Contactează-ne

Actualitate

„Povara“ de pe umerii Spitalului Roman

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ decizia de a declara unitatea sanitară romaşcană drept spital non- Covid a fost una greşită, susţine medicul Dan Arvătescu ■ s-a decis ca aici să fie trataţi aproape toţi bolnavii din judeţ, în condiţiile în care personalul este acelaşi ca înainte de pandemie ■ la un volum de servicii medicale triplu, finanţarea a rămas aceeaşi ca dinainte de criza sanitară ■

Dan Arvătescu, şeful Secţiei Chirurgie de la Spitalului Municipal de Urgenţă Roman şi vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Neamţ este unul dintre criticii deciziei politice luate la nivel guvernamental anul trecut, respectiv aceea ca unitatea sanitară să fie spital non- Covid, preluînd astfel tratarea tuturor patologiilor medicale din judeţ.

Medicul apreciază că volumul de servicii medicale pus pe umerii unităţii cu aceeaşi infrastructură, cu aceeaşi anvelopă salarială şi aceleaşi resurse umane, a făcut să apară tot mai dese nemulţumiri din partea nemţenilor care ajung să fie trataţi la Roman.

„Pînă la pandemie, noi, medicii de la spitalul din Roman răspundeam de sănătatea cetăţenilor din 28 de localităţi ale zonei şi a locuitorilor municipiului, lucru pentru care aveam o anumită anvelopă financiară şi umană. Brusc, după declanşarea pandemiei de coronavirus s-a decis ca tot judeţul să fie tratat la Roman, cu aceeaşi bani şi acelaşi personal.

Ni s-a pus pe umeri un volum de muncă de trei ori mai mare. Asta în timp ce Spitalul Judeţean tratează doar patologiile de Covid, care sînt destul de puţine. Cel puţin din punct de vedere chirugical numeri pe degete cîte urgenţe apar la bolnavii de SARS Cov2.

Extrem de puţine: cam trei dintr-o mie de bolnavi. Restul patologiilor au fost dirijate la Roman. La Tîrgu Neamţ nu există ATI, la Bicaz nici atît. Este greu de închipuit ce s-a întîmplat în acest an. O să apelez la un exemplu. Să presupunem că aparatul Primăriei Roman (care numără cam acelaşi număr de personal cu al spitalului, aproximativ 900 n.r) are de rezolvat problemele municipiului şi ale încă a 180.000 de locuitori. E imposibil acest lucru.

Timp de un an, spitalului i s-au transferat toate urgenţele medicale fără a i se transfera fondurile necesare, fără a fi transferate liniile de gardă, care au rămas toate la Piatra Neamţ, fără a avea altceva de îngrijit decît patologie Covid. Ştiţi ce a însemnat acest lucru pentru noi? Simplu: e echivalentul cu a traversa un deşert. Eu şi alţi colegei ne-am luat boceluţa cu schimburi, apă de băut şi ne-am mutat cîte o săptămînă în spital, pentru a rezolva toate urgenţele chirurgicale.

Ştiţi ce înseamnă aceasta pentru mentalul nostru, pentru rezistenţa noastră psihică? Asta este realitatea care trebuia transmisă populaţiei judeţului, prin intermediul presei, în primul rînd“, a declarat Dan Arvătescu.

S-au rezolvat 99% din problemele medicale ale judeţului

Medicul spune că la Roman, în acest an, s-au rezolvat 99% din problemele medicale ale judeţului, în loc de 30%, cît trebuiau realizate în mod normal, ceea ce a presupus o suprasolicitare a unităţii şi epuizarea colectivului medical.

În aceste condiţii, apreciază doctorul, e normal să mai apară atît atitudini nu totdeauna corecte ale personalului faţă de pacienţi, dar şi invers. A cere scuze pentru aceste întîmplări care au apărut în spaţiul public ţine de bunul simţ al personalului şi al pacienţilor.

„Educaţia şi respectul sînt elementele care ar trebui să domine în relaţia medic-pacient. Trebuie să se înţeleagă că personalul pus să lucreze de trei ori mai mult a ajuns la epuizare şi la unele atitudini nu întotdeauna corecte în relaţiile cu pacientul. Colectivul medical s-a străduit în tot acest timp să corecteze toate disfuncţiile apărute. Noi sîntem un spital în care sînt trataţi părinţii noştri, soţiile, fraţii, surorile, bunicii şi toate rudele noastre.

Sînt oamenii cu care ne întîlnim pe stradă şi ne salutăm cu respect. Nu există două lumi: o lume a spitalului şi cea din stradă. Nu percep ca fiind un conflict între noi şi pacienţi. Există imperfecţiuni, e clar acest lucru, dar în care instituţie astăzi nu întîlneşti astfel de imperfecţiuni?! Se cuvine a fi recunoscute şi corectate din mers aceste imperfecţiuni. A nu se uita că un mdic chirurg la Roman a fost obligat, în tot acest timp, să ţină bisturiul în mînă şi cîte 36 de ore, pînă la epuizare. În spital se desfăşoară un volum de muncă uriaş, pe care nu-l face nici o altă categorie profesională“, a adăugat dr. Arvătescu.

Conform Raportului prezentat de conducerea Spitalului, numai în 2020 la Roman numărul de externări a fost de 18.592 de pacienţi, cu un indice crescut de complexitate a cazurilor, care a ajuns la 1,31, majoritatea cazurilor tratate fiind deosebit de grave.

În Ambulatoriul de specilitate al unităţii au fost consultaţi 45.745 pacienţi, iar pe la Centrul Primiri Urgenţe au trecut, tot anul trecut, 40.385 nemţeni. În acelaşi timp, vicepreşedintele Colegiului Medicilor Neamţ susţine că numărul reclamaţiilor de malpraxis faţă de actele medicale din spitalele din judeţ nu este mai mare la adresa medicilor romaşcani, decît în celelalte unităţi sanitare, ci dimpotrivă.

În acelaşi timp, medicul crede că şi spitalul trebuie să facă eforturi mai mari, pentru o comunicare mai eficientă a ceea ce se întîmplă în unitate, mai ales în domenii în care se fac intervenţii medicale de top, realizate în maxim 10 spitale de urgenţă din România, care nu sînt clinici universitare.

Un exemplu în acest sens, spune medicul romaşcan, estedomeniul nefrologiei. Dr. Arvătescu apreciază şi faptul că, anul acesta, conducerea spitalului a reuşit să facă cel mai important volum de achiziţii de aparatură medicală din ultimul deceniu.

Citește știrea
Un comentariu

Un comentariu

  1. Dragos

    1 martie 2021 at 3:10 PM

    Da, asa este. Trebuie sa ne invatam sa traim cu pandemia de covid 19. Fiecare spital ar trebui sa aiba fluxuri separate pentru bolnavii de covid si pentru cei non-covid. In plus, in aceasta perioada de pandemie, multi bolnavi cu boli cronice au evitat serviciile medicale din spitale de teama de a nu se imbolnavi de covid sau de alte boli!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending