Contactează-ne

Actualitate

Poteci inundate de lumină în toiul nopţii, pe Ceahlău

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ muntele Ceahlău a fost ţinta a mii de turişti de Schimbarea la Faţă ■ a fost hramul schitului de la cota 1.750 ■ dimineaţă, la răsărit, de pe Vîrful Toaca s-a putut vedea piramida hilografică ■ regizorul Andrei Dăscălescu a realizat o fotografie extrem de reuşită cu traseele „inundate“ de lumina lanternelor turiştilor care urcau în masiv ■

După cum era de aşteptat, Ceahlăul a fost luat cu asalt, pe 6 august 2020, de turişti şi credincioşi, care au dorit să asiste la cele ce se petrec în masiv în această zi.

Este vorba despre piramida holografică , un straniu fenomen format din proiecţia unor umbre şi de pelerinajul spre schitul de lângă cabana Dochia, care are hramul în această zi, cortegiul fiind condus de IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Pentru a fi martorii piramidei spaţiale (i se mai spune şi aşa), majoritatea turiştilor încep ascensiunea muntelui cam de la miezul nopţii de 5/6 august, pentru a prinde răsăritul pe Vârful Toaca (1.904 metri), locul de unde poate fi observat fenomenul. Şi ce-a fost să fie pe munte în acest an a fost admirabil surprins de un regizor de film din Piatra Neamţ, Andrei Dăscălescu, care (cel mai probabil), s-a poziţionat strategic în zona Vârfului Ocolaşu Mare, cel mai înalt din masiv – 1.907 metri. Iar ce-a surprins obiectivul aparatului foto a fost postat pe internet – o fotografie nocturnă extrem de reuşită a masivului, cu Vârful Toaca în fundal şi potecile alpine care duc spre creste „inundate“ de lumina lanternelor sutelor, dacă nu miilor de turişti.

În instantaneu se observă traseele Lutu Roşu, Poiana Maicilor şi Jgheabul cu Hotar (toate pornind din sătucul Izvorul Muntelui), luminate de frontalele montaniarzilor, care se unesc în apropierea cabanei Dochia. Cât priveşte piramida spaţială sau holografică ea se produce pe data menţionată la răsăritul soarelui, fiind o imagine tridimensională, care se vede de pe Toaca dacă este senin şi are o explicaţie ştiinţifică.

Fenomenul straniu e o compunere de patru umbre. Vârful Toaca are formă de piramidă regulată cu baza un pătrat, iar sub acţiunea razelor solare dinspre est, are o umbră în formă de triunghi isoscel. Stânca Piatra Ciobanului, fiind mai mică şi mai joasă, face altă umbră, la fel Piatra Vulcanului şi Panaghia. Peste toate acestea se suprapune lumina ce trece prin şaua muntelui, iar pe data de 6 august, datorită poziţiei soarelui, umbrele se unesc la vârf şi se creează o imagine tridimensională, ca holograma unei piramide. Nicolae Ţicleanu, fost profesor la catedra de Geologie şi Paleontologie a Facultăţii de Geologie şi Geofizică a Universităţii Bucureşti detalia, pentru Adevărul.ro, despre acest fenomen:

„În prima decadă a lunii august, la răsăritul Soarelui, umbra vârfului piramidal Toaca, combinată cu umbra vârfului Piatra Ciobanului, formează, timp de peste 80 de minute, o hologramă naturală gigantică, incredibilă şi terifiantă, cu aspect de piramidă perfectă, motiv pentru care am denumit-o Umbra Piramidală“. Despre impresia care o creează asupra celor ce-o observă, Ionel Stoica a declarat, pentru Fanatic.ro: „E ireal, e un moment pe care trebuie să-l trăieşti măcar o dată în viaţă. Totul se desfăşoară sub ochii tăi, încet, încet, până când devine realitate. Pentru pasionaţi este ceva sublim, dar la piramidă se poate uita oricine. Fiecare înţelege ce vrea, apoi încep să curgă poveştile şi părerile“. Tot pe 6 august, de Schimbarea la Faţă, a avut loc pelerinajul la Schitul Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, fiind hramul aşezământului de la cota 1.750. Şi în 2020, pelerinii l-au avut în frunte pe IPS Teofan, mitropolitul Moldovei.

