Contactează-ne

Actualitate

Poteci inundate de lumină în toiul nopţii, pe Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ muntele Ceahlău a fost ţinta a mii de turişti de Schimbarea la Faţă ■ a fost hramul schitului de la cota 1.750 ■ dimineaţă, la răsărit, de pe Vîrful Toaca s-a putut vedea piramida hilografică ■ regizorul Andrei Dăscălescu a realizat o fotografie extrem de reuşită cu traseele „inundate“ de lumina lanternelor turiştilor care urcau în masiv ■

După cum era de aşteptat, Ceahlăul a fost luat cu asalt, pe 6 august 2020, de turişti şi credincioşi, care au dorit să asiste la cele ce se petrec în masiv în această zi.

Este vorba despre piramida holografică , un straniu fenomen format din proiecţia unor umbre şi de pelerinajul spre schitul de lângă cabana Dochia, care are hramul în această zi, cortegiul fiind condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Pentru a fi martorii piramidei spaţiale (i se mai spune şi aşa), majoritatea turiştilor încep ascensiunea muntelui cam de la miezul nopţii de 5/6 august, pentru a prinde răsăritul pe Vârful Toaca (1.904 metri), locul de unde poate fi observat fenomenul. Şi ce-a fost să fie pe munte în acest an a fost admirabil surprins de un regizor de film din Piatra Neamţ, Andrei Dăscălescu, care (cel mai probabil), s-a poziţionat strategic în zona Vârfului Ocolaşu Mare, cel mai înalt din masiv – 1.907 metri. Iar ce-a surprins obiectivul aparatului foto a fost postat pe internet – o fotografie nocturnă extrem de reuşită a masivului, cu Vârful Toaca în fundal şi potecile alpine care duc spre creste „inundate“ de lumina lanternelor sutelor, dacă nu miilor de turişti.

În instantaneu se observă traseele Lutu Roşu, Poiana Maicilor şi Jgheabul cu Hotar (toate pornind din sătucul Izvorul Muntelui), luminate de frontalele montaniarzilor, care se unesc în apropierea cabanei Dochia. Cât priveşte piramida spaţială sau holografică ea se produce pe data menţionată la răsăritul soarelui, fiind o imagine tridimensională, care se vede de pe Toaca dacă este senin şi are o explicaţie ştiinţifică.

Fenomenul straniu e o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră, la fel Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate acestea se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui, iar pe data de 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine tridimensională, ca holograma unei piramide. Nicolae Ţicleanu, fost profesor la catedra de Geologie şi Paleontologie a Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti detalia, pentru Adevărul.ro, despre acest fenomen:

„În prima decadă a lunii august, la răsăritul Soarelui, umbra vârfului piramidal Toaca, combinată cu umbra vârfului Piatra Ciobanului, formează, timp de peste 80 de minute, o hologramă naturală gigantică, incredibilă şi terifiantă, cu aspect de piramidă perfectă, motiv pentru care am denumit-o Umbra Piramidală“. Despre impresia care o creează asupra celor ce-o observă, Ionel Stoica a declarat, pentru Fanatic.ro: „E ireal, e un moment pe care trebuie să-l trăieşti măcar o dată în viaţă. Totul se desfăşoară sub ochii tăi, încet, încet, până când devine realitate. Pentru pasionaţi este ceva sublim, dar la piramidă se poate uita oricine. Fiecare înţelege ce vrea, apoi încep să curgă poveştile şi părerile“. Tot pe 6 august, de Schimbarea la Faţă, a avut loc pelerinajul la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, fiind hramul aşezământului de la cota 1.750. Şi în 2020, pelerinii l-au avut în frunte pe IPS Teofan, mitropolitul Moldovei.

