Contactează-ne

Actualitate

Povestea tabloului în care cățeii joacă poker

Știre publicată în urmă cu

în data de

În adâncul unei săli întunecate și plină de fum, într-un colț puțin vizibil al unei cafenele vechi, se dezvăluie o poveste inedită prin intermediul unui tablou captivant. Pe o pânză îmbătrânită de timp, în culori bogate și detalii minuțioase, căței în toate formele și dimensiunile se adună într-o scenă ce pare desprinsă din lumea umană – o scenă în care cățeii joacă poker. Cu priviri șirete și urechi ridicate, acești patrupezi înfățișează mai mult decât un simplu joc de cărți; ei dezvăluie complexitățile umane, trădări subtile și ambiții ascunse într-o manieră surprinzătoare și plină de umor.

 

Într-o lume în care personajele canine preiau rolurile jucătorilor de poker, acest tablou devine o fereastră magică către o realitate paralelă. Fiecare cățel are o expresie unică – de la priviri încrezătoare până la suspiciuni ascunse, creând o scenă vie și intrigantă în care se desfășoară o partidă de poker neașteptată. În spatele acestui tablou se ascunde o poveste nespusă, care așteaptă să fie descoperită și interpretată de cei curioși.

 

Cine știe, poate în viitor vom avea parte de un tablou celebru cu pisici care joacă la rotiri gratuite, sau iepuri jucând la ruletă sau blackjack. Imaginația nu are limite, iar arta se poate găsi în toate formele și culorile posibile.

Originea tabloului

Celebrul tablou “Câinii joacă poker,” creat de pictorul american Cassius Marcellus Coolidge, a devenit una dintre cele mai recunoscute opere în lumea jocurilor de noroc și nu numai.

 

Ceea ce nu este atât de bine cunoscut este că “Câinii joacă poker” nu este doar o singură pictură, ci o serie completă formată din 18 lucrări individuale, realizate pe parcursul a aproape două decenii. Această colecție prezintă câini înfățișați în forme umane comice, în diferite scenarii. Interesant este faptul că doar 11 dintre cele 18 tablouri din serie îi înfățișează pe câini jucând poker.

 

Este important să menționăm că 16 dintre aceste picturi au fost comandate de compania Brown & Bigelow pentru promovarea trabucurilor. La momentul creației lor, aceste opere de artă nu erau considerate pe larg ca “artă fină” în sensul convențional.

 

Primul tablou din colecție, intitulat “Jocul de poker,” datează încă din 1984 și este cea mai renumită lucrare din colecție. Acest tablou este asociat în mod special cu expresia “Câinii joacă poker,” o noțiune întărită și de o altă operă din seria Brown & Bigelow, numită potrivit “Un prieten în nevoie.”

Câinii în cultura populară

 

Câinii au jucat întotdeauna un rol semnificativ în cultura populară, iar seria de tablouri “Câinii joacă poker” a lui Cassius Marcellus Coolidge a adăugat o notă distinctivă la această influență. Această colecție iconică a devenit mai mult decât o simplă reprezentare artistică, ci un simbol recunoscut în întreaga lume. Mai jos sunt câteva moduri în care câinii și, în special, tablourile lor de poker, au avut impact asupra culturii populare:

Umor și ironie

Lucrările lui Coolidge au adus un umor subtil și o notă de ironie în lumea artei. Câinii jucând poker într-un mod umanizat și comic au captat atenția și au adus zâmbete pe chipurile celor care le-au admirat.

Referințe în filme și seriale

Imaginea câinilor jucând poker a fost preluată și adaptată în filme, seriale și alte forme de divertisment. Aceste referințe sunt deseori folosite pentru a sublinia situații amuzante sau pentru a evoca un sentiment de familiaritate în operele cinematografice.

Merchandising și produse

Imaginea câinilor în timpul jocului de poker a fost utilizată în industria de merchandising, fiind prezentă pe produse precum postere, tricouri, cărți poștale și multe altele. Aceste obiecte au devenit suveniruri apreciate pentru fanii colecției.

Referințe în publicitate

Conceptul de câini care joacă poker a fost adesea preluat în campanii publicitare pentru diverse produse și servicii. Imaginea ludică și familiară atrage atenția și creează o conexiune cu publicul.

Impact asupra Artei Populare

Colecția “Câinii joacă poker” a avut un impact semnificativ asupra artei populare și a contribuit la crearea unor noi direcții artistice. Aceste lucrări au demonstrat că arta poate fi accesibilă și potrivită pentru un public mai larg.

 

În ansamblu, câinii au devenit un element iconic în cultura populară, reprezentând un amestec între umor, creativitate și inovație artistică. Această colecție a transformat o scenă simplă de joc într-o emblemă a imaginației și a reinterpretării în artă și divertisment.

Cât valorează

Colecția “Câinii joacă poker” a lui Cassius Marcellus Coolidge, deși a captat atenția publicului larg, nu a avut inițial o recunoaștere deosebită în rândul colecționarilor de artă și în lumea artistică. Lucrările sale, considerate în mare măsură kitsch, nu au atins popularitatea înaltă a altor pictori faimoși din epoca sa sau anterioară. Acest fapt a dus la faptul că operele lui Coolidge nu au fost vândute inițial la sume astronomice.

 

Din nefericire, lucrările lui Coolidge au fost adesea întâmpinate cu ridiculizare și condescendență din partea oamenilor din lumea artei. Nu a fost niciodată recunoscut pe scară largă precum alți pictori celebri din era sa sau dinainte, în principal pentru că opera sa era considerată prea trivială și amuzantă.

 

În ultimii ani, un istoric de artă numit William Hennessey a luat în derâdere public lucrările lui Coolidge. Într-o zi de 1 aprilie, în 2002, el a anunțat că muzeul său intenționează să achiziționeze lucrările lui Coolidge pentru colecția sa. Deși aceasta a fost o glumă de prost gust, Hennessey a afirmat ulterior că apreciază și că i-a plăcut întotdeauna opera lui Coolidge.

 

Cea mai faimoasă pictură a lui Coolidge, “Jocul de poker,” a fost vândută în 2015 pentru suma de 658.000 de dolari. Aceasta este urmată de lucrările “A Bold Bluff” și “Waterloo,” care au fost vândute ca un cuplu cu puțin peste 590.000 de dolari. Un aspect interesant este că “A Friend in Need” este considerată cea mai valoroasă pictură a lui Coolidge. Cu toate acestea, chiar dacă această pictură este estimată să valoreze cel puțin câteva milioane de dolari, ea nu a fost niciodată scoasă la vânzare.

Concluzie

Deși inițial privită cu scepticism și considerată kitsch, această serie de lucrări a reușit să se impună ca un simbol iconic în cultura populară. Evoluția valorii acestor tablouri demonstrează modul în care percepția asupra artei poate evolua în timp și cum lucrări care pot fi inițial subestimare pot ajunge să fie apreciate în moduri surprinzătoare.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending