Prima pagină
Povestea neștiută de dinaintea recordului național din Himalaya. „Și în genunchi voi urca Shishapangma, nu doar cu șuruburi și plăcuțe în coloană” FOTO

■ alpinistul Adrian Laza a reușit să urce și pe ultimul dintre cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din lume, fiind singurul român cu o astfel de performanță ■ cu câteva luni înainte de ascensiunea pe piscul din China el a suferit un accident, fracturându-și coloana vertebrală ■ a fost o perioadă total imobilizat, dar a reușit o recuperare miraculoasă ■
Pe data de 9 octombrie 2024, alpinistul din Piatra Neamț, care are și cetățenie canadiană, stabilea o performanță unică pentru România – ascensiunea pe Shishapangma, ultimul dintre cei 14 optmiari de pe mapamond care-i lipsea din palmares. Astăzi, 11 octombrie, soția acestuia, Ina Laza, cea care a dat detalii, pe Facebook, despre expediții, a postat un lucru neștiut de multă lume.
În postarea intitulată „De la agonie la extaz, de la cadru la 8.027 m în 4 luni”, ea a dezvăluit o grea încercare prin care a trecut Adrian Laza. Redăm integral cele scrise. „Cum multi dintre prietenii nostri stiu, Adrian a avut in 21 mai anul acesta un accident teribil, din care a scapat la limita, suferind o fractura de corp vertebral L2 si, pentru o vreme, a fost complet imobilizat.
Va povestesc toate acestea si printr-o succesiune cronologica de poze si filmulete, pentru a intelege ca performanta lui Adrian este cu atat mai spectaculoasa cu cat cu 4 luni in urma se deplasa cu cadrul. Sunt sarace si putine cuvintele care sa descrie vointa, ambitia, tenacitatea, determinarea pe care Adrian le are dar si disperarea si incrancenarea cu care a muncit zi de zi pentru a fi pe 9 octombrie la 8027 m, pentru a urca si cel de al 14-lea (ultimul) optmiar.
Recuperarea lui ar fi trebuit sa fie de mai de lunga durata dar, ca mai intotdeauna, Adrian a aratat ca totul poate deveni posibil, ca numai mintea ne poate sta in calea implinirii visurilor si ca Omul are calitati extraordinare in a depasi limite nebanuite (si nedorite). Singura dorinta, la plecarea de acasa, a fost sa primeasca viza de intrare in China si permisul de urcare: „Daca ajung acolo si in genunchi voi urca Shishapangma, nu doar cu suruburi si placute in coloana”.
Și tot sarace si putine sunt cuvintele prin care pot multumi (cumva tot intr-o ordine cronologica) celor ce ne-au fost alaturi si care au contribuit la recuperarea lui Adrian: personalului medical al UPU Piatra Neamt si al sectiei de Neurochirurgie (multumim pentru promptitudine si profesionalism, pentru sfaturi, grija si omenie), d-lui Dr. Marius Catana, Neurochirurgie, Spitalul Clinic Sanador (pentru excelenta actului medical, pentru rabdarea avuta si pentru „restituirea” increderii ca va fi posibil imposibilul).
Și personalului medical ce i-a purtat de grija pe perioada spitalizarii, prietenului nostru Fizioterapeut Muraru Ciprian George, pentru toata priceperea si daruirea date din prima zi de dupa accident cand Adrian a si inceput programul de recuperare, personalului medical si de recuperare al Sanatoriului Balnear Techirghiol, d-lui Dr. Stelian Ilie Mociu, Ovidius Clinical Hospital (pentru toate sedintele de proloterapie facute cu profesionalism si grija).