Credincioşii şi preoţii şi- au dat întâlnire la baza muntelui, la Stănile, urcând pe traseul cu acelaşi nume, care este cel mai lesne de străbătut, în vârf ajungându-se în cel mult o oră şi jumătate. Slujba a fost oficiată de IPS Teofan, care a ţinut şi un cuvânt de învăţătură. „Simţim că fără prezenţa Duhului Sfânt în viaţa noastră rătăcim pe căi greşite. (…) Cum putem concepe viaţa noastră ca o urcare continuă, neîntreruptă sau întreruptă prin căderi dar reluată prin pocăinţă, o urcare permanentă pe Muntele Tabor? Multe sunt căile precum potecile acestui munte care duc până aici. Urcarea noastră pe Tabor înseamnă împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului Hristos. Prezenţa noastră la Dumnezeiasca Liturghie dacă nu este împlinită, începută, încheiată, adâncită şi înălţată prin împărtăşirea cu Sfintele Taine, este ca şi cum am fi urcat până la mijlocul muntelui“, a rostit mitropolitul Moldovei.

De menţionat că un singur incident a „umbrit“ cele petrecute pe Ceahlău, de Schimbarea la Faţă. Salvamont a intervenit în zona Gardul Stanilelor, pentru acordarea primului ajutor unei persoane, care suferise un traumatism de membru inferior. Victima, un ieşean de 72 de ani, a fost evacuată în siguranţă până în staţiunea Durău.

Actualitate

Maşină parcată în scările unei firme de un şofer aproape în comă alcoolică

Știre publicată în urmă cu

în data de

Un şofer în pragul comei alcoolice, cu o alcoolemie de 2 la mie, nu şi-a mai putut stăpîni maşina şi s-a oprit în treptele unei firme. S-a întîmplat pe 25 februarie 2021, cînd poliţiştii Biroului Rutier din cadrul Poliţiei municipiului Roman au fost solicitaţi să intervină la un eveniment rutier produs pe o stradă din municipi soldat, din fericire, doar cu pagube materiale.

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii a reieşit că, în timp ce un bărbat de 38 de ani, din Roman, conducea un autoturism pe strada Cuza Vodă, ar fi pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a părăsit partea carosabilă, intrînd în coliziune cu scările de acces ale unei societăţi comerciale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul indicînd amploarea beţiei, o concentraţie de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.

De menţionat e faptul că această valoare se dublează în sînge, drept pentru care şoferul a fost condus la spital, unde i s- au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii, cu exactitate, a alcoolemiei. Poliţiştii i-au săltat carnetul de conducere şi continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.

Citește știrea

Actualitate

Dezinfectant pentru mîini, mare atenţie

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit pe piaţă falsuri grosolane

Firmele care oferă la vînzare dezinfectant pentru mîini vor fi supuse unor controale amănunţite. Măsura a fost luată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor după ce pe piaţă au fost descoperite falsuri grosolane.

Mai exact, la unii comercianţi au fost descoperite sticluţe cu apă de toaletă care, peste eticheta originală, aveau aplicate etichete noi, care atestau în fals că ar fi recipiente cu dezinfectatnt pentru mîini.

„În urma unei acţiuni de supraveghere a pieţei desfăşurata de reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, pe raza municipiului Bucureşti, au fost găsite la comercializare produse sub marca «Kolonya – eau de cologne», prezentate drept «dezinfectant de mîini”, conform unui comunicat ANPC. Ca atare, de la mijlocul lunii februarie 2021, ANPC a dispus structurilor teritoriale un control pe această temă. Deja, la nivelul Capitalei, a fost identificată o companie care avea la vînzare produsul „Kolonya – eau de cologne”, care prezenta o etichetă suplimentară suprapusă, care îl înfaţişa publicului drept „dezinfectant de mîini”.

Fapta constatată încalcă prevederile Legii 363/2007 art. 6 alin.1 lit.b, fiind o practică înşelătoare. S-a dispus operatorului economic încetarea practicii neloiale, în conformitate cu art. 13 din Legea 363/2007, precum şi aplicarea unei amenzi contravenţionale în valoare de 10.000 lei.

ANPC anunţă că va reveni cu datele finale ale controlului pe această temă, la nivelul întregii ţări, şi îi asigură încă o dată pe consumatori că supraveghează cu atenţie şi permanent piaţa, astfel încît să împiedice orice posibilă încălcare a drepturilor lor, în timpul actului comercial, de către operatorii economici.

