Contactează-ne

Actualitate

Postul Paștilor începe la 18 martie și se termină la 4 mai 2024

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ durează șapte saptamani - 48 de zile - și este cel mai aspru din punct de vedere alimentar ■ acest post amintește de postul de patruzeci de zile ținut de Mântuitorul înainte de începerea lucrărilor Sale mesianice ■

Postul Paștilor este numit în popor Postul Mare. El precede sărbatoarea Învierii Domnului. Postul Paștelui este cel mai lung și mai riguros post din calendarul liturgic al Bisericii Ortodoxe.

Postul Paștelui 2024 va începe pe 18 martie la ortodocși, după ce pe data de 14 februarie a început la catolici. În 2024, Paștele Catolic va fi în data de 31 martie, iar Paștele ortodox va fi pe 5 mai.

Cand începe Postul Paștilor

Postul Paștilor incepe luni, 18 martie 2024, dupa Duminica izgonirii lui Adam din rai – a lăsatului sec de brânză. Se postește până ân seara sâmbetei din Săptamâna Patimilor, inclusiv. În timpul acestui post nu au loc nunți.

Cu o săptămână înainte de lăsata secului pentru postul Paștelui 2024 este ceea ce se numește Săptămâna Albă sau a Brânzei. Duminica lăsatului sec de brânză și lapte este cea din 17 martie, numită și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai. Săptămâna albă sau a brânzei este o etapă premergătoare Postului Mare, în care se renunță la consumul de carne, alimentația bazându-se pe legume și lactate.

Săptămâna Albă se încheie cu Duminica Iertării, zi în care creștinii obișnuiesc să-și ceară iertare unii altora, pentru a intra în post împăcați.

Dezlegari la pește 

În perioada Postului Pastilor sunt dezlegari la peste: pe 25 martie, de praznicul Bunei Vestiri si pe 28 aprilie 2024, cu prilejul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim.

 

Sursa: Creștin Ortodox 

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending