Actualitate
Poliţistul Adrian Anton, sentinţă definitivă după ce a fost cercetat în două dosare penale

■ Curtea de Apel Braşov a modificat decizia instanţei de fond, rezultînd o pedeapsă cu suspendare de 3 ani de închisoare ■ iniţial, sentinţa a fost de 3 ani şi 2 luni, dar cu executare ■ Adrian Costel Anton a fost acuzat de DNA că a luat 300 de lei pentru a „trece“ un candidat la proba practică la examenul pentru şoferie ■ în alt dosar, pentru fapte similare, fusese condamnat cu suspendare ■
Necazurile în justiţie a poliţistului Adrian Costel Anton s-au încheiat cu o pedeapsă definitivă de 3 ani de închisoare, pentru luare de mită, pentru care magistraţii de la Curtea de Apel Braşov au dispus suspendarea. Inculpatul are de respectat o serie de condiţii şi trebuie să presteze 120 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Decizia este blîndă, avînd în vedere faptul că instanţa de fond, Tribunalul Covasna, îl condamnase pe inculpat la 3 ani şi 2 luni de închisoare cu executare. Practic a fost vorba de două dosare, pedepsele au fost contopite şi a rezultat o singură sancţiune, din fericire pentru acuzat aceasta fiind fără executare.
Fostul poliţist Adrian Costel Anton, care fusese delegat la Inspectoratul Judeţean Covasna, a fost găsit vinovat de luarea unei mite de 300 de lei. Ea a venit după ce, în primul dosar, denumit generic „Sex şi mită la Permise“, poliţistul Anton a fost condamnat cu suspendare şi şi-a pierdul locul de muncă. Iniţial, magistraţii de la Tribunalul Covasna au contopit cele două sancţiuni şi au dispus o sentinţă privativă de libertate.
„Aplică inculpatului Anton Costel Adrian pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare, la care se adaugă o treime din pedeapsa de 6 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 1 din 04.02.2020 a Tribunalului Covasna, pronunţată în dosarul 941/119/2016, definitivă prin decizia penală nr. 621/Ap din 04.11.2020 a Curţii de Apel Braşov, respectiv 2 luni închisoare, urmînd ca, în final, inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 3 ani şi 2 luni închisoare“, conform Tribunalului Covasna.
Atît inculpatul cît şi DNA au atacat sentinţa, iar la final hotărîrea a fost în favoarea acuzatului. DNA l-a acuzat pe poliţistul de la Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Covasna de primirea unei şpăgi de 300 de lei.
„La data de 07 aprilie 2016, inculpatul Anton Costel Adrian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la celălalt inculpat suma de 300 lei pentru a-l declara admis la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere. Menţionăm ca inculpatul Anton Costel Adrian a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvîrşirea unor infractiuni de corupţie şi asimilate acestora (comunicat nr. 1082/VIII/3 din 29 iulie 2016 – https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?idâ7618)“, se arăta în comunicatul DNA Braşov.
Favoruri sexuale pentru răspunsuri la chestionare
În primul dosar, Sex şi Mită la Permise, poliţstul Adrian Anton a primit o pedeapsă definitivă de 3 ani de închisoare, cu suspendare şi i s-a interzis dreptul de a mai avea atribuţii de examinare a candidaţilor la examenul pentru permisul auto sau a unor categorii ale acestuia. Poliţistul a pierdut prin confiscare şpaga de 4.235 lei şi 1.100 de euro.
Cel de-al doilea poliţist din acest caz, comisarul Ilie Filip, şi el detaşat la Covasna, a fost acuzat de luare de mită, sentinţa fiind 2 ani de închisoare, tot cu suspendare. În cazul poliţistului Adrian Anton a fost vorba de 15 infracţiuni de luare de mită. Cercetările au mai scos la iveală şi faptul că una dintre candidate a acceptat să întreţină relaţii sexuale, pentru ca acesta să-i completeze chestionarul. DNA nu a precizat cîte favoruri sexuale au fost necesare pentru un chestionar completat corect.
„În perioada 7 martie 2016 – 20 aprilie 2016, inculpatul C.A.A, în aceeaşi calitate de examinator, a obţinut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea“, conform DNA.
La un prim examen, aspiranta la carnet a picat, dar la următorul poliţistul i-a şoptit răspunsurile corecte, promovînd cu 22 de puncte. Din interceptările de la dosar reiese că Adrian Anton era „certat“ de comisar la telefon, care-l sfătuia să nu se „atingă“ de femeile măritate. „Să nu fii sălbatic, cum esti tu de obicei!… Ai văzut tu ieri, ţi-a plăcut şi nu ştiu ce şi… hai să-i fac un bine. (…) Am întrebat ca să nu dăm… cu alţii probleme şi… să vina vreun cuţit în tine sau vreo alică de puşcă”, spunea ofiţerul.
DNA a mai prezizat că, pe 7 aprilie 2016, în timp ce completa fişa altui candidat, subofiţerul a găsit un plic cu bani în care erau 400 de lei. I l-a arătat următorului candidat, spunîndu-i: „Aveţi ceva pentru mine? Băgaţi… Tre’ să trăim. Ce să-i faci, asta-i viaţa”, scenă filmată de anchetatori, care au folosit în cauză lucrători sub acoperire.
Pe un alt candidat, agentul îl admonesta că nu ştie nimic: „remorcă, nu, ai plecat cu spatele, nu, ai întors, nu, cu faţa, nu… aia nu… eşti şoferul lui peşte”. Altă dată le-a spus candidaţilor că dacă pică examenul taxa de reexaminare este de 700 de lei, dar că „Mai bine la băiatu… cu ceva! Na, mă, baieţii ăştia o pus cîte 300… de căciula… da puneţi… cîte 250“. În acest dosar, ambii poliţişti au fost arestaţi preventiv în perioada 8-13 iunie 2016, ulterior fiind în arest la domiciliu şi control judiciar.
Judecaţi au fost şi doi instructori auto din Sfîntu Gheorghe, sentinţele lor pentru complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă fiind tot cu suspendare. La fel s-a decis şi pentru 6 inculpaţi, cei care au dat mită oamenilor legii. Instanţa a mai decis anularea a 14 permise de conducere obţinute în mod fraudulos. Procurorii DNA au arătat că faptele au avut loc în perioada 16 ianuarie – 28 aprilie 2016.

-
Actualitate2 săptămâni,
„Mazilire” la Apa Serv. Directorul general demis, conducere interimară
-
Actualitateo săptămână,
Accident cu şase victime, doua persoane decedate. A fost activat Planul Roşu de Intervenţie
-
Actualitate5 zile,
PNL Neamț: ”Incapabilă profesional, preocupată de vendete politice, Florentina Moise trebuie să plece urgent de la conducerea ISJ Neamț”
-
Advertorialo săptămână,
Anunţ
-
Prima pagină6 zile,
O tânără a ajuns la spital după ce a fost mușcată de un bursuc
-
Prima pagină5 zile,
„Îmi place să cred că fac parte din categoria inspectorilor care au onorat funcția, nu funcția i-a onorat”
-
Actualitate6 zile,
Deputatul Laurențiu Leoreanu critică desființarea postului de inspector școlar la disciplina Istorie
-
Actualitate5 zile,
Bilete de tratament alocate de Casa de Pensii Neamț