Contactează-ne

Eveniment

Potop în Neamţ: locuinţe, beciuri şi curţi inundate. TIR lovit în mers de un arbore

Știre publicată în urmă cu

în data de

Potopul care s-a abătut marţi seara, 4 iunie, asupra judeţului a lăsat în urmă beciuri şi curţi inundate, străzi colmatate, arbori rupţi. A fost potop şi de apeluri la 112 din partea nemţenilor speriaţi de cantitatea uriaşă de apă căzută. Conform unui raport operativ emis de Prefectura Neamţ miercuri dimineaţă, 5 iunie, la nivel de judeţ au fost înregistrate 16 curţi inundate; 6 beciuri inundate; 5 subsoluri inundate; 0,5 km străzi colmatate; un podeţ afectat; o locuință inundată; DN 17B blocat de arbori căzuți pe carosabil; DN 15D blocat de un arbore căzut pe carosabil, avariind și un TIR aflat în deplasare. Tot miercuri dimineaţă pompierii au transmis o listă cu locurile în care intervin: “Pompierii militari din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț intervin pentru înlăturarea efectelor manifestării fenomenelor meteorologice periculoase, astfel: Misiune pentru evacuarea apei din beciuri si subsoluri in mun. Piatra Neamt, strada Alea Brazilor – se intervine cu un autoturism de serviciu și o motopompă transportabilă; misiune pentru evacuarea apei din beciuri şi subsoluri în municipiul Piatra Neamţ, strada Burebista şi strada Plopilor – se intervine cu un autoturism de serviciu și o motopompă transportabilă; misiune pentru evacuarea apei din beciuri şi subsoluri în municipiul Piatra Neamţ strada Dragoş Vodă – se intervine cu un autocamion de intervenție și o motopompă transportabilă; misiune pentru evacuarea apei din subsolul Tribunalului Piatra Neamţ în municipiul Piatra Neamţ, B-dul Decebal – se intervine cu o autospecială de intervenție”.

Declaraţiile autorităţilor

Prefectul de Neamţ, Daniela Soroceanu a transmis o declaraţie de presă marţi seara: “Din cauza ploii torențiale din această seară sunt zeci de apeluri primite în Dispeceratul ISU Neamț pe numărul de urgență 112. Majoritatea solicitărilor sunt din municipiul Piatra Neamț și orașul Roznov. Toate echipajele intervin pentru evacuarea apei din curți, subsoluri și locuințe. Se intervine in municipiul Piatra Neamț, anexa Văleni, zona Cârlomanul, zona Ștrandului (drum blocat din cauza unei viituri), str. Pictor Grigorescu, str. Petru Movilă și în orașul Roznov pentru evacuare apă dintr-o curte”. Primarul de Piatra Neamţ, Dragoş Chitic, a postat şi el un mesaj pe o reţea de socializare, miercuri dimineaţă: “Precipitatiile abundende de aseară, care au atins chiar şi 80 de litri pe metru pătrat, cînd Piatra Neamţ s-a aflat sub cod portocaliu, au afectat mai multe zone din oraş. Cele mai mari probleme au fost pe străzile situate la baza versanţilor şi pe străzile în pantă unde s-au format torenţi care au antrenat aluviuni , îndeosebi din zona împădurită. Am fost prezent aseară împreună cu oamenii şi utilajele de la Publiserv, sprijiniţi şi de ISU Neamţ în zonele afectate intervenind pentru curăţarea căilor de circulaţie, a podeţelor de scurgere, scoaterea apei din curţile inundate şi sprijinirea populaţiei afectate. S-a lucrat pe parcursul întregii nopţi pentru îndepărtarea efectelor ploii torenţiale, limitarea pagubelor şi eliminarea riscurilor. Sîntem şi astăzi prezenţi în zonele afectate cu utilaje şi forţă umană pînă la remedierea problemelor cauzate de ploile de aseară”.

Actualitate

Constructori „premiaţi“ de inspectorii de muncă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ mai multe campanii de verificare vizează acest domeniu de activitate ■ au fost descoperite numeroase nereguli pentru care au fost aplicate amenzi usturătoare ■

Domeniul construcţiilor stă sub lupa inspectorilor de muncă, mai multe campanii de verificare desfăurîndu-se la firmele de profil. Una dintre acestea urmăreşte verificarea modului de respectare a cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcţiilor.

„Campania naţională se desfăşoară în perioada 15 februarie – 6 decembrie 2021 şi este structurată în patru etape. Conform metodologiei, în cadrul etapei de control, în perioada aprilie-iunie 2021, au fost verificaţi 66 de angajatori“, se arată într-un comunicat al ITM Neamţ.

A fost verificat modul de implementare a măsurilor dispuse pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor, în funcţie de termenele dispuse cu ocazia controalelor. Pentru încălcarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost dispuse un număr de 54 măsuri de remediere a neconformităţilor constatate şi au fost sancţionaţi 41 de angajatori cu 54 sancţiuni contravenţionale, 3 amenzi în cuantum de 11.000 lei şi 51 de avertismente.