Credincioşii şi preoţii şi- au dat întâlnire la baza muntelui, la Stănile, urcând pe traseul cu acelaşi nume, care este cel mai lesne de străbătut, în vârf ajungându-se în cel mult o oră şi jumătate. Slujba a fost oficiată de IPS Teofan, care a ţinut şi un cuvânt de învăţătură. „Simţim că fără prezenţa Duhului Sfânt în viaţa noastră rătăcim pe căi greşite. (…) Cum putem concepe viaţa noastră ca o urcare continuă, neîntreruptă sau întreruptă prin căderi dar reluată prin pocăinţă, o urcare permanentă pe Muntele Tabor? Multe sunt căile precum potecile acestui munte care duc până aici. Urcarea noastră pe Tabor înseamnă împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului Hristos. Prezenţa noastră la Dumnezeiasca Liturghie dacă nu este împlinită, începută, încheiată, adâncită şi înălţată prin împărtăşirea cu Sfintele Taine, este ca şi cum am fi urcat până la mijlocul muntelui“, a rostit mitropolitul Moldovei.

De menţionat că un singur incident a „umbrit“ cele petrecute pe Ceahlău, de Schimbarea la Faţă. Salvamont a intervenit în zona Gardul Stanilelor, pentru acordarea primului ajutor unei persoane, care suferise un traumatism de membru inferior. Victima, un ieşean de 72 de ani, a fost evacuată în siguranţă până în staţiunea Durău.

Actualitate

Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra Neamț: „Votul tău contează! Vino pe 6 decembrie la vot pentru a susține dezvoltarea municipiului Piatra Neamț”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Dezvoltarea reală a Municipiului Piatra-Neamț se poate face la adevăratul potențial doar prin implicarea tuturor. România nu îşi mai poate permite să irosească alţi patru ani, fără să implementeze proiecte majore și necesare. Dacă în 2021 România va rata trendul european al dezvoltării, se vor mări decalajele deja existente faţă de state din vestul Uniunii Europene, care cu greu vor mai putea fi recuperate.

Avem în față o șansă istorică, reprezentată de pachetul de finanțare de 80 miliarde euro, aprobat pentru România de către Comisia Europeană, valoarea fiind negociată la Bruxelles de către președintele Klaus Iohannis. Este cea mai mare oportunitate de dezvoltare pe care România o are de la respingerea, de către guvernul comunist de la București, a Planului Marshall pentru Europa, în 1947. Este de datoria noastră să nu ratăm această ocazie, lăsând un guvern roșu să risipească o astfel de șansă încă o dată. Votând candidații liberali pentru Camera Deputaților și Senat, votăm pentru un parlament pe care Guvernul PNL se poate baza în proiectele de dezvoltare care vor fi derulate în următorii ani în România, în județul Neamț și în orașul nostru.

Primarul Andrei Carabelea spune că Piatra Neamț are nevoie de un guvern eficient și capabil, care să lanseze proiecte de anvergură, atât de necesare dezvoltării economiei noastre, aici, pe plan local. Municipiuluiîi trebuie o centură ocolitoare, nu este cineva care să nege acest lucru. Trebuie să avem drumuri expres care să ne lege de Roman, de Bacău, dar și de Târgu Neamț, unde drumul expres să fie conectat de autostrada A8. Astfel de proiecte, alături de decizii guvernamentale în domeniul fiscal, vor face aici un mediu de afaceri căutat de investitorii care vor crea puncte de lucru, iar astfel vor fi generate locuri de muncă bine plătite, care vor spori prosperitatea comunității noastre.

Pornind de la aceste aspecte, primarul Andrei Carabelea vine în fața tuturor cetățenilor orașului Piatra Neamț cu îndemnul de a participa la vot în data de 6 decembrie 2020.

Cu toții ne dorim dezvoltarea orașului nostru. Ne dorim ca marile proiecte de investiții să nu ne ocolească, iar Guvernul PNL are un plan curajos, axat pe investiții. Pentru că investițiile înseamnă dezvoltare, locuri de muncă, salarii și pensii majorate. Un vot pentru echipa PNL Neamț este un vot pentru un viitor mai bun în Piatra Neamț. Pentru că dezvoltarea se poate face cu un Guvern responsabil, așa cum a dovedit PNL că este, dar care are nevoie și de o majoritate în Parlament, care să susțină și să îmbunătățească deciziile guvernamentale. Vino la vot pe 6 decembrie! Fii alături de cei care decid viitorul” a declarat Andrei Carabelea, primarul municipiului Piatra-Neamț.

