Contactează-ne

Actualitate

Povestea aparatului de recoltat plasmă sau despre cum ne omoară birocraţia şi minciuna

Știre publicată în urmă cu

în data de

La Neamţ, povestea aparatului pentru recoltat plasmă de la bolnavii vindecaţi de COVID – 19, pentru a salva vieţile altor bolnavi aflaţi în stare critică este una tristă. Ba chiar tragică. E povestea, de atâtea ori spusă, se pare niciodată înţeleasă, a birocraţiei, incompetenţei şi minciunii care ne omoară. Ne omoară pe noi, “prostimea”, adică oamenii simpli conduşi de birocraţi, incompetenţi şi mincinoşi.

Faptele, cronologic, arată astfel: pe 8 aprilie aflăm, dintr-o postare triumfalistă a preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, că un om de afaceri, evident după ce l-ar fi convins Arsene (eu am dubii măcar pentru că şi un alt politician, de la alt partid, s-a lăudat că el l-ar fi convins pe fosul coleg de bancă), vrea să doneze Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ un echipament care recoltează plasmă de la bolnavii vindecaţi de Covid-19 pentru a fi apoi folosită pentru a ameliora starea altor bolnavi aflaţi în stare critică.

Pentru a salva vieţi adică, pe limba profanilor, aşa cum sunt şi eu. Politicianul s-a bătut cu cărămida în piept, iar apoi s-a aşternut tăcerea. Presa a intrat pe fir şi l-a întrebat pe omul de afaceri de ce nu mai vine aparatul. Răspunsul a fost unul năucitor: se aşteaptă să fie aprobată metodologia necesară pentru ca echipamentul să poată fi folosit. Au trecut săptămâni.

Pe 22 aprilie aflăm că a fost aprobată nenorocita de metodologie. Evident, după ce fusese aprobată în Europa (chiar nu s-a găsit nimeni să facă o simplă traducere?!), iar în alte ţări tratamentul cu plasmă, experimental ca toate pentru noul coronavirus, salva vieţi.

Am crezut că minunea de a beneficia şi nemţenii de acest tratament se va întîmpla în câteva zile. De unde… Pe 30 aprilie, omul de afaceri anunţă că a adus echipamentul la Piatra Neamţ, dar… l-a lăsat în custodie la Spitalul Judeţean, să se umple de praf. De ce? Un funcţionar, mai exact directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Piatra Neamţ, a refuzat să-l preia şi să-l pună în funcţiune.

Că nu ştiu ce hîrtii nu ar fi fost făcute din timp, că nu ar fi fost şi el, directorul, sunat şi întrebat cum e mai bine să se procedeze… Birocraţie în cel mai pur sens al termenului. Trec alte săptămâni, alţi politicieni se laudă că se dau de ceasul morţii să rezolve problema şi aparatul să poată fi pus în funcţiune. Se ajunge până la ministrul sănătăţii, Iar noi, cu voia Celui de Sus, ajungem pe 13 mai.

Aflăm că abia acum a fost încheiat un contract de comodat între Spitalul Judeţean şi Centrul de Transfuzii pentru ca ultima instituţie să folosească echipamentul pe un termen de 36 de luni. Ni se mai spune că de pe 14 mai va fi recoltată plasma. Dacă între timp au fost identificaţi donatorii. Dacă nu… vor mai trece alte zile. Însă, sperăm, că doar speranţa e gratis, că sunt identificaţi donatori şi că într-un termen rezonabil de trei-patru zile va fi tratat primul bolnav la Piatra Neamţ. Ar însemna 18 mai. De unde am pornit cronologia? Din 8 aprilie. Când sperăm să avem primul tratament? 18 mai. Câte zile am pierdut? 40. Câte decese ale unor persoane infectate cu Covid 19 aveam în Neamţ pe 8 aprilie? 8. Câte vom avea pe 18 mai? Sper, mă rog la Dumnezeu, să fie tot 41, câte avem pe 13 mai.

Ca să fie clar. Nu pot spune câte persoane au decedat în Neamţ de la izbucnirea epidemiei, cauza decesului fiind noul coronavirus şi nu alte afecţiuni. Nu sunt medic legist şi înţeleg că nici măcar nu au fost făcute necropsii. Aşa cum nu pot să spun câte persoane confirmate cu COVID – 19 ar fi putut fi salvate dacă ar fi fost aplicat tratamentul cu plasmă din aprilie. Dar pot să spun foarte clar un lucru: în Neamţ, pentru a aplica un tratament ce dă rezultate în lupta cu virusul în Israel, SUA, Germania, Italia, a durat, cel puţin, 40 de zile, timp în care s-au înregistrat 33 de decese. Zile în care am văzut politicieni care se lăudau pe Facebook că fac, dar nu făceau nimic, zile în care am văzut funcţionari că se ascundeau după metodologii, protocoale şi hârtii, birocraţie crasă.

Toate aceste zile au fost unele în care oameni obişnuiţi şi-au dus rudele la groapă. Poate din cauza COVID-19, poate din alte cauze. Dar nu vor afla niciodată, pentru că un aparat, mama lui de aparat, donat, nici măcar cumpărat, nu a fost pus în funcţiune pentru că… Pentru că avem politicieni incompetenţi şi mincinoşi, pentru că avem funcţionari care au dus birocraţia la rang de artă… Nu-i mai întreb pe aceşti politicieni şi funcţionari dacă nu le e ruşine. Mă întreb pe mine: nu mi-e ruşine că i-am suportat şi încă îi mai suport?

Actualitate

Închisoare şi daune de 6,7 miliarde vechi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inculpatul s-a urcat băut la volan şi a intrat într-o maşină în care era un cuplu ce urma să se căsătorească ■ tînărul a murit, iar femeia a fost grav rănită ■ şoferul vinovat a fost condamnat la închisoare cu executare ■ judecătorii au acordat daune de 675.000 lei ■

Un grav accident de circulaţie, soldat cu un mort şi un rănit, după ce un şofer s-a urcat băut la volan, a fost aspru pedepsit de judecători.

Şoferul vinovat, Dragoş Vasile Moroşanu, de 38 de ani, la data faptei consilier local în Vînători Neamţ şi patron al pensiunii Branişte, a fost găsit vinovat de săvîrşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice.

Pentru prima dintre fapte magistraţii din cadrul Judecătoriei Piatra Neamţ au aplicat o pedeapsă de 3 ani de detenţie, sancţiunea pentru a doua faptă a fost de 6 luni de închisoare, iar pentru ultima s-a aplicat o condamnare de un an.

Pedepsele au fost contopite şi a rezultat o sancţiune de 3 ani şi 6 luni de închisoare, pentru care s-a dispus executarea în regim de detenţie.

„Constată că infracţiunile deduse judecăţii sînt concurente şi, în temeiul art. 38 alin. 1 – art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de 6 luni, reprezentînd o treime din totalul celorlalte două pedepse cu închisoarea, stabilite în cauză, urmînd ca inculpatul Moroşanu Dragoş-Vasile să execute, în regim de detenţie, pedeapsa rezultantă de 3 (trei) ani şi 6 (sase) luni închisoare“, conform instanţei.

Pe parte civilă au fost acordate daune substanţiale, atît către familia tînărului ucis în accident, cît şi pentru viitoarea lui soţie care a fost grav rănită. Acesteia i-au fost acordaţi bani pentru suferinţele pricinuite atît de leziunile produse, cît şi de pierderea logodnicului.

În total, celor 8 părţi civile le-au fost acordate despăgubiri morale şi materiale care însumează 675.000 lei, la care se mai adaugă cheltuieli judiciare ce depăşesc 22.000 lei. De menţionat este faptul că daunele, dar şi o parte din cheltuielile judiciare trebuie suportate de firma la care inculpatul era asigurat în momentul producerii tragediei.

Atît Moroşanu, cît şi unele din părţile civile au contestat decizia instanţei de fond, urmînd ca o hotărîre definitivă să dea magistraţii de la Curtea de Apel Bacău. Tragedia a avut loc în noaptea de 11/12 august 2018, pe şoseaua DN 15, care leagă Piatra Neamţ de Roman.

Două maşini s-au tamponat frontal, aproape de limita satului Turtureşti, comuna Girov, unul dintre şoferi stingîndu-se pe loc, aparent nevinovat. Din ancheta preliminară a poliţiştilor, acesta conducea se întorcea cu maşina de la muncă cînd a fost lovit, în plin, de un autoturism care venea, cu viteză, din sens opus.