O altă campanie de control aflată în curs de derulare urmăreşte identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, precum şi verificarea respectării normelor de securitate şi sănătate în muncă.

Obiectivele campaniei au fost: identificarea şi combaterea muncii nedeclarate şi luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării prevederilor legale de către angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor; identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor şi a tinerilor; determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare şi de a le transmite în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul îşi are sediul social; creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor din domeniul verificat în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă; diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăoară activitate în acest domeniu, a prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă şi sănătăţii şi securităţii în muncă.

Luna trecută, în Neamţ au fost verificaţi 55 de angajatori. Pentru deficienţele constatate cu ocazia controalelor au fost dispuse măsuri de remediere şi au fost aplicate 70 sancţiuni contravenţionale în valoare de 224.300 lei . La 7 angajatori, inspectorii de muncă au identificat 12 persoane care prestau muncă nedeclarată, din care 10 persoane prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă şi 2 persoane care prestau muncă în afara programului de lucru stabilit în contractul individual de muncă cu timp parţial.

Citește știrea

Actualitate

Fără clemenţă în cazul unui poliţist şpăgar

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ condamnat definitiv pentru mită, el a cerut revizuirea cauzei ■ instanta a respins solicitarea ■ în dosar au fost mai mulţi inculpaţi de la Rutier ■

Un poliţist condamnat prin sentinţă definitivă pentru mită, a cerut magistraţilor din cadrul Tribunalului Neamţ revizuirea cauzei. La final, judecătorii au decis că solicitarea nu este oportună, iar acţiunea lui Vasile Marius Cucoş a fost respinsă ca nefondată.

„Respinge ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de condamnatul revizuient C.V.M., împotriva soluţiei de condamnare din sentinţa penală nr. 23/P/3.03.2020“, conform instanţei. Demersul inutil l-a costat pe Cucoş 150 de lei. Petentul face parte din lotul poliţiştilor de la Tîrgu Neamţ, care au fost acuzaţi şi judecaţi pentru luare de mită.

Cucoş a fost găsit vinovat de luare de mită şi a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, I s-au interzis anumite drepturi între care cel de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvîrşirea infracţiunii.

În acelaşi dosar, Ştefan Epanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare fără executare pentru luare de mită, fals intelectual şi uz de fals, plus aceleaşi interdicţii ca şi Cucoş. Marius Bogdan Nechita a fost găsit vinovat de fals intelectual şi uz de fals şi a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Iniţial, ce de-al patrulea poliţist, Florin Alin Popa Mocanu, a fost găsit nevinovat de acuzele de complicitate la fals intelectual şi coautorat la luare de mită, fiind exonerat de răspundere penală.

În urma căii de atac promovată de procurori, Popa a fost şi el condamnat şi a primit 2 ani şi 7 luni de detenţie, fără executare. Dintre cei care au dat şpagă unul are o condamnare de 11 luni, fără executare, iar altul a fost achitat. Judecătorii au dispus confiscarea sumei de 250 de lei de la Cucoş, 350 de lei de la Epanu şi au anulat două procese verbale de contravenţie. Cazul a fost făcut public printr-un comunicat al DGA.

„În fapt, în perioada 24 aprilie – 17 mai 2016, agenţii de poliţie au pretins şi primit sume de bani cuprinse între 50 şi 200 lei, pentru a nu aplica sau pentru a aplica sancţiuni mai uşoare unor conducători auto, cu ocazia constatării unor încălcări ale normelor privind regimul circulaţiei rutiere“, conform comunicatului DGA.

Vasile Marius Cucoş a fost acuzat de săvîrşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită şi complicitate la fals intelectual. Marius Bogdan Nechita a fost inculpat pentru săvîşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la luare de mită, fals intelectual şi uz de fals.

Florin Alin Popa Mocanu a fost la rîndul lui acuzat de coautorat la luare de mită şi complicitate la fals intelectual, iar Ştefan Epanu ar fi săvîrşit fapte cum ar fi luare de mita, fals intelectual, uz de fals şi coautorat la luare de mită.

Citește știrea

Actualitate

Autoturism răsturnat, patru copii transportaţi la spital

Știre publicată în urmă cu

în data de

Patru copii cu vârste cuprinse între 14 şi 15 ani au fost transportaţi la spital, joi, 22 iulie, după ce maşina în care se aflau s-a răsturnat pe un câmp în apropierea localităţii Căciuleşti. Conform primelor informaţii, accidentul a fost cauzat de neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, iar copiii se întorceau spre casă dintr-o tabără.

“La data de 22 iulie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Piatra Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că un autoturism a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat pe un teren agricol, pe D.J. 156A, în afara localității Căciulești.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea a patru minori, cu vârste între 14 și 15, din județul Suceava, pasageri în autoturism, aceștia fiind transportați la spital în vederea primirii de îngrijiri medicale de specialitate.

Conducătorul auto, un tânăr de 19 ani, din județul Suceava, a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind negativ.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, în vederea stabilirii, cu exactitate, a circumstanțelor în care s-a produs evenimentul rutier”, au anunţat reprezentanţii IPJ Neamţ.

 

Citește știrea

Trending