Votul este un drept civic fundamental și reprezintă garanția că cei aleși sunt cu adevărat mandatarii poporului pe care îl vor reprezenta. Alături de alegerile desfășurate liber și corect, această reprezentativitate este una din condițiile esențiale ale democrației.

Citește știrea

Actualitate

Coliziune între un autoturism şi un TIR. O victimă încarcerată

Știre publicată în urmă cu

în data de

O coliziune între un TIR şi un autoturism, produsă miercuri, 2 decembrie, în comuna Răuceşti, s-a soldat cu o victimă încarcerată. Aceasta a fost extrasă de pompieri dintre fiarele contorsionate şi a fost transportată la spital.

„Prin apel la 112, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui accident rutier produs pe DN 15 C pe raza comunei Răucești. Ca urmare a accidentului rutier produs între un autotren și un autoturism a rezultat o victimă încarcerată. In urma accidentului autoturismul a părăsit partea carosabilă și a intrat într-un șanț.

La locul evenimentului s-au deplasat pompierii târgnemțeni cu o  autospecială de stingere cu modul pentru descarcerare,  o autospecială pentru descarcerare și o ambulanță SMURD și un echipaj cu o ambulanță de la SAJ Târgu Neamț.

Pompierii au extras victima încarcerată, șoferul autoturismului, în stare de inconștiență.  Aceasta a fost preluat de echipajul de la SAJ și transportat la spital.

În autoturism se mai afla  o persoană care s-a autoevacuat până la sosirea forțelor de intervenție.

Pompierii au asigurat și măsurile de prevenire și stingere a incendiilor,  deconectând bornele bateriilor de la autoturism și au curățat/degajat carosabilul de elementele rezultate în urma accidentului rutier”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

Citește știrea

Actualitate

Casă incendiată

Știre publicată în urmă cu

în data de

O gospodărie din Oşlobeni a fost cuprinsă de flăcări, miercuri, 2 decembrie, pompierii stabilind drept cauză a producerii incendiului acţiunea intenţionată.

„Prin apel la 112, in jurul orei 15:45, pompierii nemțeni au fost înștiințati despre producerea unui incendiu la o locuință din satul Oșlobeni, comuna Bodești.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului au intervenit pompierii pietreni cu două autospeciale de stingere  cu apă și spumă și o ambulanță SMURD și pompierii voluntari din cadrul SVSU Bodești cu o autospecială pentru stingere.

Incendiul se manifesta la acoperișul locuinței și la o magazie lipită de casă.

Forțele de intervenție au lichidat incendiul în urma căruia a ars acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 60 mp și o magazie cu suprafața de 14 mp.

Acțiunea intenționată a fost cauza probabilă de producere a acestui incendiu.

Nu au fost victime”, au transmis reprezentanţii ISU Neamţ.

 

 

UPDATE- Un bărbat din Bodești a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști, fiind bănuit că ar fi încălcat ordinul de protecție emis de instanța de judecată. La data de 2 decembrie a.c., polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Gîrcina au fost sesizați de către o tânără de 22 de ani, cu privire la faptul că la locuința sa a izbucnit un incendiu. Din cercetările efectuate a reieșit că, în ziua de 2 decembrie, un bărbat de 50 de ani, ar fi pătruns în imobil, în mod repetat, amenințând cu incendierea locuinței, încălcând astfel măsurile dispuse prin ordinul de protecție emis de Judecătoria Piatra Neamț, la data de 12 octombrie 2020, prin care s-a dispus evacuarea acestuia din locuință și păstrarea unei distanțe minime de 100 de metri față de soția acestuia, de 48 de ani și față de fiica sa, de 12 ani. Acesta ar fi inițiat foc în zona unei magazii, anexă a locuinței, extinzându-se și asupra locuinței. La fața locului s-au prezentat mai multe echipaje din cadru I.S.U. Neamț care au procedat la stingerea incendiului. În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore, fiind cercetat sub aspectul comiterii infracțiunilor de încălcarea ordinului de protecție și distrugere. Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, urmând ca, în cursul zilei de mâine, să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive – sursa IPJ Neamț.

Citește știrea

Trending