Fratelui/cumnatului nostru Catalin Laza pentru omenia, empatia si disponibilitatea de a ne fi mereu aproape, colegilor si prietenilor din Lafor pentru tot sprijinul moral si nu numai, familiei si tuturor prietenilor nostri (in special Dr. Gabriela Suditu Ex Ghenciu si Nucu – zilnic aproape,cu sfaturi si incurajari), prietenilor de munte ai lui Adrian care l-au incurajat sa continue si, la primele antrenamente pe Ceahlau, i-au carat si apa sau rucsacul…
Tuturor celor ce ne-ati fost aproape va multumim din tot sufletul nostru si chiar daca nu va numesc aici pe fiecare (voi va stiti ), va dedicam aceasta reusita fantastica a lui Adrian, reusita ce nu ar fi fost posibila fara voi! drian Laza este primul roman care a urcat toti optmiarii dar imposibilul pe care l-a facut pentru a-l urca pe ultimul, pentru a-si indeplini visul, sper sa fie un exemplu de admirat si urmat de toti, tineri sau mai putin tineri si am credinta ca pune intr-o alta perspectiva, a maretiei umane, realizarea lui”.
Adrian Laza, de profesie inginer silvic, a mai încercat să urce, anul trecut și anul acesta pe Shishapangma, tentative nereușite din cauza unei tragedii și a unei decizii a autorităților chineze, care au interzis accesul pe munte. După cum relatam într-un articol anterior, Adrian Laza a primit vizele și permisele necesare ascensiunii, trecând granița dintre Nepal și Tibet (China) pe data de 21 septembrie.
Expediția a fost formată din alpiniști care încercau și ei să urce al 14-lea optmiar din carieră. Ultima încercare de a escalada vârful a avut loc în aprilie anul acesta, când Adrian Laza se afla în Nepal, alături de alți colegi, așteptând să obțină permisiunea oficialităților chineze de a urca pe Shishapangma (piscul ar avea 8.013, 8.027 sau 8.046 de metri), dar cererea le-a fost respinsă.
În 2023, pe Shishapangma, patru oameni au murit într-o avalanşă, Laza fiind martor la teribila întâmplare. În prima expediţie, pe 7 octombrie 2023, grupul din care făcea parte a evitat la limită o avalanşă de mari dimensiuni, însă nu la fel de norocos a fost alt grup, care era la câteva sute de metri în faţă. Aveau să-şi piardă viaţa două alpiniste din SUA, Anna Guţu, de origine română şi Gina Marie (aveau 13 opmiari la activ), plus şerpaşii Mingmar Sherpa şi Tenjen Lama.
Despre reușita de pe 9 octombrie 2024, a doua zi Ina Laza a postat: Înapoi, cu bine, în tabara de bază. Abia aștept să poată citi toate mesajele voastre pentru care vă mulțumesc din suflet! Copleșitor! Și am sentimentul că abia acum, după 8 ani de munți înalți Adrian primește recunoașterea pe care o merită. Vă tare mult mulțumim de toate gândurile bune!”.

-
Prima pagină5 zile,
Interlopi din Roman, care șantajau patronii unor săli de „păcănele”, condamnați cu executare
-
Prima paginăo săptămână,
Atenție șoferi! E-sigur este funcțional și-n Neamț. Unde vor fi amplasate noile radare
-
Actualitate2 săptămâni,
Podul de la Girov sau “podul cumătrului”? “Prietenii” de la DRDP Iaşi ştiu de ce întrebăm?
-
Prima pagină2 săptămâni,
Zone mirifice din Neamț, calificate în finala competiției Destinația Anului 2025. Votul tău contează!
-
Actualitate2 săptămâni,
„Trebuie să ne facem cunoscuți!”. Neamțul este prezent la cel mai mare târg de turism din lume
-
Prima pagină2 săptămâni,
Investiție a Guvernului Japoniei și Ministerului Educației. Tehnologii de ultimă generație la Colegiul de Informatică
-
Actualitate5 zile,
Leii pietreni, salbă de medalii şi la Campionatul Naţional de Ju Jitsu
-
Prima pagină2 săptămâni,
Pași concreți pentru asocierea Primăriei Piatra Neamț cu CSM Ceahlăul