Contactează-ne

Prima pagină

Posibil de teamă, factorii poștali din Neamț n-au participat la grevă

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ sindicaliștii nemțeni de la Poștă nu au participat la greva din 1 aprilie ■ liderii de sindicat susțin că au fost presiuni asupra salariaților greviști, care riscau mutarea în altă localitate ■ directorul Cristian Tapalagă, detașat la București, spune că s-au găsit soluții de majorare salarială cu 420 lei de angajat ■ pe 2 aprilie, la Ministerul Digitalizării se va parafa noul Contract Colectiv de Muncă ■

Județul Neamț este printre cele din România unde membrii Sindicatului Lucrătorilor Poștali nu au participat la greva din 1 aprilie, din cauza faptului că, așa cum susțin liderii de sindicat, asupra angajaților s-ar fi făcut tot felul de presiuni. „Din păcate, la Neamț nu s-a ieșit la proteste din cauza temerii răspândită în rândul salariaților de către amenințările conducerii companiei și de la domnul director Tapalagă, în primul rând.

S-au făcut tot felul de intervenții, aduceri la cunoștință privind riscurile intrării în grevă. Lucrurile au culminat cu amenințările privind o serie de mutări de la un oficiu poștal la altul, în diverse localități. Acest lucru a determinat angajații să nu mai participe la mișcarea de protest. Pe 1 aprilie se împlinesc 103 zile de când se tot negociază noul Contract Colectiv de Muncă”, a declarat Costel Atomei, liderul județean al Sindicatului Lucrătorilor din Poșta Română.

De pe scaunul de director al Companiei Poșta Română lucrurile se văd altfel. Cristian Tapalagă, promovat în funcție la București, susține că urmare a negocierilor cu partenerii de dialog social, lucrurile sunt în curs de rezolvare. „În primul rând, în aceste negocieri noi suntem constrânși de bugetul de venituri și cheltuieli. Pe 1 aprilie am avut o serie de noi negocieri cu partenerii de dialog social și am convenit majorările în două tranșe: de la 1 iulie 2024 și din septembrie.

Cuntumul majorărilor ar urma să fie de 420 lei per salariat, ceea ce reprezintă cea mai mare majorare salarială din companie, din ultimii 4-5 ani. În cursul zilei de 2 aprilie ne deplasăm la sediul Ministerului Digitalizării, unde vom semna noul Contract de Muncă și-l vom înregistra la Inspectoratul Teritorial de Muncă București. În aceste condiții, greva va înceta în întreaga țară”, a declarat Constantin Cristian Tapalagă.

La întrebarea redactorului „Monitorul” privind eventualele presiuni a precizat că nu au existat amenințări, dar că Poșta Română este o companie strategică a statului care are responsabilități sociale importante. „Nimeni nu a fost amenințat, dar este știut că atunci când au întrerupt activitatea, oamenii și-au asumat anumite lucruri, în sensul în care angajații știu că nu sunt plătiți în timpul protestului, își pierd tichetele de masă.

Zvonurile care circulă pe grupurile de WhatsApp sau prin alte moduri de comunicare vin din partea unor instigatori. Compania Poșta Română și Oficiul Județean de Poștă Neamț sunt instituții stabile. Prin aceste negocieri s-a dovedit că putem asigura relații contractuale corecte, cu partenerii noștri de dialog social. Avem pensii de achitat, avem și alte indemnizații sociale și nu ne putem juca cu destinele oamenilor.

Poștașii sunt oameni cu suflet mare și de aceea ne-am străduit să găsim resursele necesare”, a precizat pentru „Monitorul” directorul Constantin Cristian Tapalagă. Și liderul național, Ionel Oțelea,  a confirmat rezultatul negocierilor și și-a exprimat regretul că la Neamț și în alte câteva județe s-a reușit dezbinarea oamenilor, ceea ce încalcă legislația conflictelor de muncă.

Reamintim faptul că prima formă de protest a avut loc în 20 martie, când a fost întrerup lucrul timp de două ore la oficiile poștale din Roman și Târgu Neamț și deloc la Piatra Neamț. De menționat și faptul că Oficiul Poștal Piatra Neamț are 105 salariați, din care 50 membri de sindicat, Romanul lucrează cu 40 salariați, din care 28 sunt membri de sindicat, iar Oficiul Poștal Târgu Neamț are 20 de salariați, toți sindicaliști.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement
Trending