Contactează-ne

Actualitate

Populism ieftin şi discuţii sterile în CL Piatra Neamţ

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ proiectele au trecut, în condiţiile în care majoritatea încă “rezistă” ■ social-democraţii joacă în continuare cartea populismului şi a opoziţiei îngrijorate de situaţia cetăţeanului de rând ■

 Populism ieftin şi discuţii sterile, cam aşa poate fi sintetizată situaţia din Consiliul Local Piatra Neamţ. Şi la şedinţa de marţi, 14 septembrie, dar situaţia este aşa de câteva şedinţe încoace. Pe scurt lucrurile arată astfel: majoritatea, fragilă, PNL-USR-PLUS-PRO România (încă) rezistă şi îşi trece, cu mici sincope, proiectele de hotărâre. Minoritarii de la PSD şi PMP joacă în continuare cartea opoziţiei îngrijorate de soarta cetăţeanului şi derapează de multe ori înspre un populism evident şi tocmai de aceea ieftin.

Care s-ar putea traduce în felul următor: nu contează de unde şi câţi bani luăm, nu contează nici dacă avem sau nu bani, dar noi propunem să se dea cetăţeanului amărât şi stimulente pentru natalitate şi pentru a se încălzi la iarnă şi pentru… Acum, evident că ar trebui să i se dea cetăţeanului, amărât e drept, şi ar fi trebuit să i se dea şi până acum, însă nu neapărat pomană.

Ar fi trebuit să i se dea şansa să nu sărăcească, după ce PSD, PNL, PMP şi alţii au guvernat atâţia ani această ţară, şi şansa ca în toţi aceşti ani să aibă condiţii să muncească şi să trăiască decent. Să câştige din salariu cât să trăiască decent şi nu să devină dependent de firmiturile pe care se îndură din când în când să i le arunce unii care pozează în socialişti dar s-au îmbuibat ani la rând încasând lefuri grase de prin funcţii de la buget unde au ajuns… cum au ajuns.

E drept că ei sunt social-democraţi, unii chiar lideri social-democraţi, dar asta nu i-a împiedicat să-şi vadă propriul interes asigurându-şi lefuri grase pe posturi călduţe la stat şi să-şi amintească abia apoi de cetăţeanul amărât şi de nevoile acestuia.

Şi, la fel ca alţi politicieni de la alte partide, sunt aproape convins că îi va roade grija amărâţilor doar cât vor fi în opoziţie. Că au fost la putere şi amărâtul a ajuns mai amărât şi în timpul domniei social-democrate sau a oricăror alte domnii.

În plus, la judeţ, unde social-democraţii “guvernează”, nu am auzit să iniţieze hotărâri de CJ după hotărâri de CJ prin care să dea stimulente pentru mame, ajutoare pentru încălzire sau, mă rog, alte ajutoare pentru amărâţi în general. Din cele 100 de milioane de lei împrumutate recent, partea leului se duce spre “cumătreală” şi nu spre amărâţi, aşa că credem că putem concluziona că politicienii, chiar şi cei social-democraţi, mor de grija sărmanilor doar când sunt în opoziţie şi pentru a ajunge la putere, iar când ajung la putere nu mai mor decât de grija “cumătrilor” lor. Din politică sau din afaceri.

Populism ieftin sau administraţie eficientă?

Revenind la extraordinara, oficial, dar atât de insipida, în fapt, şedinţă de CL Piatra Neamţ de marţi, ea s-a desfăşurat după tipicul obişnuit: majoritatea şi-a trecut proiectele – nu zice nimeni că ar fi bune – iar opoziţia a măcănit populist – nu zice nimeni că ar fi rău – în speranţa că mai câştigă ceva simpatie electorală. Şi să dăm câteva exemple: , la proiectul cu rectificarea de buget, PSD a venit cu un amendament – să se ia 100.000 de lei dintr-o parte, nici nu prea contează de unde, şi să se dea pentru ajutoare de încălzire. Că, şi urmează discursul populist, vine iarna şi pietrenii o duc greu.

Cui să i se dea şi în ce condiţii sunt întrebări de bun simţ dacă nu ne dorim să perpetuăm situaţia, exprimată plastic, în care ajutoare, financiare sau de alt gen, au ajuns şi ajung la unii care coboară din Mercedes să se ducă să le încaseze şi apoi se întorc cu ele în nişte “căsuţe” cu multe camere. În condiţiile în care ei nu au muncit şi nu vor munci vreo oră din viaţa lor şi nici nu au plătit şi nu vor plăti vreo taxă în viaţa lor.

În vreme ce alţii, care nu vor avea niciodată Mercedes şi nici casa lor, ci vor sta toată viaţa doar într-un amărât de apartament pentru care vor plăti chirie, nu apucă niciun fel de ajutoare, deşi muncesc opt ore pe zi pe un salariu mediu de mizerie şi plătesc dări peste dări.