Conform purtătorului de cuvînt al Poliţiei Neamţ de la acel moment, Robert Costan, din cercetările efectuate de oamenii legii la faţa locului, s-a stabilit faptul că un bărbat de 36 de ani, din Vînători Neamţ, care conducea un autoturism pe DN 15 (dinspre Girov spre Piatra-Neamţ), a pătruns pe contrasens unde a intrat în coliziune (impact frontal) cu un alt autoturism care circula din sens opus, condus de un tînăr de 27 de ani din comuna Ştefan cel Mare.

În urma impactului a rezultat decesul tînărului de 27 de ani, rănirea şoferului de 36 de ani şi a unei pasagere de 19 ani, din Ştefan cel Mare, pasageră în maşina condusă de şoferul de 27 de ani. Poliţiştii au deschis atunci un dosar penal cu acuze de săvîrşire a infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

În urma impactului extrem de violent (în autoturismul condus de şoferul care a produs accidentul, acul kilometrajului s-a oprit la peste 140 km/oră), ambele autoturisme au fost proiectate în afara carosabilului. Maşina care mergea cu viteză a intrat în şanţ, iar celălalt autoturism pe un teren agricol. După ce au reuşit să scoată toate cele trei victime dintre fiare, cadrele medicale le-au preluat pe două dintre ele (pe şoferul vitezoman şi pe tînăra din cealaltă maşină).

Din păcate, tînarul care o însoţea era în stop cardio-respirator. A fost resuscitat aproximativ 45 de minute dar, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru el. Fata a fost şi ea grav rănită şi şi-a piardut splina. Mai trebuie spus că în noaptea fatidică, tînărul de 27 de ani venea spre casa, din municipiul Piatra-Neamţ, unde se angajase la o benzinărie.

Pe locul din dreapta era viitoarea lui soţie. Autorul accidentului a scăpat doar cu picioarele rupte, iar analizele au evidenţiat că era băut în momentul producerii accidentului fatal, ceea ce a dus la cea de-a treia acuză din procesul penal, şi care, cel mai probabil, a cîntărit mult în aplicarea pedepsei închisorii cu executare.

Citește știrea

Actualitate

Coronavirus: Neamţ – 13 cazuri noi. Naţional – 565 cazuri noi

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ la Neamţ rata de infectare este 0,64 la mia de locuitori ■ la nivel naţional, în ultimele 24 de ore au fost raportate 38 de decese ■

Până pe 16 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.071.899 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

1.025.145 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 565 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 102 persoane au fost reconfirmate pozitiv. Până astăzi, 29.523 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.05.2021 (10:00) – 16.05.2021 (10:00) au fost raportate 38 de decese (22 bărbați și 16 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Mehedinți, Mureș, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Dintre acestea, 1 deces a fost întregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 10 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 17 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 10 decese la categoria de vârstă peste 80 ani.

36 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 2 pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 4.904. Dintre acestea, 777 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 7.644.702  teste RT-PCR și 1.033.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.957 de teste RT-PCR (4.733 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.224 la cerere) și 5.792 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 13.903 persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.294 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 40.259 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 98 de persoane.

 În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 590 de apeluri la numărul unic de urgență 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 15 mai, 1.703 sancțiuni contravenționale, în valoare de 414.200 de lei.

De asemenea, prin structurile abilitate ale Poliției, au fost întocmite, ieri, 6 dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 Cod Penal.

Reamintim cetățenilor că Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.536 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 în Italia, 16.778 în Spania, 195 în Marea Britanie, 127 în Franța, 3.124 în Germania,  93 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 5 în SUA, 8 în Suedia,  141 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 58 în Elveția, 4 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 7 în Bulgaria, 13 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 14 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 8 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Croația, Finlanda și Polonia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 190 de cetățeni români aflați în străinătate, 34 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran și unul în Polonia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

 

 

Citește știrea

Actualitate

Şapte persoane la spital din cauza ciupercilor

Știre publicată în urmă cu

în data de

Şapte persoane, dintre care patru copii, au ajuns la Spitalul Târgu-Neamţ, vineri, 14 mai, având diagnosticul intoxicaţie cu ciuperci. Solicitarea către Ambulanţa Neamţ a fost făcută în jurul orei trei dimineaţa  şi la unitatea sanitară au fost transportaţi o fetiţă de cinci ani, un băieţel de şase ani, o fetiţă de 8 ani şi un băiat de 12 ani, dar şi trei tineri cu vârste cuprinse între 23 şi 29 de ani.

Citește știrea

Trending