Actualitate
Poluarea Cuiejdi-ului rămâne… cum a fost. Prefectul a constatat şi a dispus

Poluarea pârâului Cuiejdi rămâne nerezolvată, chiar şi după ce luni, 20 martie, prefectul de Neamţ, Adrian Niţă, a descins în zona cu probleme.
Probleme care sunt de ani şi care revin în atenţia publică periodic. Atunci când pietrenii ce locuiesc în zonă nu mai suportă şi “reamintesc” autorităţilor şi instituţiilor că apele uzate – în termeni delicaţi – sunt deversate în reţeaua pluvială a oraşului.
Când pietrenii răbufnesc, autorităţile – Primărie, Prefectură, etc –simulează că sunt preocupate de problemă şi, eventual, mai merg în teren să vadă că… există poluare. Dispun nişte măsuri, găsesc nişte “acari Păun” şi… pleacă.
Se aşterne tăcerea pe subiect, până când pietrenii răbufnesc din nou.
Cea mai recentă astfel de deplasare pe teren s-a produs pe 20 martie, după cum ne anunţă triumfător reprezentanţii Prefecturii Neamţ.
“În cursul dimineții de 20 martie, prefectul Vasile-Adrian Niță a efectuat un control pe albia Cuejdiului precum și în perimetrul străzilor Erou Bucur și Nicolae Iorga din Piatra-Neamț, acolo unde, de mulți ani, există probleme grave cu deversarea apelor uzate menajere în rețeaua pluvială a orașului. Concluzia deplasării este că se impune de urgență intervenția instituțiilor abilitate, pentru stoparea poluării.
Prefectul a amintit despre sarcinile trasate în anul 2022 entităților publice responsabile, în acest sens fiind stabilit inclusiv un grafic cu lucrările de executat”, se spune în comunicatul de presă emis de Prefectură. Deci prefectul a constatat.
Apoi… şi-a amintit: „Încă de anul trecut am solicitat conducerii Primăriei Piatra-Neamț, Gărzii de Mediu, Companiei Județene Apa Serv, administratorului rețelei de apă menajeră uzată a orașului și societății Publiserv, cea care administrează rețeaua pluvială, să rezolve problema deversării apelor menajere în pârâul Cuejdi. În urma controalelor întreprinse de Garda de Mediu, au fost stabilite niște termene și un set de măsuri de remediere a situației“.
Iar săptămâna trecută, mai spun cei de la Prefectură, Vasile-Adrian Niță a convocat o ședință cu reprezentanții Primăriei Piatra-Neamț, ai Gărzii Naționale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor, Publiserv, Apa Serv și ai Poliției Locale, pentru a verifica stadiul implementării măsurilor impuse în 2022.
„Dacă în ceea ce privește societatea Publiserv, s-a constatat o oarecare implicare și mai multe cămine au fost reparate, nu la fel pot spune despre Apa Serv, companie de la care mi-aș fi dorit să văd că urmărește să îmbunătățească lucrurile și să se implice mai activ pentru a duce la îndeplinire măsurile GNM Neamț. Conform celor stabilite la întâlnirea de săptămâna trecută, azi am mers pe teren pentru a verifica punctual situația existentă. La o simplă verificare, am constatat că în zonele cunoscute ca fiind cu probleme există pereți comuni între căminele pluviale și cele de apă uzată menajeră sparți intenționat, țevi obturate în urma unor lucrări efectuate necorespunzător sau agenți economici care deversează ilegal ape menajere uzate în rețeaua pluvială.
În urma măsurătorilor efectuate de către reprezentanții SGA Neamț încă de săptămâna trecută, s-au descoperit valori ale CCO-Cr (consum chimic de oxigen) de 1.300 unități, în condițiile în care valorile admise sunt de 400-450 de unități, ceea ce indică o problemă de mediu serioasă în zonă. Țin să precizez că această valoare, de 1.300 de unități, este specifică apelor uzate industriale”, a mai declarat prefectul Adrian Niţă.
Care nu s-a oprit aici, ci a şi dispus: “Am dispus remedierea de urgență de către echipe mixte, formate din lucrători de la Publiserv și Apa Serv, a problemelor identificate și anume blindarea căminelor cu probleme, precum și curățarea zonei din albia Cuejdiului pe unde descarcă colectoarele pluviale. Poliția Locală va acționa pentru ca agenții economici să intre în legalitate, iar lucrătorii de la SGA vor lua din nou probe de apă pentru teste, atât din amonte cât și din aval de punctele de colectare pluvială care descarcă în Cuejdi.
Am solicitat Primăriei Piatra-Neamț alocarea de sume pentru investiții, pentru a fi schimbată rețeaua de apă pluvială veche, în zonele cu probleme. De asemenea, Companiei Apa Serv i-am solicitat să facă investiții pe tronsonul cu rețeaua de apă menajeră, unde se înregistrează aceste grave probleme.
Este necesar ca aceste situații cu care se confruntă municipiul Piatra-Neamț de foarte mult timp să fie remediate, astfel încât apele poluate să nu mai curgă prin centrul orașului, afectând calitatea vieții pietrenilor”, a încheiat prefectul Vasile-Adrian Niță.
Chiar dacă prefectul a încheiat, suntem, din păcate, aproape siguri că problema nu s-a rezolvat. Şi nici nu va fi rezolvată într-un viitor apropiat.
Directorul Apa Serv e pe tobogan?
Întrebarea de mai sus ar fi putut fi subiect de articol separat. Iar întrebarea vine, aproape firesc, după ce în declaraţiile prefectului apare şi informaţia că Apa Serv nu prea şi-a făcut treaba. Ceea ce, să recunoaştem, e… aproape şocant. Apa Serv, societatea cu director proţăpit la conducere după ce s-a şcolit la firma cumătrului, era infailibilă şi intagibilă în “epoca Arsene”.
Nu numai că era mai perfectă ca prefectul, dar nici nu te gândeai că ar putea cineva de la PSD să critice managementul de la Apa Serv şi lipsa de reacţie când venea vorba de rezolvarea unor probleme – grave – legate de furnizarea apei sau de colectarea apelor menajere. Acum… apar critici, e drept după ce Arsene a fugit. Aşa că zvonurile, destul de consistente, că ar urma schimbări în ceea ce priveşte conducerea Apa Serv capătă consistenţă. Cam aceeaşi consistenţă, şi mai ales miros, ca apele menajere care ajung în Cuiejdi.

-
Actualitateo săptămână,
„Mazilire” la Apa Serv. Directorul general demis, conducere interimară
-
Actualitate6 zile,
Accident cu şase victime, doua persoane decedate. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie
-
Actualitate3 zile,
PNL Neamț: ”Incapabilă profesional, preocupată de vendete politice, Florentina Moise trebuie să plece urgent de la conducerea ISJ Neamț”
-
Advertorialo săptămână,
Anunţ
-
Prima pagină5 zile,
O tânără a ajuns la spital după ce a fost mușcată de un bursuc
-
Prima pagină3 zile,
„Îmi place să cred că fac parte din categoria inspectorilor care au onorat funcția, nu funcția i-a onorat”
-
Actualitate4 zile,
Deputatul Laurențiu Leoreanu critică desființarea postului de inspector școlar la disciplina Istorie
-
Actualitate3 zile,
Bilete de tratament alocate de Casa de Pensii Neamț