Pot domnii şi doamnele social-democrate să corecteze astfel de derapaje şi inechităţi la care a dus populismul deşanţat pe care îl tot promovează, ei şi alţii ca ei din alte partide? Sau nu contează asta ci doar să poată spune public că ei au vrut să dea şi alţii s-au opus?

Ca o paranteză, când li se acceptă câte o propunere ce miroase a populism, am văzut că votează rectificările de buget cu două mâini, ca să nu uităm ce s-a întâmplat la şedinţa trecută. Drept e că şi găselniţa găsită pentru ca hotărârea privind acordarea de stimulente financiare pentru nou-născuţi să nu fie aplicată, cel puţin nu încă, pare la fel de străvezie şi numai a fair-play nu miroase.

Iar pentru cei ce au urmărit subiectul, să spunem că secretarul municipiului nu a contrasemnat hotărârea – (pseudo)argumentele strict juridice interesează prea puţin – şi acum toată lumea aşteaptă să vadă ce va spune Prefectura.

Revenind la şedinţa de marţi, la fel de sterile au fost şi discuţiile pe marginea altor proiecte. Cum ar fi cel privind acordul pentru un spaţiu într-o unitate de învăţământ în care să fie vândute produse elevilor. Unii, probabil ahtiaţi după imagine publică, au simţit nevoia să atragă atenţia că legea nu permite să fie vândute elevilor orice fel de produse.

Aşa şi? Nu că nu ne-ar interesa sănătatea elevilor, dar e copie fidelă după celebra poveste cu “drobul de sare”. Păi dacă legea spune clar ce se poate sau nu vinde, atunci să fie respectată legea şi să nu ne mai dăm noi de ceasul morţii “să fim mai catolici decât papa”. Spaţiul să fie amenajat, iar elevii să poată cumpăra doar acele produse pe care le permite legea.

Iar timpul pierdut inutil în astfel de discuţii sterile ar putea fi folosit de aleşi să caute şi să găsească soluţii şi fonduri pentru investiţii în şcolile din municipiu şi în folosul elevilor. Că s-au săturat părinţii să cotizeze la fondul clasei sau la alte fonduri ca să poată copiii lor să beneficieze, plătind evident, de aşa-zisul învăţământ “gratuit”.

Ăsta “ajutor” sau “stimulent” financiar mai ales că s-ar adresa direct celor care îl merită, pentru că vor să facă şcoală, şi nu loazelor. Dar aşa ceva ar însemna să se treacă de la populism ieftin – de genul mai punem 100 de lei la pensie, mai ţineţi minte – la administraţie eficientă – condiţii şi stimulente pentru cei ce vor şi pot, ca să poată mai mult. Dar la administraţie mulţi aleşi au dovedit şi dovedesc că sunt corigenţi. Indiferent de culoarea politică. Aşa că îşi dau doctoratul în populism. Ieftin.

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Actualitate

Spitalul de la Leţcani se tot… predă

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ ISU Iaşi a demarat procedura de recepţie ■ abia apoi vedem dacă şi când va fi redeschis ■ locurile la ATI se împuţinează pe zi ce trece ■

Stare de fapt: valul IV al epidemiei de coronavirus pare a fi mai grav decât ne-am fi dorit. Deja, în majoritatea judeţelor, paturile ATI disponibile pentru bolnavii de Covid sunt din ce în ce mai puţine. Iar dacă lucrurile evoluează pe acelaşi trend, în scurt timp nu vor mai fi paturi disponibile.

În Neamţ, situaţia este şi mai gravă. În urmă cu zece luni, Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a fost distrusă de un incendiu soldat cu 15 victime. De atunci stă închisă sub sigiliul procurorilor care fac anchetă. Din bani privaţi, donaţii şi sponsorizări, Asociaţia Dăruieşte Viaţă a construit o secţie ATI externă cu 17 paturi. În mod evident insuficiente pentru un spital judeţean. Mai ales în vreme de pandemie.

În tot acest timp, Spitalul Mobil de la Leţcani, pentru care nemţenii au cotizat cu peste 3 milioane de euro, stă închis. Conform oficialităţilor din Iaşi el este în plină procedură de predare-primire către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş: „Spitalul este în procedură de predare-primire de la Euronest la DS”. „Am început procedura de preluare de la Asociaţia Euronest, în colaborare cu echipe de specialişti în domeniu. Se va face o recepţie atât cantitativă, cât şi calitativă, iar la finalizarea ei vom vedea ce demersuri trebuie întreprinse pentru operaţionalizarea spitalului”, conform purtătorului de cuvânt al ISU Iaşi, Georgică Onofreiasa.

Ca o scurtă paranteză, e de apreciat că oficialii ieşeni mai comunică pe această temă. La Neamţ e… tăcere mormântală. În dialogul purtat cu reprezentanţii ISU Iaşi am încercat să aflăm şi cam când s-ar putea finaliza procedura de predare-primire. Nu ni s-a putut da un termen limită, pe motiv că nu depinde doar de ISU, ci şi de … Euronest. Deci ar putea fi vorba de zile, cum ar fi normal în plin val IV, sau de săptămâni ori chiar luni.

Drept e că în acest moment nu ştim ce va rezulta după recepţia cantitativă, dar mai ales calitativă. Iar aşteptările nu pot fi optimiste în condiţiile în care presa a tot scris de nenumărate nereguli şi probleme, iar controalele s-au ţinut lanţ pe la respectivul spital. Ba ar fi intrat pe fir chiar procurorii DNA.

Apoi, dacă totuşi va rezulta că avem un spital, nu doar o sumă de containere cu aparatură medicală dubioasă în ele, va mai dura ceva până când va fi găsit/angajat personalul medical necesar pentru ca spitalul să fie operaţional/funcţional. Probabil alte săptămâni sau luni.

Iar surse neoficiale spun că, şi redeschis, spitalul de la Leţcani va putea trata doar cazuri uşoare sau medii pentru că la ATI nu s-ar putea asigura condiţii ca în… spitalele „clasice”. Deşi acolo au fost cheltuiţi 13 milioane de euro din banii nemţenilor şi ieşenilor.

Scurtă rememorare

Povestea spitalului de la Leţcani este una tristă, cu un final previzibil. Tot trist. Investiţia a ridicat mari semne de întrebare şi a suscitat critici chiar de la început. Însă Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, şi Maricel Popa, preşedintele CJ Iaşi la vremea respectivă, au mers mai departe. Au dat banii, au trecut peste faptul că s-a întârziat mult până au venit containerele şi aparatura medicală şi au inaugurat aşa-zisul spital în preajma alegerilor.

Spitalul a stat deschis doar câteva luni, timp în care s-a tot vorbit despre numeroase nereguli, ce au culminat cu închiderea lui. Pentru un motiv ciudat: „este termosensibil”. Adică la temperaturi scăzute „îngheaţă” instalaţiile. Începând cu cea de… încălzire.

Lunile au trecut şi deşi a venit şi vara cu temperaturi caniculare „spitalul termosensibil” nu a mai fost deschis. Chiar dacă diverşi de la diverse instituţii şi de la cel mai înalt nivel dădeau asigurări că „în scurt timp” unitatea sanitară va fi redeschisă. În ciuda acestor asigurări, în urmă cu câteva luni s-a aflat, apoi s-a şi votat trecerea la ISU.

Iar acum aşteptăm finalizarea recepţiei. Şi ne rugăm ca să mai găsit vreun loc pe un pat ATI în vreun spital, dacă vom avea nevoie, deşi am cotizat cu toţii cu 13 milioane de euro.

Citește știrea

Actualitate

Vreme rece

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ în cea mai rece zi din această săptămînă vor fi numai 11 grade ■ şi nopţile vor fi deosebit de reci ■ vestea bună este că în week-end ne putem aştepta la temperaturi de pînă la 22 de grade ■

La începutul ultimei decade a lunii septembrie valorile termice au scăzut dramatic şi după ce duminică, 19 septembrie, în zona noastră ne-am bucurat de 21 de grade, pentru ieri am avut promisiunea unor valori de numai 14 grade. Aşa va fi vremea vreo cîteva zile, iar nopţile vor fi deosebit de reci, cu minime care coboară pînă la valori de numai 4 grade.

Vestea bună este că în week-end soarele îşi face datoria şi se vor înregistra valori termice diurne care vor depăşi pragul de 20 de grade Celsius. Pînă atunci trebuie spus că în noaptea de 19/20 septembrie, în judeţ s-au înregistrat minime la limita îngheţului, 0 grade. Este vorba de temperatura înregistrată la staţia meteo de pe Ceahlău – Toaca, în timp ce în restul teritoriului au fost valori mai blînde.

Astfel, la Roman a fost ceva mai frig, cu o minimă de 6,3 grade, în timp ce la Tîrgu Neamţ au fost 8,2 grade. Cel mai confortabil a fost la Piatra Neamţ unde s-au înregistrat 8,9 grade. Ieri, 20 septembrie, la ora 11:00 erau temperaturi modeste faţă de intervalul precedent, respectiv 11 grade la Piatra Neamţ şi Tîrgu Neamţ şi 13 grade în zona Roman. Cel mai frig era pe crestele montane unde la acelaşi moment se înregistra doar 1 grad, cu plus. Nu sînt schimbări notabile nici pe parcursul zilei de azi, 21 septembrie.

