Contactează-ne

Prima pagină

Polițistul Ioan Cănărău a început anul cu o grevă a foamei. Acuză că este abuzat și hărțuit continuu

Știre publicată în urmă cu

în data de

■ cauza gestului radical este refuzul conducerii Poliției Neamț de a avea o întâlnire, una care să fie filmată ■ Ioan Cănărău readuce în spațiul public o serie de acuzații despre corupția din Poliția Română ■ paharul nemulțumirilor a fost umplut de mutarea la Poliția Rutieră Neamț ■

Într-o postare pe pagina de Facebook a Sindicatului Europol, făcută în seara zilei de 3 ianuarie 2023 de vicepreședintele structurii nemțene, Ioan Cănărău, se arată că o decizie emisă de către conducerea Poliției Neamț pe 14 decembrie 2022, prin care acesta este sancționat disciplinar cu trecerea într-o funcție inferioară, respectiv la Poliția Rutieră Piatra Neamț, i-a fost adusă la cunoștință abia pe 3 ianuarie a acestui an.

Într-un „live“ din fața sediului IJP, Ioan Cănărău,  readuce în spațiul public acuzațiile referitoare la distrugerea sistemului polițienesc din România, prin politizarea acestuia. „Mă aflu în greva foamei din cauza faptului că domnul comisar șef Mihai Osoianu nu și-a dorit o discuție deschisă cu mine. I-am cerut, printr-un coleg, pe care l-a trimis să discute cu mine, să purtăm o discuție într-o încăpere, care să poată fi înregistrată video și eu să primesc o copie a acesteia.

Nu a fost de acord și și-a dorit să procedeze ca până acum, doar cum vrea domnia sa”, a declarat Ioan Cănărău. Acesta își motivează cererea prin faptul că în timpul unei cercetări disciplinare, din cele vreo trei care îl privesc, membrii Consiliului de disciplină ar fi întocmit rapoarte neadevărate împotriva sa, susținându-se că ar fi vorbit urât. Ioan Cănărău pretinde că de un an ar fi abuzat și hărțuit continuu, „sub oblăduirea IGPR și a MAI”.

„Sunt în sistem de peste 29 de ani și niciodată nu m-am simțit mai umilit ca acum, nu în stradă, în lupta cu infractorii, ci în incinta IPJ. Dispoziția de transfer pe un post inferior, la Poliția Rutieră Neamț s-a făcut ilegal, cu încălcarea Statutului Polițistului, care prevede că în timpul unei cercetări disciplinare un polițist nu poate fi mutat de la locul său de muncă”, susține Ioan Cănărău.

El acuză ambiții de ordin personal ale comisarului Osoianu și intenția de a fi împiedicat să atace decizia în instanță, în temenul legal. Cănărău reia „tema amatorismului” pe care l-a adus în Poliția Română, instituția împuternicirii și dezastrul de la concursurile de ocupare a posturilor, care merge până la păstrarea în funcție, prin împuternicire, a polițiștilor care nu au promovat examenul. Acest lucru ar fi condus la păstrarea în sistemul polițienesc a unor „piloși”, fără cunoștințe privind această muncă.

„Nu mai pot permite să fiu abuzat după bunul plac al unui șef, care ocupă postul prin împuternicire. Azi (3 ianuarie – n.r.) am avut parte de niște comportamente  nu tocmai polițienești, când toți se arătau numai miere și zahăr cu mine. S-a mers prea departe ca atitudine de tip mafiot și comportamente de intrelopi, când în curtea IPJ există polițiști care taie cauciucuri prin parcări și au un comportament mafiot.

La Poliția Roman nu lipsea mult și eram luat la bătaie de către comisarul Neculai Bodron, de altfel un bun polițist dar «praf » ca manager”, mai spune Ioan Cănărău, care cere societății civile să reacționeze pentru a determina reformarea Poliției Române, fiind vorba de siguranță publică. El mai cere colegilor polițiști să nu mai aibă capetele plecate și să aibă curajul de a ieși în stradă pentru a dezvălui abuzurile din sistem.

Dan Octavian, persoana care răspunde de relațiile cu presa la nivelul IGPR, ne-a comunicat faptul că intarea în greva foamei a sindicalistului Ioan Cănărău este gestionată la nivelul Poliție Neamț. La rândul ei, subinspectorul Ramona Ciofu, purtătorul de cuvânt de la Inspectoratul Neamț, a spus că nu se poate face o comunicare publică referitoare la intrarea în greva foamei, până nu se vor termina  cercetările prealabile în cauză.

Aceasta a mai adăugat că în timpul grevei i s-a oferit lui Ioan Cănărău apă și ceai. Purtătoarea de cuvânt ne-a mai afirmatcă grevistul are dreptul la contestarea în instanță a deciziei de mutare disciplinară la Poliția Rutieră Neamț, din momentul în care a intrat în posesia ei. Cele câteva zeci de comentarii, care apar  la postarea pe pagina de facebook a Europol, îi sunt favorabile grevistului.

 

 

Citește știrea
Postează comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Advertisement








Trending