Citește știrea

Actualitate

Cazul crimei din spital, este aşteptat verdictul

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ judecătorii au încheiat procesul, iar sentinţa va fi dată de 9 martie ■ Dumitru Patriche a fost judecat pentru omor calificat după ce şi-a ucis soţia ■ crima a avut loc în biroul victimei de la Spitalul Judeţean ■ pedeapsa maximă este de 25 de ani de detenţie ■ familia cere daune de un milion de euro şi 10.000 de lei ■

La aproape un an distanţă de la data trimiterii în judecată, procesul crimei de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a luat sfîrşit. La ultima înfăţişare, una care a avut loc pe 24 februarie 2021, judecătorii din cadrul Tribunalului Neamţ au scos dosarul în pronunţare urmînd ca aceasta să aibă loc pe 9 martie 2021.

Inculpatul, Dumitru Sebastian Patriche, a fost judecat pentru săvîrşirea infracţiunii de omor calificat după ce, pe 10 ianuarie 2020, în jurul orei 16:30 şi-a ucis soţia în biroul de la spital. Procurorii au reţinut ca circumstanţă agravantă premeditarea, iar în cazul în care inculpatul va fi găsit vinovat riscă între 15 şi 25 de ani de închisoare şi interzicerea unor drepturi.

De menţionat este faptul că familia victimei, respectiv două persoane – fiul şi o rudă, sînt părţi civile în procesul penal şi cer de la ucigaş 10.000 de lei cu titlu de daune morale şi un milion de euro cu titlu de daune morale. Victima, Anca Daniela Patriche, în vîrstă de 49 de ani, era asistentă şefă în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, la Secţia Chirurgie. Tocmai promovase concursul pentru postul de director de îngrijiri medicale a instituţiei spitaliceşti, dar nu apucase să ia în primire noile atribuţii.

Cu cîteva luni înainte de crimă, victima plecase de acasă şi se mutase cu chirie, în oraş. Cert este că se temea de el pentru că a apelat la ajutorul unor elevi de la şcoala postliceală sanitară unde preda şi i-a rugat să o însoţească cu maşina cînd ieşea în oraş. Mergeau cu ea la cumpărături, o duceau şi o aduceau de la şcoală, sau de la muncă.

Singurul loc unde Anca Patriche a crezut că nu are nevoie de protecţie a fost la serviciu, adică acolo unde a fost ucisă cu o ploaie de lovituri de cuţit, care i-au secţionat pachetul vascular de la gît ceea ce a provocat o hemoragie care nu a mai putut fi oprită şi a dus în cel mai scurt timp la deces. Colegii nu au mai putut face nimic, iar ucigaşul a aşteptat să sosească anchetatorii să-l reţină.

Din cauza stării psihice în care era, procurorul de caz a decis să-l audieze cîteva zile mai tîrziu. Pe 14 ianuarie, bărbatul de 50 de ani a dat cu subsemnatul şi şi-a admis vina, la fel cum a făcut-o şi în ziua faptei. La audierile iniţiale, Patriche a susţinut că ar fi venit la locul ei de muncă al soţiei să o felicite pentru promovarea concursului pentru postul de director de îngrijiri medicale, însă anchetatorii susţin că individul a avut intenţia clară de a ucide, motivat de faptul că s-a prezentat în cabinetul soţiei cu un cuţit cu lama de circa 20 de centimetri.

Tensiunile dintre soţi au fost alimentate de faptul că bărbatul nu a avut de lucru o perioadă de timp, ceea ce a generat frustrări, iar mai apoi violenţe, din cauza cărora femeia a intentat divorţ. Sebastian Dumitru Patriche fusese anterior atacului slujitor voluntar la biserica Întîmpinarea Domnului din Piatra Neamţ.

Era paracliser şi palimar, ajutînd la diverse acţiuni ale parohiei. De cîteva luni nu mai venise la biserică, pînă la data omorului fiind agent de pază la un supermarket. Pe parcursul urmării penale inculpatul a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice, care a stabilit că nu prezintă nici un fel de tulburări şi a avut reprezentarea faptei.

Citește știrea

Trending