Va fi tot o zi cu soare, dar nu mai mult de 15 grade în termometre. Noaptea va fi deosebit de rece, cu o minimă de 6 grade. Şi mai rece va fi pe parcursul zilei de miercuri, 22 septembrie. Nu mai vedem soarele, cerul va fi acoperit şi ar putea ploua slab la o maximă de doar 12 grade. Regimul termic nocturn nu va fi influenţat prea mult şi minima se opreşte la 5 grade. Cea mai rece zi din această săptămînă pare a fi cea de joi, 23 septembrie, cînd pe fondul unui cer variabil cu soare nu vor fi mai mult de 11 grade la amiază.

Minima nocturnă rămîne cantonată la 5 grade. De vineri, 24 septembrie, începe să se încălzească uşor şi pentru că soarele va fi la datorie, avem promisiunea unei maxime de 17 grade. Urmează cea mai rece noapte din acest sezon, iar mercurul din termometre coboară pînă la 4 grade. În week-end avem promisiune de vreme mai caldă. Astfel, sîmbătă, 25 septembrie, se anunţă cer variabil cu soare, iar dacă previziunile de acum ale meteorologilor se adeveresc, ne vom bucura de o zi superbă, cu pînă la 21 de grade. Noaptea va fi încă răcoroasă, cu 7 grade. Şi mai bine va fi duminică, 26 septembrie, cînd va fi soare şi cam 22 de grade la prînz. Şi noaptea devine mai blîndă, cu o minimă de 11 grade.

Citește știrea

Actualitate

Drama familiei Smicală fără sfârşit? “Coșmarul nostru nu s-a terminat”

Știre publicată în urmă cu

în data de

Autor

■ Camelia Smicală anunţă că este din nou trimisă în judecată ■ motivul e halucinant: şi-ar fi “furat” copiii şi a făcut public cazul ■ Mihai şi Maria vor să fie alături de mama lor şi au spus public în mod repetat acest lucru ■

Drama familiei Cameliei Smicală pare a fi una fără sfârşit. Recent, doctoriţa născută în Piatra Neamţ a anunţat că este din nou trimisă în judecată de autorităţile finlandeze, pe “cauză penală”.

Deşi termenul cel mai potrivit ar fi că este, de mulţi ani, hăituită penal. Motivul este unul halucinant: şi-ar fi furat propri copii. Pe Mihai şi pe Maria, cei care, cu lacrimi în ochi, rugau autorităţile din Finlanda să îi lase alături de mama care astăzi este acuzată că i-ar fi… furat. Şi că ar mai fi făcut şi publică întreaga dramă.

După ani buni de procese şi după ani buni în care Camelia Smicală s-a luptat cu un întreg stat care mima că e preocupat de protecţia copiilor, dar de fapt chinuia nişte copii, încercând să se răzbune pe o mamă care nu renunţa la luptă, se părea că lucrurile au intrat în ordinea normală: Mihai şi Maria erau redaţi familiei, erau lăsaţi, aşa cum au cerut, să fie alături de mama lor, după ce fuseseră ţinuţi, împotriva voinţei lor, în instituţii finlandeze de aşa-zisă protecţie socială, de fapt nişte “lagăre” pentru minori.

“Minunea”, care a fost posibilă după ce mulţi români, dar nu numai, au ieşit în stradă pentru Maria, Mihai şi Camelia, a ţinut doar câteva luni. Prin sentinţă judecătorească, după numeroasele acţiuni de solidarizare cu familia Smicală, copiii au fost reîncredinţaţi mamei de lângă care au fost smulşi atât de brutal. Însă, din păcate, se pare că instituţiile nu renunţă: vor să reînvie coşmarul.

“Se pare că nu au terminat cu noi. Sunt trimisă din nou în judecată (pe cauză penală) pe motiv că aș fi furat copiii în 2019 și că am făcut public cazul . În procesul penal copiii sunt în postura de victime (ale mele), dar copiilor li se refuză dreptul la avocatul ales de ei (le-a fost numit un avocat din oficiu, același care nu le-a apărat drepturile în anul 2015 când au fost agresați de către executorii judecătorești) și li se refuză dreptul de a fi ascultați (în calitate de „victime”, sic) în instanță.

Menționez că am fost deja condamnată de câteva ori pentru faptul că am făcut public cazul, deși drepturile omului prevăd că o persoană nu poate fi condamnată de mai multe ori pentru aceeași faptă.

Dincolo de faptul că nu au absolut nici o probă împotriva mea (pe drept penal, mă refer), nu înțeleg ce urmăresc . Coșmarul nostru nu s-a terminat”, este postarea, recentă, de pe Facebook, a Cameliei Smicală.

Concluzia e una singură: Maria, Mihai şi Camelia au nevoie din nou de sprijinul sufletesc care a făcut posibil să fie din nou împreună. Şi sunt sigur că îl vor primi. În stradă şi oriunde va mai fi nevoie.

Citește știrea

Trending