Contactează-ne

Actualitate

Pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Dreptul la neuitare

Știre publicată în urmă cu

în data de

Rubrica de astăzi, 15 noiembrie 2023, Dreptul la neuitare, a fost dedicată de preot dr. Florin Țuscanu, unui prețuit cuvios, Sfântul Paisie de la Neamț, la mormântul căruia vin să se închine și să-i ceară ajutor nu numai credincioși din România. Părintele Florin Țuscanu detaliazăe despre acest stareț.

A fost îndrumător spiritual al vieții monahale din Moldova. S-a născut într-o familie de preot din Ucraina (1722), a trecut la Domnul în Mănăstirea Neamț (la 15 noiembrie 1794), lăcaș de cult pe care l-a condus ca egumen (stareț) vreme de 15 ani, având circa 700 de „frați” (călugări), de neamuri diferite.

„De la dânsul ne-au rămas circa 300 de manuscrise copiate, mai multe traduceri, diferite învățături, acesta dând naștere unei mișcări spirituale, un curent isihast numit „paisianism”. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Română, fiind pomenit la 15 noiembrie, având moaștele la Mănăstirea Neamț.

În zestrea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului se păstrează câteva dintre cărțile obștii sale, cu unele însemnări. Pe un Octoih, tipărit la Râmnic, 1811, se poate citi o însemnare cu caractere chirilice: „Acest Octoih este a obștii părintelui starițului Paisie și s-au dăruit de păr(intele) Domițian, stareț(ul) Sfintei Mănăstiri Secu, la biserica de la Brătești (astăzi Ion Creangă), moșia noastră, unde se prăznuiești Tăierea Cinstitului Cap al Sfân(tului) Ioan Înainte Mergătoriului, ca să fie de-a pururea în sfânta biserică. 1833 iulie 22”.

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending