de acest ordin şi de evoluţia situaţiei pandemice din judeţ vom stabili şi noi scenariile în care vor învăţa elevii în Neamţ.

La ora la care vorbim( marţi, 18 mai – n.r.) în întreaga ţară 65.000 de elevi s-au întors în bănci. În Neamţ, puţin peste 2.000 de elevi învaţă încă în sistem on-line.

Este însă probabil ca de săptămîna viitoare toţi cei 68.800 elevi din judeţ să se întoarcă în bănci“, a precizat profesorul Mihai Obreja.

Inspectorul general a mai adăugat faptul că peste 8.000 de copii din Neamţ sînt înscrişi la activităţile remediale:

„Neamţul se află printre judeţele cu cel mai mare număr de copii înscrişi la acest tip de activităţi şi am credinţa că toţi colegii noştri se vor implica la maxim pentru ca acţiunile remediale să-şi arate deplina eficienţă“.

Citește știrea

Actualitate

Dezastru! O vilă şi o cabană, făcute scrum

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ două imobile, care erau situate pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, au fost distruse total de flăcări ■ o butelie a explodat în cabană ■

Mari pagube a suferit proprietarul unei vile şi a unei cabane de vacanţă, care erau pe malul lacului de acumulare de la Bicaz, la Izvorul Alb, ambele imobile fiind distruse în totalite de flăcări. Incendiul a izbucnit luni, 17 mai 2021, iniţial la vilă, propagându-se apoi şi la cabană.

„Prin apel la 112, în jurul orei 15:00, ISU Neamţ a fost înştiinţat despre producerea unui incendiu la o casă de vacanţă din satul Izvorul Alb, oraşul Bicaz.

Se deplasează opt subofiţeri cu autospeciale de la Detaşamentul Piatra Neamt“ a transmis Irina Popa, purtător de cuvânt al ISU Petrodava Neamţ.

La misiunea de stingere, alături de cele două echipaje de intervenţie profesioniste au participat şi voluntarii de la serviciul de urgenţă din oraşul Bicaz, cu o autospecială. Ajunşi la locul indicat, pompierii au constatat că incediul se manifesta generalizat la ambele imobile.

Prima dată a luat foc construcţia mai mare, iar de la scânteile purtate de vânt sau din cauza temperaturii foarte mari s-a aprins şi cabana aflată în imediata apropiere. Dezastrul de la cea de a doua construcţie a fost amplificat şi de faptul că, înainte de sosirea pompierilor, a explodat o butelie aflată în interior.

Un astfel de recipient cu gaz era şi în vilă, dar a fost scos de cadrele ISU, înainte de a sări în aer. A fost astfel îndepărtat pericolul ca flăcările să se extindă la o altă cabană şi la pădurea aflată foarte aproape de imobilele în flăcări.

„Au ars cabana din lemn cu suprafaţa de aproximativ 20 de metri pătraţi, casa de vacanţă cu suprafaţa de aproximativ 60 de metri pătraţi şi bunurile materiale aflate în interiorul acestora. A fost evitată propagarea incendiului la fondul forestier şi a fost salvată o cabană din lemn aflată în imediata vecinătate“, a comunicat ISU Neamţ.

După stingerea incendiului, cadrele ISU au cercetat împrejurările în care au izbucnit flăcările, o primă ipoteză fiind aceea că nedoritul eveniment s-a produs, cel mai probabil, „din cauza unui acumulator electric defectat pe timpul exploatării“.

Citește știrea

Actualitate

Trei şoferi în vîrstă, implicaţi în accidente

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Roman, într-o coliziune au fost implicate două autoturisme şi un autobuz ■ au fost doar pagube materiale ■ în alt caz, o septuagenară a fost acroşată pe trecerea de pietoni ■

Un accident cu victimă a avut loc pe 18 mai 2021, în jurul orei 9:00, cînd poliţiştii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamţ au fost sesizaţi cu privire la producerea unui incident, pe bulevardul Traian, din reşedinţa de judeţ.

În urma cercetării la faţa locului, s-a stabilit că, în timp ce un bărbat de 65 de ani, din Piatra Neamţ, conducea un autoturism pe bulevardul Traian din directia Bacău spre Bicaz, a surprins şi accidentat o pietreancă de 70 de ani care era angajată regulamentar în traversarea străzii pe trecere pentru pietoni.

„În urma accidentului rutier a rezultat vătămarea corporală uşoară a femeii. Conducătorul auto a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvîrşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă“, conform Poliţiei Neamţ.

Un alt eveniment rutier în care au fost implicate două autoturisme şi un autobuz de transport călători a avut loc în după amiaza de luni, 17 mai 2021, la Roman.

S-a cerut ajutor prin numărul unic de urgenţă 112, apelul fiind înregistrat în dispecerat în jurul orei 14:30, iar la faţa locului, pe Ştrada Ştefan cel Mare, au intervenit atît militarii din cadrul Detaşamentului de pompieri Roman, ambulanţe, dar şi poliţiştii de la Serviciul Rutier.

De menţionat este faptul că pînă la sosirea forţelor de intervenţie, toţi pasagerii din autobuz şi persoanele din autoturismele implicate s- au autoevacuat din maşini. Oamenii legii din cadrul Biroului Rutier Roman au făcut primele cercetări la faţa locului şi au ajuns la concluzia că, un conducător auto în vîrstă de 65 de ani, din Săbăoani, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, intrînd în coliziune lateral stînga, cu o platformă auto, ce se deplasa regulamentar pe sensul opus de mers, la volanul căreia se afla un bărbat în vîrstă de 32 de ani din judeţul Bacău şi ulterior cu un autobuz, ce circula regulamentar, pe sensul opus de mers, condus de un bărbat în vîrstă de 70 de ani, din localitatea Tămăşeni.

În urma impactului, remorca platformei auto a fost proiectată într-un stîlp de electricitate, care a căzut pe carosabil. Din fericire, evenimentul rutier s-a soldat numai cu pagube materiale şi nu au fost victime. Pentru încălcarea normelor rutiere, bărbatul de 65 de ani a fost sancţionat contravenţional conform OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, fiindu-i suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile. Cercetările sînt continuate de anchetatori pentru stabilirea tuturor cauzelor şi condiţiilor care au dus la producerea accidentului.

Citește știrea

Trending